Bästa fastighetsaktier

Fastighetsaktier har varit en av de bästa investeringarna senaste 10 åren. Men det kan vara svårt att veta vilken fastighetsaktie man ska välja. Här kommer de bästa fastighetsaktierna de senaste 3 åren.

18 bästa fastighetsaktierna i Sverige

AktieInriktningBörsvärdeÄgare
SBB Bsamhälle, bostäder101 mdr130 405
Sagax Blager, industri99 mdr7 440
Catenalogistik23 mdr3 077
Fabegekontor53 mdr7 450
Hembla Bbostäder20 mdr2 368
Stendörrenlager, butiker4 mdr1 183
Wihlborgskontor, lager24 mdr5 484
Platzerkontor, lager12 mdr2 832
Balder Bbostäder, kontor68 mdr9 110
Klövern Blager, logistik72 mdr10 253
Fast Partnerlager, kontor15 mdr1 859
Castellumkontor, lager, butik57 mdr37 298
Wallenstam Bbostäder, kontor38 mdr6 105
Kungsledenkontor, lager20 mdr5 250
Diös Fastigheterkontor, lager12 mdr6 942
Hebabostäder7 mdr1 108
Atrium Ljungberg Bkontor, butik27 mdr3 259
Hufvudstaden Akontor, butik203 mdr8 199
Hemfosa Fastighetersamhällslokaler17 mdr13 882

Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

Bland vinnarna senaste tre åren är Sagax med duktige David Mindus vid rodret. Senaste tre åren har aktien avkastat 166% och senaste 10 åren har Sagax avkastat 3478%. Endast Balder slår Sagax med +3559%. Göteborgska Balder med Erik Selin äger till största delen bostäder.

Om du är osäker på vilken fastighetsaktie du ska välja eller vill ha mer riskspridning så tycker vi Länsförsäkringar Fastighetsfond är ett bra alternativ. Fonden är en av de stora vinnarna med en uppgång på 213% på 5 år. Fonden förvaltar 22 mdr kronor och investerar i en korg av svenska fastighetsaktier som Balder, Fabege, Sagax, Platzer och Fast Partner.

Vad är fastighetsaktier?

Om du vill se till att placera dina pengar i en så stabil investering som möjligt är fastighetsaktier ett riktigt bra alternativ. Enkelt förklarat kan man säga att fastighetsaktier är de stamaktier som är börsnoterade i företag som förvaltar och äger olika typer av fastigheter.

Orsaken till varför det är en bra och stabil investeringsform är helt enkelt för att bolagen regelbundet ser till att få in pengar och detta sker genom att människor och hyresgäster betalar sina hyror. Eftersom man alltid måste betala sin hyra, oavsett hur marknaden ser ut, så kommer denna typ av aktie även att stå stark om det skulle råda lågkonjunktur. Speciellt bostäder och samhällsfastigheter är stabila i dåliga tider.

Bästa fastighetsaktien 2024

Fastighetsaktier

Bästa fastighetsaktien senaste 5 åren är Sagax som har avkastat 236% senaste tre åren. Sagax investerar i lagerlokaler. Börsvärdet ligger idag på 100 miljarder kronor.

Fastighetsaktier med hög utdelning

Det är i stort sett omöjligt att kunna se in i framtiden och på så vis förutspå vilka aktier som kommer att ligga på topp under år 2024. Genom att titta på den historiska utvecklingen hos bolaget och sedan kombinera detta med hur framtidsutsikten ser ut kan man dock öka sina chanser att göra ett bättre och mer medvetet val.

Hur långt tillbaka i tiden man ska titta är svårt att säga, men utgår man från de senaste 12 månaderna kan man se att det är nedanstående fastighetsaktier som har haft den högsta utdelningen och bästa utvecklingen.

Fastighetsaktier har ofta en hög direktavkastning eftersom hyresintäkterna kommer in fortare än man kan investera dem. Om du gillar aktier med höga utdelningar så ska du kolla in vår guide om utdelningsaktier här.

