Köpa aktier på nätet

Handla med aktier via nätmäklare
Här hjälper jag dig med hur du ska börja med aktier och var du kan köpa aktier till billigaste pris. Idag kan du själv handla aktier på internet genom så kallade nätmäklare som tar lägre avgifter vid köp av aktier än de traditionella bankerna. Så låt oss börja med att titta på vilka som är de bästa nätmäklarna med lägst courtage (köp- eller säljavgift).

I detta blogginlägg får du svar på dessa frågor:

 • Var ska man handla aktier på nätet?
 • Hur köper man aktier?

Handla med aktier via nätmäklare

Avanza Bank

Avanza kan du enkelt och snabbt handla aktier. Om du köper aktier för små summor så har de courtageklassen Mini där du endast betalar 1 kr. Avanza har de lägsta priserna på aktiehandel och är minst lika trygga som storbankerna. Deras aktiedepåer har ingen avgift vilket är skönt. Det är helt gratis att anmäla ett konto och skulle du köra fast så har de en supertrevlig kundsupport.

Köpa aktier
Avanza kan erbjuda Superlånet med låg ränta. Dessutom så kan du välja att placera pengar i flera sparkonton med bra sparräntor.

Nordnet

Nordnet är precis som Avanza en mycket populär nätmäklare i Sverige. Nordnet är också billiga och tar 39 kr som lägsta courtage för att köpa aktier. Nordnet har bra rykte i Sverige och är innovativa när det kommer till aktiesparande. Nordnet har en kul social funktion som heter Shareville där du kan se vad andra köper och säljer för aktier. En bra nätmäklare som bäst utmanar Avanza genom utbud och priser.

Handla med aktier
Nordnet har Shareville, en community plattform som gör att du kan ta rygg på duktiga investerare för att öka din avkastning.

Hur köper man aktier?

 • Du öppnar ett konto hos en nätmäklare eller traditionell bank
 • På bankens hemsida väljer du aktiehandel eller köp och sälj aktier eller liknande flik
 • I orderläggningsrutan så skriver du in antalet aktier du vill handla för och sedan till vilket pris
hur man köper aktier
Så här ser orderfönstret ut hos Avanza.se. Vi har valt aktien Industrivärden C och fyllt i att vi vill handla 640 st aktier till kursen 157,20 som var senaste säljkurs. Sedan klickar vi Köp eller Sälj beroende på vilken handling vi vill utföra.
 • Klicka sedan på knappen Köp eller Sälj så kommer din order att läggas in i marknaden
 • Har du valt att t.ex. köpa aktier till senaste säljkurs så kommer din order att gå till köp omedelbart
 • Du kan nu se att du äger aktien under kontoöversikt. Grattis du är nu delägare i ett företag och får ta del av vinster och utdelningar!

Handla med aktier som nybörjare

Köpa aktier i USA

Kan man köpa amerikanska aktier hos nätmäklaren? Ja det är lika lätt att handla aktier i USA som i Sverige. Du måste däremot kryssa i ett avtal för amerikansk handel hos din bank, vilket du kan göra direkt på hemsidan. Mäklare som Avanza Bank tar från 1 USD (ca 8kr) för att köpa/sälja amerikanska aktier, vilket är billigast i branschen.

Du kan köpa aktierna till de vanliga depåerna som ISK, Kapitalförsäkring och Aktie- & fondkonto (VP-konto). USA-börsen har öppet 15.30 – 22.00 svensk tid. Coca cola, Berkshire Hathaway, Apple och Disney är populära aktier som svenskar äger i USA.

Håll koll på courtaget

Courtage är den avgift som din aktiemäklare tar ut när du köper och säljer ett värdepapper på börsen. Antingen kan avgiften vara i fast belopp eller procentsats. Om du gör stora aktieaffärer omkring 100 000 kronor per transaktion så brukar det löna sig med fast belopp. Under den summan så brukar procentsats vara att föredra. Du kan alltid kolla med din aktiemäklare vilken courtageklass som passar dina aktieaffärer.

