Bästa fonderna 2022

Här kommer topplistor med de bästa fonderna 2022 inom olika fondkategorier. Jämför utveckling, avgifter och hur populär fonden är innan du bestämmer dig.

Bästa fonderna senaste året – Topplista

I topplistan över bästa fonderna senaste året finns två fonder inriktade på fastigheter och energi. På tredje plats hittar vi en småbolagsfond.

FondUtv. 1 årTot. avgift
1.IKC Fastighetsfond+70%1,20%
2.Schroder ISF Global Energy+62%2,45%
3.Danske Invest Sverige Småbolag+62%1,75%
4.ODIN Fastighet+60%1,52%
5.Ålandsbanken Nordiska Småbolag+60%1,68%

Uppdaterad 2022-01-03

Utvecklingen är redovisad efter avgifter, så trots att vissa av fonderna har höga avgifter, så placerar sig fonderna på topplistan över bästa fonderna i utveckling.

Bästa fonderna enligt Morningstar

Bästa fonderna 2021

Morningstar är en analystjänst som följer och utvärderar fonder världen över. Nyligen valde Morningstar ut de bästa fonderna i sex olika kategorier i Sverige på Morgningstar Fund Awards 2021. Vinnarna baserades på fondernas resultat jämfört med deras konkurrenter de senaste fem åren samt till vilken risk avkastningen har levererats.

FondkategoriVinnare
Bästa globalfondFidelity Global Focus
Bästa NordenfondSkandia Norden
Bästa blandfondSensor Sverige Select
Bästa företagsobligationsfondSEB Corporate Bond SEK
Bästa SverigefondSpiltan Aktiefond Stabil
Bästa småbolagsfondLancelot Avalon

Listan visar de svenska vinnarna av utmärkelsen Morningstar Fund Awards 2021.


Bästa globala fonderna

Fördelarna med en globalfond är att du kan investera globalt på ett billigt och enkelt sätt.

Du sprider även riskerna över ett tjugotal marknader och tiotal branscher. En globalfond är en bra bas i en fondportfölj och du får riskspridning över hela världen. Det är viktigt att komma ihåg att globalfonder har ungefär hälften av sitt innehav i amerikanska aktier, så dollarutvecklingen påverkar avkastningen liksom den hur den amerikanska marknaden går.

GlobalfonderUtv. 5 årAvgiftÄgare
1. Avanza GlobalNy0,10%162 950 st
2. Länsförsräkringar Global Indexnära+94%0,22%128 560 st
3. Swedbank Robur Access Global+96%0,26%21 920 st
4. DNB Global Indeks +93%0,27%43 880 st
5. SPP Aktiefond Global +96%0,33%36 500 st

Bästa indexfonderna

Warren Buffett som är världens bästa investerare har rekommenderat sparande i indexfonder över lång tid och menar att dessa fonder slår fondförvaltare på lång sikt.

Vill du ha ett långsiktigt sparande med bra avkastning till låg avgift? Då är det perfekt att starta upp ett månadssparande i indexfonder där du löpande sparar i fonder varje månad. Det finns en anledning att flera tusentals människor väljer samma fonder, och det är för att de är billiga och ger bra avkastning till en bra riskspridning. Fördelen med indexfonder är att du får en snarlik utveckling som marknadens index till låga avgifter.

Indexnära fonderAvgiftÄgare
1. Avanza Zero0,00%281 858 st
2. Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,27%182 884 st
3. Länsförsäkringar Global Indexnära0,22%88 285 st
4. Avanza Global0,11%82 805 st
5. Swedbank Robur Access Asien0,35%69 687 st
6. SPP Aktiefond USA 0,22%58 194 st

Om du vill ha gratis hjälp med att sätta upp ett månadssparande och välja fonder så kan du använda Avanzas portföljgenerator här.


Bästa småbolagsfonderna

Småbolagsfonder har sin fördel i att avkastningen kan bli högre då många av fondens innehav är mindre bolag som kan växa snabbare.

Nackdelen är att småbolag faller mer i dåliga börstider. Så om du väljer att spara i småbolagsfonder så måste du vara långsiktig. Titta även efter om fonden verkligen äger småbolag så att inte hela fonden består av Large Cap-bolag (börsvärde 10 mdr+).

SmåbolagsfondUtv. 5 årAvgiftBetyg
1. Enter Småbolagsfond+240%1,78%★★★★★
2. Länsförsäkringar Småbolag Sverige+189%1,75%★★★★☆
3. SEB Sverigefond Småbolag+178%1,59 %★★★★☆
4. AMF Aktiefond Småbolag+170%0,45%★★★★☆
5. Spiltan Småbolagsfond+165%1,65%★★★☆☆

Billigaste fonderna

För dig som tycker priset är viktigast så kan du välja bland de fonder som har lägst avgift.

De fonder som har lägst avgift i Sverige är alla från Avanza. Billigast är Avanza Zero som är gratis och är en indexfond som investera i svenska bolag. Som du kan se är fonden populär med över 424 000 st ägare via Avanza.