Fastighetsaktier med låg skuldsättning

Är du rädd för att räntan ska vända upp så kan du leta fastighetsaktier bland de bolag som har lägst skulder. Här kommer en lista på trygga bolag med hög soliditet:

AktieSoliditetSkuldsättningsgrad
Hufvudstaden62%0,6
Heba50%1,0
Fabege50%1,0
Sagax47%1,1
Atrium Ljungberg44%1,3

När du letar efter nästa vinnare inom fastighetsaktier så är det viktigt att titta på följande:

 • Vem är VD och hur mycket aktier äger han eller hon?
 • Vart äger man fastigheter? Storstäderna har lägst risk.
 • Vilken typ av fastigheter äger man? Lokaler eller bostäder?
 • Vad är fastighetsbeståndets direktavkastning?
 • Är det substansrabatt eller substanspremie på fastighetsaktien?
 • Är fastigheterna värde mer/mindre än bokfört värde?
 • Hur ser belåningen ut?
 • Hur tror du räntan kommer röra sig kommande 5 år?

Varför ska man investera i fastighetsaktier?

Det finns flera orsaker till varför du bör välja fastighetsaktier när det är dags att investera dina pengar på ett smart sätt. Till att börja med finns det många olika typer av aktier från fastighetsbolag som du kan välja mellan, men de kanske främsta fördelarna är de regelbundna intäkterna och den begränsade konjunkturkänsligheten.

Regelbundna intäkter

Som tidigare nämnt får fastighetsbolag in sina intäkter genom att människor betalar sina hyror och detta sker vanligtvis månadsvis. Eftersom hyreskontrakt dessutom kan binda hyresgästen i mer än ett år kan fastighetsbolagen även planera ekonomin mer långsiktigt.

Icke-konjunkturkänslighet

Fastighetsaktier är inte lika känsliga för lågkonjunktur och anledningen till detta är att hyror alltid måste betalas. Det gör att intäkterna är betydligt mer stabila än många andra aktier, t.ex. i företag där man är beroende av att folk köper en specifik produkt.

Vad är substansvärde och rabatt?

När du ska handla med fastighetsaktier kommer du med största sannolikhet att stöta på ord som substansvärde och substansrabatt. Om du inte har någon kunskap eller förståelse för detta rekommenderar vi att du läser på lite innan du börjar att placera dina pengar. Här får du en kort och snabb förklaring om vad både substansvärde och rabatt är för något och hur du kan använda dig av dem på bästa sätt.

Substansvärde

Ett substansvärde anger hur stort värde ett bolags totala tillgångar har. Man brukar vanligtvis använda sig av detta begrepp när man ska värdera investmentbolag, men det är inte ovanligt att ordet också dyker upp i samband med fastigheter. Om ett bolag enbart äger andra noterade företag så är substansvärdet enklare att räkna ut.

Substansrabatt

Att handla med substansrabatt gör att du får ut mer av dina egna pengar. Substansrabatt är det du får när du handlar ett bolag till ett lägre pris än vad substansvärdet är. Om ett bolag har ett substansvärde på 150 kronor och du köper det för 140 kronor har du alltså handlat med substansrabatt.

Lägre räntor har drivit på fastighetsaktier

Fastigheter som investering har gått riktigt bra ända sedan fastighetskraschen på 90-talet. Efter det har vi haft en trend med lägre räntor, vakanser och skatter på fastigheter och högre hyror vilket har gjort fastigheter mer värda eftersom kassaflödet har blivit högre.

De ökande fastighetspriserna har även gjort att de börsnoterade fastighetsbolagen har kunnat låna mer pengar till nya fastigheter. Nackdelen med utvecklingen är att avkastningskraven har minskat vilket gjort det dyrt att förvärva fastigheter. Dyrast är det i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö. Om räntan skulle börja stiga så kommer fastighetsaktier att sjunka.

Även mindre företag inom bygg och andra privata bolag har köpt hyreshus för extra intäkter utöver huvudverksamheten. Det har bidragit till att priserna på småorter har stigit. De fastigheter som visat sig svårsålda är fastighetsobjekt med butiker där e-handel har konkurrerat ut verksamheterna.

