Utdelningsaktier – Aktierna med högst utdelning

Utdelningsaktier

Att bara spara pengar under madrassen är inte längre ett alternativ för den som vill att pengarna ska växa av sig själv. Här gäller det att hitta bra sätt att investera och då kan utdelningsaktier vara ett bra alternativ.

Tittar man på hur marknaden har sett ut under de senaste åren kan man se att utdelningsaktier blivit mycket populära och uppskattade. I den här artikeln kommer du att kunna läsa mer om hur aktieformen fungerar och hur du kan sätta ihop en portfölj som är både hållbar och stabil. Genom en ordentlig utdelningsportfölj kan du få ett balanserat kassaflöde av just utdelningar!

Aktierna med högst direktavkastning 2023

Här är aktierna som enligt Factset kommer att ge bäst utdelning 2023. Du kan även se vilken förväntan på vinsttillväxt bolaget har. Klicka på respektive aktie för att läsa mer om deras verksamhet och se kursutveckling.

AktieP/EDir.avk (%)
Veteranpoolen13,89,1%
Resurs6,78,9%
Intrum4,78,7%
Peab8,88,1%
Ogunsen10,78,1%
Björn Borg8,98,1%
Coor12,17,8%
Cibus8,97,7%
Tele214,97,4%
Handelsbanken8,87,4%
Telia Company16,47,3%
Eurocon9,77,2%
Nordea Bank8,47,2%
Tethys Oil3,77,1%
Dustin7,27,0%
Bredband2146,6%
Clas Ohlson11,36,4%
SBB B10,96,2
Uppdaterad 2023-01-15.

Guidens innehållsförteckning:

Vad är utdelningsaktier?

För att kunna handla med utdelningsaktier gäller det att du först förstår vad en utdelningsaktie faktiskt är och hur den fungerar. Orsaken till varför detta är så viktigt är helt enkelt för att du ska kunna göra de bästa valen för just din portfölj.

Enkelt förklarat kan man säga att en ”utdelningsaktie” är ett uttryck för ett bolag som vill dela med sig av en vinst till alla de aktieägare som de har. Det är nämligen inte ovanligt att många bolag inte erbjuder någon utdelning överhuvudtaget och andra kan välja att ha utdelning om det är så att det går extra bra för bolaget, men inte annars. Sen finns det naturligtvis också de företag som alltid erbjuder utdelning till sina aktieägare och där du kan ta del av avkastning årligen.

Begreppet utdelningsaktier kommer vanligtvis från företag och bolag som har en mycket god historik av just aktieutdelning. Ett bolag vars aktie kallas får utdelningsaktie är Castellum som är ett fastighetsbolag som höjer utdelningar varje år. Ett annat är Investor som är ett investmentbolag som också ger stabila utdelningar. Det finns många faktorer som har betydelse och mycket att tänka på när det kommer till utdelningen. De investerare som brukar köpa utdelningsaktier brukar vanligtvis titta på hur hög och stabil direktavkastningen är, men man tittar också på skuldsättningen hos bolaget och om utdelningarna har sjunkit eller vuxit under årens gång. Helst ska utdelningen ha höjts varje år. En annan sak som är viktig att ha i åtanke är hur stor del av bolagets vinst som de väljer att dela ut. Om bolaget delar ut 90% av vinsten/fria kassaflödet så finns en risk att bolaget måste sänka utdelningen ifall sämre tider kommer.

Vad är aktieutdelning?

Kort och gott kan man säga att aktieutdelning är den avkastning som du får av att äga dina utdelningsaktier. När ett bolag har tittat igenom föregående år och räknat ihop sina vinster görs en sedvanlig årsredovisning. Det är sedan med hjälp av årsredovisningen som styrelsen kommer att ta ett beslut för hur man kan använda sig av vinsten på bästa sätt. Ett alternativ här är att använda den till utdelning. Ett annat alternativ är att återinvestera vinsten. När beslutet är taget så delas utdelningen ut till aktieägarna och detta brukar vanligtvis ske under april eller maj månad.

Stabila utdelningar
Så här ser det ut när du får utdelningar till ditt investeringssparkonto hos Avanza.

