Månadsspara

Här hjälper vi dig att komma igång med ett månadssparande. Att börja månadsspara är en klok idé då du slipper oroa dig för när det är rätt läge att köpa eller sälja en fond eller aktie. Med ett automatiskt månadssparande får du ett bra genomsnitt på dina köp och du slipper att försöka tajma börsen.

Artikelinnehåll:
Hur mycket ska man spara i månaden?
Månadsspara med Avanza Autospar
Månadsspara med Avanza Portföljgenerator
Månadsspara i fonder
Månadsspara i indexfonder
Månadsspara i aktier
Månadsspara i investmentbolag
ISK för månadssparande
Ränta på ränta med månadssparande

Hur mycket ska man spara i månaden?

Buffertsparande

Hur mycket du kan lägga undan till ditt månadssparande beror på din lön och livssituation. Men en bra tumregel är att försöka spara 5% av lönen varje månad. Det vanliga beloppet som folk månadssparar är 500-1500 kr i månaden.

Exempel: Har du en lön på 20 000 kr efter skatt så är 1000 kr/månaden ett bra månadssparande.

Innan du börjar ditt månadssparande så är vår rekommendation att du först sparar ihop en buffert på 1-2 månadslöner. Syftet med ett buffertsparande är att ha pengar för oförutsedda kostnader. Buffertsparandet ska placeras på ett sparkonto med insättningsgaranti eller annan sparform där värdet inte kan gå ner och där du snabbt kan ta ut pengarna.

Avanza Autospar hjälper dig skapa en fondportfölj

Avanza Auto gör sparandet automatiskt

Om du vill ha ett automatiskt månadssparande och portfölj så kan du testa Avanza Auto som hjälper dig att filtrera fram en fondportfölj som passar din sparhorisont och riskvillighet. Baserat på dina val så visar Avanza Auto troliga utfall på förväntad avkastning i kronor. Ditt startbelopp och månadssparande kan justeras för att se olika utfall på avkastning.

I slutet av autoprocessen kommer du att se en graf över hur din portfölj är konstruerad mellan aktiefonder, räntefonder och övrigt. Du ser även totala avgifter för vad auto-portföljen kommer att kosta med underliggande avgifter och förvaltningsavgifter. En kostnadsfri och smidig tjänst som är rolig att prova.

Avanza Portföljgenerator med 5-stjärniga fonder

Fonder med 5 stjärnor

Avanza Portföljgenerator skapar 5-stjärniga fondportföljer baserat på din riskprofil. Du kan välja att månadsspara eller köpa hela fondportföljen med en gång. Betygen på fonderna som portföljgeneratorn väljer har alltid fem stjärnor från Morningstar. Du kan enkelt se vilka fonder som föreslås och vad snittavgiften blir för din portfölj.

När du är nöjd med din fondportfölj så väljer du ett konto som du ska börja månadsspara på, t.ex. ditt ISK-konto. Du väljer också det bankkonto som pengarna ska dras från, detta kan vara ditt lönekonto hos din storbank till exempel.

Månadsspara i fonder

Månadsspara i fonder

När du månadsspar i fonder så köper du fondandelar en gång i månaden. Det innebär att du kommer att köpa när börsen står högt i kurs och lågt i kurs. Över tid kommer du att ha ett bra genomsnitt på dina köp. Risken minskar eftersom du sprider dina fondköp. Du slipper också oroa dig för börsens svängningar och behöver inte tajma dina köp.

Fördelen med fonder jämfört med sparkonto är att värdet på dina pengar i teorin ska växa snabbare. På grund av inflation så är inte avkastningen på 0,50% tillräckligt på dagens sparkonton.

Tips på fonder att månadsspara i:

Månadsspara i indexfonder

Att månadsspara i indexfonder är både bekvämt och billigt. Nedan hittar du indexfonder från olika kategorier med bra betyg och låga avgifter.

Indexfond Utv. 5 år Avgift Marknad
Avanza Zero+88%0,00%Sverige
Avanza GlobalN/A0,10Världen
DNB Global Index+90%0,22%Världen
Avanza Emerging MarketsN/A0,29%Tillväxtmarknader
SPP Emerging Markets+50%0,47%Tillväxtmarknader
Spiltan Högräntefond+15%0,91%Länga räntor
AMF Räntefond kort-0,92%0,11%Korta räntor

Som vi kan se i tabellen ovan så har DNB Global haft bäst avkastning bland fonderna i listan. Fonden har en låg avgift på 0,22% och investerar passivt i aktier över hela världen. Även gratisfonden Avanza Zero har gått bra liksom tillväxtmarknadsfonden SPP Emerging Markets. Att placera pengar i korta räntefonder har varit en usel investering senaste 5 åren som vi kan på AMF Räntefond kort.

Varför välja indexfonder?

I tabellen nedan kan du se hur stor procentuell del av alla aktiva fonder som slår index varje tidsperiod. Oddsen är dåliga på att aktivt förvaltade fonder ska slå index över längre tidsperioder.

Fondkategori1 år3 år5 år10 år
Tillväxtmarknadsfonder25%20%32%32%
Sverigefonder25%39%57%25%
Europafonder22%13%18%17%
USA-fonder33%18%21%10%
Globalfonder23%16%14%9%

Källa: Morningstar European active/passive barometer.

Som vi kan se i tabellen ovan så är det mycket svårt för fondförvaltare att slå index över tid. Speciellt svårt att slå index har USA-fonder och Globalfonder. Detta har troligvis att göra med att USA-marknaden är väl genomlyst och analyserad. Medan tillväxtmarknaderna är mindre genomlysta.

När endast 1 av 10 förvaltare slår globala index så är det teoretiskt sätt klokt att välja en billig global indexfond. Avanza Bank erbjuder sina kunder världens billigaste globala indexfond med totala avgifter på 0,11%.

Månadsspara i aktier

Månadsspara i aktier

Att månadsspara i aktier är också möjligt men kräver lite mer jobb från dig. Det går inte att skapa ett automatiskt månadssparande i aktier. Men du kan skapa en autogiroöverföring från ditt lönekonto och sedan manuellt logga in på din aktiedepå och köpa aktier själv varje månad. Du behöver alltså själv välja ut vilka aktier du vill direktinvestera i. Det kräver i sin tur att du förstår dig på aktievärdering så att du kan lista ut hur mycket ett bolag är värt. Under våra boktips hittar du böcker om hur du lär dig aktievärdering.

Tack vare nätmäklare som Avanza och Nordnet så har det skett en prispress på avgiften för att köpa och sälja aktier (kallas courtage). Det gör att du kan köpa aktier för 1 kr när du handlar med små belopp. Det gör det möjligt och lönsamt att månadsspara i aktier idag. Så ett bra tips är att öppna aktiekonto hos en nätmäklare som har billigt courtage och inga årsavgifter.

Vanligtvis brukar man månadsspara i Large Cap-bolag som växer lagom och har en okej direktavkastning. Historiskt har populära aktier att månadsspara i varit Assa Abloy, Atlas Copco, Axfood, Castellum, Essity, Lifco, Swedish Match, Nibe och Securitas. Om du är osäker på aktier och värdering så kan du välja att månadsspara i investmentbolag eller fonder istället.

Månadsspara i investmentbolag

För dig som inte vill direktinvestera i aktier på grund av tidsbrist eller ointresse så funkar investmentbolag väldigt bra. Investmentbolag förvaltar en korg av aktier med målet att få så hög avkastning som möjligt. Investmentbolagen delar dessutom ut största delen av vinsten, så utdelningarna brukar vara bra. Exempel på bra svenska investmentbolag är:

Investmentbolag Utv. 3 år Ägare
Investor B+46%Fam Wallenberg
Industrivärden C+28%Fam Lundberg
Kinnevik B+13%Fam Stenbeck
Latour B+43%Fam Douglas
Lundbergföretagen B+26%Fam Lundberg
Bure Equity+37%Fam Tigersciöld
Öresund-22%Fam Qviberg
Creades A+55%Fam Hagströmer
Traction B+25%Fam Stillström
Svolder B+17%Fam Lundström

Fördelen med investmentbolag är att de oftast har lägre förvaltningsavgifter jämför med fonder. Många gillar också investmentbolag eftersom de ger en utdelning varje år som kan användas till privat konsumtion eller återinvestering i andra aktier.

