Investera i fonder

Investera i fonder

Att investera i fonder passar dig som inte har intresset eller tiden att analysera aktier och börsens rörelser. När du investerar i en fond så förvaltar ett proffs dina pengar och du får riskspridning via 20-30 aktier. Du betalar en avgift varje år men slipper och andra sidan att anstränga dig. I den här artikeln hittar du tips på olika fonder och hur du ska tänka för ett framgångsrikt fondsparande.

Vad är en fond?

En fond är en samling av aktier, obligationer eller andra värdepapper. När du köper en fond så blir du ägare till alla underliggande tillgångar. Det finns aktiva och passiva fonder. I aktiva fonder så finns det en fondförvaltare som placerar dina pengar. I en passiv fond så är det en dator och algoritm som placerar dina pengar efter ett bestämt index.

Att investera i fonder anses normalt som en lägre risk eftersom en fond ofta sprider ut pengar över flera bolag, branscher och länder. Fonder kan också vara ett bra sätt att få exponering mot ett specifikt land eller bransch.

Man kan säga att det är enklare att köpa fonder än att köpa aktier, men att kostnaden blir dyrare på sikt med fondavgifter eller så kallade förvaltningsavgifter. Viktigt är att hålla koll på att fondavgiften inte är för hög. Är avgiften över 2% kan vara svårt att försvara.

Om du vill placera i fonder så rekommenderar vi att du letar inspiration på Avanzas fondsida.

Varför ska man spara i fonder?

  • Bra sparform för nybörjare
  • Om du har en liten summa pengar så är det smidigt med fonder
  • Du får stor riskspridning
  • Det är bekvämt då du slipper sätta dig in bolagen

Välj rätt fondtyp för ditt sparande

Det finns flera olika fondtyper med olika risk. Den vanligaste indelningen är aktiefonder, blandfonder, indexfonder, hedgefonder och räntefonder.

Aktiefonder

Aktiefonder placerar minst 75% av fondkapitalet i aktier. Enligt lag ska även fonden innehålla minst 16 olika bolag. Aktiefonder är den fondtyp som har högst risk och passar därför dig med lång sparhorisont. Nedan följer exempel på olika typer av aktiefonder.

Inriktningar:

Branscher:

Regioner:

Blandfonder

Blandfonder placerar i både aktier och räntepapper. Hur fördelningen mellan aktier och ränteinnehav ser ut kan variera från fond till fond. Risken anses lägre än aktiefonder då blandfonder har en en del räntepapper. Blandfonder passar dig som är nära pension eller som har en sparhorisont på max 3-5 år.

Räntefonder

Räntefonder investerar i räntebärande värdepapper som obligationer och statsskuldväxlar. Räntefonder delas in i korta och långa löptider, där en kort fond placerar i papper som har en löptid på mindre än ett år och en lång fond har löptider över ett år.

Indexfonder

Indexfonder är populära på grund av den låga avgiften och att du får samma avkastning som börsen. En av de populäraste indexfonderna är Avanza Zero som är gratis och följer utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Indexfonder är ett bra sätt att få avkastning om du inte orkar sätta dig in i aktier eller fonder. Warren Buffett, världens bästa investerare, rekommenderar en indexfond med låg avgift eftersom de flesta förvaltare och privata investerare ändå inte klarar av att slå aktieindexet varje år.

Hedgefonder

Hedgefonder tar både långa och korta positioner på marknaden. Om det är en bra hedgefond så ska den skydda mot en nedgång på de marknader som fonden är aktiv i med sina innehav. Risken ska alltså minska, men många menar att risken istället ökar eftersom du som sparare har dålig insikt i de instrument fonden använder och att hedgefonder ofta har höga avgifter. Hedgefonder har friare regler än vanliga aktiefonder.

PPM-Fonder

PPM-fonder är de fonder du kan välja i premiepensionssystemet. Dessa fonder handlas till stor rabatt för att kapitalet som placerar pengar här är extremt långsiktigt. För att handla PPM-fonder eller se vilka fonder du äger så kan du logga in på Pensionsmyndigheten.se via ditt BankID.

Investera i de bästa fonderna 2024

Om du letar efter de absolut bästa fonderna så kan du kolla in topplistan nedan. Vi har listat aktiefonderna efter bäst avkastning senaste 5 åren. Om du vill läsa mer om fonden eller köpa den så kan du klicka på länken för att komma till nätmäklaren Avanza Bank.

FondUtv. 1 årUtv. 3 årUtv. 5 år
1.JPM US Technology A (acc) USD23%205%340%
2.BGF World Technology A218%195%327%
3.Enter Småbolagsfond A46%259%292%
4.Consensus Småbolag A28%256%290%
5.Swedbank Robur Technology A42%191%287%

Som du kan se i listan så har teknikfonder och småbolagsfonder presterat bäst. Om du vill se den fullständiga topplistan så kan du kolla in bästa fonderna 2024 här.

Billiga fonder med låg avgift

Om du gillar billiga fonder så kan du titta på vår topplista över fonder med lägst avgift nedan.

FondTotal avgiftÄgare
1.Avanza Zero0,00%343 144 st
2.Avanza Global0,11%155 447 st
3.Avanza Europa0,17%19 545 st
4.Avanza USA0,17%32 100 st
5.LF USA Indexnära0,20%14 808 st

Endast aktiefonder med inriktningen indexfond listat ovan. Ägare är antal kunder som äger fonden via nätmäklaren Avanza.

Som du kan se så toppar Avanzas fonder listan över billiga fonder. För att kunna köpa dessa fonder så måste du vara kund hos Avanza. Om du vill se fler billiga fonder så kan du kolla in vår topplista över fonder med låg avgift 2024.

Om du gillar att äga fonder till billiga priser så ska kolla in vår recension av SAVR som är en ny svensk aktör inom fonder. SAVR erbjuder 1300 fonder till halva fondavgiften jämfört med andra banker. Om du vill kolla in deras fondutbud så kan du kika på deras hemsida här.

Konton för att spara i fonder

Som privatperson kan du spara i flera olika kontotyper. Vanligast är investeringssparkontot som regeringen skapade 2012.


Investeringssparkonto

Investeringssparkontot (ISK) är det bästa kontot för fonder och aktier. Istället för att skatta 30% på vinsterna så schablonbeskattas totala värdet på din ISK. Insättningar till din ISK beskattas, däremot är uttag skattefria. För mer information så kan du läsa hur skatten på ISK fungerar.

Kontot är gratis hos nätmäklarna Avanza och Nordnet. En stor fördel med ISK är att du slipper att deklarera dina affärer. Vi gillar Avanza bäst för fondsparande då deras gränssnitt på webbsida och app är överlägsen.


Kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring (KF) är snarlikt investeringssparkontot men schablonskatten dras direkt från ditt konto istället för när du deklarerar för året. Fördelen med kapitalförsäkring är att du kan skriva någon annan än dig som som förmånstagare. Det gör att kapitalförsäkringar är bra när du sparar till dina barn.


Aktie- och fondkonto

Aktie- och fondkonto är det traditionella kontot där du betalar 30% skatt på fondvinster. Du måste också deklarera varje fondaffär. Kontot är bra när du förväntar dig en låg avkastning eller när du vill kunna kvitta vinster mot förluster i din deklaration.


Börja spara i fonder

Om att köpa fonder: Det finns ett gigantiskt urval av fonder idag, och bara på Avanzas fondtorg hittar du över 1200 fonder att välja mellan. Där kan du sortera på bäst avkastning, lägst avgifter och högst rating (kolla bild nedan).

Stort urval av fonder
Skärmdump från Avanza.se. Här ser du alla olika kategorier på fonder som finns att välja mellan idag.

Fonder eller aktier?

