Passiv inkomst – vilka är bäst?

Av PlaceraPengar.nu | juli 7, 2017
0 Kommentarer
Passiv inkomst

Om du inte vill sluta ditt jobb eller starta ett företag på heltid så finns det några smarta sätt att tjäna en passiv inkomst vid sidan av din anställning. På den här sidan får du tips på hur du skrapar ihop din första miljon eller tjänar extra pengar varje månad. Börja generera passiv inkomst med start idag.

Passiv inkomst börjar med sparande

För att börja din resa på passiva inkomster så måste du börja spara en andel av vad du tjänar. Generellt så är det lättare att konsumera än att spara. Det är därför vi läser så många artiklar om miljonärer som blivit fattiga igen.

Att spara pengar är viktigt så att du sedan kan investera dem i intäktskällor som genererar passiva inkomster. Under tiden som du sparar så kan du parkera pengarna på sparkonton med rörlig ränta eller fasträntekonton där du kan få en bättre sparränta om du binder pengarna. Den viktigaste anledningen till att spara är så att du i framtiden kan ha så mycket pengar att du kan göra vad du vill, när du vill, utan att någon kan säga åt dig vad du måste göra.

Visst låter det skönt? Att spara pengar är bara första steget till att börja skapa passiva inkomster. Efter det måste du bestämma dig för vad du ska göra med dina sparade pengar. Om du vill bli ekonomiskt oberoende och fri så bör du börja så tidigt som möjligt. Ränta på ränta effekten gör resten och låter sedan dina pengar jobba åt dig.

Passiva aktieutdelningar varje år

Utdelningsinvestering handlar om att investera i storbolag med höga utdelningar. På det sättet får du en intäktsström med pengar varje år som kanske till och med ökar varje år då utdelningarna höjs.

Så här gör du: Spara minst 10% av din lön varje månad och köp aktier med hög och stigande aktieutdelning så kommer du att ha en stabil och ökande passiv inkomst varje år. Ju högre sparkvot ju snabbare kommer din pengamaskin börja snurra.

Utdelningsaktier brukar vara mer mogna bolag som har växt färdigt. De behöver då inte kapital för tillväxt utan kan istället dela ut pengarna till aktieägarna. Mogna branscher med höga utdelningar brukar vara telekom, banker, elbolag och skog. Även fastighetsaktier kan ha lagom hög utdelning. Småbolag eller bolag inom snabbväxande branscher ger sällan utdelning då de återinvesterar all vinst för att växa sina företag.

Väljer du investmentbolag som Investor eller Industrivärden så behöver du inte ha jättemycket kunskap om aktier. Det beror på att dessa bolag äger många bolag under sig, vilket sprider risken för dig som aktieägare. Försök att köpa aktier i investmentbolag när de handlas till 20% substansrabatt eller mer. Med investmentbolag så slipper du dyra fondavgifter och får en utdelning på 3-5% varje år som du sedan kan köpa fler aktier för.

Ränta-på-ränta effekten kommer över tid göra dig rik, men det gäller att ha tålamod under tiden. Investerar du via ett vanligt Aktie- och Fondkonto så får du betala 30% i skatt på utdelningar och försäljningar. Öppna därför ett investeringssparkonto hos Avanza istället så betalar du endast ca 1% i skatt per år, dessutom är utdelningar från svenska bolag befriade från källskatt. Alla kan bli miljonärer på aktier, det är bara en fråga om tid och månadssparande.

För att få 150 000 kronor i passiv inkomst efter skatt så behövs 5% direktavkastning och 3 miljoner kronor investerat. Om du vill ha 350 000 kronor i passiv inkomst så behöver du investera 7 miljoner kronor i utdelningsaktier med 5% direktavkastning.

Tjäna extra pengar som affiliate

Om du brinner för en hobby så kan du starta en blogg eller affiliatesida som informerar om ditt ämne. Du kan skriva intressanta artiklar som hjälper andra människor komma igång eller vägleda dem till bra produkter och tjänster.

När du har trafik så kan du registrera dig på GoogleAdsense och lägga in några automatiska annonser. Varje gång en användare klickar på en annons så tjänar du någon krona som sedan betalas ut till dig varje månad.

Du kan också välja att använda dig av affiliatelänkar såsom Catena Media gör för att tjäna provision på den trafik som leder till ett avslut.

Inkomstkällan är nästan passiv med återkommande intäkter, men du måste fortfarande uppdatera din blogg ibland och få bra länkar för att synas i sökmotorn. Enligt lag ska du också bokföra och deklarera dina inkomster och sedan betala in skatt. Om du har GoogleAdsense-intäkter så behöver du också göra en periodisk sammanställning varje kvartal hos Skatteverket där du redovisar värdet av dina utländska intäkter. Det här behöver du göra eftersom det inte är någon moms på betalningskvittona, Google har nämligen sitt utbetalningsställe på Irland.

Om du ska starta en egen sida så rekommenderas WordPress som CMS och ett webhotell med .se eller .nu domän. Du hyr då en egen domän där du har 100% kontroll vilket gör att du även kan sälja din webbsida i framtiden.

Få en passiv inkomst via YouTube

Om du skapar en egen YouTube-kanal där du lär ut kunskap eller underhåller människor så kan du tjäna pengar på annonsklick eller antalet prenumeranter som följer dig. Svenska Felix Kjellberg eller “PewDiePie” som han kallar sig för, har tjänat över 200 miljoner kronor i sina bolag Pewdie Holdings AB och Pewdie Productions AB. Han underhåller sina tittare med att filma sig själv när han spelar datorspel.

Fördelen med YouTube är att videoformatet får mer uppmärksamhet och är lättare för folk att ta till sig. En annan fördel är att du spelar in en video på 5 min, vilket är snabbare än vad det tar att skriva en intressant artikel. Eftersom Google äger YouTube så placerar de gärna videos i toppen av sökresutlaten.

Passiv inkomst från hyresfastigheter

Att få hyresintäkter varje månad från hyresgäster är en dröm för många. Sedan 90-talet finns det många privatpersoner som äger flerfamiljhus eller radhus i aktiebolag eller som privatperson.

En del väljer att själva bo i en av lägenheterna och andra väljer att bo på tryggt avstånd. Hyresgäster kan vara krävande och brukar ringa om allt från glödlampor, stopp i avloppet, luftvärmepumpar som inte fungerar m.m. De kan också ringa på din dörr en söndagskväll. Fastigheter behöver också mellan jämna mellanrum underhåll på fasad, tak, fönstrar, badrum och kök. Det är bra om du själv är händig och kan fixa det mesta, så går lönsamheten ihop.

Det tar några fastigheter innan du kan anställa en extern person som sköter underhåll och utryckningar. Men när du väl har lite volym i dina hyresintäkter så märker du att verksamheten är en passiv företagsform. Mer om fördelar och nackdelar med hyresfastigher här.

Viktigt är att du tar en kurs eller köper hem böcker om fastighetsjuridik. Du har en massa skyldigheter som hyresvärd och risken är stor att du kan bli stämd om du inte har koll. Det räcker att en hyresgäst snubblar eller halkar på hustrappan som inte är anpassad, så kan du förlora hela ditt företagskapital i bötesbelopp. Om du vill lära dig mer om hur det är att vara hyresvärd så kan du kolla in vår guide i att köpa hyresfastighet här.

För att leva på passiva inkomster från fastigheter så behövs ungefär 20 lägenheter. Dessa lägenheter kan vara utspridda på två hyreshus eller 7 små hyreshus.

Bli en bank genom peer to peer lån (P2P)

Peer to peer lån (P2P) har blivit populärt i USA och har hittat sin väg till Sverige för några år sedan. I praktiken så agerar du som en bank och lånar ut pengar till andra privatpersoner. För att dessa människor får låna pengar av dig så betalar de en ränta på över 6%, där du får den största kakan och låneförmedlaren en mindre del.

Att investera i lån är riskfyllt eftersom det inte finns några säkerheter och personerna som lånar av dig kanske inte betalar tillbaka pengarna. Låneförmedlaren försöker begränsa risken genom att sprida ditt kapital på många personer, men personrisken och konkursrisk för låneförmedlaren finns ändå där. Att investera i P2P-lån är ändå en mycket passiv inkomst som är ett bra alternativ till en orolig börs eller låga sparräntor på sparkonton. Du brukar kunna få 5-10% avkastning på din investering i P2P-lån. Om du vill testa att investera i lån så kan du jämföra P2P-företag här.

Äga ett större företag och få passiva utdelningar

Att bygga upp ett företag tar tid och energi, men för de som lyckas kan ett större företag bli en passiv inkomst med både hög lön och höga utdelningar.

De som lyckas etablera en företagskultur och anställa en bra VD kan frånsäga sig operationellt ansvar och istället satsa på att vara styrelseordförande och ägare. Genom att sätta upp mål för sin VD och sedan följa upp utvecklingen med rapporter varje månad så kan företaget sköta sig självt. Problemet många entreprenörer har är att släppa kontrollen och våga lita på andra. Lyckas man med det så kan familjen ta ut lägre löner som styrelsemedlemmar och plocka ut höga utdelningar varje år.

Börja tidigt och investera ofta

När du är ung så är det inte många som tänker på att börja spara eller invetstera. Du är istället ivrig att få komma ut i arbetslivet och göra karriär. För många kan jobbet däremot bli en besvikelse där du inte får frihet eller den utveckling du behöver. Eller så har du medarbetare som är negativa och behandlar dig illa. Kanske har du en chef som inte vill ge dig ett högre jobb. Ungefär där börjar många tröttna och istället börja drömma om passiva inkomster och ekonomisk frihet.

Tänk att få välja vilket jobb man vill eller kunna få välja om man ens vill jobba. Målet med att bygga en passiv inkomst är för att stärka din finansiella situation så att du kan få valfrihet i livet.

Se därför till att agera nu. Det är aldrig försent att börja spara och investera i passiva inkomster. 

Läs mer om passiva inkomster här:

Kommentera och dela med dig nedan och berätta för oss om vilka passiva inkomster du har, hur gammal du är och vad du jobbar med. Tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *