Avanza Auto – Automatisk fondrobot

Avanza Auto robotsparande

Avanza Auto är ett automatiskt sparande där en fondrobot förvaltar dina pengar efter din sparprofil och den Auto-fond du väljer. Avanza Auto passar dig som har svårt att välja bland tusentals fonder.

Hur fungerar Avanza Auto fondrobot? Du bestämmer dig för hur länge du vill spara och väljer sedan mellan Autofond 1-6 utifrån vad som passar din sparprofil. Du kan komma igång direkt med steg-för-steg guiden hos Avanza.

Är Avanza Auto bra eller dåligt?

Bra:

  • Enkelt – Du väljer mellan Auto 1-6 och tar den fond som passar dina behov bäst. Sparandet blir roligt för att det är enkelt.
  • Helt automatiskt – När du valt fond så kommer den automatiskt optimeras utifrån modern portföljteori.
  • Billigt – Du betalar en låg avgift på 0,35%. Vilket är bland de lägsta avgifterna för robotsparande med fond-i-fond upplägg.

Dåligt:

  • Fond-i-fond konceptet gör det onödigt krånligt för kunden att förstå produkten och vad man äger.
  • Svårt för en oinsatt sparare att själv avgöra sin sparprofil och vilken risk man är villiga att ta.
  • Dyrare än indexfonder i samma risknivå (indexfonder kräver dock att du gör aktiva val och är intresserad).

Vad är automatiskt robotsparande?

Med robotsparande eller robotrådgivning är tanken att förenkla för den privatsparare som tycker det är svårt och jobbigt att välja ut enskilda fonder eller aktier. Istället kan en robotrådgivare välja ut fonder och automatiskt optimera din fond löpande. Det betyder att fondroboten köper och säljer fonder, viktar om innehaven och återinvesterar utdelningar. Avanza förklarar hur Avanza Auto fungerar i videon nedan.

Avanza Auto 1

Aktieexponering 15-35%

Avanza Auto 1 investerar i aktiefonder, räntefonder och alternativa investeringar. Aktieexponeringen är 15-35% så fonden passar ett försiktigt sparande på kort sikt. Total avgift är 0,50% per år. Enligt Avanza är det risknivå 3 av 7 med rekommenderad sparhorisont på minst 1 år. Läs mer eller köp Avanza Auto 1 här.

Avanza Auto 2

Aktieexponering 40-60%

Avanza Auto 2 investerar i aktiefonder och räntefonder. Med en aktieexponering på 40-60% så passar fonden den som vill tycker trygghet är viktigt men ändå vill ha en chans till avkastning. Total avgift är 0,52% per år. Enligt Avanza är risknivån 3 av 7 med rekommenderad sparhorisont på minst 3 år. Läs mer eller köp Avanza Auto 2 här.

Avanza Auto 3

Aktieexponering 50-75%

Avanza Auto 3 placerar i aktiefonder och räntefonder och placeringsstrategin är modern portföljteori. Fonden passar dig som vill spara på kort sikt med tycker att avkastning är viktigare än trygghet och kan tänka dig ta lite mer risk. Total avgift är 0,53% per år. Enligt Avanza är risknivån 4 av 7 och rekommenderad sparhorisont är minst 3 år. Läs mer eller köp Avanza Auto 3 här.

Avanza Auto 4

Aktieexponering 65-85%

Avanza Auto 4 har en aktieexponering på 65-85% vilket passar ett långsiktigt sparande där man fördrar trygghet framför möjligheten till avkastning. Total avgift är 0,54%. Enligt Avanza är risknivån i fonden 4 av 7 och rekommenderad sparhorisont är 5 år. Läs mer eller köp Avanza Auto 4 här.

Avanza Auto 5

Aktieexponering 75-100%

Avanza Auto 5 investerar till största delen i aktier och aktiefonder. Aktieexpooneringen ligger på 75-100% vilket gör att fonden passar den långsiktige som tycker det är lika viktigt med avkastning som trygghet i sparandet. Total avgift är 0,55%. Enligt Avanza är risknivån 5 av 7 och rekommenderad sparhorisont är minst 5 år. Läs mer eller köp Avanza Auto 5 här.