Om du är ute efter diversifiering för att sprida risken och ändå få en bra avkastning är fonder något för dig. Om du tycker det är jobbigt att följa nyheterna om enskilda bolag eller att läsa årsredovisningar så ska du investera i fonder och inte aktier. Läs mer om att spara i fonder eller aktier.

Fördelar med fonder 👍

  • Enkelt – Fonder är mer lättillgängligt än aktier då det är enkelt att sälja och köpa för att låta en fondförvaltare hantera dina pengar.
  • Diversifiering – När du köper en fond får du riskspridning mot 50-100 olika aktier.
  • Du sparar tid – När du äger fonder så behöver du inte analysera bolag och marknaden. Du sparar tid helt enkelt!

Nackdelar med fonder 👎

  • Fondavgifter – När du äger fonder så betalar du årligen förvaltningsavgifter på cirka 1-2% om det är en aktiv fond. Om det är en indexfond så betalar du ca 0,30-0,60% per år.
  • Svårt att slå index – De flesta aktiva fonderna har svårt att slå index under en femårsperiod. Därför väljer många att spara i indexfonder som följer börsens utveckling.

Börshandlade fonder

Börshandlade fonder eller ETF:er som de också kallas handlas direkt över börsen precis som aktier. Du betalar vanligtvis en låg fondavgift men har istället kostnader i courtage och spread (skillnaden mellan köp och sälj i marknaden). Det som har gjort börshandlade fonder populärt är att du kan få exponering mot ett särskilt tema eller strategi. Läs mer om börshandlade fonder här.

Fonder mot tillväxtmarknader

När du vet vad du har för riskbenägenhet är det lättare att välja de fonder som passar dig bäst. Fonder är också ett bra sätt att komma åt tillväxtmarknader där det annars ofta är dyrt och svårtillgängligt att handla aktier. Det finns många aktieplacerare som kompletterar sin aktieportfölj med tillväxtfonder för att få exponering mot marknader som Kina, Indien eller Brasilien.

Aktivt förvaltade eller indexfonder?

På sociala medier och i tidningar kan man läsa att indexfonder är rätt och aktivt förvaltade fonder är fel. Statistik visar att fondförvaltare har svårt att slå index och då blir fondavgiften dyr och kostsam. Och generellt har kritikerna rätt, en indexfond är att föredra på lång sikt. Ett populärt alternativ till en indexfond är Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har exponering mot Sveriges bästa investmentbolag.

Nackdelen med indexfonder är att du aldrig slår index. Medan riktigt bra aktivt förvaltade fonder som Swedbank Robur Ny Teknik eller Lannebo Vision har slagit index rejält. Andra populära aktiva fonder är TIN Ny Teknik som stigit +58% på 1 år. Fonden är inriktad mot snabbväxande teknikbolag som inte tappar kunder i lågkonjunktur eller pandemier. Nyligen startade samma fondbolag även TIN World Tech som investerar globalt i teknikbolag och medicinteknik. Hitta fler bra aktivt förvaltade fonder här.

Hur många fonder ska man ha?

Hur många fonder du ska ha beror på vilken typ av fond du väljer. Väljer du att blanda indexfonder med aktivt förvaltade fonder så kanske det räcker med tre fonder.

Till exempel skulle du kunna välja en bred global indexfond som bas i portföljen och sedan välja en aktivt förvaltat småbolagsfond och kanske en indexfond med exponering mot Sverige.

På Avanza äger fondspararna i snitt fem fonder och medianen ligger på tre fonder. Detta är bra då du får både riskspridning och har tid att följa fonderna. Har du fler fonder så blir det jobbigt att hålla reda på innehaven och avkastningen blir inte bättre för att du har fler av varje.

Risker med fonder

Fonder kan precis som aktier gå ner mycket när börsen faller. Innan du köper fonder bör du vara okej med att du kan tappa 30% eller 50% i en rejäl börskrasch. Över lång sikt 10 år+ så går dock alltid fonderna upp då ekonomin och företag växer sina vinster. I genomsnitt brukar man få 7% i avkastning per år från indexfonder.

