Investera i guld

Investera i guld

Om du vill investera pengar i guld så finns det flera sätt som du kan göra det på. Det traditionella sättet är att du köper dig en guldtacka. Men nuförtiden kan du också placera pengar i guld på börsen. Nedan skriver vi om vilka möjligheter som finns för dig som vill spekulera i guld 2024.

Guldpriset har stigit sedan 2015 och intresset för guldfonder är stort. Vilken fond ska man då köpa? Bland svenska sparare är BGF World Gold A2 populärast. Fonden investerar i gruvbolag med guldbrytning. Om du är intresserad av att köpa aktier i guldbolag så finns tips på amerikanska och svenska guldbolag längre ner i artikeln.

Varför investerar man i guld?

Historiskt sett är guld den tveklöst bästa och säkraste investeringen som människan har kunnat göra. Guld påverkas inte av luft, vatten eller tid. Den mjuka metallen kan smältas och användas om och om igen. Att guldet är sällsynt, formbart och vackert har gjort det till en symbol för framgång och makt genom historien. Till skillnad från diamanter, som idag går att tillverka i laboratorium, går guld inte att framställa på konstgjord väg.

Innan du börjar investera i guld är det dock viktigt att du skaffar dig kunskap om råvaran, av den enkla anledningen att det finns många faktorer som kommer att vara påverkande. Om det är oroligt på marknaden finns det en stor chans att guldpriserna stiger. Den som vill kan investera i fysiskt guld och förvara på en säker plats, men ett annat alternativ är att investera i CFD.

Precis som med alla olika typer av investeringar i finansiella instrument medför guldinvesteringen risker. Sanningen är att riskerna är relativt höga om man jämför med många andra alternativ och därför är förberedelse och kunskap A och O för att lyckas

Guld är en populär råvara

Guld är en populär råvara som vars funktion är att bevara och säkerställa värde. Många som misstror sin valuta och kontanter väljer att parkera sina pengar i guldtackor, guldmynt eller värdepapper med guld som underliggande tillgång.

Guldpriset stiger eller sjunker beroende på vad andra är villiga att betala för guldet. I tider när centralbanker ökar penningmängden (”tycker nya sedlar” och urholkar valutors värde så kan guld vara bra för att behålla värdet på dina pengar. Anledningen till att guld behåller sitt värde är för att det finns en begränsad mängd i hela världen.

Guld är ingen tillgång som genererar en intäktsström såsom företag eller hyresfastigheter. Istället handlar det om spekulation i guldpriset med en förhoppning om att värdet ska öka.

Placera pengar i guld när förtroendet försvinner

När förtroendet för stater och banker minskar så brukar kapital strömma in i fysiskt guld och värdepapper med guld som underliggande tillgång. Under finanskrisen när börserna kraschade så rusade samtidigt guldpriset. Även under Coronakrisen har guldpriset stigit.

Problemet är att bankvalven håller på att försvinna och det är otryggt att förvara guldtackor hemma i kassaskåpet. Därför väljer många placerare att investera i internationella aktiebolag såsom Barrick Gold eller Newmont Goldcorp. Om du inte gillar bolagsrisken och valutarisken så minns andra vägar såsom ETF:er eller guldfonder. En börshandlad guldfond är SPDR Gold Shares. Nedan följer flera alternativ för dig som vill investera i guld.

Fonder som investerar i guld

Många svenskar väljer att placera pengar i guld genom aktieandelar i börshandlade fonder som i sin tur placerar sina pengar i fysiskt guld. Värdet på guldfonderna är beroende av guldpriset. Tyvärr är de flesta guldfonderna utländska vilket kan göra det dyrt att handla. Courtage, växlingsavgift och valutaeffekter kan snabbt ta en rejäl hacka av dina sparade pengar. Kontrollera med din bank eller mäklare vilka avgifter det är för att handla guldfonder.

Börshandlad fond (ETF)Utv. 3 årLand
SPDR Gold Shares+44%USA
iShares Comex Gold Trust+45%USA
Vanliga guldfonderUtv. 3 årLand
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD+77%Kanada
Amundi Fds CPR Global Gold Mines AU+76%Kanada
BGF World Gold A2+64%Kanada

En välkänd guldfond är BGF World Gold som förvaltas av Blackrock. Om du vill ha fler tips på vanliga guldfonder så kan du kolla in artikeln bästa guldfonder 2024.

Guldtermin med bull & bear

Om du är tekniskt orienterad kan du välja att placera pengar i guld-terminer som är billigare än guldfonder. Guldtermin fungerar som en option, det vill säga att du har rätt till att köpa guld till ett bestämt pris vid en bestämd tidpunkt. Med guldterminer kan du spekulera i upp- och nedgångar. Bull Guld H placerar du pengar i om du tror att guldpriset ska gå upp, tror du på en nedgång placerar du pengar i Bear Guld H.

Avanza Bank erbjuder dig som privatperson att handla med guldterminer. Kom ihåg att kontrollera vilken hävstång det är på värdepappret.

Aktier i gruvbolag som prospekterar guld

Guldbolag på börsen


Guldaktier i gruvbolag: Ett annat sätt att placera pengar i guld är att köpa aktier i gruvbolag som bryter guld. Gruvbolagen påverkas av guldpriset men också av andra faktorer, så analysera bolaget ordentligt innan du köper aktier i ett gruvbolag. Sveriges kanske största gruvbolag är Boliden där man bryter flera olika råvaror som koppar, nickel, zink och bly. Om du letar svenska guldbolag så finns Lundin Gold där du kan handla aktier över börsen.

Köp aktier i guldgruvorUtv. 3 årHandlas i
Lundin Gold+142%Sverige
Barrick Gold Corp+69%USA
Newmont Goldcorp Corp+63%USA
B2Gold Corp+155%USA
Gold Fields Ltd+209%USA
Kinross Gold Corp+107%USA
AngloGold Ashanti Ltd+187%USA
Freeport-McMoRan Inc+17%USA

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/aktier kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Guldgruvor finns på alla kontinenter förutom Antarktis. Sydafrika var länge världens största producent av guld men idag står Kina för 13% av den årliga utvinningen. Andra stora länder som producerar guld är Kanada, Ryssland och Peru. Troligtvis finns de största guldfyndigheterna på havsbotten men än så länge så är det för komplicerat att bryta guld på havsbotten. Det land som har störst guldkonsumtion i världen är Kina och Indien.

Investera i fysiskt guld

Att investera i fysiskt guld har blivit allt mer populärt och en av orsakerna till detta är att investeraren helt och hållet äger guldet själv. Det finns således ingen annan människa som kan göra anspråk på det. Förvaringsmöjligheterna är enkla eftersom guld har ett högt värde i liten förpackning, och det gör att du med fördel kan ha det i det egna hemmet. Hur du vill använda dig av guldet är helt upp till dig själv. Du kan låta det gå i arv, men du kan också ha det som en typ av försäkring.

Fysiskt guld kommer dock inte bara med fördelar, utan det finns även nackdelar att ta hänsyn till. En av dessa nackdelar är svårigheten med att förvara guldet på ett tryggt och säkert sätt. Här behöver du se till att guldet är på en trygg plats där inga obehöriga kan få tillgång till det, samtidigt som guldet inte kan ta skada på annat sätt.

Observera att du även bör satsa på en försäkring om du vill ha fysiskt guld i hemmet och att du får vara beredd på en del avgifter. När du investerar i fysiskt guld får du bland annat betala en premie, men också tillverkning, frakt och kostnader för vinstmarginal.

Visste du att…

Den svenska guldreserven uppgår till 126 ton i guldtackor, motsvarande 37 miljarder kronor och är utspridd över flera länder för säkerhetens skull.

Guldsmyken och guldklockor

investera i guldklocka


Guldsmycken är roligt att äga och du kan belåna ditt fysiska halsband eller guldklocka hos pantbanken. Går guldpriset upp så går även värdet/priset på din guldklocka upp. Några klockor som många experter menar kommer öka i värde i framtiden är Rolex Submariner, Tudor Heritage, Omega Seamaster 300 och Tag Heuer Carrera. Inom finansbranschen är det många som eftersträvar en klocka från varumärket Patek Philippe. En sådan klocka kan kosta allt från 200 000 kronor till 15 miljoner kronor.

Fördelar med att investera i guldsmycken

 • Du kan bära guldsmycken och visa upp dem istället för att guldet ligger inlåst hela tiden.
 • Det är roligt att ge guldsmycken i arv till sina barn.
 • Du kan pantsätta guldsmycken som ringar, armband, halsband och klockor i nödlägen.