För att du ska kunna ta del av utdelningen behöver du först se till att du är inskriven i aktieboken och detta måste ske på avstämningsdagen. Detta sker automatiskt nät du köper aktier via en nätmäklare. Avstämningsdagen brukar föreligga någon gång runt den andra bankdagen efter att årsstämman har ägt rum. Om du inte är inskriven i aktieboken vid angiven tid så kommer du heller inte att få ta del av vinsten, men det finns undantag. Ett undantag är om du väljer att sälja din aktie på dagen-X. Då kan du ha rätt till utdelning ändå, tack vare de två likvida dagar som Sverige tillämpar.

Vad är direktavkastning?

Direktavkastning är något som du kommer höra många gånger om när du handlar med utdelningsaktier och det är viktigt att veta vad detta innebär. Direktavkastning är ett ord som används för att beskriva det mått mellan storleken på utdelningen och det nuvarande priser som företagets aktie har. För att göra det så enkelt som möjligt har man valt att ange direktavkastningen som en procentsats och det är alltså denna procentsats som kommer att visa för dig hur stor utdelning som sker årligen.

Räkneexempel: Securitas har i år beslutat att göra en utdelning på 4,8 kr per aktie. Aktiekursen står i 130 kr när du köper aktier. För att få fram direktavkastningen dividerar du 4,8 / 130 = 3,7. Direktavkastningen på dina aktier blir därmed 3,7%. Så har du investerat 20 000 kronor så får du 740 kr i utdelning på ditt investeringssparkonto.

Det är viktigt att inte stirra dig blind på procentsatsen för direktavkastningen och orsaken till detta är helt enkelt för att den kan förändras. Procenten kan gå upp och ner beroende på huruvida företaget lyckas behålla utdelningens storlek eller inte. Det är därför viktigt att även värdera aktien på P/E-tal och få en uppfattning om hur mycket bolagets vinst kan växa i framtiden.

Varför investera i utdelningsaktier?

Det finns många orsaker till varför allt fler väljer att fokusera på utdelningsaktier istället för andra alternativ. Till att börja med finns det en större säkerhet i de bolag som erbjuder utdelningsaktier, eftersom du vet med dig att de är vinstdrivande. På så sätt slipper du oroa dig för att du investerar dina pengar i bolag som inte tjänar pengar underliggande. Detta är dock inte allt och därför listar vi nu fler anledningar till varför du bör satsa på denna aktieform.

  • Utdelningsaktier är en enkel strategi som de allra flesta klarar av att fortfölja. Att bygga upp en stabil och hållbar portfölj är sällan ett problem och det finns inte så många parametrar att ha i åtanke.
  • Väljer du stabila utdelningsaktier kommer du ha ett kassaflöde med pengar till din aktiedepå som är ständigt och återkommande. Den som önskar kan återinvestera dessa för att få en ränta på ränta effekt eller använda pengarna till precis vad som helst. Många använder utdelningarna får att sätta en guldkant på tillvaron.
  • Som de allra flesta vet så går börsen upp och ner, men när börsen sjunker så brukar utdelningsaktier oftast vara på rea och detta är något som du kan dra nytta av genom att köpa fler aktier.
  • Har du valt bra utdelningsaktier kan du känna dig mycket tryggare om det råder oroliga tider i landet eller världen. Det finns alltså en begränsad fallhöjd då direktavkastningen fungerar som en kudde. När direktavkastningen blir för hög så kan inte marknaden låta bli att köpa aktier.

Bästa utdelningsaktierna 2023

När du är på jakt efter utdelningsaktier vill du med största sannolikhet hitta aktierna med högst direktavkastning på marknaden. Det är trots allt direktavkastningens procentsats som kommer vara avgörande för hur mycket av bolagets vinst som går vidare till aktieägarna, vilket i detta fall är du och ditt aktiekonto. Idag finns det många guider och artiklar som du kan dra nytta av för att jämföra och se vilket aktier som är de absolut bästa inom sin kategori. Utifrån vår erfarenhet vill vi dock tipsa om nedanstående aktier som är bland de bästa utdelningsaktierna.

Securitas – I en allt mer orolig värld så behövs säkerhetsbevakning. Securitas har väktare och digitala tjänster som larm och kamerabevakning.

Telia – Telia har länge haft en mycket stabil utdelning och nu när 5G har lanserats står bolaget inför en intresseväckande tid.

Investor – Investor ägs av familjen Wallenberg och har många bolag i defensiva sektorer som läkemedel och hälsa. Investor anses som en stabil utdelningsaktie i bra och dåliga tider.