Aktivt förvaltade fonder kan ge mer eller mindre avkastning än detta. Fundera därför på vilken risknivå och placeringshorisont du har på din fondportfölj. När du tittar på fondinformation hos Avanza eller Nordnet så ser du en riskskala från 1-7 på fonderna, där 1 har lägst risk och 7 är den högsta risken.

Fonder passar dig som är långsiktig

När du ska börja spara i fonder som nybörjare så är det viktigt att väga in tidsfaktorn. Hur länge du har tänkt spara i fonden är avgörande för vilken fond du väljer. Generellt så gäller att om du ska spara längre än 5 år så är en aktiefond en bra idé. Om du däremot ska ha pengarna inom 3 år så är det bättre med en räntefond med låg risk eller sparkonto.

För dig som vill spara på riktigt lång sikt, det vill säga 10 år+ och har intresse så är aktier en bra idé. Ett tips är att börja med aktier i investmentbolag där du får riskspridning på köpet. Med ett investmentbolag får du en bred korg med olika aktier och en aktieutdelning varje år.

Läs på om fondförvaltarna

Vilken fondförvaltare är bäst? När du ska välja fond är det viktigt att du jämför fondförvaltare och deras historik. Vilka fonder har de förvaltat tidigare? Hur blev det 5-åriga resultat då? Vilken CAGR har de haft historiskt? Vad är deras investeringsfilosofi? Investerar de i kvalitetsaktier eller köper de billigt för att sedan sälja dyrt? Har fondförvaltaren eget kapital investerat i fonden?

Om du vill ha lite tips på bra fondförvaltare som du kan läsa på om själv så kommer det här:

Bra småbolagsförvaltare: Carl Sundblad på Cliens, Jon Hyltner på Enter, Wilhelm Gruvberg på Alcur, Mikael Holm på Alcur, Pär Andersson på Spiltan och Jonathan Schönbäck på Odin.

Bra storbolagsförvaltare: Simon Blecher, Per Brändström, Tomas Risbecker

Jämför avgifterna

Fonder kan ha avgifter som varierar stort så se till att jämföra fondavgifter. Avanza har en smart visning av totala avgifter som beräknar avgifterna för sälj och köp. Så jämför total avkastning för att få en mer rättvis bild.

Om du har under 50 000 kronor hos Avanza så är fondavgifterna gratis hos dem. Avanza betalar tillbaka avgifterna i slutet av året. Det här ger en stor effekt med ränta på ränta så att du snabbare kommer upp i ett större kapital. Du kan skapa ett avgiftsfritt konto hos Avanza här.

Tips på bra fonder att investera i

Om du villa ha lite snabba fondtips så kommer några här:

  • Avanza Zero – Gratis indexfond som skuggar OMXS30 (de mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen). Du får samma avkastning som börsen med andra ord.
  • Spiltan Räntefond Sverige – Om du ska ha en räntefond att parkera pengar i så är Spiltan populär med låg avgift på 0,31%. En bra fond att öka i när du behöver buffert eller när du behöver parkera pengar från fond- eller aktieförsäljningar.
  • Spiltan Aktiefond Investmentbolag – Investmentbolag brukar gå bättre än börsen heter det. Här kan du via en fond få exponering mot Sveriges bästa investmentbolag.
  • Länsförsäkringar Global Indexnära – Om du vill ha en fond som investerar över hela världen till en låg avgift så är denna fond för dig. Fonden har 4/5 stjärnor från Morningstar.
  • Swedbank Robur Ny Teknik – Gillar du att investera i digitala affärsmodeller, datorspel och medtech så är Robur Ny Teknik för dig. Jämfört med alla andra fonder så har den här haft bäst avkastning senaste 5 åren.
  • Länsförsäkringar Fastighetsfond – Om du gillar fastigheter så är den här fonden populär med bra historik.