Courtage kan snabbt bli en stor kostnad vid aktiehandel. Kom ihåg att när du köper och säljer aktier ofta så ökar det dina kostnader och minskar din avkastning. Om du börjar handla aktier med små summor så kan courtaget snabbt radera ut din långsiktiga vinst. Ett bra tips är att välja en bank som har en courtageklass som passar storleken på dina normala aktieköp.

Ta det lungt med handeln i början

När man ska börja handla med aktier, vad är det viktigt att tänka på? Om du är nybörjare så ska du ta det försiktigt. Det tar tid att vänja sig med börsens snabba svängningar och många hamnar i fällan att köpa eller sälja på andras åsikter.

Det bästa du kan göra är att läsa på om bolaget och försöka bygga dig en uppfattningen om kvaliteten i bolagets affärsmodell och om aktien har ett bra pris. Försök köpa aktier långsiktigt och bygg på dina kunskaper under tiden. Världens bästa investerare Warren Buffet brukar säga:

“Köp bara aktier som du kan tänka dig att ha kvar om marknaden skulle stänga ner i tio års tid.”

Vilka aktier passar nybörjare?

Bra aktier för nybörjare är ofta investmentbolag som Investor, Industrivärden eller Lundbergs. Ägarna i dessa bolag är långsiktiga och tänker på dig som aktieägare. Dessutom brukar de dela ut mycket pengar, ofta 3-5% i direktavkastning.

Investmentbolagen äger aktier i flera innehav vilket gör att du får en riskspridning på köpet, du sparar därmed courtage. Över tid har investmentbolagen avkastat i linje med snittet för Stockholmsbörsen, vissa till och med bättre.

Vad är det som gör att aktier stiger i värdering?

 • Utdelningar
 • Tillväxt i omsättning och vinst/fritt kassaflöde
 • Multipelexpansion
 • Marginalförbättringar

Hur beskattas en aktiedepå?

Om du har en vanlig aktie-och fonddepå (VP-konto) så är skatten på vinster 30 procent. Med ett VP-konto kan du kvitta dina förluster mot vinster.

Om du har ett investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring (KF) så beskattas du istället med en schablonskatt på ca 1% årligen. Den skatten belastar hela din aktiedepå oavsett om du ligger plus eller minus.

Handla aktier via ditt bolag

Om du vill köpa aktier via ditt bolags aktie- och fondkonto så måste du äga en LEI-kod som är registrerad hos den bank du har ditt aktiekonto hos. Du kan enkelt beställa din LEI-kod hos svenska företag som Netlei. Regeln med LEI-kod infördes 2018 och omfattar alla företag inom EU. Du som handlar aktier i en företagsägd kapitalförsäkring behöver inte ett LEI-nummer enligt Finansinspektionen.

Vad är aktier?

Svar: En aktie är en andel i ett aktiebolag. Andelar i bolag kan du köpa på den privata marknaden eller på börsen. När du äger aktier i ett företag så blir du automatiskt delägare och har rätt till en andel av företagets vinst och tillgångar. Aktier är ett sätt för ett företag att finansiera uppstarten av ett företag.

Investera i aktier

Att investera i aktier är bland det bästa sätten som finns för att tjäna pengar. Om ett företag är framgångsrikt så kommer aktieägarna få ta del av vinster.

Antingen kommer vinsterna att återinvesteras så att företaget växer fortare. Då får aktieägarna en värdeuppgång på sitt investerade kapital på grund av kursuppgång i aktien. Eller om vinsterna inte kan återinvesteras lönsamt så kommer aktieägarna få utdelningar istället.

Spara i aktier via månadssparande

Ett bra tips är att varje månad sätta av pengar till ett månadssparande i aktier. Du kan välja att månadsspara via autogiro till ett investeringssparkonto och välja vilka fonder som pengarna ska fördelas på. Eller så kan du själv välja vilka aktier du ska spara i.

Om du månadssparar i aktier så slipper du tänka på när du ska köpa eller sälja. Du blir mindre påverkad av börsuppgångar och börsnedgångar. Risken är annars att du inte vågar köpa aktier när börsen är billig.