Essity – Essity är ett globalt svenskt företag som erbjuder hygienprodukter med varumärken som Libero, Edet, Libresse, Tena, Leukoplast och Tork. Efterfrågan på bolagets produkter är stabil då vi alla behöver ta hand om vår hygien.

Castellum – Ett av Sveriges största fastighetsbolag som har en stor spridning på olika fastigheter vilket ger stabila hyresintäkter. Bolaget har höjt sin utdelning i 22 år på raken.

Lista: Aktier med hög direktavkastning

Telia, Apple och PepsiCo är naturligtvis inte de enda utdelningsaktier som finns och som har en bra direktavkastning. Här nedan har vi därför listat ytterligare några alternativ för den som vill göra en bra investering och som vill veta vad som gäller för 2023.

Tethys Oil – total direktavkastning på 12,4 %
Tele2 – total direktavkastning på 8,2 %
Electra Gruppen – total direktavkastning på 6,9 %
Fastpartner – total direktavkastning på 6,3 %
Telia – total direktavkastning på 5,1%

Riskvarning: Ibland är en hög direktavkastning ett tecken på att utdelningsnivån inte är hållbar och att bolaget måste sänka utdelningen. Historisk utdelning är ingen garanti för framtida utdelningar.

Tips på utdelningsportfölj

Att säga vilka utdelningsaktier/aktier som du bör ha i din portfölj kan vara väldigt svårt. En portfölj kan bestå av så många olika finansiella instrument som väger upp för både det ena och det andra. Är du ny som investerare kan det dock ändå vara skönt att få lite mer kött på benen och därför har vi satt upp ett alternativt förslag på hur en bra och stabil utdelningsportfölj kan se ut. Du kan också få tips genom att titta på vilka utdelningsaktier Börsveckan, Di, Börsplus och Aktiespararna har i vår artikel om utdelningsportföljer här.

Fem aktier som är värda att undersöka närmare är Securitas, Investor, Industrivärden, Essity och Swedish Match. Orsaken till detta är helt enkelt för att de är trygga bolag som har en bra utdelning som inte rubbas i första taget.

Hur många utdelningsaktier ska man äga?

Ju fler utdelningsaktier som du har i din portfölj, desto större chans är det att du inte blir lika hårt drabbad om det skulle gå dåligt för ett (eller flera) bolag eller aktier. Det innebär att du sprider dina risker och är viktigt för att du inte ska bli alldeles för påverkad av hur börsen ser ut. Hur många utdelningsaktier du väljer att ha är helt upp till dig själv. Det är inte ovanligt att man ser investerare med 15-20 utdelningsaktier. Sen finns det också de investerare som istället väljer att ha cirka 10 stycken aktier för att kunna ha bättre koll på de bolag som man valt att investera i. Frågar du oss skulle vi säga att ett bra antal med utdelningsaktier är någonstans mellan 10-25 stycken.

Stabila utdelningsaktier i kris

Man vet aldrig vad som kan hända här i världen och det har Covid-19 verkligen varit ett bra, men fruktansvärt, exempel på. Om du vill investera långsiktigt är stabila utdelningsaktier avgörande för om din portfölj kommer att kunna hålla eller inte. Med stabila aktier menar vi aktier som håller, även när det har krisat och där direktavkastningen möjligtvis blivit lägre, men inte fallerat totalt och fortfarande varit värd att satsa på. Tyvärr var det många så kallade utdelningsbolag som ställde in sina utdelningar under Corona-året. Vissa gjorde det på grund av osäkerhet och andra gjorde det för att inte göra politikerna missnöjda.

Som tidigare nämnt tycker vi att Investor har visat sig stå pall i nästan alla lägen. Investor är ett riktigt bra alternativ för den som vill att investeringen ska vara skyddad under en längre tid, som just vid ett långsiktigt sparande. Om du vill ha fler tips på investmentbolag som Investor så kan du kolla in vår lista på bästa investmentbolag här. Även fastighetsbolaget Castellum är en mycket populär aktie som har visat att de kan hantera kriser.

Aktier som höjt utdelningen varje år

Visst är det bra att välja bolag som har en så hög direktavkastning som möjligt, men är det verkligen dessa bolag som är de bästa utdelningsaktierna på marknaden? Svaret på frågan beror naturligtvis på vem du frågar. Vi vill nog våga oss på att säga att de bästa utdelningsaktierna är de där bolagen har erbjudit en bra utdelning varje år, även om det har krisat, och utan att dra tillbaka denna, samt de bolag som faktiskt har höjt utdelningen årligen.

Castellum – Castellum har lyckats med att höja utdelningen hela 23 år i rad. Detta är ett fastighetsbolag som har en direktavkastning på 3,25 % i dagsläget och en utdelning på 3.25 kronor/per aktie och per halvår. Att aktien är populär bland småsparare märks då aktien har över 63 000 ägare via Avanza.

Hufvudstaden – Hufvudstaden är ytterligare ett fastighetsbolag som har lyckats höja sin utdelning årligen, här 18 år i rad. Direktavkastningen ligger på 3.15 % och på 10 års sikt har de haft en totalavkastning på ca 135 %.

Vitec Software Group – Vitec är ett företag som fokuserar på att skapa mjukvara. Deras utdelning har höjts 18 år i rad och bolaget har en direktavkastning på 0.47 %. Mjukvaran de tillverkar används bland annat av Handelsbanken, Länsförsäkringar och Collector Bank, men även ett flertal fastighetsbolag. Vitec har en hög värdering på börsen, så här krävs en noga analys av bolaget innan man köper aktier.

Aktier med utdelning varje månad

När man börjar investera i utdelningsaktier är det vanligt att man vill ta del av utdelningen så ofta som möjligt. Då kan man bli ganska besviken om man bara använder sig av bolag där utdelningen sker årligen, men det finns lösningar på problemet. Sanningen är att marknaden erbjuder ett flertal utdelningsaktier som har utdelning varje månad eller åtminstone flera gånger per år. Några exempel är bland annat Realty Income och NorthWest Healthcare Properties som delar ut pengar varje månad. Vi förstår att det kan vara intressant att få utdelning så snabbt det bara går, men vi rekommenderar dig att även fundera på tillväxt och stabilitet när du skapar din portfölj. Utdelning är trots allt en konsekvens av ökande vinster hos bolagen.

Utdelningskungar i USA som högt utdelning i 60 år i rad

I USA finns det många bolag som tycker det är viktigt att kunna höja utdelningen varje år. Här nedan ser du en lista på aktier där man fått utdelningshöjningar i över 60 år och uppåt.

AktieBranschAntal år
American States WaterEnergi/Vatten68
Dover CorporationIndustri67
Northwest NaturalEnergi67
Genuine PartsKonsumentvaror67
Procter & GambleKonsumentvaror66
Parker-HannifinIndustrier66
Emerson ElectricIndustrier66
3MIndustrier65
Cincinnati FinancialFinans62
Coca-ColaKonsumentvaror61

Bra utdelningsaktier bland småbolagen

Det är inte alla som vill satsa på de största och mest väletablerade bolagen med utdelningsaktier på marknaden. Vissa kan vara mer intresserade av att se vad småbolagen har att erbjuda. Ser man historiskt sett så har småbolagsaktier haft en mycket bättre och starkare utveckling än vad börsen har och en av orsakerna till detta är helt enkelt att small caps är duktiga på tillväxt och mer än gärna använder sig av internationell expansion eller förvärv. Småbolag växer från en lägre bas vilket gör att tillväxtsiffrorna blir högre än för stora bolag. En liten storlek är dock ingen garanti för framgång, risken är också större att bolagen misslyckas i sin satsning.

Är det småbolag som du är ute efter ska du kolla in listan nedan. Här har vi nämligen plockat ut några småbolag som i normala fall brukar anses som utdelningsaktier.

Svenska utdelningsaktier

Att intressera sig för svenska utdelningsaktier är mycket vanligt som nybörjare och det finns flera orsaker till att man väljer att investera i bolag från Sverige. Sverige har ett flertal riktigt starka bolag som har visat att deras utdelning är stabil och kan höjas årligen. Många tycker även om att investera i bolag som de har hört talas om och som de vet något om.

Som tidigare nämnt är Hufvudstaden och Castellum bra val för den som vill investera i stabila utdelningsaktier. Fastighetsbranschen i sig är väldigt stadig och det betyder ett bättre och mer balanserat kassaflöde. Är du nyfiken på att jämföra fastighetsaktier så kan du kolla in vår lista på fastighetsaktier här.