Risk för kursfall när räntan stiger

En låg ränta kommer med många fördelar och påverkar börsen på många olika sätt. Bland annat kommer det att bli billigare att låna, vilket i sin tur resulterar i att företag och verksamheter kan öka sina vinster. När räntan stiger får det dock en motsatt effekt och detta kan göra att många bolag känner att deras intjäning är hotad. Större bolag brukar oftast ha en stark konjunktur och i dessa fall påverkar räntehöjningarna aktiekursen inte speciellt mycket, även om det kan bli lite skakigt under en viss period.

En högre ränta påverkar också investerarnas avkastningskrav vilket betyder att de är villiga att betala mindre för fastighetsaktier.

Fastighetsaktier på börsen

Att handla fastighetsaktier på börsen har blivit allt mer populärt och både små och stora investerare väljer att använda sig av aktieformen. När du ska välja fastighetsaktier till din portfölj är det viktigt att du ser till att välja bolag som har haft en bra historisk utveckling och som har en hög utdelning, för att din investering faktiskt ska komma till nytta.

Vill du minska dina risker rekommenderar vi att du tittar närmare på de fastighetsfonder som finns tillgängliga. Ett bra alternativ är Odin Fastigheter C, som dessutom har en låg avgift. Om du själv vill jämföra fastighetsfonder och deras historiska avkastning samt avgift så kan du kolla in vår artikel bästa fastighetsfonderna här.

Här nedan har vi listat några av de fastighetsaktier som du kan hitta på den svenska börsen 2024. Observera att vi endast har tittat på de lite större bolagen.

 • Fabege – kontor i Stockholm
 • Castellum – kontor, butiker, lager och industri i hela Sverige
 • Wallenstam – bostäder Göteborg och Stockholm
 • Sagax – lager- och industrilokaler
 • Kungsleden – lokaler för kontor, industri, lager och handel
 • Atrium Ljungberg – lokaler för kontor och köpcentrum
 • Diös – kommersiella lokaler och bostäder
 • Balder – bostäder, lokaler för kontor och butiker

Lista på fastighetsaktier på Avanza

Avanza är en marknadsplattform som har blivit mycket stor och uppskattad hos investerare. På Avanza kan du skapa dig ett kostnadsfritt ISK-konto och komma igång med månadssparandet direkt. Marknadsplatsen har ett stort utbud av både aktier och fonder och du kan smidigt plocka ihop en stabil och bra portfölj.

Vad är det då för fastighetsaktier som Avanza har att erbjuda? Det ska vi titta närmare på här!
Återigen har vi endast valt de större och medelstora bolagen, vilket betyder att vi kan ha missat små företag som också kan vara värda att titta närmare på. Fastighetsaktierna är både svenska och utländska.

 • Hufvudstaden A
 • Wallenstam B
 • Castellum
 • Atrium Ljungberg B
 • Sagax B
 • Kungsleden
 • Diös Fastigheter
 • Klövern B
 • Platzer Fastigheter Holding B
 • Samhällsbyggnadsbo. i Norden B

Många fastighetspreffar på marknaden

Eftersom fastigheter har stabila kassaflöden och går att pantsätta så gillar bankerna och kreditmarknaden att låna ut pengar till fastigheter. Det är också lätt att attrahera kapital från andra marknader som börsen.

Ett bevis på det är alla preferensaktier som finns inom fastigheter. Fastighetspreffar har blivit populära eftersom du får en hög direktavkastning varje kvartal. Historiskt har du kunnat få omkring 5-8% i utdelning från fastighetspreffarna. Höga utdelningarna är populärt när sparkontot ger noll procent i ränta.

Investera själv direkt i fastigheter

Vill du skippa fastighetsaktier helt och hållet och kanske investera i fastigheter direkt och på egen hand? Även om det kan vara lite klurigt att komma igång så är det fullt möjligt med ett riktigt bra startkapital. Läs gärna vår guide om att köpa hyresfastigheter om hur du ska gå tillväga för att investera i fastigheter, samt vilka fördelar och risker som det finns med den här investeringsformen.