Handla aktier kortsiktigt

Om du tror att du kan slå index genom att handla aktier kortsiktigt så kan du prova det. Det vanliga är då att du som investerare har en tidshorisont på ett par månader till ett år. Det kan handla om att du köper en aktie som är lågt värderad inför en kvartalsrapport som du tror kan bli bra.

Det svåra med att handla aktier på kort sikt är att marknaden är hyfsat effektiv. Det vill säga det är inte ofta marknaden har fel och du har rätt. Om du handlar aktier på lång sikt så kan det finnas skillnader mellan rimlig värdering och marknadsvärdering. Vilket gör det lättare att tjäna pengar.

Aktier eller fonder?

Om du väljer aktier eller fonder i slutändan handlar om hur mycket tid du kan lägga på investeringar. Om du kan lägga ett par timmar om dagen på aktier så är det en bra idé att börja investera direkt i aktier. Om du däremot bara har några timmar i månaden så passar aktiefonder bättre. Antingen passiva indexfonder eller aktiva fonder som försöker slå index. Läs mer om att investera i fonder här.

16 svar på ”Köpa aktier på nätet”

  • Grattis till dina första aktier Margareta! 🙂 Håller med dig om att det är en häftig känsla att vara delägare i företag. Det motiverar dig att läsa på mer om bolaget bakom aktien. Lycka till med aktiesparandet!

 1. Hej
  Jag är en nybörjare på börsen som aktiehandlare. Med mina investeringar vill jag tänka långsiktigt vilket vi båda delar verkar det som. Jag två frågor, den första är kring hur man ska kunna värdesätta ett företag, hur kan man veta att aktien under en viss tidpunkt är värd under det ”riktiga” värdet. Den andra frågan är kring Ericsson vilket för mig verkar ha det svårt men som verkar vara ett företag likt SAAB när det gäller framtida utveckling. Jag tror att Ericsson behöver hitta sin nisch igen som SAAB verkar har gjort. Vill gärna höra dina tankar kring detta. Tack på förhand!

  • Hej Axel,
   Roligt att du börjat med aktier och att du vill tänka långsiktigt med dina placeringar. Det är en bra utgångspunkt eftersom det tar tid att lära sig hur börsen fungerar samt hur man bäst värderar bolag. Din första fråga om att veta hur mycket en aktie är värd är en svår fråga, den kämpar alla investerare med, nybörjare som veteraner. Kort kan man säga att du värderar ett bolag utefter dess vinst och hur mycket man tror att den kommer att växa per år samt vilka tillgångar (kassa, varumärke, fastigheter osv.) du hittar i balansräkningen. Själv gillar jag bolag som binder lite kapital och då passar det bra att titta på kassaflödet. Då tittar jag på vad som blir kvar av kassaflödet som kan skapa värden för aktieägare såsom höjd utdelning, återköp av aktier, förvärv eller amorteringar. Två bra böcker att läsa är Buffett: The Making of an American Capitalist och One up on wall street. Fler böcker som jag har läst hittar du här.

   När det gäller Ericsson så tror jag att bolaget behöver struktureras om. Olönsamma dotterbolag och verksamhetsgrenar behöver säljas av eller likvideras. Det krävs ett fokus på kostnadshållning och att skapa aktieägarvärde. Det krävs att en VD med hårda nypor kommer in och gör det bästa av man redan har idag. Ericsson är en trött bjässe med dålig kultur och byråkrati, sådant kan ta tid att ändra på. Priset på aktien i förhållande till bolagsvärdet har jag inte analyserat, så där kan jag inte uttala mig. Lycka till med dina placeringar!

