När är man rik?

När är man rik

När är man rik egentligen? Är det vid en miljon kronor eller är det vid 10 miljoner kronor? Vad är lagom rik? Svaren får du här.

Enligt statistik från Avanza så har den rikaste tiondelen hos dem 700 000 kronor i sparande. För att vara bland de 1% rikaste så krävs 5 miljoner kronor eller mer (Källa: Avanza, 2016). Det ska jämföras med mediankunden som har 50 000 kronor i kapital hos Avanza. De rikaste 1% har i genomsnitt 20-30 aktier i sin aktieportfölj och över 95% investerar bara i Sverige. De rika är också mer aktiva under börsnedgångar då de köper mer aktier.

Hur mycket pengar har folk i aktier?

De rikaste månadssparar 2000 till 10 000 kronor (snittet ligger på 9000 kr månaden). Medan vanligt folk i Sverige månadssparar 100-1000 kr i månaden. En person på 30 år har vanligtvis 35 000 kr sparat.

1 miljon kronor sparat - När är man rik?

Enligt statistik från Avanza 2021, så är det 4% av alla 35-åringar hos dem som har en miljon kronor eller mer i sparande.

Vart bor de rika i Sverige?

Enligt statistik från Avanza 2021 så är 10% av alla kunder från Stockholm miljonärer. Lägst andel miljonärer finns i Värmland.

Var bor de rika i Sverige?

När miljonär betydde något

Förr så var man rik vid miljonen, då kallades man miljonär. Bland äldre människor är fortfarande en miljon kronor mycket. Detta eftersom de inte har justerat till den inflation som varit sedan de var unga. Idag får du inte ens en sommarstuga för en miljon kronor. Priset på bostad, varor och tjänster har alltså gått upp med tiden och en miljon är inte lika mycket värt längre.

Vad betyder det att man är förmögen?

Att vara förmögen betyder att man har tillräckligt med pengar eller tillgångar för att tillgodose sina behov och önskningar utan svårigheter. Det kan också innebära att man har en viss ekonomisk makt eller inflytande.

Rik är du när du kan leva på dina pengar en livstid

När man passerat 5-10 miljoner kronor i nettolikvider (efter skulder) så börjar man bli rik. Då har vi inte räknat värdet i fastigheter eller andra personliga tillgångar som smycken eller guld. Detta för att pengarna är låsta i fastigheter och inte likvida.

När du har 5-10 miljoner kronor på sparkonton, fonder eller aktier så har du pengar att röra dig med. Det betyder att du kan leva på pengarna en längre tid. Om du skulle investera pengarna i aktier med direktavkastning så skulle du kunna leva på pengarna varje år. Om du investerar i småbolag så kan du fördubbla dina pengar på fem år om du är duktig.

I Sverige brukar vanligt folk definiera rik som att du kan resa utomlands när du vill. Du äger också två boenden och har ett sommarställe. Man är också rik när man kan skänka mycket pengar till välgörenhet.

Lästips: Så blir du rik i Sverige

Företagsledare och ägare av företag brukar definiera rik som när du har tillräckligt mycket aktier för att tre generationer i framtiden ska kunna leva på dem. Eller när du har tre företag som sköter sig själva med tillsatta VD:ar.

Lagom rik utan för mycket problem

När är man lagom rik? Om du skulle fråga företagsledare och kapitalister så skulle de säga att man är lagom rik vid 50-200 miljoner kronor. Vid den nivån blir inte varje krona man tjänar så mycket mer värd, detta kallas ”avtagande marginalnytta”. Med andra ord din livsstil kommer inte bli så mycket bättre än vad den redan är. Att försöka dubbla 200 miljoner till 400 miljoner kommer inte öka din livskvalitet. Du har redan råd att åka på hur många resor som helst varje år och du kan äga tio hus i olika länder om du nu vill.

När du är lagom rik så hamnar du heller inte i media lika ofta och kan vara lite av en doldis i näringslivet. Du kan alltså fortfarande leva ett liv i lugn och ro med din familj. Istället är det miljardärer som toppar inkomstlistor och rubriker i Aftonbladet och Expressen.

Hur definierar vanligt folk ”när man är rik”?

 • I Sverige och våra grannländer tycker folk att du är rik när du har råd att resa flera gånger om året.
 • Enligt folk är du också rik när du kan köpa en bostadsrätt eller hus.
 • När folk får frågan hur man enklast blir rik så svarar de att det beror på tur eller slumpen.
 • Stockholmarna tycker man är rik vid 2-3 miljoner kronor medan folk på landsbygden tycker man är rik vid 1 miljon på banken.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att vara rik?

Fördelar med att vara rik kan vara:

 • Möjlighet att köpa det man vill ha, såsom lyxvaror och resor.
 • Möjlighet att spara pengar och investera i framtiden.
 • Möjlighet att ge tillbaka till samhället genom välgörenhet eller socialt entreprenörskap.
 • Möjlighet att skapa sig ett säkert ekonomiskt utrymme och öka sin livskvalitet.

Nackdelar med att vara rik kan vara:

 • Risk för isolering från personer som inte har samma ekonomiska möjligheter.
 • Ökad risk för rädsla för att förlora sina tillgångar eller ekonomiska ställning.
 • Ökad risk för korruption och moralisk förfall.
 • Skatte- och regelbördor som är högre än för personer med lägre inkomster.

Lästips: Folk som är osynligt rika

1 svar på ”När är man rik?”

Kommentarer är stängda.