Avanza Auto 6

Aktieexponering 80-100%

Avanza Auto 6 placerar i huvudsak i aktiefonder och aktier med en exponering på 80-100%. Det gör att fonden lämpar sig för den offensive som sparar på lång sikt men tycker potentialen till avkasnting är viktigare än trygghet i sparandet. Total avgift är 0,55% och risknivån i fonden är 5 av 7. Rekommenderad sparhorisont är minst 5 år enligt Avanza. Läs mer eller köp Avanza Auto 6 här.

Vad är modern portföljteori?

Modern portföljteori är en investeringsmodell för hur du kan använda diversifiering och olika risknivåer till att optimera din portfölj.

Avanza Auto bygger på Black-Littermanmodellen som är matematiskt framtagen av nobelpristagare och världsledande forskning. Så här beskriver Avanza själva sin portföljteori:

”Kortfattat innebär Black-Littermanmodellen att man i en matematisk modell kombinerar Markowitzs klassiska portföljteori med en subjektiv tro på hur underliggande marknader ska utvecklas. På så sätt fås en optimal innehållsfördelning fram, som ger högsta möjliga avkastning till lägsta möjliga risk.” – Källa: Avanza.se

Avgift

Avanza Auto har en avgift på 0,35% i förvaltningsavgift. Lägger man sedan på transaktionsavgifter så hamnar totala avgiften för fonderna 1-6 runt 0,50-0,55% per år.

Avgiften kan vara så billig eftersom Avanza har förhandlat ned förvaltningsavgifterna för de underliggande fonderna som Avanza Auto äger.

Du kan handla Avanza Auto-fonder på alla olika kontotyper som investeringssparkonto, aktie- och fondkonto och kapitalförsäkring. Minsta belopp du kan handla för är 1 kr.

Låser man in pengarna?

Nej du låser inte in pengar. Du kan sälja hela eller delar av din Auto-fond närsomhelst. Det går också bra att köpa fonden för engångsbelopp eller månadssparande löpande.

Omdöme

Vårt omdöme är att Avanza Auto är en bra sparprodukt för den som inte är villig att läsa på och lägga ner tid på att själv välja ut fonder och ombalansera portföljen löpande. Avanza Auto är bra på det sättet att den gör sparande kul och förhoppningsvis lockar fler till månadssparande.

När det gäller fond i fond konceptet och avgiften så tror vi det finns bättre möjligheter för den som vill lägga tiden och läsa på. Då är mer raka sparsätt som Avanza Global och Avanza Zero att föredra där du själv väljer hur stor vikt du ska ha i dessa fonder och löpande köper mer i dessa.

Portföljgenerator istället för fondrobot

Om du inte vill att ditt sparande ska vara helt automatiskt via en fondrobot så finns Avanzas portföljgenerator. Där kan du själv använda verktyget för att göra aktiva val av de fonder du tycker verkar vara bäst. Portföljgeneratorn är gratis att använda men du måste vara kund på Avanza för att använda den.

Med portföljgeneratorn kan du sortera ut fonder baserat på betyg och avkastning. Du kan anpassa din fondportfölj så att den passar mer unikt till dig själv.

Lysa vs Avanza Auto

När vi jämför Avanza Auto med svenska fondroboten Lysa så vi att avgiften är lägre på 0,30-0,41% per år. Medan Avanza Auto ligger på 0,50-0,55% per år. Fördelen med Avanza Auto är att du kan anpassa risken mer genom att välja aktieexponering mellan 15-100% i någon av deras specialfonder 1-6. Medan Lysa endast verkar ha två fonder som heter Lysa aktier och Lysa räntor.

Nordnet RoboSave Vs Avanza Auto

Konkurrenten Nordnet har en egen fondrobot som heter Nordnet One (tidigare RoboSave). Nackdelen med Nordnet One är att den är dyrare än rådgivningsroboten Avanza Auto. Hos Nordnet One betalar du årligen 0,50% plus 0,20% för de fonder du investerar i. Totala avgiften blir då 0,70% jämfört med Avanza Autos 0,50-0,55% och Lysas 0,41%.

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.