För de som snart ska gå i pension är det populärt med investmentbolag då deras utdelningar utökar de pengar man kan röra sig med varje år. Genom att köpa aktier i investmentbolag kan du ta rygg på några av Sveriges rikaste familjer och du slipper ansvaret för vilka aktier som ska köpas och säljas.

Investeringssparkonto (ISK) för månadssparande

Investeringssparkontot eller ”ISK” som det förkortas har blivit ett populärt konto för sparande. När du väljer att månadsspara på ett ISK så slipper du krångel med deklaration för varje säljtransaktion. Du behöver heller inte skatta 30% på dina kapitalvinster, istället är det en årlig schablonskatt på ca 1% på ditt konto.

Schablonintäkten kommer förtryckt på din deklarationsblankett så du slipper göra något. På investeringssparkontot kan du investera i aktier och fonder. Om du tror dig få över 2% avkastning per år så är ISK-kontot rätt val för dig.

Månadsspara hos Nordnet

Nordnet månadssparande

Om du gillar nätmäklaren Nordnet bättre än Avanza så har även de funktioner för månadssparande. På deras sajt om månadssparande så finns två bra videor på hur du sätter upp ett månadssparande i fonder hos dem. Nordnet finns till skillnad från Avanza i hela Norden och har en rolig community som heter Shareville där du kan kommentera aktier och jämföra din aktie- eller fondportfölj med andra.

Månadsspara eller göra engångsinsättning?

Det beror på din ekonomiska situation och dina sparandemål. Månadssparande kan vara bra om du har en fast inkomst och önskar att bygga upp ditt sparande över tid, medan en engångsinsättning kan vara bra om du har en stor summa pengar som du önskar att investera. Det är alltid bra att prata med en finansiell rådgivare för att avgöra vilken metod som passar bäst för dig.

Månadsspara till barn

Det kan vara en bra idé att månadsspara till ditt barn, eftersom det kan hjälpa till att skapa en god vana att spara som kan användas för barnets utbildning, kontantinsats, körkort, kläder, leksaker, etc. Det finns olika sätt att månadsspara till ditt barn, inklusive att sätta in pengar i ett sparkonto eller investera i en pensionsfond.

Det är viktigt att tänka på att det är långsiktigt sparande och att du bör vara beredd att sätta undan pengar under en längre tid.

Ränta på ränta med månadssparande

Att börja spara pengar blir enklare med månadssparande. Om du kan lägga undan 5-10% av din lön varje månad till investeringar så kommer du att få en fin snöbollseffekt med ränta på ränta. Dina pengar kommer att börja jobba för dig och med tiden kommer du bygga upp en självgående pengamaskin.

Exempel

Månadssparande: 1000 kr
Ränta: 7% efter fondavgifter
Startbelopp: 30 000 kr
Tidshorisont: 10 år
Konto: Investeringssparkonto (ISK)

Om du börjar med köpa fonder för 30 000 kr och sedan månadsspar 1000 kr med en avkastning på 7% per år så har du efter 10 år 224 353 kr efter skatt. Inte illa eller hur? Det här är kraften i ränta på ränta.

Ränta på ränta med månadsspar

Formel för att räkna ut ränta på ränta

Sparkapital x ( 1 + ränta ) ^ år

Om du startar med ett kapital på 100 000 kronor i aktier och får en avkastning på 15%/år så har du efter 20 år hela 1 636 654 kr i förmögenhet. Se nedan hur du sätter in siffrorna i formeln.

100 000 x ( 1 + 0,15 ) ^ 20

Om du därtill skulle månadsspara 1000 kr under dessa 20 år så skulle istället din förmögenhet bli 3 miljoner kronor. Kom ihåg att exemplet tar inte hänsyn till inflation och skatter.

Kalkylator för ränta på ränta

Kalkylator för att räkna ut ränta på ränta

Om du inte orkar räkna ut ränta på ränta effekten själv med ditt månadssparande så kan du använda en kalkylator. Via kalkylatorn kan du justera startbelopp, utveckling per år, spartid och månadssparande. Det intressanta är att se hur starka krafter ränta på ränta är i kombination med månadssparande.


Tänk på att en fonds historiska avkastning inte är en garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar kan både öka och minska till följd av börsmarknadens utveckling. Det är därför inte säkert att du får tillbaka alla de pengar du har satt in.