Nackdelar med äga guldsmycken

 • Att visa upp dina guldsmycken kan öka risken för att bli rånad.
 • Du betalar mer än värdet på guldet eftersom smycken är ett hantverk.
 • Det är svårare att värdera guldsmycken jämfört med guldtackor.

Investera i guldtackor och guldmynt

investera i guldtackor och mynt

Vill du investera i guldtackor så hamnar du i kategorin för de personer som vill investera i fysiskt guld. Här räcker det inte med att gå ut på stan och leta efter en bra guldklimp att ta med hem, utan du behöver vända dig till hemsidor där guldtackor eller guldmynt är till försäljning och göra en beställning.

Några exempel på sådana hemsidor är bland annat Tavex, Guldcentralen och Guldcentrum. I Sverige säljs guldtackor i olika storlekar av Boliden, men du kan också hitta tillverkare som Credit Suisse och Heraeus. Guldmynt finns det två typer av: Historiska mynt (samlarvärde) och bullionmynt (placeringsvärde).

I de allra flesta fall kommer du att få ditt guld levererat hem till dig. Detta för att leveransen ska ske med så stor säkerhet som möjligt. Leveransen sker vanligtvis med hjälp av en så kallad handlare och genom denna person kan du också få hjälp och rådgivning om hur du kan förvara din guldtacka på bästa sätt. Ett bra och väl använt sätt är att lagra guldet i ett valv hos handlaren i fråga.

Fördelar med guldtackor

 • Du äger en fysisk tillgång som går att ta på, det är inga pappersvinster som kan försvinna. Guld har inflationsskydd vilket är tryggt när penningmängden ökar på grund av centralbankers stimulanser.
 • Guldtackor innehåller mycket värde och tar liten plats.
 • Det är lätt att ge guldtackor i arv eller att ha som försäkring mot dåliga tider.
 • Guld har alltid varit ett accepterat betalmedel i alla länder i hela världen.

Nackdelar med guldtackor

 • Ökar risken för att bli rånad eller komma till skada om du förvarar det i hemmet.
 • Svårt med säker lagring av guldtackor. Vanligast förvaring är säkerhetsskåp, kassaskåp eller bankfack och detta kostar pengar.
 • Det är mer komplicerat att köpa och sälja fysiskt guld jämfört med värdepapper som har guld som bas.

Guld ETF:er

Det är inte alla som känner sig bekväma med att förvara guldtackor eller guldsmycken i det egna hemmet och då finns det ett bra alternativ till att äga fysiskt guld. Lösningen kommer i form av guld ETF:er, vilket kan beskrivas som en aktie/fond som är börshandlad. Genom att handla en Exchange Traded Fund blir du delägare till aktiebolagets guld.

Börshandlade fonder/aktier är ett mer förnuftigt sätt att placera kapital och du slipper oron över att hela din portfölj befinner sig hemma hos dig. En Exchange Traded Fund både sjunker och stiger i takt med att guldpriset gör det, men vi avråder från att investera alla ETF:er i just fysiskt guld. Rekommenderat är att du blandar och sprider dina risker, t.ex. genom att välja en börshandlad fond som fokuserar på flera företag samtidigt.

Guld-certifikat

Guld-certifikat är något som lämpar sig bra för den som letar efter kortsiktiga investeringsmetoder. Med det menar vi att den som väljer guld-certifikat bör vara beredd på att hålla kvar i det under en mycket kort period, gärna kortare än en dag. Orsaken till detta är att den hävstång som sätts på guld-certifikatet sätts på en daglig basis.

Att handla ett guld-certifikat med hävstång innebär att du kan öka din avkastning väldigt mycket. Ju högre hävstång ditt certifikat har, desto mer avkastning får du om guldpriserna skulle stiga. Hävstången fungerar dock även åt motsatt håll, vilket betyder att din investering kan gå förlorad om priserna sjunker.

Med vad betyder det egentligen att handla guld med guld-certifikat? Enkelt förklarat kan man säga att guld-certifikat är en produkt som du kan handla på börsen. Certifikat finns för bland annat index, aktier och valutor, men även för just guld. Guld-certifikatet ger dig möjlighet att få en tydligare inblick i de nedgångar och uppgångar som guldpriset har och på så sätt kunna spekulera bättre.

