Obligationsfonder

Obligationsfonder

Obligationsfonder eller långa räntefonder som de också kallas placerar pengar i obligationer med löptid på ett år eller mer.

Obligationsfonder ökar generellt i värde när räntan sjunker och minskar i värde när räntan stiger. Långa obligationsfonder anses ha lägre risk än aktier och aktiefonder, men samtidigt ha högre risk än korta obligationsfonder och sparkonton.

Bästa obligationsfonderna 2021

ObligationsfondUtv. 5 årTotal avgiftÄgareFondbetyg
1.Carnegie Obligationsfond A7,43%0,62%8 066 st★★★★★
2.Nordea Obligationsfond icke-utd6,77%0,75%17 547 st★★★★★
3.SPP Obligationsfond6,50%0,22%34 519 st★★★★✰
4.AMF Räntefond Lång6,02%0,14%62 292 st★★★✰✰
5.Länsförsäkringar Lång Räntefond A4,93%0,55%782 st★★★✰✰
6.Handelsbanken Långränta Criteria4,44%0,76%120 st★★★✰✰
7.Öhman Obligationsfond A4,33%0,16%2 794 st★★★✰✰
8.Skandia Kapitalmarknadsfond4,13%0,56%140 st★★✰✰✰
9.SEB Obligationsfond SEK3,86%0,58%77 st★★✰✰✰
10.Öhman Räntefond Kompass Hållbar A2,54%0,92%19 590 st★★✰✰✰

Tabellförklaring: Tabellen är sorterad efter avkastning senaste 5 åren, 2020-05-28. Antal ägare är antalet fondägare via Avanza Bank. Total avgift är förvaltningsavgift plus transaktionskostnader för köp och sälj i fonden. Fondbetyg är det betyg Morningstar satt på fonden efter historisk avkastning.

Obligationsfonder kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka ditt investerade kapital. Historisk avkastning är heller ingen garanti för framtida avkastning.

Den bästa obligationsfonden 2021 är Carnegie Obligationsfond som haft en utveckling på +7,43% senaste 5 åren. Förvaltningsavgiften är 0,50% och med transaktionskostnader blir totala avgiften 0,62% per år. Fonden har 8066 stycken ägare via Avanza och har fått betyget 5/5 stjärnor av Morningstar. Förvaltat kapital är ca 2 miljarder kronor och fondförvaltare hos Carnegie är Mona Stenmark och Mikael Engvall. Största innehav är svenska statsobligationer följt av obligationer i Länsförsäkringar Hypotek och Nordea Hypotek.

Lägst avgift har AMF Räntefond Lång med 0,14% per år som haft en avkastning på 6,02% senaste 5 åren. Den här obligationsfonden är också populärast på Avanza med över 62 000 ägare.

Kallas också långa räntefonder

En obligationsfond är en räntefond som investerar i obligationer och andra räntebärande värdepapper. De som ger ut obligationer på marknaden är stater, banker, hypotek och stora bolag. När en obligationsfond investerar på längre sikt (1 år+) så kallas de långa räntefonder. Risken är högre i långa räntefonder än korta räntefonder. Det beror på att framtiden är svårare att förutsäga på 10 års sikt jämfört med 1 års sikt.

Avkastningen från en obligation kommer från ränteutbetalningar (kupongränta) och underliggande värdepapprens värdeförändring.

När ska man placera pengar i obligationsfonder? Att ha en räntedel i sin sparportfölj är bra när man närmar sig pensionsålder. Det kan också vara bra om du vill bevara pengar du tjänat på aktiefonder eller om du tror börsen är dyr.

Kort eller lång räntefond?

Korta räntefonder har lägre risk eftersom fonderna placerar pengar i värdepapper med löptid under 1 år. Räntan blir också lägre för dessa fonder. Och i många fall ger ett sparkonto+ hos Avanza högre sparränta. Om du ändå ska placera pengar i en kort räntefond så ska det vara på kort sikt med en sparhorisont på under ett år.

Om du ska placera pengar i en lång räntefond så ska sparhorisonten vara minst 3 år. Tänk på att risken är högre i långa räntefonder och du behöver äga dessa fonder längre för att få positiv avkastning.

