Bästa räntefonder 2020

Av PlaceraPengar.nu | augusti 19, 2019
0 Kommentarer
Undersökning räntefonder

Här kan du hitta bästa räntefonder 2020. I kategorin bästa korta räntefonder har vi utsett Spiltan Räntefond och i kategorin bästa långa räntefond vann AMF Räntefond Lång. Jämför räntefonder nedan och läs om hur du sparar i räntefonder.

Bästa korta räntefonder

FondAvgiftUtv. 5 årVårt betygÄgare
Spiltan Räntefond Sverige 0,10% +7,4%★★★★★54 900
AMF Räntefond Kort 0,10%-0,7%★★★6 300
Swedbank Räntefond Kort
0,11%-0,5%★★★14 000

Bästa korta räntefonden är Spiltan Räntefond Sverige som har lägst förvaltningsavgift och högst avkastning på en period på 5 år. Fonden är också populärast med 55 000 ägare på Avanza. Som du kan se är det få korta räntefoner som haft en positiv utveckling.

Bästa långa räntefonder

FondAvgiftUtv. 5 årVårt betygÄgare
AMF Räntefond Lång0,14%+12%★★★★★70 000
SPP Obligationsfond0,24%+11,6% ★★★★ 41 500
Öhman Obligationsfond0,21%+8,7% ★★★2 700

Bästa långa räntefonden är AMF Räntefond som har lägst avgift och högst avkastning. Fonden har även otroliga 70 000 ägare hos Avanza vilket visar hur populär fonden har blivit. Långa räntefonder har högre risk än korta räntefonder och sparhorisonten bör vara minst 3 år.

Artikelinnehåll:
Vad är en räntefond?
Korta räntefonder
Långa räntefonder
Spiltan räntefond
Spara i räntefonder
Räntefonder hos svenska banker
Räntefonder i en ISK
Förväntad avkastning

Vad är en räntefond?

En räntefond investerar i räntebärande värdepapper med kort eller lång bindningstid. Det är alltså en investering i lån som fonden gör. Räntefonder har lägre risk än aktiefonder.

Hur fungerar räntefonder? En räntefond placerar pengar i värdepapper som statsskuldväxlar, bostadsobligationer, kommunobligationer och statsobligationer. Därför kan fonden ge en stabil avkastning till låg risk. Men kom ihåg att även räntefonder kan falla i kurs.

Ska man välja korta eller långa räntefonder? Det beror på vilken sparhorisont du har. Om du behöver dina pengar inom 1 år så ska du välja en kort räntefond eller ett sparkonto. Nackdelen med kort ränefond är att avkastningen blir lägre än en lång räntefond. Fördelen är att risken är lägre. Långa räntefonder passar dig med längre sparhorisont (3-5 år minst) då avkastningen kan bli högre om förvaltaren gör ett bra jobb. Nackdelen är att långa räntefonder är känsliga för ränteförändringar och risken är därmed högre.

Korta räntefonder

Korta räntefonder investerar i räntebärande värdepapper med löptid under 1 år. Det gör att fonden inte är lika känslig för räntans utveckling, därför brukar man säga att korta räntefonder har lägst risk i alla kategorier av fonder. Korta räntefonder brukar också kallas penningmarknads- eller likviditetsfond. Sparhorisonten brukar vara under 1 år.

Långa räntefonder

Långa räntefonder investeterar i lite olika värdepapper som statsobligationer eller företagsobligationer på längre sikt. Långa räntefonder brukar också kallas “obligationsfonder”. När du väljer långa räntefonder så måste du undersöka vilken inriktning fonden har och till vilken risk. Långa räntefonder skiljer sig mycket åt. När räntan sjunker ökar dessa fonder normalt i värde. Och när räntan stiger så sjunker fonderna normalt i kurs. Sparhorisonten brukar vara över 3 år och risken är högre än en kort räntefond, men samtidigt lägre än en aktiefond.

Spiltan Räntefond Sverige

Spiltan räntefond Sverige är en kort räntefond som investerar i räntebärande värdepapper med bra kreditvärdighet med bidningstid på max 1 år. Fonden har som mål att ge en positiv avkastning till låg risk. Spiltan räntefond passar dig som vill ha en trygg placering när börsen är skakig. Avkastningen har senaste året varit +1,1% och under 3 år +4,5%. Förvaltningsavgiften är 0,10% vilket är lågt. Fonden är populär och har ca 55 000 ägare hos banken Avanza. Läs mer eller köp Spiltan Räntefond hos Avanza här.

Spara i räntefonder

Här kommer lite allmänna tips om att spara i räntefonder. Innan du väljer fond så ska du jämföra avgifterna. Just totala avgifter blir extra viktigt för räntefonder då den totala avkastningen inte blir så hög. Då vill man inte att avgifterna ska äta upp avkastningen. Så för en kort räntefond bör du inte betala mer än 0,15% i avgift. För en lång räntefond så bör du inte betala mer än 0,30% i avgifter.