FondAvgiftBetygÄgare
1. Avanza ZeroGratis★★☆☆☆424 200 st
2. Avanza Global0,10% ★★★★☆ 162 950 st
3. Avanza Europa0,17%Saknas24470 st
4. Avanza USA0,17%Saknas35 020 st

Bästa PPM-fonderna

I premiepensionen, som är en del av allmänna pensionen, kan du själv välja vilka fonder som pengarna placeras i.

Du har oftast en rabatt på den fonder du kan välja inom premiepensionssystemet och du kan välja mellan olika typer av fonder som aktiefonder, indexfonder, räntefonder och blandfonder. Här kommer några premiepensionsfonder som varit bäst senaste fem åren.

På sajten Pensionsmyndigheten.se kan du logga in med BankID och välja dina PPM-fonder. Om du inte har valt PPM-fonder tidigare så sparas dina pengar automatiskt i sjunde AP-fonden, även kallad AP7. Premiepensionen kan börja tas ut från att du fyller 61 år.

PPM-fonder som varit bästUtv. 5 år i snitt
1. Lannebo Vision+28%
2. Öhman Global Growth +27%
3. Swedbank Robur Technology +27%

Långsiktigt kan avgifterna påverka avkastningen stort

Försök att hålla förvaltningsavgifter låga när du väljer en fond. Det är sällan en fondförvaltare slår index med sin fond, så oftast betalar man för mycket i avgifter. En avgift på 1,5-2% per år låter inte mycket, men om man slår ut avgifterna på tio år och tar hänsyn till ränta på ränta så försvinner en stor del av din avkastning.

Om du hittar en aktivt förvaltad fond som slår index så kan det däremot vara värt att betala en högre fondavgift. Om du vill läsa om vilka typer av fonder det finns så hittar du information på investera i fonder.

Några generella tips och riktlinjer som är bra vid fondsparande:

  • Välj bra fonder
  • Se det som ett långsiktigt sparande
  • Fonder med låg avgift är att föredra
  • Undersök fondförvaltarens avkastning historiskt
  • Köp dina fonder på ett ISK
  • Välj tre fonder eller fler i din fondportfölj

Så kommer du igång med ditt fondsparande

När du har hittat en eller flera bra fonder som du vill spara i måste du bli kund hos en nätmäklare. Följ dessa steg för att komma igång.

Steg 1 – Öppna ett Investeringssparkonto

Det konto som har flest fördelar för att äga fonder och aktier är ett investeringssparkonto (ISK). Vi rekommenderar att du öppnar ett sådan hos Avanza eller Nordnet då de har lägst priser och bäst utbud av fonder. Du kan enkelt bli kund hos Avanza eller Nordnet via en registrering online och signering via BankID.

Steg 2 – Välj bästa fonden

När du öppnat ditt investeringssparkonto så är det dags att köpa din fond du har valt ut. Kom ihåg att välja en fond med låg avgift och historiskt bra utveckling.

Steg 3 – Köp fonden

Hos Avanza och Nordnet så söker du på vad fonden heter. Sedan klickar du på fonden och väljer knappen köp.

Steg 4 – Sådär nu äger du en fond

När du har köpt din fond så är det bara att vänta på att ränta på ränta effekten ska göra jobbet. Försök att ha disciplinen att inte sälja av fonden. Om du är långsiktig i ditt fondsparande så gör det inget att fonden går ner i värde. Försök istället att månadsspara i fonder för att öka din avkastning i framtiden.

Vanliga frågor om de bästa fonderna

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna som vi får på mejl angående bästa fonder för privatsparande.

Vilka är de bästa fonderna för långsiktigt sparande?

De flesta sparexperter och investeringsgurus som Warren Buffett rekommenderar passiva indexfonder med låg avgift för långsiktigt sparande. Anledning till det är att det är svårt att slå index varje år för aktiva fonder. Fondavgifterna äter också upp en stor del av avkastning på lång sikt. Om man inte har intresse av att analysera fonder och aktier så är indexfonder ett bra tips.

Vad är bästa fondsparandet för unga?

Det bästa fondsparandet för den som är ung är en hög exponering mot aktiefonder. Eftersom du har en lång sparhorisont kan du ha 70-100% exponering mot aktiefonder som har högre risk. Allt hänger på hur länge det är tills du behöver dina pengar. Exempel på fondkategorier som kan ingå i din fondportfölj som ung är Sverigefonder, globalfonder, tillväxtmarknadsfonder och teknikfonder.

Vilka tips har ni på bra fonder 2022?

Ett svår fråga att svara på då ingen vet hur börsen och ekonomin kommer att utvecklas. Men generellt är indexfonder med exponering mot Sverige och globalt en bra idé för den som sparar långsiktigt i fonder.

Vilken är bästa fondportföljen vid pension?

När du går i pension så vill du ha stabila fonder med hög riskspridning. Globalfonder är en bra kategori om du ska äga aktiefonder. Annars är det vanligt att man har en hög andel räntefonder vid pension. Ett tips är att du viktar om fondportföljen med större andel räntor ju äldre du blir.

Vilka fondbolag har bästa fondförvaltare?

Vilket fondbolag som har bäst fondförvaltare varierar över tid. Men några svenska fondbolag som har bra historik och fått många priser är Spiltan Fonder, Carnegie Fonder, Lannebo Fonder och Didner & Gerge Fonder.

Disclaimer: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.