BĂ€sta fonderna 2023

HÀr kommer topplistor med de bÀsta fonderna 2023 inom olika fondkategorier. JÀmför utveckling, avgifter och hur populÀr fonden Àr innan du bestÀmmer dig.

BĂ€sta fonderna senaste Ă„ret – Topplista

I topplistan över bÀsta fonderna senaste Äret hittar vi fonder inriktade pÄ energi och rÄvaror samt fonder inriktade mot Turkiet.

FondUtv. 1 Ă„rTot. avgift
1.HSBC GIF Turkey Equity AC+116%1,55%
2.BNP Paribas Turkey Equity Classic R+88%2,92%
3.BGF World Energy A2+47%2,49%
4.Franklin Natural Resources+46%2,22%
5.Schroder ISF Global Energy+42%2,45%

Utvecklingen Àr redovisad efter avgifter, sÄ trots att vissa av fonderna har höga avgifter, sÄ placerar sig fonderna pÄ topplistan över bÀsta fonderna i utveckling.


BĂ€sta globala fonderna

Fördelarna med en globalfond Àr att du kan investera globalt pÄ ett billigt och enkelt sÀtt.

Du sprider Àven riskerna över ett tjugotal marknader och tiotal branscher. En globalfond Àr en bra bas i en fondportfölj och du fÄr riskspridning över hela vÀrlden. Det Àr viktigt att komma ihÄg att globalfonder har ungefÀr hÀlften av sitt innehav i amerikanska aktier, sÄ dollarutvecklingen pÄverkar avkastningen liksom den hur den amerikanska marknaden gÄr.

GlobalfonderUtv. 5 Ă„rAvgiftÄgare
1. Avanza GlobalNy0,10%162 950 st
2. LÀnsförsrÀkringar Global IndexnÀra+94%0,22%128 560 st
3. Swedbank Robur Access Global+96%0,26%21 920 st
4. DNB Global Indeks+93%0,27%43 880 st
5. SPP Aktiefond Global+96%0,33%36 500 st

BĂ€sta indexfonderna

Warren Buffett som Àr vÀrldens bÀsta investerare har rekommenderat sparande i indexfonder över lÄng tid och menar att dessa fonder slÄr fondförvaltare pÄ lÄng sikt.

Vill du ha ett lÄngsiktigt sparande med bra avkastning till lÄg avgift? DÄ Àr det perfekt att starta upp ett mÄnadssparande i indexfonder dÀr du löpande sparar i fonder varje mÄnad. Det finns en anledning att flera tusentals mÀnniskor vÀljer samma fonder, och det Àr för att de Àr billiga och ger bra avkastning till en bra riskspridning. Fördelen med indexfonder Àr att du fÄr en snarlik utveckling som marknadens index till lÄga avgifter.

IndexnĂ€ra fonderAvgiftÄgare
1. Avanza Zero0,00%281 858 st
2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,27%182 884 st
3. LÀnsförsÀkringar Global IndexnÀra0,22%88 285 st
4. Avanza Global0,11%82 805 st
5. Swedbank Robur Access Asien0,35%69 687 st
6. SPP Aktiefond USA0,22%58 194 st

Om du vill ha gratis hjÀlp med att sÀtta upp ett mÄnadssparande och vÀlja fonder sÄ kan du anvÀnda Avanzas portföljgenerator hÀr.


BÀsta smÄbolagsfonderna

SmÄbolagsfonder har sin fördel i att avkastningen kan bli högre dÄ mÄnga av fondens innehav Àr mindre bolag som kan vÀxa snabbare.

Nackdelen Àr att smÄbolag faller mer i dÄliga börstider. SÄ om du vÀljer att spara i smÄbolagsfonder sÄ mÄste du vara lÄngsiktig. Titta Àven efter om fonden verkligen Àger smÄbolag sÄ att inte hela fonden bestÄr av Large Cap-bolag (börsvÀrde 10 mdr+).