Några svenska storbolag som brukar ge höga utdelningar:

  • Swedbank – Svensk bank som är stora på bolån
  • Kindred Group – Spelbolag på nätet
  • Betsson – Spelbolag på nätet
  • Axfood – Mat och äger matkedjor som Willys och Hemköp

Amerikanska utdelningsaktier

Vill man titta på andra delar av världen så har amerikanska utdelningsaktier också blivit mycket uppskattade och det finns flera amerikanska utdelningshöjare att välja mellan. Under de senaste åren är de tydligt att populariteten har vuxit och detta beror främst på att många tekniska verktyg har introducerats på marknaden. Det resulterade i att fler människor finns möjlighet att handla med aktierna. En annan anledning till popularitet bland svenskar är att amerikanska bolag ofta ger en utdelning varje kvartal, det vill säga fyra gånger per år.

Är det amerikanska utdelningsaktier som lockar mest? Då har vi listan för dig. Här nere hittar du stabila bolag med utdelning som ständigt höjs.

Om du vill se hela listan på amerikanska aktier där utdelningen har höjts i minst 50 år på raken så ska du kolla in Dividend Kings på Avanza.

Kanadensiska utdelningsaktier

Vill du säkerställa att din portfölj ständigt växer och är i rullning är kanadensiska utdelningsaktier ett bra val. Dessa kallas för månadsutdelare och gör så att du får utdelning tilldelad varje månad. Fördelen med att välja kanadensiska utdelningsaktier är att marknaden är betydligt mer mild och lugn, än om man jämför med den börs som finns i USA. Genom ett mildare och inte lika hypat klimat upplever många en större trygghet med att placera sitt kapital här. Några aktier att undersöka närmare kommer här.

Europeiska utdelningsaktier

Ibland vill man inte låsa sig till endast ett land, utan man vill istället hitta de bästa utdelningsaktierna i en hel världsdel. Då är Europa en världsdel som absolut kan vara värd att titta närmare på. De mest stabila bolagen med högst utdelning i Europa består främst av energibolag, storbanker, fastighetsbolag, försäkringsbolag och samhällsservicebolag, men det finns naturligtvis även många andra alternativ.

Norska utdelningsaktier

Den norska börsen är tveklöst intressant för den som är på jakt efter bra utdelningsaktier. Orsaken till detta är för att det finns en väldigt stor variation och blandning av olika bolag som har hög och bra utdelning. Här kan du välja fritt mellan uthyrare av fartyg, oljeservicebolag, laxodlare eller telefonoperatörer. Det finns även många banker och försäkringsbolag som kan vara värda att satsa på. Med det sagt är således Oslobörsen ett mycket tacksamt alternativ för den som vill skapa en utdelningsportfölj som är så balanserad och spridd som möjligt. Några exempel på aktier med hög utdelning kommer här.

Finska utdelningsaktier

Finland är ett land som har många riktigt bra bolag med utdelningsaktier som är höga och som kan ge ett extra klirr i din portfölj. Det är inte ovanligt att många svenskar som testar på utdelningsaktier för första gången, väljer just att titta närmare på Helsingforsbörsen. Finland har många högutdelare bland sina aktier. En stor anledning till detta kan vara det resultat som bolagen uppvisade under år 2019. Hela 29 bolag ansågs kunna ge en direktavkastning på 5 % eller mer, vilket naturligtvis är väldigt bra.

Danska utdelningsaktier

Det går inte att sticka under stol med att det här börsåret har slagit till väldigt hårt på utdelningarna hos de flesta danska bolag som har utdelningsaktier. Det ser man tydligt om man tittar på det procentuella talen som finns att tillgå, men betyder det att danska utdelningsaktier inte är bra? Nej, faktiskt inte och det finns flera bolag som fortfarande står starkt och har en verksamhet som verkligen rullar på. Det, i sin tur, resulterar i att du fortfarande kan ta del av en hög utdelning.

Tyska utdelningsaktier

Tyskland har en hel del att erbjuda när det kommer till bra utdelningsaktier. På Frankfurtbörsens internationella handelscentrum kan du idag hitta runt 200 aktörer med bolag från olika länder. Fokus här ligger dock på att hitta så bra utdelningsaktier från Tyskland som möjligt och inte förvirra in oss i vilka bolag från utlandet som finns. Fördelen med Frankfurtbörsen är att den är mycket tillförlitlig och att det pågår ett aktivt handlande där tyska alternativ står i centrum. Här hittar du bland annat SAP, Siemens och Lufthansa.

