Spara i aktiefonder

Av PlaceraPengar.nu | maj 11, 2020
0 Kommentarer
Spara i aktiefonder

Att spara i aktiefonder är ett bra sätt för en småsparare att få hög avkastning över tid. Här ger vi tips på bra aktiefonder att köpa och vad du ska tänka på när du väljer aktiefond.

Vad är aktiefonder?

Aktiefonder investerar i aktier på svenska börsen eller utomlands. Normalt investerar en aktiefond minst 75% av fondförmögenheten i aktier. Det är bra riskspridning då dessa fonder placerar i minst 16 olika aktier. Aktiefonder har högre risk än blandfonder och räntefonder.

Det finns aktiva aktiefonder som styrs av en fondförvaltare och passiva aktiefonder som förvaltas av en dator. Hur bra en aktiefond utvecklas beror på de underliggande aktierna. Fonderna brukar ha olika inriktning som t.ex. länder, branscher, bolagsstorlek och tillväxtmarknader. Aktiefonder har högst risk bland fonder.

Bra aktiefonder att köpa 2020

AktiefondAvgiftUtv. 5 årTypÄgare
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,20%59%Passiv210 770
Länsförsäkringar Global Indexnära0,20%48%Passiv94 129
SEB Sverigefond Småbolag1,50%99%Aktiv3824
Spiltan Aktiefond Stabil1,50%69%Aktiv13 137
Avanza Zero0,00%14%Passiv296 156

Uppdaterades 2020-05-11. Ägare är antalet personer som äger fonden via sin depå på Avanza. Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Som vi kan se i tabellen ovan så har de passiva aktiefonderna från Spiltan och Länsförsäkringar nästan dubblats på 5 år. Vilket är en bra avkastning för den låga avgiften på 0,20%. Vi har dock hittat två aktiva aktiefonder (med förvaltare) som haft höga 101% och 136% utveckling under 5 år. Fondavgiften är däremot högre på 1,50% men här har fondspararna fått valuta för sin avgift. Problemet med att välja aktiva aktiefonder är att det inte är säkert att de slår index nästa 5 år. Men indexnära fonder har bättre odds att ge en jämnare avkastning även i framtiden. Kom ihåg att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.

Lästips: Bästa fonderna 2020

Tips när du ska spara i aktiefonder

När du ska välja en aktiefond så finns det egentligen två alternativ: Antingen väljer du ut indexfond med låga avgifter eller försöker hitta en bra fondförvaltare i en aktiv aktiefond som slår börsindex varje år.

Titta på en aktiefonds historik. Om fonden har haft en bra avkastning och samma fondförvaltare fortfarande sköter fonden så är oddsen goda för bra framtida avkastning. Historisk avkastning är dock ingen garanti för bra framtida avkastning.

Fundera över risken i aktiefonden. Till exempel så är aktiefonder med inriktning mot Ryssland mer riskfylla än Sverigefonder. Du kan hitta bra information om en fonds risk på Morningstar eller Avanza.se. Se risker för olika typer av värdepapper nedan.

VärdepapperRiskAvkastning
AktierHögHög
AktiefonderHögHög
BlandfonderMedel-HögMedel-Hög
Börshandlade fonderMedel-HögMedel-Hög
ObligationerMedelMedel
RäntefonderLåg-MedelLåg-Medel

Välj en aktiefond med låga avgifter. Annars riskerar du att avgifterna äter upp din avkastning över tid. Passiva indexfonder har låga avgifter och skuggar index. Kolla in artikeln fonder med låg avgift för fler tips.

Stora aktiefonder kan få det svårare att slå sitt jämförelseindex. Det beror på att de sitter på så mycket pengar att det blir svårt att köpa aktier i mindre bolag som växer snabbare.

När du ska investera i aktiefonder så lämpar sig investeringssparkonto bra. Så länge du förväntar dig en avkastning över 1-2% så lönar sig ett investeringssparkonto. Du slipper dessutom att deklarera dina fondaffärer vilket sparar tid.

Det finns många olika typer av aktiefonder. Vanligast är att man delar in fonderna i inriktning, region och bransch. Men det finns även sorterat efter storlek på bolagen man äger till hur snabbt bolagen växer.