Risker med obligationsfonder

Obligationsfonder är mer riskfyllda än sparkonton med insättningsgaranti. Först har du risken att obligationsfonden sjunker i värde på grund av att räntan stiger. Sen har du underliggande risker i de bolag som ställer ut obligationerna. Det kan vara att bolaget hamnar i betalningssvårigheter och inte kan betala ränta eller i värsta fall inte kan betala tillbaka det investerade kapitalet. Nu är ju fördelen med obligationsfonder just riskspridningen, att fonden äger många obligationer. Så om betalningen ställs in för en obligationen av femtio gör det inte så mycket för fondens totala avkastning.

Vilket konto för obligationsfonder?

Om du har obligationsfonder där du tror att avkastningen blir högre än 1-2% så bör du placera pengarna i ett investeringssparkonto. Om du tror avkastningen blir lägre så ska du ha obligationsfonderna på ett aktie- och fondkonto.

Om du har en bolåneränta på 2% och samtidigt äger korta räntefonder med en ränta på 0,7% så är det bättre att amortera på ditt bolån.

Kan man handla obligationsfonder hos Avanza?

Ja du kan köpa obligationsfonder hos Avanza som har ett stort utbud av fonder. Du kan sortera fondlistor så att du får fram obligationsfonder som är i olika valutor, högrisk, korta eller långa, medellånga, mot företag eller mot staten. Utforska fondlistan hos Avanza här.

Swedbank Robur obligationsfond

Swedbank Robur obligationsfond har haft en utveckling på 4,34% senaste 5 åren. Totala avgiften är 0,38% per år och fondbetyget från Morningstar är 2/5 stjärnor. Fonden placerar i statsobligationer, svenska bostadsobligationer och kommunobligationer. Största innehav är Swedbank Mortage och Nordea Hypotek. Förvaltat kapital är 3,8 miljarder kronor och fondförvaltare är Thomas Bäck. Läs mer eller köp Swedbank Robur obligationsfond här.

Nordea obligationsfond

Nordea Obligationsfond icke-utdelning placerar sig på andraplats i vår topplista med en utveckling på +4,33% senaste 5 åren. Avgiften ligger på totalt 0,75% inklusive transaktionskostnader per år. Fondbetyget är höga 5/5 stjärnor från Morningstar. Nordea Obligationsfond investerar i svenska obligationer utgivna av staten, kommuner, landsting, banker och företag med höga kreditbetyg. Största innehav är Länsförsäkringar Hypotek och svenska statspapper. Fonden förvaltas av Niclas Svennberg sedan 2018 och fondförmögenhet är 6 miljarder kronor. Läs mer eller köp Nordea obligationsfond här.

SPP obligationsfond

SPP obligationsfond hamnar på tredje plats i vår topplista över bästa obligationsfonder 2021. Avkastningen har varit +6,50% senaste 5 åren och totala avgiften för fonden är 0,22% per år. Fondbetyget från Morningstar är 4/5 stjärnor. Obligationsfonden är riktigt populär med över 34 000 fondägare hos Avanza Bank. Fonden förvaltas av Andreas Hälldahl och Gustaf Linell och fondförmögenheten är just nu ca 8,8 miljarder kronor. Läs mer eller köp SPP obligationsfond hos Avanza här.

SEB obligationsfond

SEB obligationsfond placerar sig på nionde plats i topplistan med en utveckling på +3,86% senaste 5 åren. Totala avgiften är 0,58% och fondbetyget från Morningstar är 2/5 stjärnor. Rekommenderad sparhorisont är minst 3 år för denna fond. Förvaltat kapital är 10,7 miljarder kronor och förvaltare hos SEB är Martin Lundvall och Tomas Niemelä sedan 2015. Fonden investerar i statsobligationer, kommunobligationer, bostadsobligationer och företagsobligationer. Läs mer eller köp SEB obligationsfond här.

Alfred Berg obligationsfond

Alfred Berg fonder blev uppköpta av Carnegie Fonder. Du kan därför titta på Carnegie Obligationsfond istället.

Investera endast i företagsobligationsfonder

Företagsobligationsfonder fokuserar endast på att låna ut pengar till företag. De köper företagsobligationer med löptider på 1-5 år. Räntan på företagsobligationer är högre än statsobligationer eftersom risken också är högre. Du kan köpa företagsobligationsfonder om du är beredd att ta mer risk och få chansen till högre avkastning. Jämför bästa företagsobligationsfonder här.