Världens bästa utdelningsaktier

Vi kan utan tvekan säga att det finns många länder som har bolag med hög direktutdelning, men hur ska man gå tillväga om man vill hitta de absolut bästa utdelningsaktierna i världen? För att lyckas med detta gäller det naturligtvis att du tar lite av din tid för att faktiskt söka runt och se vad som finns. Genom att läsa och lära från andra kan du komma långt i jakten på de bästa alternativen. Vi har ändå valt att plocka ut några aktier som vi tycker är värda att nämna i detta sammanhang.

AktieÅr av höjningarVerksamhet
1.American States Water Company64 årLevererar vatten
2.Dover Corporation63 årTillverkning
3.Northwest Natural63 årNaturgas
4.Emerson Electric62 årTeknik
5.Genuine Parts62 årReservdelar

Några populära utdelningsaktier är också Coca Cola som har höjt utdelningen i 56 år. Sen har finns Johnson & Johnson som säljer hygienartiklar och läkemedel, detta bolag har också höjt 56 år i rad. Ytterligare en populär aktie är Colgate-Palmolive som är mest kända för tandkräm. Detta bolag har gjort utdelningshöjningar i 54 år.

Ska man ha utdelningsaktier eller fonder?

Huruvida du väljer att investera i fonder eller utdelningsaktier är upp till dig själv att bestämma, men vi rekommenderar att du skapar dig en portfölj som är så blandad som möjligt. Att komplettera sitt fondsparande med några utdelningsaktier är ett mycket bra sätt att skapa balans och minimera risken för fall om börsen går nedåt. Fonder är enkla att komma igång med och har oftast en lägre risk än vad aktier har. Å andra sidan kan utdelningen bli lägre.

Nackdelar med hög direktavkastning

För att du ska kunna göra ett bra och medvetet val är det viktigt att du är medveten om de nackdelar som finns med utdelningsaktier. Vi ska naturligtvis även titta på fördelarna, men vi börjar ”i andra änden” den här gången.

En av de främsta nackdelar är att hög direktavkastning betyder att företaget inte har lika stor möjlighet att återinvestera kapitalet i företaget. Det betyder att tillväxten kan bli betydligt mer lidande än de bolag som inte ger utdelning alls. På börsen kan man tydligt se att de bolag med hög direktavkastning inte är de som växer speciellt kraftigt, utan det är snarare så att de står still. Det betyder att du i princip inte får mer avkastning än direktavkastningen.

Fördelar med hög direktavkastning

Naturligtvis finns det också många fördelar med att ha hög direktavkastning. Som ägare av en utdelningsaktie kommer du att få ett bra och stabilt kassaflöde där du kan använda pengarna till vad du vill, men också till att återinvestera i bolagen. Att ett företag kan ge en hög direktutdelning visar även på att företaget faktiskt genererar pengar på en återkommande basis. Som ägaren av en aktie får du således ett större aktieägarvärde. Många gillar att äga utdelningsaktier som kan ge ett årlig tillskott på pengar som kan gå till att betala räntor på bolånet eller till att sätta lite guldkant på tillvaron. Många som närmar sig pension eller har gått i pension äger utdelningsaktier för att dryga ut pensionen.

Vad är skillnaden på hög direktavkastning och hög utdelningstillväxt?

Ett vanligt missförstånd är att hög direktavkastning och hög utdelningstillväxt är samma sak, men det stämmer alltså inte. Man kan säga att vart du befinner dig i livet just nu kommer vara avgörande för vad du ska fokusera mest på. Enkelt förklarat så lämpar sig aktier med hög utdelningstillväxt för dig som vill spara på lång sikt, medan det andra är bättre för kortare investeringar.

En utdelningstillväxt betyder kort och gott att direktavkastningen för din aktie kommer att öka ju mer tiden går. Om du kan behålla dina aktier länge kommer du att få en direktavkastning som också är högre.