Guld-futures

För den som vill är det fullt möjligt att investera i så kallade guld-futures när man vill köpa guld. Kort och gott kan man säga att det är skyldigheten och rättigheten man har till en viss tillgång, vilket i detta fall kan vara guld. Det vanligaste är att handeln sker på en marknadsplats, men det kan också ske på börsen eller med hjälp av auktionsförfarande.

Futures går också under namn som terminsavtal. Avtalet är inte ett värdepapper, utan räknas som ett finansiellt instrument. Avtalet avser ett köp eller en försäljning av guld som ska ske i framtiden. I avtalet kommer bland annat tidpunkten för köpet och priset att stå angivet. När den avtalsangivna dagen har kommit behövs ett beslut fattas. Antingen kan köparen acceptera leveransen eller så kan en kontantavräkning ske. I det sistnämnda jämför man det angivna priset med marknadspriset.

Guld-terminer

Som tidigare nämnt är guld-terminer och guld-futures precis samma sak. Den enda skillnaden är att man valt att använda sig av olika namn. Vilket begrepp som används beror alltså på vem det är du talar med. I Sverige är det vanligt att säga guld-terminer, men futures beskriver metoden precis lika bra. En av de största fördelarna med att använda sig av guld-terminer är att du får en bättre finansiell hävstång. Du får också mer flexibilitet samt finansiell integritet om du jämför med att köpa fysiskt guld.

Guldpriset stiger

Guldpriset har stigit kraftigt sedan Coronapandemin, men hade redan innan det en stigande trend. Ändå tillbaka till 2015 har vi sett en stigande trend i guldpriset. Anledning till det har varit ett osäkert politiskt läge mellan länder som USA, Ryssland och Kina. Sen har vi haft centralbanker som ökat penningmängden vilket gör att många ifrågasätter valutornas värde.

Guldpriset mäts i dollar per uns och är upp ca 90% sedan 2015. Vi har sett att guldfonder har varit bland vinnarna i flera år på grund av att guldbolagen som prospekterar guld har haft en bra marginal på sin guldförsäljning. Till och med världens bästa investerare Warren Buffett har köpt guld för 5 miljarder kronor i Barrick Gold som är ett av världens största företag med guldgruvor.

Vad talar för att guldpriset ska fortsätta stiga?

 • Pandemin har gjort världen mer osäker med ökad brottslighet och oroliga tider.
 • Med ökad arbetslöshet och konkurser kommer centralbankerna behöva öka mängden pengar i systemet. Kapitalflöden lär söka sig till guld.
 • En positiv trend i guldpriset ökar chansen för priset fortsätter upp tack vare momentum.

Varför skulle guldpriset kunna sjunka?

 • Om konjunkturen blir bättre i världen så minskar intresset för guld.
 • Om ett vaccin mot Covid-19 kommer så blir marknaderna mer positiva och säljer av sina positioner i guld.
 • Mycket kapital har letat sig in i guldfonder, när det kapitalflödet vänder kan det gå snabbt ner.

Vad påverkar guldpriset?

Guldpriset påverkas av en mängd olika faktorer, inklusive:

 • Efterfrågan: Efterfrågan på guld påverkar priset på marknaden. Guld används i många olika industrier, inklusive juvelerarindustrin, elektronikindustrin och läkemedelsindustrin, och efterfrågan påverkas av ekonomiska faktorer och mode.
 • Tillgång: Tillgången på guld påverkar också priset. Guld är en begränsad tillgång och nya fynd kan påverka priset på marknaden.
 • Valutakurser: Guldpriset kan påverkas av förändringar i valutakurser eftersom guld ofta handlas på internationella marknader.
 • Räntor: Räntehöjningar kan påverka guldpriset eftersom det kan göra andra investeringar mer attraktiva.
 • Inflation: Guldpriset kan påverkas av inflation eftersom det vanligtvis används som en form av skydd mot inflationen.
 • Politiska och ekonomiska händelser: Politiska och ekonomiska händelser, såsom krig, val, recessioner och politisk instabilitet kan påverka guldpriset.
 • Finansiella marknader: Guldpriset kan också påverkas av utvecklingen på finansmarknaden, till exempel aktie- och räntemarknaden.

När ska man investera i guld?

Det finns ingen exakt tidpunkt för när man ska investera i guld. Det är viktigt att komma ihåg att guld är en långsiktig investering och det är svårt att förutse kortsiktiga prisförändringar.

Det kan vara lämpligt att investera i guld vid tider av ekonomisk osäkerhet eller inflation. Guld har vanligtvis en negativ korrelation med andra investeringar som aktier och obligationer, det kan ses som en säker plats för att placera pengar vid osäkra ekonomiska tider.

Det kan också vara lämpligt att investera i guld när det finns en ökad efterfrågan, som när det finns en ökning av mode och trender för guldsmycken eller om det finns ökad efterfrågan på guld inom elektronik eller läkemedelsindustrin.

Det är viktigt att notera att det är viktigt att göra din egen research och prata med en finansiell rådgivare innan du gör någon investering. Guld är en illikvid investering, det kan ta tid att sälja och det kan vara svårt att få ett bra pris för det.

Vad menas med att guldet har ett tidlöst värde?

Ordet ”tidlöst” i samband med guldet syftar på att guld har haft ett högt värde under lång tid och fortsätter att ha det över tid. Detta beror på att guld är en mycket efterfrågad och begränsad tillgång, det är svårt att bryta och det finns en begränsad mängd guld i världen.

Guld är också mycket motståndskraftigt mot korrosion och oxidation, det kan lagras i lång tid utan att förlora värde och det är lätt att smälta och formge. Dessa egenskaper gör det till ett eftertraktat material för smycken, elektronik, medicinska instrument och andra produkter.

Guld är också en av de mest stabila investeringarna på marknaden, det har vanligtvis en negativ korrelation med andra investeringar som aktier och obligationer, det kan ses som en säker plats för att placera pengar vid osäkra ekonomiska tider.

Dessa faktorer tillsammans gör guld till ett tidlöst värde, ett värde som har varit och kommer fortsätta vara högt över tid.

Vilket värde har guld haft historiskt?

Guld har haft ett högt värde genom historien, det har använts som ett medium för handel och valuta i tusentals år. Guld har också använts som ett sätt att visa rikedom och makt, det har använts för att göra smycken, konstverk och religiösa föremål.

Historiskt sett har guldpriset varierat kraftigt över tid. Under 1800-talet var guldpriset ungefär 20 dollar per uns, det steg till 35 dollar per uns under början av 1900-talet och steg ytterligare till 35 dollar per uns 1971 när USA avskaffade guldstandarden.

Efter detta har guldpriset varierat kraftigt och har haft flera toppar och dalar. Guldpriset nådde en topp på nästan 1900 dollar per uns 2011, sedan har det föll till runt 1200 dollar per uns 2014. Sedan dess har det varierat kring 1300 dollar per uns.

Det är viktigt att notera att guldpriset påverkas av många faktorer, såsom efterfrågan, valutakurser, inflation, politiska och ekonomiska händelser.

Vilka industrier efterfrågar guld?

Guld efterfrågas av en mängd olika industrier, inklusive:

 • Juvelerarindustrin: Guld används för att göra smycken, och det är en av de vanligaste metalldelarna i smycken.
 • Elektronikindustrin: Guld används som elektrisk ledare i elektroniska enheter som mobiltelefoner, datorer och tv-apparater.
 • Läkemedelsindustrin: Guld används i medicinska instrument som röntgenapparater och i medicinska implantat som konstgjorda leder.
 • Dentalindustrin: Guld används för att göra tandkronor och broar.
 • Konstindustrin: Guld används för att göra konstverk och dekorationsföremål.
 • Investeringsindustrin: Guld används som en form av investering, det kan köpas i form av guldmynt och guldbar.

Guld är en mycket eftertraktad och begränsad tillgång, och dess unika egenskaper som elektrisk ledare, korrosionsbeständighet och skönhet gör det till ett efterfrågat material inom många industrier.

Investera i silver

Silver är en annan ädelmetall som har blivit populär att investera i och det finns många goda orsaker till varför. Bland annat är silver alltid riktiga pengar, även om det inte ses som en valuta, och silver är också en mycket billig tillgång. En annan fördel är att silver aldrig har blivit nollställt. Det betyder att du inte behöver oroa dig för någon risk om du äger fysiskt silver, vilket gör att investeringsformen skiljer sig stort från många andra alternativ där hög risk är en faktor.

Att investera i silver är också utmärkt för dig som kan behöva tillgodose ekonomiska behov av mindre slag. Det är inte kul att behöva sälja bort ett helt uns guld för en mindre ekonomisk utgift!

Om du vill ha tips på tillgångar att placera pengar i så kan du kolla undersidan investera i råvaror här.