Aktier

Här hittar du inlägg om aktier. Det är allt från tips, köpråd, säljråd och aktieanalyser. Vilka aktier köper investerarna just nu? Och hur ska man tänka kring börsen nu? Bläddra igenom alla inlägg om aktier nedan för att hitta kunskap som du tycker är intressant.

Vad är en aktie?
En aktie är en andel i bolag som antingen är börsnoterat eller privat utanför börsen. När du äger aktier på börsen så äger du andelar i ett verkligt företag, precis som om du skulle köpa in dig i ett privat aktiebolag. Du som aktieägare har rätt till bolagets tillgångar och resultat. All vinst ett bolag gör balanseras till eget kapital i bolagets balansräkning eller så bestämmer styrelsen att en andel av vinsten ska delas ut. En aktieägare kan aldrig förlora mer än det insatta riskerade kapitalet.

Skatten på aktier är 30% vid utdelningar och försäljning i vanligt VP-konto. Äger du aktier i en kapitalförsäkring eller investeringssparkonto så är skatten istället cirka 1% om året. Tar du ut en utdelning via ett privat aktiebolag så är skatten 22%.

Vilka aktier är mest populära i Sverige?
De börsnoterade aktier med flest antal ägare i Sverige är Hennes & Mauritz, Investor, Ericsson, Telia, Nordea och Volvo. Idag kan privatpersoner välja att själva köpa aktier direkt över nätet.

Aktier för nybörjare
Är du nybörjare på aktier så kan du följa den här guiden på hur du kommer igång. Du hittar flera praktiska tips på den här sajten, men du kan börja här:
1. Så köper du aktier på nätet – Jämför nätmäklare som kan erbjuda den bästa aktiehandeln till lägst courtage.
2. Läs på om skillnaderna mellan ett investeringssparkonto, kapitalförsäkring och Aktie- och fondkonto.
3. Läs aktieanalyser för att få en förståelse för vilka nyckeltal och siffror man ska titta på i balansräkning, resultaträkning och kassaflödesanalys.
4. Titta runt på nätet och jämför bevakningslistor på vilka aktier andra tycker är köpvärda och kvalitativa.
5. Upprätta egna investeringskriterier så att du har regler att förhålla dig till när du investerar.

Mest blankade aktierna just nu

Börsen är ned cirka 20% i år och många aktier är ned mer än så. Vilka aktier tror blankarna ska falla ännu mer? Finansinspektionen meddelade nyligen att de kommer släppa löpande statistik på blankningspositioner under 0,5% som tidigare inte varit publikt. Innan detta så kunde du bara se publika blankningar på över 0,5% av aktiekapitalet i börsnoterade bolag.… Läs Mer »

Bästa cykliska aktier på börsen 2022

För att kunna investera väl på börsen och få en god avkastning kan du behöva känna till cykliska fonder och aktier. Börsnoterade bolag påverkas av konjunkturen, och cykliska aktier blir mer påverkade än andra. Vad är cykliska aktier? Cykliska aktier och bolag påverkas mycket av den rådande konjunkturen. Exempel på denna kategori är bolag som finns i stål-… Läs Mer »

Spelaktier – Bästa spelaktier på börsen 2022

Spelbranschen har varit het i många år nu och följdriktigt har många sparare låtit olika typer av spelaktier bli en del av deras sparportföljer. I den här artikeln ska vi gå igenom vad spelaktier är för någonting och ta en titt på några av de hetaste svenska och internationella i den kategorin som du kan investera i under… Läs Mer »

Värdeaktier – bästa värdeaktierna 2022

Om du är intresserad av att investera i värdeaktier tar du rygg på några av tidernas mest framgångsrika investerare. Bland de som förespråkar värdeaktier som den bästa typen av investeringar finns stora namn som Warren Buffett och svenske superinvesteraren Melker Schörling. Vad är värdeaktier? Värdeaktier är aktier som, i de flesta fall, utfärdats av stora och mogna bolag… Läs Mer »

Tillväxtaktier 2022 – Tips på svenska tillväxtaktier

Så kallade tillväxtaktier har varit heta under de senaste 10 åren. I den här artikeln förklarar vi vad tillväxtaktier är, när du ska investera i dem framför värdeaktier och ger exempel på svenska tillväxtaktier att hålla koll på under 2022. Vad är tillväxtaktier? Tillväxtaktier är aktier som utfärdats av bolag som förväntas växa i närtid. Tillväxten på försäljningen… Läs Mer »