Utdelningsandel säger något om risken för sänkt utdelning

När man får höra om utdelningsaktier för första gången är det lätt att bli väldigt lockad, men det finns fallgropar som är viktiga att vara medveten om. Här behöver man ta det ett steg längre och titta på hur förutsättningarna för utdelningsavkastning kommer att se ut i framtiden. Det finns ingen garanti för att bolaget du väljer är bra, bara för att direktavkastningen är hög. I de allra flesta fall finns det anledningar till varför ett bolag har en hög utdelningsavkastning under ett specifikt år. Att direktavkastningen ser hög ut kan bero på att bolaget har gjort en extrautdelning det året. Så titta efter ”ordinarie utdelning” och dividera beloppet med aktiekursen för att få ut underliggande direktavkastning. En hög direktavkastning kan också signalera att utdelningsnivån inte är hållbar därav har marknaden handlat ner aktien.

Att det finns en låg utdelningsandel är inte heller någon garanti för att utdelningen kommer vara säkrad. Här är det viktigt att titta på hur bolaget väljer att faktiskt använda sig av vinsten och inte bara vad du kommer att få i fickan. Bolaget behöver återinvestera i sin verksamhet för att kunna bibehålla den nuvarande lönsamheten. Lyckas de inte med detta kommer utdelningen att bli lägre i slutändan.

Bolagets kassaflöde bestämmer utdelningen

Företagets utbetalningar och inbetalningar under en viss period kommer att vara avgörande för hur hög utdelning aktieägare får ta del av. Dessa inbetalningar och utbetalningar kallas för kassaflöde. För att kunna ta reda på hur stor utdelningen blir måste bolaget först räkna ihop de vinster som de hade från föregående år. Allt samlas i en årsredovisning och styrelsen tar sedan fram förslag på hur vinsten kan användas på bästa sätt. Det är dock årsstämman som kommer att ta det slutgiltiga beslutet om förslaget. Har det varit ett mycket bra år är chansen stor att utdelningen blir högre än föregående, och vise versa.

Varför ger vissa bolag ingen utdelning?

Tidigare informerade vi om att det inte är alla aktier som väljer att ha utdelning, men varför är det så? Här kan man säga att en aktie som inte har någon utdelning istället har högre förväntningar på den stigande aktiekursen. Med det menas att om bolaget lyckas finna bra investeringsmöjligheter som kan ge ägarna till aktierna en bättre avkastning, så kan det vara värt att behålla vinsten och därefter återinvestera den i det egna bolagen. På så sätt kan vinsten ökas över tid istället för att dela ut vinsten till aktieägarna hela tiden. I de flesta fall är det bolag som inte hittar sätt att återinvestera sina vinster som ger en hög direktavkastning.

En akties totalavkastning är mest relevant

Det är lätt att man fastnar lite för mycket med att titta på direktavkastningen hos en utdelningsaktie, men här bör du istället förflytta ditt fokus till totalavkastningen. Totalavkastning är, enkelt förklarat, summan för utdelningar + kursuppgången.

Fundera på vad du själv skulle vilja stå som ägare på. Skulle du vilja vara ägare i ett företag som har möjlighet att ge 5 % av vinsten till aktieägarna, men som aldrig stiger kursmässigt, eller vill du vara ägare i ett företag för aktiekursen stiger hela tiden, men utdelningen är obefintlig? Majoriteten av alla investerare skulle föredra det sistnämnda alternativet.

När brukar man få utdelningen?

När du får ta del av utdelningen beror på vilken utdelningsaktie som du har. Om du har en aktie med en månadsutdelning sker utdelningen månatligen. Det vanligaste är dock att en utdelning sker årligen och detta brukar äga runt under våren, vanligtvis under april eller maj. Sen finns det naturligtvis också bolag som ger utdelning flera gånger om året, men värre än varje månad.

Återinvestera utdelning för ränta på ränta effekt

Att återinvestera sin utdelning i utdelningsaktierna är ett mycket smart sätt för att få pengarna att växa mycket snabbar och bättre. Ränta på ränta effekten betyder att du tar räntan som du har fått från föregående utdelning och återinvesterar denna igen. På så sätt ”vinner” du ny ränta på den tidigare räntan och ränta på ränta effekten är igång. Ju högre räntesats som du lyckas få, desto bättre och snabbare kommer också ditt sparande att bli över tid. Om du investerar pengar för ett specifikt inköp kan det dock vara värt att ta ut även räntan och strunta i återinvesteringen, men allt beror på ditt eget mål.

Vad är 4%-regeln inom investeringar?

4%-regeln är en regel inom privatekonomi som säger att man bör räkna med att kunna ta ut 4% av sina sparade pengar varje år under pensionsåren utan att riskera att pengarna tar slut. Regeln säger att om man har tillräckligt med pengar sparade så bör man kunna leva av de pengarna i 30 år utan att behöva förbruka alla pengar.

