Aktier

Här hittar du inlägg om aktier. Det är allt från tips, köpråd, säljråd och aktieanalyser. Vilka aktier köper investerarna just nu? Och hur ska man tänka kring börsen nu? Bläddra igenom alla inlägg om aktier nedan för att hitta kunskap som du tycker är intressant.

Vad är en aktie?
En aktie är en andel i bolag som antingen är börsnoterat eller privat utanför börsen. När du äger aktier på börsen så äger du andelar i ett verkligt företag, precis som om du skulle köpa in dig i ett privat aktiebolag. Du som aktieägare har rätt till bolagets tillgångar och resultat. All vinst ett bolag gör balanseras till eget kapital i bolagets balansräkning eller så bestämmer styrelsen att en andel av vinsten ska delas ut. En aktieägare kan aldrig förlora mer än det insatta riskerade kapitalet.

Skatten på aktier är 30% vid utdelningar och försäljning i vanligt VP-konto. Äger du aktier i en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto så är skatten istället cirka 1% om året. Tar du ut en utdelning via ett privat aktiebolag så är skatten 22%.

Vilka aktier är mest populära i Sverige?
De börsnoterade aktier med flest antal ägare i Sverige är Hennes & Mauritz, Investor, Ericsson, Telia, Nordea och Volvo. Idag kan privatpersoner välja att själva köpa aktier direkt över nätet.

Aktier för nybörjare
Är du nybörjare på aktier så kan du följa den här guiden på hur du kommer igång. Du hittar flera praktiska tips på den här sajten, men du kan börja här:
1. Så köper du aktier på nätet – Jämför nätmäklare som kan erbjuda den bästa aktiehandeln till lägst courtage.
2. Läs på om skillnaderna mellan ett investeringssparkonto, kapitalförsäkring och Aktie- och fondkonto.
3. Läs aktieanalyser för att få en förståelse för vilka nyckeltal och siffror man ska titta på i balansräkning, resultaträkning och kassaflödesanalys.
4. Titta runt på nätet och jämför bevakningslistor på vilka aktier andra tycker är köpvärda och kvalitativa.
5. Upprätta egna investeringskriterier så att du har regler att förhålla dig till när du investerar.

Vilka aktietips kan du lita på?

Att investera i fonder och aktier är ett stort intresse för många svenskar. Tack vare den digitala demokratiseringsvåg som svepte in över sparmarknaden i slutet av 1990-talet är det också enklare än någonsin för vem som helst att ge sig in på börsen. Idag kryllar det av aktietips på internet, kruxet är bara: vilka tips kan du egentligen… Läs Mer »

Bästa preferensaktier 2020

Här kan du hitta bästa preferensaktier 2020 med hänsyn till hög utdelning och direktavkastning. Du hittar även inlösenkurs för preferensaktierna och fördelar/nackdelar med preffar. Vad är egentligen en preferensaktie och hur fungerar de? Skiljer de sig från vanliga aktier och hur ser utdelningen ut? Allt detta reder vi ut här nedan! Lista: Preferensaktier med högst direktavkastning Historisk avkastning… Läs Mer »

Bästa nätmäklare 2020

Vilken nätmäklare som är bäst kan skilja sig lite i vad du har för behov. Avanza har haft nöjdaste kunder 10 år i rad, vilket visar att de kanske är bäst när det kommer till helhetserbjudandet. Banken har också växt och blivit Nordens största nätmäklare. Gratis courtage upp till 50 000 kr (500 affärer per år) Nöjdast kunder… Läs Mer »

Investor – köpvärt investmentbolag 2020?

Det är populärt att investera i investmentbolag och vi har många investmentbolag på börsen. En av de populäraste investmentbolagen är Investor som utgör en bra bas i en sparportfölj. Investor har många bolag inom hälsovård vilket gör att bolaget är ett av de mer defensiva investmentbolagen vi har i Sverige. Investor har också en hög andel onoterade bolag,… Läs Mer »

Checklista: Hur hittar man riktigt bra aktier att äga?

När du letar efter bra aktier att investera i så kan en checklista hjälpa dig. Med hjälp av en checklista så undviker du dåliga bolag och undviker att investera i bolag du inte förstår. Uthållig organisk tillväxt – kan företaget växa av egen kraft under en längre tid? En hög organisk tillväxt är tecken på kvalitet. Organisk tillväxt… Läs Mer »