Sverigefond

En aktiefond som endast placerar pengar i Sverige kallas Sverigefonder. I dessa fonder brukar bankerna och verkstad ha stora andelar av fondportföljen. En lista på bästa Sverigefonderna hittar du här.

Nordenfond

Om du vill investera i fler länder än Sverige så passar en Nordenfond bra som också tar med aktier från Norge, Danmark, Finland och Island.

Europafond

En Europafond investerar i europeiska aktier där Tyskland, Storbritannien, Schweiz och Frankrike brukar ha störst exponering. Vi har sammanställt de bästa Europafonderna här.

Globalfond

En Globalfond placerar i aktier över hela världen vilket gör att denna typ av fond har störst riskspridning. Störst exponering brukar man ha mot USA som ofta utgör ca häften av värdet i en globalfond. Vi har sorterar ut de bästa globalfonderna här.

USA-fonder

USA-fonder innehåller till största delen amerikanska tech-bolag som Google, Facebook, Twitter, Amazon, Netflix och Apple. Dessa tillväxtbolag har gjort att USA-fonder haft en god utveckling senaste 5 åren trots Coronakrisen. En topplista på bästa USA-fonder finns här.

Asienfond

Asienfonder är populära då de placerar i tillväxtländer som Kina, Indien, Sydkorea, Taiwan, Japan och Thailand. Tillväxten i dessa länder är höga ensiffriga tal och ibland tvåsiffriga. Det gör att många valt att placera en del av sparpengarna i Asienfonder. Du kan hitta de bästa Asienfonderna här.

Indexfonder

Ytterligare en typ av aktiefond är indexfonder. Dessa fonder följer ett utvalt index för att försöka spegla utvecklingen. Vanliga indexfonder följer t.ex. Stockholmsbörsen eller USA-börsen. Fördelen med indexfonder är att de är billiga, fondavgiften utgör sällan mer än 0,30% per år. Du kan hitta de bästa indexfonderna här.

ETF:er

ETF:er är en produkt som handlas på börsen på samma sätt som aktier. ETF:er brukar folk köpa eftersom de vill ha exponering mot en speciell bransch som till exempel mobil- och datorspel. Eller så är det för att man enbart vill investera i bolag med hög utdelning. Du kan hitta populära ETF:er här.

Aktiefonder är mer riskfyllda

Jämför med räntefonder och blandfonder så är aktiefonder mer riskfyllda. Det beror på att aktiefonder inte har några räntebärande värdepapper i fonden. Istället är det oftast 90% aktier och 10% kassa som gäller för de flesta aktiva fonder. Generellt kan man säga att aktiefonder inriktade mot tillväxtländer är mer riskfyllda. Även småbolagsfonder brukar klassificeras som mer riskfyllda eftersom likviditeten i småbolag kan var dålig.

Varför ska man investera i aktiefonder?

Majoriteten av svenska fondsparare väljer att investera i aktiefonder. Anledningen till att aktiefonder är den populäraste sparformen beror på avkastningen. Generellt brukar aktiefonder avkasta ca 7% per år, vilket är betydligt högre än korta räntefonder som avkastar ca 1% per år. De flesta som sparar i aktiefonder har en lång tidshorisont därför är man beredd att ta högre risk.

Aktiefonder är bra för nybörjare då du minskar risken för att förlora kapital permanent. När du investerar i enskilda aktier så kan snabbt stora delar av din förmögenhet raderas ut om du har fel. Aktiefonder däremot brukar placera i ca 16-30 aktier vilket gör att risken minskar betydligt.

Om du inte har tid eller intresse så är fonder en bra sparform.

5 tips för ett lyckat fondsparande

  • Investera bara pengar du kan klara dig utan under fem år.
  • Sätt upp ett mål med ditt sparande – En resa, ny bil, kontantinsats etc.
  • Välj aktiefonder utefter vilken risk du är villig att ta.
  • Jämför historisk avkastning, fondavgift och betyg från Morningstar
  • Försök inte tajma marknaden. Det är bättre att månadsspara.

Månadsspara i aktiefonder

Ett klokt råd är att inte försöka tajma marknaden. Att sitta och vänta på en börskrasch kan bli dyrt. Mer pengar har förlorats av att vänta på börskrascher än vad som förlorats i börskrascher. Istället är det en bra idé att månadsspara i aktiefonder. När du månadssparar kan du investera i en eller flera fonder varje månad med autogiro.