Guldfonder 2022

Guldpriset har letat sig uppåt under 2019, 2020 samt 2021 och närmar sig de nivåer vi hade 2011-2013. Även guldfonderna har gått starkt i år och många är bland de fonder som gått bäst med omkring +40% uppgång.

Bästa guldfonden

FondUtv. 1 årUtv. 5 årAvgift
Amundi Fds CPR Global Gold Mines AU+50%+48%2,42%
Franklin Gold & Prec Mtls A(acc)USD+49%+57%2,00%
EdR Goldsphere A+49%+56%2,45%
BGF World Gold A2+42%+59%2,22%
Invesco Gold & Precious Mtls A USD Acc+36%+35%2,12%
Pacific Precious A+18%3,24%

Observera: Guldfonder har hög risk där priset på fonden kan svänga kraftigt. Det finns också en valutarisk i guldfonder. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

Bästa guldfonden 2022 tycker vi är Franklin Gold and Precious Metals Fund eller BGF World Gold Fund. Fonden Franklin Gold har en lägre avgift än sina konkurrenter men har ändå levererat en bra avkastning i toppen. Innehaven är bland andra B2Gold, Barrick Gold och Newcrest Mining. Den andra guldfonden är BGF World Gold som har 4/5 stjärnor på Morningstar och förvaltar 50 miljarder kronor.

Att investera i guldfonder

Bolagen letar guld som den här

Guldfonder är populära att äga under tider av hög inflation eller när börsen är orolig för framtiden. Eftersom guld rör sig helt olikt aktier och obligationer så är det många som gillar att äga guldfonder i en diversifierad portfölj. Centralbankerna runtom i världen hamstrar också guldtackor som valutareserv, därför brukar de vara största nettoköpare på marknaden.

Anledningen till att priset på guld har ökat i år beror på handelskriget mellan USA och Kina. Även en oro för fler räntesänkningar i USA (p.g.a sämre ekonomi) har bidragit till prisuppgången.

Guldfonder brukar inte investera direkt i guld utan investerar istället i guldbolag som prospekterar och utvinner guld. Gruvbolag är en riskfylld verksamhet och utvecklingen för verksamheten styrs mycket av hur guldpriset utvecklats.

  • Guld är ett skydd mot krig och statskonkurser
  • Guld är ett skydd mot hög inflation
  • Guld är diversifiering mot aktier, obligationer och räntor

Läs mer om hur du kan investera i guld här.

Guldfonder på Avanza

Hos Avanza kan du köpa de flesta guldfonder på marknaden. Alla fonder i listan högst upp på den här sidan kan du handla hos Avanza. Redaktionen på Avanza brukar också löpande skriva om guldfonder och guldprisets utveckling. De brukar också skriva om riskerna och om deras kunder köper eller säljer guldfonder.

Rabatt på Guldfond via PPM

FondAvgiftAvgift före rabatt
Amundi Fds CPR Global Gold Mines AU0,79%2,15%
BGF World Gold A20,67%2,07%

Av guldfonderna vi listar högst upp på sidan så är det enbart Amundi och BGF World Gold som finns med som PPM-fonder med rabatt. Avgiften är i det här fallet förvaltningsavgift och tar inte hänsyn till övriga handelsavgifter som den andra tabellen. Siffrorna på rabatten kommer från Pensionsmyndigheten.se.

Lästips: Bästa PPM-fonderna 2022

Handla guldfonder hos Swedbank

Swedbank har inga renodlade guldfonder som enbart investerar i guld och guldbolag. Däremot har man en råvarufond som investerar globalt i aktier med stor andel produktion inom olje-, gruv- och metallsektorerna. Fonden heter Swedbank Robur Råvarufond och finns att köpa på Avanza. Totala avgiften är 1,59% och foden har fått 3/5 stjärnor på Morningstar. Avkastningen har varit +17% på tre år. Några stora innehav är Royal Dutch Shell, Rio Tinto och Total.