Bästa fonderna 2024

Här kommer topplistor med de bästa fonderna 2024 inom olika fondkategorier. Jämför utveckling, avgifter och hur populär fonden är innan du bestämmer dig.

Bästa fonderna senaste året – Topplista

I topplistan över bästa fonderna senaste året hittar vi fonder inriktade mot teknologi. Fonderna har haft innehav i aktier som ridit på AI-trenden som Nvidia, Microsoft, Meta och Adobe som gjort att utvecklingen har varit stark.

FondUtv. 1 årTot. avgift
1.SEB Teknologifond+61%1,76%
2.JPM US Technology A (acc) USD+57%2,07%
3.Swedbank Robur Technology A+54%1,33%

Utvecklingen är redovisad efter avgifter, så trots att vissa av fonderna har höga avgifter, så placerar sig fonderna på topplistan över bästa fonderna i utveckling.


Bästa globala fonderna

Fördelarna med en globalfond är att du kan investera globalt på ett billigt och enkelt sätt.

Du sprider även riskerna över ett tjugotal marknader och tiotal branscher. En globalfond är en bra bas i en fondportfölj och du får riskspridning över hela världen. Det är viktigt att komma ihåg att globalfonder har ungefär hälften av sitt innehav i amerikanska aktier, så dollarutvecklingen påverkar avkastningen liksom den hur den amerikanska marknaden går.

GlobalfonderUtv. 5 årAvgiftÄgare
1. Avanza GlobalNy0,09%419 750 st
2. Swedbank Robur Globalfond A+190%1,41%22 527 st
3. AMF Aktiefond Global+106%0,54%157 020 st
4. Spiltan Globalfond Investmentbolag+105%0,57%90 795 st
5. Länsförsäkringar Global Index+102%0,22%289 812 st

Bästa indexfonderna

Warren Buffett som är världens bästa investerare har rekommenderat sparande i indexfonder över lång tid och menar att dessa fonder slår fondförvaltare på lång sikt.

Vill du ha ett långsiktigt sparande med bra avkastning till låg avgift? Då är det perfekt att starta upp ett månadssparande i indexfonder där du löpande sparar i fonder varje månad. Det finns en anledning att flera tusentals människor väljer samma fonder, och det är för att de är billiga och ger bra avkastning till en bra riskspridning. Fördelen med indexfonder är att du får en snarlik utveckling som marknadens index till låga avgifter.

Indexnära fonderAvgiftÄgare
1. Avanza Zero0,00%661 258 st
2. Avanza Global0,09%419 884 st
3. Länsförsäkringar Global Indexnära0,22%289 285 st
4. Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,22%626 042 st
5. Storebrand Global Plus A SEK0,42%132 655 st
6. DNB Global Indeks S0,21%50 706 st

Om du vill ha gratis hjälp med att sätta upp ett månadssparande och välja fonder så kan du använda Avanzas portföljgenerator här.


Bästa småbolagsfonderna

Småbolagsfonder har sin fördel i att avkastningen kan bli högre då många av fondens innehav är mindre bolag som kan växa snabbare.

Nackdelen är att småbolag faller mer i dåliga börstider. Så om du väljer att spara i småbolagsfonder så måste du vara långsiktig. Titta även efter om fonden verkligen äger småbolag så att inte hela fonden består av Large Cap-bolag (börsvärde 10 mdr+).

SmåbolagsfondAvgiftBetyg
1. Enter Småbolagsfond1,80%★★★★★
2. Cliens Småbolag A2,15%★★★★☆
3. ODIN Small Cap C SEK1,52 %★★★★☆
4. Cliens Micro Cap A2,85%★★★★☆
5. Spiltan Småbolagsfond1,65%★★★☆☆

Billigaste fonderna

För dig som tycker priset är viktigast så kan du välja bland de fonder som har lägst avgift.

De fonder som har lägst avgift i Sverige är alla från Avanza. Billigast är Avanza Zero som är gratis och är en indexfond som investera i svenska bolag. Som du kan se är fonden populär med över 661 200 st ägare via Avanza.

FondAvgiftBetygÄgare
1. Avanza ZeroGratis★★★★☆661 200 st
2. Avanza Global0,09%★★★★☆419 950 st
3. Avanza Sverige0,18%★★★☆☆36 470 st
4. Avanza USA0,21%★★★☆☆88 020 st

Bästa PPM-fonderna

I premiepensionen, som är en del av allmänna pensionen, kan du själv välja vilka fonder som pengarna placeras i.

Du har oftast en rabatt på den fonder du kan välja inom premiepensionssystemet och du kan välja mellan olika typer av fonder som aktiefonder, indexfonder, räntefonder och blandfonder. Här kommer några premiepensionsfonder som varit bäst senaste fem åren.

På sajten Pensionsmyndigheten.se kan du logga in med BankID och välja dina PPM-fonder. Om du inte har valt PPM-fonder tidigare så sparas dina pengar automatiskt i sjunde AP-fonden, även kallad AP7. Premiepensionen kan börja tas ut från att du fyller 61 år.

PPM-fonder som varit bästUtv. 5 år i snitt
1. Lannebo Vision+28%
2. Öhman Global Growth +27%
3. Swedbank Robur Technology +27%

Bästa fonderna enligt Morningstar

Bästa fonderna 2021

Morningstar är en analystjänst som följer och utvärderar fonder världen över. Nyligen valde Morningstar ut de bästa fonderna i Sverige på Morningstar Fund Awards 2023. Vinnarna baserades på fondernas resultat jämfört med deras konkurrenter de senaste fem åren samt till vilken risk avkastningen har levererats.

FondkategoriVinnare
Bästa globala aktiefondSchroder ISF Global Sustainable Growth
Bästa svenska aktiefondAktiespararna Direktavkastning
Bästa svenska småbolagsfondCliens Småbolag
Bästa nordiska aktiefond:XACT Norden
Bästa blandfondSensor Sverige Select
Bästa företagsobligationsfondSpiltan Räntefond Sverige

Långsiktigt kan avgifterna påverka avkastningen stort

Försök att hålla förvaltningsavgifter låga när du väljer en fond. Det är sällan en fondförvaltare slår index med sin fond, så oftast betalar man för mycket i avgifter. En avgift på 1,5-2% per år låter inte mycket, men om man slår ut avgifterna på tio år och tar hänsyn till ränta på ränta så försvinner en stor del av din avkastning.

Om du hittar en aktivt förvaltad fond som slår index så kan det däremot vara värt att betala en högre fondavgift. Om du vill läsa om vilka typer av fonder det finns så hittar du information på investera i fonder.

Några generella tips och riktlinjer som är bra vid fondsparande:

 • Välj bra fonder
 • Se det som ett långsiktigt sparande
 • Fonder med låg avgift är att föredra
 • Undersök fondförvaltarens avkastning historiskt
 • Köp dina fonder på ett ISK
 • Välj tre fonder eller fler i din fondportfölj

Så kommer du igång med ditt fondsparande

När du har hittat en eller flera bra fonder som du vill spara i måste du bli kund hos en nätmäklare. Följ dessa steg för att komma igång.

Steg 1 – Öppna ett Investeringssparkonto

Det konto som har flest fördelar för att äga fonder och aktier är ett investeringssparkonto (ISK). Vi rekommenderar att du öppnar ett sådan hos Avanza eller Nordnet då de har lägst priser och bäst utbud av fonder. Du kan enkelt bli kund hos Avanza eller Nordnet via en registrering online och signering via BankID.

Steg 2 – Välj bästa fonden

När du öppnat ditt investeringssparkonto så är det dags att köpa din fond du har valt ut. Kom ihåg att välja en fond med låg avgift och historiskt bra utveckling.

Steg 3 – Köp fonden

Hos Avanza och Nordnet så söker du på vad fonden heter. Sedan klickar du på fonden och väljer knappen köp.

Steg 4 – Sådär nu äger du en fond

När du har köpt din fond så är det bara att vänta på att ränta på ränta effekten ska göra jobbet. Försök att ha disciplinen att inte sälja av fonden. Om du är långsiktig i ditt fondsparande så gör det inget att fonden går ner i värde. Försök istället att månadsspara i fonder för att öka din avkastning i framtiden.

Hur ser ett bra fondsparande ut?

Ett bra fondsparande innebär vanligtvis att man har en diversifierad portfölj med en mix av olika typer av fonder. Det kan innebära att man har fonder som investerar i olika branscher och regioner, såsom aktiefonder, räntefonder, fastighetsfonder och kortfristiga fonder.

Det är viktigt att välja fonder som har en historik av god avkastning och som passar din riskprofil och investeringsmål. Det är också viktigt att tänka på kostnaderna kopplade till fonderna, eftersom höga avgifter kan påverka den totala avkastningen.

Det är också viktigt att övervaka din portfölj regelbundet och göra justeringar om det behövs. Detta kan innebära att du byter ut fonder som inte presterar bra eller lägger till fonder som kan ge en bättre balans i din portfölj.

Ett bra fondsparande kräver också tid och kontinuitet. Det är viktigt att investera regelbundet och över tid för att få mest ut av ditt sparande och ta fördel av kraften i ränta på ränta. Det är också viktigt att ha en långsiktig strategi och inte paniksälja vid kortvariga svängningar på marknaden.

Vad är en fondrobot för något?

En fondrobot, även känd som en robo-adviser, är en datorprogrammerad tjänst som använder en algoritm för att bygga och förvalta en investeringsportfölj åt dig. Robo-advisers använder vanligtvis en frågeformulär för att lära känna din riskprofil och investeringsmål, och sedan automatiskt bygger en portfölj av fonder som passar dina behov. Ett tips är att testa Avanzas fondrobot som kallas Auto här.

Fondrobotar är populära eftersom de kan ge enkel och tillgänglig investeringsrådgivning till en låg kostnad. De kan också vara bra för personer som inte har tid eller kunskap att bygga sin egen portfölj.

Det är viktigt att notera att även om fondrobotar kan vara ett bra verktyg för att hjälpa till att bygga en diversifierad portfölj. Läs mer om fondrobotar här.

Vad är en bra fond för barnsparande?

Det finns ingen entydig definition av vad som är en ”bra” fond för barnsparande eftersom det beror på den enskilda situationen och barnets ålder och riskprofil. Men här är några faktorer som kan hjälpa till att avgöra om en fond är lämplig för barnsparande:

 • Långsiktighet: Eftersom barn har lång tid på sig att spara bör man investera i fonder med långsiktighet i åtanke.
 • Diversifiering: En fondportfölj med olika typer av fonder, som exempelvis aktiefonder, räntefonder och fastighetsfonder kan ge en bra balans och minska risken för förluster.
 • Låga avgifter: Det är viktigt att hålla nere kostnaderna för fonden eftersom det kan ha stor inverkan på avkastningen över tid.
 • Historisk avkastning: En fond som har visat god avkastning över tid kan vara ett bra val för barnsparande.
 • Utdelning: Fonder som betalar utdelning kan också vara ett bra val eftersom det ger barnet möjlighet att få en förståelse för vad en investering innebär.

Det är viktigt att notera att det är viktigt att förstå riskerna och förstå hur fonden fungerar innan man väljer en fond för barnsparande. Det är också viktigt att förklara för barnet vad investeringar är och hur det fungerar. Det är också viktigt att övervaka fonden regelbundet och göra justeringar om det behövs.

Hur mycket pengar ska man månadsspara i fonder?

Det beror på enskilda personers ekonomiska situation och investeringsmål. Men generellt sett är det viktigt att ha en månatlig sparplan och investera regelbundet i fonder. Det kan hjälpa till att utnyttja kraften i ränta på ränta, så att man kan få en högre avkastning på sina pengar över tid.

Det rekommenderas ofta att man börjar med att sätta av en liten summa pengar varje månad (100-500 kronor) för att börja bygga upp en portfölj. Ju tidigare man börjar investera, desto mer tid har man på sig att växa sina pengar.

Det är också viktigt att anpassa det månadsbeloppet som man sparar till sin ekonomiska situation. Det är viktigt att se till att man har tillräckligt med pengar för att täcka sina räkningar och behov innan man börjar investera i fonder.

Bästa fonderna för långsiktigt sparande?

Det finns inga specifika fonderna som är bästa för alla när det gäller långsiktigt sparande eftersom det beror på enskilda personers investeringsmål och riskprofil. Men generellt kan man rekommendera att ha indexfonder med låg avgift eftersom just avgifter annars äter upp mycket av avkastningen under en 10 års period.

Några bra indexfonder är Avanza Zero som är gratis och är inriktad mot svenska bolag. Fonden har över 500 000 sparare bara på Avanzas plattform. Om du vill ha en bred globalfond så är Avanza Global en mycket bra fond där du också får stor exponering mot USA. Fonden har en väldigt låg avgift på 0,08% per år. Om du gillar tillväxtmarknader som Kinda, Indien och Taiwan så ska du titta på Avanza Emerging Markets som har en låg fondavgift på 0,26%.

Vad är Avanzas portföljgenerator?

Avanza är en svensk online-mäklare som erbjuder ett verktyg som kallas Portföljgenerator. Portföljgeneratorn är ett verktyg som hjälper användare att bygga en diversifierad portfölj av fonder. Det gör det genom att använda en algoritm för att välja fonder baserat på användarens investeringsmål och riskprofil.

Portföljgeneratorn innebär att användaren får svara på frågor om sin riskprofil och investeringsmål, sedan genererar verktyget en föreslagen portfölj av fonder som matchar användarens kriterier. Verktyget visar också hur olika fonder i portföljen har presterat historiskt och hur de är diversifierade.

Det är viktigt att notera att Portföljgeneratorn är ett verktyg för att hjälpa användaren att bygga en diversifierad portfölj och det är inte en investeringsrådgivning. Det är alltid viktigt att undersöka och förstå riskerna innan man gör någon investering och att konsultera en finansiell rådgivare eller professionell innan man gör några investeringar. Lycka till!

Vilka är de bästa fondbolagen i Sverige?

Det finns många bra fondbolag i Sverige och det kan vara svårt att avgöra vilket som är det ”bästa” eftersom det beror på enskilda personers investeringsmål och riskprofil. Men här är några av de större och mer etablerade fondbolagen i Sverige som är välkända för att erbjuda bra fonder och tjänster:

 • SEB Investment Management: Ett av Sveriges största fondbolag som erbjuder ett brett utbud av fonder inom olika kategorier som aktier, räntor, fastighet och kortfristiga fonder.
 • Swedbank Robur: Ett annat stort fondbolag i Sverige som erbjuder ett brett utbud av fonder inom olika kategorier som aktie, ränta, fastighet och kortfristiga fonder.
 • AMF Fonder: Ett fondbolag med huvudfokus på sparande och investeringar för privatpersoner och företag, erbjuder ett brett utbud av fonder inom olika kategorier.
 • Handelsbanken Fonder
 • Nordea Investment Funds
 • Spiltan Fonder

Vanliga frågor om de bästa fonderna

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som vi får på mejl angående bästa fonder för privatsparande.

Vilka är de bästa fonderna för långsiktigt sparande?

De flesta sparexperter och investeringsgurus som Warren Buffett rekommenderar passiva indexfonder med låg avgift för långsiktigt sparande. Anledning till det är att det är svårt att slå index varje år för aktiva fonder. Fondavgifterna äter också upp en stor del av avkastning på lång sikt. Om man inte har intresse av att analysera fonder och aktier så är indexfonder ett bra tips.

Vad är bästa fondsparandet för unga?

Det bästa fondsparandet för den som är ung är en hög exponering mot aktiefonder. Eftersom du har en lång sparhorisont kan du ha 70-100% exponering mot aktiefonder som har högre risk. Allt hänger på hur länge det är tills du behöver dina pengar. Exempel på fondkategorier som kan ingå i din fondportfölj som ung är Sverigefonder, globalfonder, tillväxtmarknadsfonder och teknikfonder.

Vilka tips har ni på bra fonder 2024?

Ett svår fråga att svara på då ingen vet hur börsen och ekonomin kommer att utvecklas. Men generellt är indexfonder med exponering mot Sverige och globalt en bra idé för den som sparar långsiktigt i fonder. Utvecklingen av fondmarknaden och börsen påverkas mycket av räntenivån. Stigande styrränta är negativt för fonder och aktier då avkastningskraven ökar på marknaden. Lägre ränta är mycket positivt för fonder och aktier. Långsiktigt på 5-10 års horisont är fonder alltid ett utmärkt sparande.

Vilken är bästa fondportföljen vid pension?

När du går i pension så vill du ha stabila fonder med hög riskspridning. Globalfonder är en bra kategori om du ska äga aktiefonder. Annars är det vanligt att man har en hög andel räntefonder vid pension. Ett tips är att du viktar om fondportföljen med större andel räntor ju äldre du blir.

Vilka fondbolag har bästa fondförvaltare?

Vilket fondbolag som har bäst fondförvaltare varierar över tid. Men några svenska fondbolag som har bra historik och fått många priser är Spiltan Fonder, Cliens Fonder, Lannebo Fonder och Didner & Gerge Fonder.

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.