 2. Hej!

  Jag har 500 000 kr jag vill investera. Men hur?? Jag är helt ’grön’ när det gäller aktier, och behöver få råd om hur jag bäst får denna halva miljon att växa. Har inga planer på att använda pengarna än på flera år…

  Stort tack på förhand /Ann

  • Hej Ann,
   Om du är helt ny på aktier så är det bra att läsa på om hur man ska tänka kring aktier. Om du upptäcker att du har ett intresse för aktier så ska du läsa böcker som lär ut ett sunt tankesätt, några av mina favoriter som jag har läst hittar du i min boklista här. Böcker som handlar om Warren Buffett och Peter Lynch är bäst när det handlar om aktier tycker jag. Medan du lär dig om aktier så kan du börja titta på aktier som är investmentbolag, t.ex. Industrivärden och Investor. Investmentbolag är ofta bra nybörjaraktier eftersom de äger innehav i en korg av stora large cap bolag här i Sverige, på det sättet får du riskspridning och ofta till en substansrabatt. En fördel med investmentbolag är att du får en utdelning varje år, vilket gör sparandet roligare än en aktieindexfond. Många som har en stor summa pengar väljer att placera ut pengarna över tid, vilket ofta är klokt då kunskap är viktigt på aktiemarknaden.

   Är du inte intresserad av att lägga ner tid eller att följa aktiemarknaden så är ofta Indexfonder ett bra alternativ till vanliga fonder. Indexaktiefonden Avanza Zero är populär idag eftersom den är gratis och skuggar OMXS30. Risken med indexfonder, precis som aktier, är att du köper när börsen är högt värderad. Vilket gör att man under långa tider kan ”ligga back” på sina fonder eller aktier. Warren Buffett som är världens bästa investerare brukar säga att man måste tåla en nedgång på -30-50% utan att sälja i panik. Så det är viktigt att du funderar kring hur du skulle reagera om ditt kapital minskade till 250 000 kr under ett par år.

 3. Hej. Trevlig sida detta. Jag har ett sparkonto och en del av pengarna vill jag köpa fonder aktier för. Runt 1miljon vill jag investera. Finns det någon som kan hjälpa mig förstå detta på ett bra sätt. Hur ska man planera 1 miljon?

  Tacksam för svar.
  Väl mött

 4. Måste säga att jag är rätt bra sugen, men tycker det är svårt att ha koll på hur ofta/mycket man ska kolla och att man ska schabbla bort pengarna.
  Men visst, inget vågat inget vunnet…

 5. Hej,
  tack för en bra sida!
  Jag har börjat intressera mig lite för aktier men inte så mycket så att jag vill hålla på med daytrading.
  Jag har ungefär 20.000 som jag skulle vilja investera under en längre period.
  Tycker du att det är värt att investera ”såpass lite” i tex Investor och H&M mm alltså aktier som är relativt lågrisk.
  Hur/var läser jag på om företagen och hur kan jag lära mig att förstå siffrorna?
  Är det värt att börja med aktiehandel om jag tex vill kolla av dom en gång i månaden?
  Om jag investerar ungefär 20.000 i olika lågriskaktier, hur mycket kan man förvänta sig att det växer på ett ungefär? (Förstår att det är svårt att utse pga villa aktier jag väljer och hur börsen går)
  Jag undrar mest om aktier är för mig utifrån mina frågor eller kan du rekommendera ett annat sätt att investera mina pengar?

  Tack på förhand,
  Emelie

  • Hej Emelie!
   Roligt att du börjat intressera dig för aktier. 20.000 kr är en utmärkt början för att spara i aktier och jag tycker det är klokt att köpa ett investmentbolag som Investor som start. Själv brukar jag titta på investmentbolagen när de har 30-40% substansrabatt. Senaste åren har de pendlat mellan 15-20% substansrabatt.
   Information om företagens och dess räkenskaper hittar du på deras hemsida under menyn ”Investerare/Investor”. Där kan du ladda ner senaste årsredovisningen som har omfattande information om företagets mål och historik. För att förstå siffrorna så kan du börja här https://placerapengar.nu/investera-pengar/ och sedan bygga på med kunskap i form av böcker eller googla begreppen du hittar i t.ex. balansräkningen.
   Om du endast vill kolla till aktierna en gång i månaden så är large cap bolag bra, kanske främst investmentbolag som Investor och Industrivärden. Som du säger är det svårt att spekulera i hur mycket lågriskaktier kommer att avkasta idag eftersom börsen är högt värderad. Men kanske 4-5% om året med dagens aktiekurser och bolagsvinster. Historiskt har aktier avkastat kring 7% men de låga räntorna och bristen på tillgångar att placera i har gjort att priset gått upp och avkastningen ner.
   Aktier är en bra placering om du inte behöver pengarna närmaste 5-10 åren och är beredd på att värdet kan sjunka 50% under perioder. Över lång sikt så kan du nog få 4-5% om året i investmentbolagsaktier, och normalt ökar avkastningen med bolagens ökande vinster.

 6. Hej! Jag undrar om du kan rekommendera en ”plattform” där jag kan handla globala aktier, obligationer, fonder, ETFs, valutor etc men som inte är en ”privat bank”? Jag har för tillfället ett (privatbanks) konto med en av de större svenska bankerna men känner att kostnaderna är för stora eftersom jag inte är ute efter rådgivning utan mer än plattform där jag kan köpa/sälja till ett lågt pris.
  Jag äger bland annat aktier på Hong Kong börsen, Finland, Sverige etc. Fonder i Singapore dollar och obligationer i pund…Tveksam till om Nordnet eller liknade kan erbjuda det här ?
  Mvh, Per

  • Hej Per! Jag skulle tro att Avanza eller Nordnet täcker ditt behov med globala aktier, fonder osv. Att handla aktier i Norden eller i USA är billigt hos Avanza. När det häller handel av aktier i Hong Kong så har jag ingen erfarenhet. Men det är nog inga problem att ringa in till bankernas mäklare för att lägga en telefonorder. Du kan ringa kundservice hos Avanza på 08-562 251 00 eller Nordnet på 08-506 330 00 och fråga om deras erbjudande. Hör gärna av dig om hur det gick!

 7. Hej

  Jag är 22 år och har jätte lite pengar att investera skulle kunna investera kanske bara 1-2 tusen just nu per månad i aktier har du några tips för nån som vill investera och öka när man har så lite pengar?

  • Hej Christoffer,
   Jag ger inga köpråd, men kan skriva hur jag tänker. Som nybörjare på aktier så är det ofta en bra idé att börja investera månadsvis i investmentbolag som Investor/Industrivärden. Alternativt så kan man månadsspara i en aktieindexfond som Avanza Zero. Då bör man få ungefär samma avkastning som börsen. Fördelen med investmentbolag och gratis aktieindexfonder är att du får riskspridning i flera aktier samtidigt (du sparar även courtage). Om du har intresset för aktier så kan du under tiden läsa böcker som handlar om Warren Buffett, Charlie Munger, Peter Lynch osv. Här kan du hitta bra böcker. Tids nog lär du dig hur du värderar bolag, vilket krävs för att framgångsrikt köpa aktier på börsen. Efter några år kan du börja investera i enskilda aktier.

   Investera bara i aktieindexfonder och aktier om du klarar av att se dina pengar halveras. Börskrasher på -50% kommer tidvis, men börsen brukar återhämta sig så småningom. Värt att minnas är att börsen har stigit sedan 2009, och tids nog kommer alltid börsnedgångar.

 8. Hej!

  Jag har sen länge aktier(investmentbolag) på ett aktie- och fondkonto hos avanza, vinsten är i skrivande stund 130 000 kr.
  Nu har jag blivit mer intresserad och aktiv inom sparande och funderar på att flytta dom till mitt ISK, det tråkiga är ju då självklart att betala vinstskatt, men tror du att det kan vara smart i längden?

  • Hej Nick,
   Grattis till vinsten! Det är svårt att säga om det skulle löna sig att sälja aktierna i ditt aktie- och fondkonto. Börsuppgången har varit i många år så det finns risk för nedställ. Rent politiskt så är det också svårt att veta hur skatten kommer att bli på ISK och KF i framtiden. Jag kör allt nysparande i en ISK och har kvar en del äldre innehav i en KF och VP.

Kommentarer är stängda.