Börshandlade fonder – ETF:er

Börshandlade fonder eller ETF-fonder som de också kallas är ett instrument som följer utvecklingen på en underliggande tillgång som ett index eller råvara. Du kan handla svenska ETF:er direkt över börsen på samma sätt som aktier. Här har vi samlat de populäraste ETF:erna i Sverige så att du kan jämföra dem.

Lista ETF-fonder 2024

ETF:erUnderliggandeLång/kortHävstångAvgift
XACT BULLOMX Stockholm 30 GILång1,5 ggr0,60%
XACT BEAROMX Stockholm 30 GIKort1,5 ggr0,60%
XACT HögutdelandeHandelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index (SEK)Lång1 ggr0,30%
XACT Svenska SmabolagSolactive ISS ESG Screened Sweden
Small Cap Tradable Index
Lång1 ggr0,30%
XACT NordenVINX30Lång1 ggr0,15%
DBX S&P 500 ETFS&P 500Lång1 ggr
Xtrackers Russell 2000Russell 2000 IndexLång1 ggr
DBX MSCI WORLD ETFMSCI World IndexLång1 ggr
FTSE CHINA 50 UCITS ETF (DR)FTSE China 50 IndexLång1 ggr

Xact OMXS30

Xact ETF

Xact fonder är ett företag som erbjudit svenska ETF:er med hävstång sedan år 2000. Den populäraste och mest omsatta ETF:en är deras XACT OMXS30 som följer index OMXS30GI med en förvaltningsavgift på 0,10%.

Börshandlade fonden XACT OMXS30 passar dig som vill ha en aktieindexfond som följer de största bolagen på börsen till en låg kostnad. Fördelen med Xact OMXS30 är att du kan handla den i realtid över börsen precis som aktier. Ett alternativ till fonden är indexfonden Avanza Zero sam har exakt samma utveckling över tid, men Avanza Zero är gratis.

ETF med utdelning

En annan ETF som är populär är XACT Högutdelande som investerar i nordiska utdelningsaktier som visat låg volalitet i aktien. Utdelningen utbetalas årsvis i maj. Målsättningen är att fonden ska dela ut omkring 4% av andelens värde.

Några utdelningsaktier som ingår i fonden är Telia, Holmen, Castellum, Elisa, Orkla, Axfood och Handelsbanken. Förvaltningsavgiften är 0,30% per år så det är ett billigt sätt att få exponering mot ett femtiotal utdelningsaktier.

Vad är ETF?

Svar: ETF är en förkortning på engelska och betyder ”Exchange-Traded Fund” vilket på svenska betyder börshandlad fond. Till skillnad mot vanliga fonder så handlas ETF-fonder i realtid över börsen på samma sätt som aktier. Förvaltningsavgiften är låg, men du betalar courtage och spread precis som vid aktieköp.

Varför ska man investera i ETF?

Fördelar med ETF:er: Främsta skälet till att investera i ETF:er är smidigheten att få exponering mot en speciellt grupp aktier till en låg kostnad. Du kan lättare investera efter egen strategi och betalar samtidigt lägre förvaltningsavgifter än de flesta indexfonder. Det finns ETF:er med inriktning mot branscher, teman och strategier som hög utdelning.

Andra skälet är att du kan köpa och sälja ETF:er direkt över börsen så du slipper vänta 1-2 dagar som på vanliga fonder. Därför kan ETF:er passa dig som vill spekulera kortsiktigt i upp- eller nedrörelser på börsen, så kallad daytrading. Även månadssparande fungerar bra i ETF:er med svårtåtkomliga index eftersom avgiften är låg jämför med traditionella fonder.

Nackdelar med ETF:er är att många nybörjare missar att det finns en kostnad i spreaden, det vill säga skillnaden mellan köp- och säljkursen. En annan nackdel är att högre hävstång på ETF:er gör att avkastningen äts upp om underliggande index svänger kraftigt.

ETF eller fond?

Om du tycker att börshandlade fonder är krångligt så kan du istället köpa indexfonder som liknar ETF:er. Vanliga indexfonder passar generellt bättre för dig som är småsparare och inte är aktiv med din handel.

Vilka risker finns det med börshandlade fonder?

Likviditetsrisk – Vid turbulens på börsen med kraftiga rörelse så kan det vara svårt att köpa eller sälja ETF:er. Eftersom börshandlade fonder är en relativt ny produkt så finns risken för tekniska problem med prissättning som gör marknadsplatsen kan stänga ner.

Markandsrisk – Är en risk som innebär att din börshandlade fond kan gå ner på grund av att börsen i sin helhet går ner. Börserna går upp och ner beroende på hur framtidsutsikterna ser ut.

Valutarisk – När du köper ETF:er så tar du en valutarisk då fonden investerar i andra underliggande tillgångar i andra valutor utomlands.

Handla ETF i USA går inte längre

Tidigare kunde man handla ETF:er i USA och Kanada, men med nya regler på finansmarknaden går det inte längre. Direktiven i MiFID 2 och PRIIP gör det inte längre möjligt att köpa amerikanska och kanadensiska ETF:er på den svenska och europeiska marknaden från och med januari 2018.

Sammanfattning av artikeln:

  • ETF betyder börshandlad fond på svenska.
  • Xact OMXS30 är en av de populäraste svenska ETF-fonder.
  • Xact högutdelande är en utdelande ETF med låg avgift.
  • Valet mellan ETF eller fond beror på vilket underliggande index du vill investera i och hur lång tidshorisonten är.