SmÄbolagsfondUtv. 5 ÄrAvgiftBetyg
1. Enter SmĂ„bolagsfond+240%1,78%★★★★★
2. LĂ€nsförsĂ€kringar SmĂ„bolag Sverige+189%1,75%★★★★☆
3. SEB Sverigefond SmĂ„bolag+178%1,59 %★★★★☆
4. AMF Aktiefond SmĂ„bolag+170%0,45%★★★★☆
5. Spiltan SmĂ„bolagsfond+165%1,65%★★★☆☆

Billigaste fonderna

För dig som tycker priset Àr viktigast sÄ kan du vÀlja bland de fonder som har lÀgst avgift.

De fonder som har lÀgst avgift i Sverige Àr alla frÄn Avanza. Billigast Àr Avanza Zero som Àr gratis och Àr en indexfond som investera i svenska bolag. Som du kan se Àr fonden populÀr med över 424 000 st Àgare via Avanza.

FondAvgiftBetygÄgare
1. Avanza ZeroGratis★★☆☆☆424 200 st
2. Avanza Global0,10% ★★★★☆162 950 st
3. Avanza Europa0,17%Saknas24470 st
4. Avanza USA0,17%Saknas35 020 st

BĂ€sta PPM-fonderna

I premiepensionen, som Àr en del av allmÀnna pensionen, kan du sjÀlv vÀlja vilka fonder som pengarna placeras i.

Du har oftast en rabatt pÄ den fonder du kan vÀlja inom premiepensionssystemet och du kan vÀlja mellan olika typer av fonder som aktiefonder, indexfonder, rÀntefonder och blandfonder. HÀr kommer nÄgra premiepensionsfonder som varit bÀst senaste fem Ären.

PÄ sajten Pensionsmyndigheten.se kan du logga in med BankID och vÀlja dina PPM-fonder. Om du inte har valt PPM-fonder tidigare sÄ sparas dina pengar automatiskt i sjunde AP-fonden, Àven kallad AP7. Premiepensionen kan börja tas ut frÄn att du fyller 61 Är.

PPM-fonder som varit bÀstUtv. 5 Är i snitt
1. Lannebo Vision+28%
2. Öhman Global Growth +27%
3. Swedbank Robur Technology +27%

BĂ€sta fonderna enligt Morningstar

BĂ€sta fonderna 2021

Morningstar Àr en analystjÀnst som följer och utvÀrderar fonder vÀrlden över. Nyligen valde Morningstar ut de bÀsta fonderna i sex olika kategorier i Sverige pÄ Morgningstar Fund Awards 2021. Vinnarna baserades pÄ fondernas resultat jÀmfört med deras konkurrenter de senaste fem Ären samt till vilken risk avkastningen har levererats.

FondkategoriVinnare
BĂ€sta globalfondFidelity Global Focus
BĂ€sta NordenfondSkandia Norden
BĂ€sta blandfondSensor Sverige Select
BÀsta företagsobligationsfondSEB Corporate Bond SEK
BĂ€sta SverigefondSpiltan Aktiefond Stabil
BÀsta smÄbolagsfondLancelot Avalon

LÄngsiktigt kan avgifterna pÄverka avkastningen stort

Försök att hÄlla förvaltningsavgifter lÄga nÀr du vÀljer en fond. Det Àr sÀllan en fondförvaltare slÄr index med sin fond, sÄ oftast betalar man för mycket i avgifter. En avgift pÄ 1,5-2% per Är lÄter inte mycket, men om man slÄr ut avgifterna pÄ tio Är och tar hÀnsyn till rÀnta pÄ rÀnta sÄ försvinner en stor del av din avkastning.

Om du hittar en aktivt förvaltad fond som slÄr index sÄ kan det dÀremot vara vÀrt att betala en högre fondavgift. Om du vill lÀsa om vilka typer av fonder det finns sÄ hittar du information pÄ investera i fonder.

NÄgra generella tips och riktlinjer som Àr bra vid fondsparande:

 • VĂ€lj bra fonder
 • Se det som ett lĂ„ngsiktigt sparande
 • Fonder med lĂ„g avgift Ă€r att föredra
 • Undersök fondförvaltarens avkastning historiskt
 • Köp dina fonder pĂ„ ett ISK
 • VĂ€lj tre fonder eller fler i din fondportfölj

SÄ kommer du igÄng med ditt fondsparande

NÀr du har hittat en eller flera bra fonder som du vill spara i mÄste du bli kund hos en nÀtmÀklare. Följ dessa steg för att komma igÄng.

