Lär dig investera pengar

Att investera pengar är inget man kan från början, utan det lär du dig själv. Om du inte har föräldrar eller någon i din bekantskapskrets som kan investera så måste du hitta kunskapen. Här finner du olika vägar och medier till kunskap om att investera pengar.

Läs böcker om hur du investerar pengar

Att läsa böcker från författare som själva har lyckats med sina investeringar är en bra källa till kunskap. Det är viktigt att du kollar upp att den som skrivit boken verkligen vet vad han eller hon talar om. Jag ger tips på de böcker som jag själv tycker är bra och har gett mig värdefulla kunskaper om att investera.

Aktieböcker

investeringslitteratur

Prenumerera på finanstidningar

Ett utmärkt sätt att lära sig investera pengar är att hänga med i ekonomin, affärslivet och vad som händer på börsen. Att löpande läsa nyheter och intervjuer från börsföretagen gör att du får en känsla för vilka investeringar som kan bli lyckade framöver.

Finanstidningar

Finanstidningar om investeringar

Lyssna på podcasts om investeringar

Idag finns många bra podcasts som lär ut hur du ska investera pengar framgångsrikt. I dessa radioprogram får du aktietips och allmäna råd om hur du ska agera på börsen eller med dina investeringar.

Podcasts om investeringar

Podcasts om att investera

Lär dig från investerare och förebilder

Det är ett misstag att inte lära sig från de som byggt upp företag eller varit ledare för ett företag. För att vara en bra investerare så behöver du en viss insikt i vad som gör företag framgångsrika. Här kan du lyssna på intressanta intervjuer från kända näringslivspersoner.

Lyssna på investerare

Lyssna på förebilder och investerare

Lär dig från Warren Buffet – världens bästa investerare

Warren Buffett har sysslat med en sak i 50 år, nämligen investeringar och hur du lär dig se vilka aktier och bolag som är långsiktigt starka. Jag råder dig att lyssna på den här mannen när det kommer till investeringar.

Lär dig från Warren Buffett

Världens bästa investerare

Se dokumentärer om ekonomi

Att lära sig från historien är aldrig en dum idé. Titta på dokumentärerna jag har valt ut för att lära dig vad som orsakat tidigare börskrascher och finanskriser. Som investerare är det viktigt att kunna hålla sig lugn i tider av oro.

Dokumentärer om ekonomi

Se dokumentärer om finanskriser och börskrascher

Lär dig språket inom investeringar

För att kunna investera och analysera aktier, fastigheter, företag och andra tillgångar så behöver man förstå och tala en investerares språk. Här hittar du vanliga begrepp och uttryck som används inom finans och investeringar.

Investeringsbregrepp

Lär dig språket inom investeringar

Investera pengar i tillgångar

När du känner att du har kunskapen som krävs för att att investera dina pengar så är nästa steg att börja fundera på vilket tillgångsslag du ska placera pengar i. Olika tillgångar som du kan placera pengar i är aktier, fonder, sparkonton, obligationer, fastigheter och guld.

Om du inte vill att dina pengar ska röra sig i värde så är det bra att titta på sparkonton. Det finns två olika typer av konton, de med insättningsgaranti och de utan. Om du vill få bästa sparräntan så måste du välja sparkonton utan insättningsgaranti. Dessa konton kan ge upp till 6,5% ränta.

Söker du högre avkastning på 10-20% om året så är det enskilda aktieplaceringar som gäller. För att lyckas med så hög avkastning så krävs det att du blir en stockpicker som hittar vinnarna. Om du är nybörjare så måste du först lära dig köpa aktier.