Enkel matematik kan användas för att räkna ut hur mycket pengar man behöver spara för att kunna leva på 4% av sina pengar varje år. Exempel, om man vill ha en livsstil som kostar 60 000 kr per år så ska man ha sparade 1,8 miljoner kr för att klara det.

Det är viktigt att notera att 4%-regeln är en allmän riktlinje och det kan variera beroende på ens individuella situation, exempelvis om man har andra inkomstkällor eller om man planerar att gå i pension tidigare eller senare. Det är också viktigt att notera att det finns också andra faktorer som kan påverka hur mycket man kan ta ut varje år, som inflation och räntor.

Skatt på utdelningar

Det är viktigt att vara medveten om att du kommer behöva betala skatt på de utdelningar som du får på ett vanligt aktie- och fondkonto, vilket inte är speciellt kul, men viktigt. Alla utdelningar som du får ta del av beskattas med 30 % och denna procentsats räknas då på själva utdelningssumman. Du behöver inte själv deklarera något utan skatten kommer automatiskt att dras i samband med att utdelningen betala ut till dig.

Om du äger utdelningsaktier på ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring så betalar du inte skatt på utdelningarna. Istället görs en årlig schablonskatt på hela din portfölj värde. Idag har de flesta utdelningsaktier på ett investeringssparkonto eller kapitalförsäkring på grund av att skatten är låga 1%.

Procentsatsen är densamma oavsett om du får utdelning från svenska eller utländska aktiebolag. Pratar man om skatt från utlandet brukar denne dock kallas för källskatt och i de flesta fall är den inbakad i den totala skattesatsen. Här går 15 % till Sverige och 15 % till landet där du köpt aktien från.

Investeringssparkonto är bäst för utdelningsaktier

Vill du börja handla med utdelningsaktier måste du först se till att skaffa dig ett handelskonto. Det bästa och mest populära valet är ett ISK-konto, vilket är en förkortning på investeringssparkonto (här kan du öppna ett gratis konto). Dessa konton är mycket enkla att öppna och i de flesta fall helt kostnadsfria att använda sig av. Andra fördelar är att du inte behöver betala ytterligare en skatt när du vill ta ut dina pengar, utan den eventuella skatten dras redan innan du får tillgång till dem. Det betyder att även din deklaration kommer att bli mycket smidigare, eftersom förluster och vinster inte är något som du behöver redovisa. Trots alla bekvämligheter har du fortfarande en given plats på bolagsstämmorna!

Ska man blanda med preferensaktier?

En blandad portfölj med stabila bolag kommer alltid att vara det absolut bästa alternativet, oavsett om du blandar utdelningsaktier med fonder, preferensaktier eller andra finansiella instrument, t.ex. råvaror. Fördelen med en preferensaktie är att du får en fast utdelning och att du har företräde till utdelningen innan andra stamaktier har. Det som är värt att tänka på är att du inte kommer att få ta del av en högre avkastning, även om bolaget skulle erbjuda en sådan, men du kan åtminstone räkna med en fast avkastning varje gång.

Att balansera ut din portfölj med preferensaktier är ett bra alternativ, men som alltid rekommenderar vi att du sätter dig in i hur preferensaktier fungerar och hur du väljer det bästa alternativet för dig.

Investmentbolag ger bra utdelningar

Ett investmentbolag är ett bolag där man satsar på att äga, förvalta och köpa aktier i andra verksamheter, bolag och företag. Det gäller både noterade och onoterade alternativ. Oftast går man in som helägare eller delägare. Målet med ett investmentbolag är att försöka ”komma in” och ta över andra bolag, men en långsiktig värdeökning kan också vara ett av målen.

Det finns många investmentbolag som har visat sig ha riktigt bra utdelning, men vilket bolag som har den bästa utdelningen har varierat kraftigt från år till år. För att du ska kunna hitta ett investmentbolag med så bra utdelning som möjligt gäller det att du håller dig ajour med de siffror som presenteras av de olika bolagen.

Tittar man på vilka investmentbolag som är populärast i Sverige så hittar vi aktier som Investor, Latour och Industrivärden.

Om du vill jämföra investmentbolag så ska du kolla in vår artikel om bästa investmentbolag här.

Riskinformation: Historiska utdelningar och avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper och fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.