Steg 1 – Öppna ett Investeringssparkonto

Det konto som har flest fördelar för att Àga fonder och aktier Àr ett investeringssparkonto (ISK). Vi rekommenderar att du öppnar ett sÄdan hos Avanza eller Nordnet dÄ de har lÀgst priser och bÀst utbud av fonder. Du kan enkelt bli kund hos Avanza eller Nordnet via en registrering online och signering via BankID.

Steg 2 – VĂ€lj bĂ€sta fonden

NÀr du öppnat ditt investeringssparkonto sÄ Àr det dags att köpa din fond du har valt ut. Kom ihÄg att vÀlja en fond med lÄg avgift och historiskt bra utveckling.

Steg 3 – Köp fonden

Hos Avanza och Nordnet sÄ söker du pÄ vad fonden heter. Sedan klickar du pÄ fonden och vÀljer knappen köp.

Steg 4 – SĂ„dĂ€r nu Ă€ger du en fond

NÀr du har köpt din fond sÄ Àr det bara att vÀnta pÄ att rÀnta pÄ rÀnta effekten ska göra jobbet. Försök att ha disciplinen att inte sÀlja av fonden. Om du Àr lÄngsiktig i ditt fondsparande sÄ gör det inget att fonden gÄr ner i vÀrde. Försök istÀllet att mÄnadsspara i fonder för att öka din avkastning i framtiden.

Hur ser ett bra fondsparande ut?

Ett bra fondsparande innebÀr vanligtvis att man har en diversifierad portfölj med en mix av olika typer av fonder. Det kan innebÀra att man har fonder som investerar i olika branscher och regioner, sÄsom aktiefonder, rÀntefonder, fastighetsfonder och kortfristiga fonder.

Det Àr viktigt att vÀlja fonder som har en historik av god avkastning och som passar din riskprofil och investeringsmÄl. Det Àr ocksÄ viktigt att tÀnka pÄ kostnaderna kopplade till fonderna, eftersom höga avgifter kan pÄverka den totala avkastningen.

Det Àr ocksÄ viktigt att övervaka din portfölj regelbundet och göra justeringar om det behövs. Detta kan innebÀra att du byter ut fonder som inte presterar bra eller lÀgger till fonder som kan ge en bÀttre balans i din portfölj.

Ett bra fondsparande krÀver ocksÄ tid och kontinuitet. Det Àr viktigt att investera regelbundet och över tid för att fÄ mest ut av ditt sparande och ta fördel av kraften i rÀnta pÄ rÀnta. Det Àr ocksÄ viktigt att ha en lÄngsiktig strategi och inte paniksÀlja vid kortvariga svÀngningar pÄ marknaden.

Vad Àr en fondrobot för nÄgot?

En fondrobot, Àven kÀnd som en robo-adviser, Àr en datorprogrammerad tjÀnst som anvÀnder en algoritm för att bygga och förvalta en investeringsportfölj Ät dig. Robo-advisers anvÀnder vanligtvis en frÄgeformulÀr för att lÀra kÀnna din riskprofil och investeringsmÄl, och sedan automatiskt bygger en portfölj av fonder som passar dina behov. Ett tips Àr att testa Avanzas fondrobot som kallas Auto hÀr.

Fondrobotar Àr populÀra eftersom de kan ge enkel och tillgÀnglig investeringsrÄdgivning till en lÄg kostnad. De kan ocksÄ vara bra för personer som inte har tid eller kunskap att bygga sin egen portfölj.

Det Àr viktigt att notera att Àven om fondrobotar kan vara ett bra verktyg för att hjÀlpa till att bygga en diversifierad portfölj. LÀs mer om fondrobotar hÀr.

Vad Àr en bra fond för barnsparande?

Det finns ingen entydig definition av vad som Ă€r en ”bra” fond för barnsparande eftersom det beror pĂ„ den enskilda situationen och barnets Ă„lder och riskprofil. Men hĂ€r Ă€r nĂ„gra faktorer som kan hjĂ€lpa till att avgöra om en fond Ă€r lĂ€mplig för barnsparande:

 • LĂ„ngsiktighet: Eftersom barn har lĂ„ng tid pĂ„ sig att spara bör man investera i fonder med lĂ„ngsiktighet i Ă„tanke.
 • Diversifiering: En fondportfölj med olika typer av fonder, som exempelvis aktiefonder, rĂ€ntefonder och fastighetsfonder kan ge en bra balans och minska risken för förluster.
 • LĂ„ga avgifter: Det Ă€r viktigt att hĂ„lla nere kostnaderna för fonden eftersom det kan ha stor inverkan pĂ„ avkastningen över tid.
 • Historisk avkastning: En fond som har visat god avkastning över tid kan vara ett bra val för barnsparande.
 • Utdelning: Fonder som betalar utdelning kan ocksĂ„ vara ett bra val eftersom det ger barnet möjlighet att fĂ„ en förstĂ„else för vad en investering innebĂ€r.

Det Àr viktigt att notera att det Àr viktigt att förstÄ riskerna och förstÄ hur fonden fungerar innan man vÀljer en fond för barnsparande. Det Àr ocksÄ viktigt att förklara för barnet vad investeringar Àr och hur det fungerar. Det Àr ocksÄ viktigt att övervaka fonden regelbundet och göra justeringar om det behövs.

Hur mycket pengar ska man mÄnadsspara i fonder?

Det beror pÄ enskilda personers ekonomiska situation och investeringsmÄl. Men generellt sett Àr det viktigt att ha en mÄnatlig sparplan och investera regelbundet i fonder. Det kan hjÀlpa till att utnyttja kraften i rÀnta pÄ rÀnta, sÄ att man kan fÄ en högre avkastning pÄ sina pengar över tid.

Det rekommenderas ofta att man börjar med att sÀtta av en liten summa pengar varje mÄnad (100-500 kronor) för att börja bygga upp en portfölj. Ju tidigare man börjar investera, desto mer tid har man pÄ sig att vÀxa sina pengar.

Det Àr ocksÄ viktigt att anpassa det mÄnadsbeloppet som man sparar till sin ekonomiska situation. Det Àr viktigt att se till att man har tillrÀckligt med pengar för att tÀcka sina rÀkningar och behov innan man börjar investera i fonder.

BÀsta fonderna för lÄngsiktigt sparande?

Det finns inga specifika fonderna som Àr bÀsta för alla nÀr det gÀller lÄngsiktigt sparande eftersom det beror pÄ enskilda personers investeringsmÄl och riskprofil. Men generellt kan man rekommendera att ha indexfonder med lÄg avgift eftersom just avgifter annars Àter upp mycket av avkastningen under en 10 Ärs period.

NÄgra bra indexfonder Àr Avanza Zero som Àr gratis och Àr inriktad mot svenska bolag. Fonden har över 500 000 sparare bara pÄ Avanzas plattform. Om du vill ha en bred globalfond sÄ Àr Avanza Global en mycket bra fond dÀr du ocksÄ fÄr stor exponering mot USA. Fonden har en vÀldigt lÄg avgift pÄ 0,08% per Är. Om du gillar tillvÀxtmarknader som Kinda, Indien och Taiwan sÄ ska du titta pÄ Avanza Emerging Markets som har en lÄg fondavgift pÄ 0,26%.

Vad Àr Avanzas portföljgenerator?

Avanza Àr en svensk online-mÀklare som erbjuder ett verktyg som kallas Portföljgenerator. Portföljgeneratorn Àr ett verktyg som hjÀlper anvÀndare att bygga en diversifierad portfölj av fonder. Det gör det genom att anvÀnda en algoritm för att vÀlja fonder baserat pÄ anvÀndarens investeringsmÄl och riskprofil.

Portföljgeneratorn innebÀr att anvÀndaren fÄr svara pÄ frÄgor om sin riskprofil och investeringsmÄl, sedan genererar verktyget en föreslagen portfölj av fonder som matchar anvÀndarens kriterier. Verktyget visar ocksÄ hur olika fonder i portföljen har presterat historiskt och hur de Àr diversifierade.

Det Àr viktigt att notera att Portföljgeneratorn Àr ett verktyg för att hjÀlpa anvÀndaren att bygga en diversifierad portfölj och det Àr inte en investeringsrÄdgivning. Det Àr alltid viktigt att undersöka och förstÄ riskerna innan man gör nÄgon investering och att konsultera en finansiell rÄdgivare eller professionell innan man gör nÄgra investeringar. Lycka till!

Vilka Àr de bÀsta fondbolagen i Sverige?

Det finns mĂ„nga bra fondbolag i Sverige och det kan vara svĂ„rt att avgöra vilket som Ă€r det ”bĂ€sta” eftersom det beror pĂ„ enskilda personers investeringsmĂ„l och riskprofil. Men hĂ€r Ă€r nĂ„gra av de större och mer etablerade fondbolagen i Sverige som Ă€r vĂ€lkĂ€nda för att erbjuda bra fonder och tjĂ€nster:

 • SEB Investment Management: Ett av Sveriges största fondbolag som erbjuder ett brett utbud av fonder inom olika kategorier som aktier, rĂ€ntor, fastighet och kortfristiga fonder.
 • Swedbank Robur: Ett annat stort fondbolag i Sverige som erbjuder ett brett utbud av fonder inom olika kategorier som aktie, rĂ€nta, fastighet och kortfristiga fonder.
 • AMF Fonder: Ett fondbolag med huvudfokus pĂ„ sparande och investeringar för privatpersoner och företag, erbjuder ett brett utbud av fonder inom olika kategorier.
 • Handelsbanken Fonder
 • Nordea Investment Funds
 • Spiltan Fonder

Vanliga frÄgor om de bÀsta fonderna

HÀr hittar du svar pÄ de vanligaste frÄgorna som vi fÄr pÄ mejl angÄende bÀsta fonder för privatsparande.

Vilka Àr de bÀsta fonderna för lÄngsiktigt sparande?

De flesta sparexperter och investeringsgurus som Warren Buffett rekommenderar passiva indexfonder med lÄg avgift för lÄngsiktigt sparande. Anledning till det Àr att det Àr svÄrt att slÄ index varje Är för aktiva fonder. Fondavgifterna Àter ocksÄ upp en stor del av avkastning pÄ lÄng sikt. Om man inte har intresse av att analysera fonder och aktier sÄ Àr indexfonder ett bra tips.

Vad Àr bÀsta fondsparandet för unga?

Det bÀsta fondsparandet för den som Àr ung Àr en hög exponering mot aktiefonder. Eftersom du har en lÄng sparhorisont kan du ha 70-100% exponering mot aktiefonder som har högre risk. Allt hÀnger pÄ hur lÀnge det Àr tills du behöver dina pengar. Exempel pÄ fondkategorier som kan ingÄ i din fondportfölj som ung Àr Sverigefonder, globalfonder, tillvÀxtmarknadsfonder och teknikfonder.

Vilka tips har ni pÄ bra fonder 2023?

Ett svÄr frÄga att svara pÄ dÄ ingen vet hur börsen och ekonomin kommer att utvecklas. Men generellt Àr indexfonder med exponering mot Sverige och globalt en bra idé för den som sparar lÄngsiktigt i fonder. I Är har dock fondmarknaden och börsen haft en sÀmre Är pÄ grund av stigande rÀntor. Just stigande styrrÀnta Àr negativt för fonder och aktier dÄ avkastningskraven ökar pÄ marknaden. LÄngsiktigt Àr dÀremot fonder ett utmÀrkt sparande.

Vilken Àr bÀsta fondportföljen vid pension?

NÀr du gÄr i pension sÄ vill du ha stabila fonder med hög riskspridning. Globalfonder Àr en bra kategori om du ska Àga aktiefonder. Annars Àr det vanligt att man har en hög andel rÀntefonder vid pension. Ett tips Àr att du viktar om fondportföljen med större andel rÀntor ju Àldre du blir.

Vilka fondbolag har bÀsta fondförvaltare?

Vilket fondbolag som har bÀst fondförvaltare varierar över tid. Men nÄgra svenska fondbolag som har bra historik och fÄtt mÄnga priser Àr Spiltan Fonder, Carnegie Fonder, Lannebo Fonder och Didner & Gerge Fonder.

Disclaimer: Historisk avkastning Àr ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan bÄde öka och minska i vÀrde och det Àr inte sÀkert att du fÄr tillbaka det investerade kapitalet.