Andra tips är att välja räntefonder som investerar i svensk valuta (SEK) på det sättet slipper du valutarisken. Valutakurser utomlands kan göra att din fond stiger eller sjunker flera procent.

Tänk även på att göra en bakgrundskoll på fondförvaltaren. Hur har avkastningen sett ut för förvaltarens tidigare fonder? Vilket betyg har fonden hos Morningsstar? Hur många ägare finns det på Avanza? Antalet ägare kan säga något om vilken kvalitet fonden håller.

Är en Global räntefond något att ha? En global räntefond är precis vad det låter som, en fond som placerar i räntepapper globalt för att minska risken hos spararen med diversifiering. Problemet med globala räntefonder är att du får exponering mot flera olika valutor, vilket ökar risken. Därför har globala räntefonder inte slagit igenom lika stort som svenska räntefonder som investerar i SEK.

Räntefonder hos svenska banker

Många av de stora bankerna har räntefonder. Här kan du jämföra bra räntefonder 2020 och se vilka som har bäst avkastning och lägst avgift.

Avanza

Avanza har idag ingen egen kort eller lång räntefond. Istället hittar du deras egna fonder inom aktiefonder som Avanza Zero som är en passiv indexfond med Sverigeexponering. Du har också Avanza Global som är en indexfond som placerar i aktier över hela världen. Är du intresserad av tillväxtländer som Kinda, Sydkorea, Indien, Brasilien osv. så finns Avanza Emerging Markets.

AMF

AMF har två räntefonder. AMF Räntefond Kort har en förvaltningsavgift på 0,10% och har senaste 5 åren givit -0,7% i avkastning. Fonden har 6 300 ägare på Avanza. Den andra är AMF Räntefond Lång och har en förvaltningsavgift på 0,14% och har senaste 5 åren givit +12% i avkastning. Fonden har 69 700 ägare på Avanza.

SEB

SEB har flera olika typer och inriktningar på räntefonder. Ett par av deras fonder är SEB Korträntefond Lux utd som givit -1,25% i avkastning senaste 5 åren. Den långa räntefonden heter SEB Obligationsfond och har avkastat 8% senaste 5 åren till en förvaltningsavgift på 0,50%. Fonden har 34 st ägare på Avanza.

Swedbank

Swedbanks korta räntefond heter Swedbank Robur Räntefond Kort och har avkastat -0,5% senaste 5 åren till en förvaltningsavgift på 0,10%. Fonden har 14 000 ägare på Avanza. Den långa räntefonden heter Swedbank Robur Företagsobligationsfond och har avkastat 7% senaste 5 åren till en avgift på 0,7%. Viktigt att komma ihåg är att deras långa räntefond investerar i företagsobligationer som har högre risk än statsobligationer.

Handelsbanken

Handelsbanken har en kort räntefond som heter Handelsbanken Kortränta SEK som har en utveckling på +0,07% senaste 5 åren till en avgift på 0,15%. Den långa räntefonden heter Handelsbanken Långränta Criteria och dess utveckling är +9% senaste 5 åren till avgiften 0,76%.

Nordea

Vi har inte lyckas hitta någon kort räntefond hos Nordea. Tipsa gärna oss om du känner till den i kommentarsfältet. Däremot så finns en lång räntefond som heter Nordea Obligationsfond icke-utd som senaste åren haft en utveckling på 15% till en avgift på 0,7%. Den fonden investerar även i företagsobligationer.

Räntefonder i en ISK

Att äga korta räntefonder i en ISK är ingen bra idé idag med de låga räntorna. En kort räntefond ger oftast under 1% i avkastning om året idag. Vilket gör att skatten på ISK äter upp hela avkastningen.

Om du istället planerar att äga långa räntefonder och du förväntar dig en avkastning över 1,5-2% så är det fördelaktigt att ha räntefonden i en ISK.

Andra typer av fonder som passar i en ISK är indexfonder och fonder med låg avgift.

Förväntad utveckling och avkastning

Vilken avkastning kan man förvänta sig? Många experter menar idag att du endast kan förvänta dig 0-0,5% i avkastning från korta räntefonder. Detta har att göra med den negativa styrräntan vi har i Sverige. Faktum är att hela världen har låga styrräntor just nu. Det gör att säkra räntepapper och obligationer och låg ränta till negativ ränta. Experter menar vidare att långa räntefonder bör ha en avkastning på 2-3% per år i framtiden. Men då är det osäkert hur mixen mellan statsobligationer och företagsobligationer ser ut i portföljen. Antagligen utgör företagsobligationer största delen av fonden med en sådan avkastning.

Om du letar en högre avkastning än 2-3% per år så kan du titta på bästa fonderna 2020 där du hittar aktiva och passiva aktiefonder som är utsedda till bästa fonderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *