Investera i fonder

Investera i fonder

Att investera i fonder passar dig som inte har intresset eller tiden att analysera aktier och börsens rörelser. När du investerar i en fond så förvaltar ett proffs dina pengar och du får riskspridning via 20-30 aktier. Du betalar en avgift varje år men slipper och andra sidan att anstränga dig.

Vad är en fond?

En fond är en samling av aktier, obligationer eller andra värdepapper. När du köper en fond så blir du ägare till alla underliggande tillgångar. Det finns aktiva och passiva fonder. I aktiva fonder så finns det en fondförvaltare som placerar dina pengar. I en passiv fond så är det en dator och algoritm som placerar dina pengar efter ett bestämt index.

Att investera i fonder anses normalt som en lägre risk eftersom en fond ofta sprider ut pengar över flera bolag, branscher och länder. Fonder kan också vara ett bra sätt att få exponering mot ett specifikt land eller bransch.

Man kan säga att det är enklare att köpa fonder än att köpa aktier, men att kostnaden blir dyrare på sikt med fondavgifter eller så kallade förvaltningsavgifter. Viktigt är att hålla koll på att fondavgiften inte är för hög. Är avgiften över 2% kan vara svårt att försvara.

Om du vill placera i fonder så rekommenderar vi att du letar inspiration på Avanzas fondsida.

Varför ska man spara i fonder?

 • Bra sparform för nybörjare
 • Om du har en liten summa pengar så är det smidigt med fonder
 • Du får stor riskspridning
 • Det är bekvämt då du slipper sätta dig in bolagen

Välj rätt fondtyp för ditt sparande

Det finns flera olika fondtyper med olika risk. Den vanligaste indelningen är aktiefonder, blandfonder, indexfonder, hedgefonder och räntefonder.

Aktiefonder

Aktiefonder placerar minst 75% av fondkapitalet i aktier. Enligt lag ska även fonden innehålla minst 16 olika bolag. Aktiefonder är den fondtyp som har högst risk och passar därför dig med lång sparhorisont. Nedan följer exempel på olika typer av aktiefonder.

Inriktningar:

Branscher:

Regioner:

Blandfonder

Blandfonder placerar i både aktier och räntepapper. Hur fördelningen mellan aktier och ränteinnehav ser ut kan variera från fond till fond. Risken anses lägre än aktiefonder då blandfonder har en en del räntepapper. Blandfonder passar dig som är nära pension eller som har en sparhorisont på max 3-5 år.

Räntefonder

Räntefonder investerar i räntebärande värdepapper som obligationer och statsskuldväxlar. Räntefonder delas in i korta och långa löptider, där en kort fond placerar i papper som har en löptid på mindre än ett år och en lång fond har löptider över ett år.

Indexfonder

Indexfonder är populära på grund av den låga avgiften och att du får samma avkastning som börsen. En av de populäraste indexfonderna är Avanza Zero som är gratis och följer utvecklingen för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen.

Indexfonder är ett bra sätt att få avkastning om du inte orkar sätta dig in i aktier eller fonder. Warren Buffett, världens bästa investerare, rekommenderar en indexfond med låg avgift eftersom de flesta förvaltare och privata investerare ändå inte klarar av att slå aktieindexet varje år.

Hedgefonder

Hedgefonder tar både långa och korta positioner på marknaden. Om det är en bra hedgefond så ska den skydda mot en nedgång på de marknader som fonden är aktiv i med sina innehav. Risken ska alltså minska, men många menar att risken istället ökar eftersom du som sparare har dålig insikt i de instrument fonden använder och att hedgefonder ofta har höga avgifter. Hedgefonder har friare regler än vanliga aktiefonder.

PPM-Fonder

PPM-fonder är de fonder du kan välja i premiepensionssystemet. Dessa fonder handlas till stor rabatt för att kapitalet som placerar pengar här är extremt långsiktigt. För att handla PPM-fonder eller se vilka fonder du äger så kan du logga in på Pensionsmyndigheten.se via ditt BankID.

Investera i de bästa fonderna 2020

Om du letar efter de absolut bästa fonderna så kan du kolla in topplistan nedan. Vi har listat fonderna efter bäst avkastning senaste 5 åren. Om du vill läsa mer om fonden eller köpa den så kan du klicka på länken för att komma till nätmäklaren Avanza Bank.

FondUtv. 1 årUtv. 3 årUtv. 5 år
1Swedbank Robur Ny Teknik27,44%75,12%205,70%
2.BGF World Technology A226,95%121,01%199,49%
3.JPM US Technology A (acc) USD22,56%198,56%529,22%
4.MS INVF US Growth A29,27%176,17%524,68%
5.Franklin Technology A Acc USD20,24%174,56%477,08%

Statistik över bästa fonderna är uppdaterad den 11 maj 2020.

Som du kan se i listan så har teknikfonder och guldfonder presterat bäst. Om du vill se den fullständiga topplistan så kan du kolla in bästa fonderna 2020 här.

Billiga fonder med låg avgift

Om du gillar billiga fonder så kan du titta på vår topplista över fonder med lägst avgift nedan.

FondTotal avgiftÄgare
1.Avanza Zero0,00%343 144 st
2.Avanza Global0,11%155 447 st
3.Avanza Europa0,17%19 545 st
4.Avanza USA0,17%32 100 st
5.LF USA Indexnära0,20%14 808 st

Endast aktiefonder med inriktningen indexfond listat ovan. Ägare är antal kunder som äger fonden via nätmäklaren Avanza.

Som du kan se så toppar Avanzas fonder listan över billiga fonder. För att kunna köpa dessa fonder så måste du vara kund hos Avanza. Om du vill se fler billiga fonder så kan du kolla in vår topplista över fonder med låg avgift 2020.

Om du gillar att äga fonder till billiga priser så ska kolla in vår recension av SAVR som är en ny svensk aktör inom fonder. SAVR erbjuder 1300 fonder till halva fondavgiften jämfört med andra banker. Om du vill kolla in deras fondutbud så kan du kika på deras hemsida här.

Konton för att spara i fonder

Som privatperson kan du spara i flera olika kontotyper. Vanligast är investeringssparkontot som regeringen skapade 2012.


Investeringssparkonto

Investeringssparkontot (ISK) är det bästa kontot för fonder och aktier. Istället för att skatta 30% på vinsterna så schablonbeskattas totala värdet på din ISK. Insättningar till din ISK beskattas, däremot är uttag skattefria. För mer information så kan du läsa hur skatten på ISK fungerar.

Kontot är gratis hos nätmäklarna Avanza och Nordnet. En stor fördel med ISK är att du slipper att deklarera dina affärer. Vi gillar Avanza bäst för fondsparande då deras gränssnitt på webbsida och app är överlägsen.


Kapitalförsäkring

Kapitalförsäkring (KF) är snarlikt investeringssparkontot men schablonskatten dras direkt från ditt konto istället för när du deklarerar för året. Fördelen med kapitalförsäkring är att du kan skriva någon annan än dig som som förmånstagare. Det gör att kapitalförsäkringar är bra när du sparar till dina barn.


Aktie- och fondkonto

Aktie- och fondkonto är det traditionella kontot där du betalar 30% skatt på fondvinster. Du måste också deklarera varje fondaffär. Kontot är bra när du förväntar dig en låg avkastning eller när du vill kunna kvitta vinster mot förluster i din deklaration.


Börja spara i fonder

Om att köpa fonder: Det finns ett gigantiskt urval av fonder idag, och bara på Avanzas fondtorg hittar du över 1200 fonder att välja mellan. Där kan du sortera på bäst avkastning, lägst avgifter och högst rating (kolla bild nedan).

Stort urval av fonder
Skärmdump från Avanza.se. Här ser du alla olika kategorier på fonder som finns att välja mellan idag.

Fonder eller aktier?

Om du är ute efter diversifiering för att sprida risken och ändå få en bra avkastning är fonder något för dig. Om du tycker det är jobbigt att följa nyheterna om enskilda bolag eller att läsa årsredovisningar så ska du investera i fonder och inte aktier. Läs mer om att spara i fonder eller aktier.

Fördelar med fonder 👍

 • Enkelt – Fonder är mer lättillgängligt än aktier då det är enkelt att sälja och köpa för att låta en fondförvaltare hantera dina pengar.
 • Diversifiering – När du köper en fond får du riskspridning mot 50-100 olika aktier.
 • Du sparar tid – När du äger fonder så behöver du inte analysera bolag och marknaden. Du sparar tid helt enkelt!

Nackdelar med fonder 👎

 • Fondavgifter – När du äger fonder så betalar du årligen förvaltningsavgifter på cirka 1-2% om det är en aktiv fond. Om det är en indexfond så betalar du ca 0,30-0,60% per år.
 • Svårt att slå index – De flesta aktiva fonderna har svårt att slå index under en femårsperiod. Därför väljer många att spara i indexfonder som följer börsens utveckling.

Börshandlade fonder

Börshandlade fonder eller ETF:er som de också kallas handlas direkt över börsen precis som aktier. Du betalar vanligtvis en låg fondavgift men har istället kostnader i courtage och spread (skillnaden mellan köp och sälj i marknaden). Det som har gjort börshandlade fonder populärt är att du kan få exponering mot ett särskilt tema eller strategi. Läs mer om börshandlade fonder här.

Fonder mot tillväxtmarknader

När du vet vad du har för riskbenägenhet är det lättare att välja de fonder som passar dig bäst. Fonder är också ett bra sätt att komma åt tillväxtmarknader där det annars ofta är dyrt och svårtillgängligt att handla aktier. Det finns många aktieplacerare som kompletterar sin aktieportfölj med tillväxtfonder för att få exponering mot marknader som Kina, Indien eller Brasilien.

Aktivt förvaltade eller indexfonder?

På sociala medier och i tidningar kan man läsa att indexfonder är rätt och aktivt förvaltade fonder är fel. Statistik visar att fondförvaltare har svårt att slå index och då blir fondavgiften dyr och kostsam. Och generellt har kritikerna rätt, en indexfond är att föredra på lång sikt. Ett populärt alternativ till en indexfond är Spiltan Aktiefond Investmentbolag som har exponering mot Sveriges bästa investmentbolag.

Nackdelen med indexfonder är att du aldrig slår index. Medan riktigt bra aktivt förvaltade fonder som Swedbank Robur Ny Teknik eller Lannebo Vision har slagit index rejält. Andra populära aktiva fonder är TIN Ny Teknik som stigit +58% på 1 år. Fonden är inriktad mot snabbväxande teknikbolag som inte tappar kunder i lågkonjunktur eller pandemier. Nyligen startade samma fondbolag även TIN World Tech som investerar globalt i teknikbolag och medicinteknik. Hitta fler bra aktivt förvaltade fonder här.

Tips på bra fonder att investera i

Om du villa ha lite snabba fondtips så kommer några här:

 • Avanza Zero – Gratis indexfond som skuggar OMXS30 (de mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen). Du får samma avkastning som börsen med andra ord.
 • Spiltan Räntefond Sverige – Om du ska ha en räntefond att parkera pengar i så är Spiltan populär med låg avgift på 0,31%. En bra fond att öka i när du behöver buffert eller när du behöver parkera pengar från fond- eller aktieförsäljningar.
 • Spiltan Aktiefond Investmentbolag – Investmentbolag brukar gå bättre än börsen heter det. Här kan du via en fond få exponering mot Sveriges bästa investmentbolag.
 • Länsförsäkringar Global Indexnära – Om du vill ha en fond som investerar över hela världen till en låg avgift så är denna fond för dig. Fonden har 4/5 stjärnor från Morningstar.
 • Swedbank Robur Ny Teknik – Gillar du att investera i digitala affärsmodeller, datorspel och medtech så är Robur Ny Teknik för dig. Jämfört med alla andra fonder så har den här haft bäst avkastning senaste 5 åren.
 • Länsförsäkringar Fastighetsfond – Om du gillar fastigheter så är den här fonden populär med bra historik.
Toppvalet Varför?
Avanza Bank ISK Ingen årsavgift
Ingen vinstskatt
Inga dolda avgifter
Du slipper deklarera
Statlig insättningsgaranti
Investerarskydd
Du äger värdepapprena
Öppna ISK