Bästa fastighetsfonder 2021

Av PlaceraPengar.nu | oktober 25, 2019
0 Kommentarer
Fastighetsfond

Fastighetsfonder har senaste tio åren varit vinnare på grund av lägre räntor, högre hyror och fastighetspriser som stigit varje år. Men vilken fastighetsfond har varit bäst? I listan nedan hittar du bästa fastighetsfonden och andra populära fonder som har lyckas få en bra avkastning.

Bästa fastighetsfonden i Sverige

FondUtv. 5 årAvgiftAntal ägare
1. Länsförsäkringar fastighetsfond+197%1,46%28 784 st
2. Alfred Berg fastighetsfond+193%1,87%3 644 st
3. PriorNilsson realinvest+169%1,88%6 636 st
4. Odin fastighet+150%2,05%1 617 st
5. Swedbank Robur fastighet +135%1,30%9 218 st
6. Skagen m2+87%1,56%1 487 st
7. SEB fastighetsfond+70%1,68%526 st

Källa: Morningstar och Avanza 2019-10-24. Antal ägare i tabellen är antalet som äger fonden via Avanza. Observera: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

Länsförsäkringar har den bästa fastighetsfonden oavsett hur du mäter. Den har haft bäst avkastning på 1 år, 3 år, 5 år och 10 års tidshorisont. Vi kan också se att fonden blivit populär då den har nästan 29 000 ägare på Avanza. Avgiften är också lägre än de flesta andra fastighetsfonder i listan. Vi rekommenderar därför Länsförsäkringar fastighetsfond som historiskt har haft bra fondförvaltare och levererat en bra avkastning till en lägre avgift än sina konkurrenter.

Länsförsäkringar fastighetsfond

LF fastighetsfond är aktiva och väljer aktier på fundamental analys. De bedömer fastighetsbestånd, lönsamhet, avkastning, tillväxt och ledningen. I fonden finns de fastighetsaktier som anses som kvalitetsaktier såsom Balder, Fabege och Sagax. Länsförsäkringar fastighetsfond är ett bra komplement till din aktieportfölj eller fondportfölj. För dig som funderat på att investera i fastigheter så kan fonden vara en bättre lösning än att direktinvestera. Du sparar tid och energi. Läs vår fondanalys av Länsförsäkringar Fastighetsfond här.

Avkastning 5 år:+197%
Årlig avkastning (CAGR)+24,3%
Total årlig avgift:1,46%
Fondförmögenhet:22,5 mdr
Ägare på Avanza:28 784 st

Alfred Berg fastighetsfond

Alfred Berg fastighetsfond är en aktiv fond och placerar i fastighetsaktier på den nordiska marknaden. Bolagen man investerar i ska vara renodlade fastighetsbolag som förvaltar sitt bestånd och får in hyresintäkter. Största innehav i fonden är Balder, Fabege, Kungsleden, Hufvudstaden och Klövern. Som vi kan se i tabellen nedan så är fonden ganska liten på 3 mdr, men avkastningen har ändå varit goda +24% årligen.

Avkastning 5 år:+193%
Årlig avkastning (CAGR)+24%
Total årlig avgift:1,87%
Fondförmögenhet:3,1 mdr
Ägare på Avanza:3 644 st

Swedbank Robur fastighetsfond

Swedbank Robur fastighetsfond investerar i bolag som är inriktade mot fastigheter såsom fastighetsbolag, byggbolag och mäklare. Störst innehav är amerikanska American Tower Corp och sedan har vi Balder, Prologis och Sagax i fallande storleksordning. Nackdelen med den här fonden är att det är lite “fond i fond” karaktär på vissa innehav såsom Vanguard REIT Index Fund som är en ETF som följer underliggande index. Robur Fastighetsfond har dock fått 5/5 stjärnor från Morningstar som visar på bra riskjusterad avkastning.

Avkastning 5 år:+135%
Årlig avkastning (CAGR)+19%
Total årlig avgift:1,30%
Fondförmögenhet:7,1 mdr
Ägare på Avanza:9 218 st

SEB fastighetsfond

Avkastning 5 år:+70%
Årlig avkastning (CAGR)+11%
Total årlig avgift:1,68%
Fondförmögenhet:732 mkr
Ägare på Avanza:526 st

SEB fastighetsfond placerar i fastighetsaktier runtom i världen. Därför finns det en valutarisk i kronan mot andra valutor. Största innehaven är Stoxx Europe 600 Real Estate, Mid-America Apartment, Sun Hung Kai Properties och SL Green Realty. Fonden har fått 3/5 stjärnor av Morningstar.

Fördelar med fastighetsfonder

  • Du får en stor riskspridning mellan olika fastighetsaktier på börsen.
  • Du sparar tid och energi på att välja en fond än om du investerar direkt i fastigheter på din ort.
  • Du slipper lära dig analysera fastighetsbolag då fondförvaltarna gör detta åt dig.
  • Om du vill dra fördel av en låg ränta i framtiden så är fastighetsfonder en bra placering.

Nackdelar med en fastighetsfond

Bästa fastighetsfonder

Om du har mycket pengar investerat i din bostadsrätt eller villa så har du redan hög exponering mot fastighetsmarknaden. Om du sedan investerar alla dina pengar i fastighetsfonder utöver det så blir risken hög. Däremot så kan en fastighetsfond passa i en diversifierad fondportfölj.

Fastighetsfonder har höga förvaltningsavgifter. Om du tycker det blir för dyrt att äga på din ISK eller fonddepå så kan du istället köpa dem via din PPM-depå för låg avgift. Pensionsmyndigheten ger rabatt på PPM-fonder som du ska äga långsiktigt. Till exempel så kostar LF fastighetsfond 0,32% i fondavgift istället för 1,46% i ditt PPM-sparande.

Alternativ för att få exponering mot fastigheter

Om du inte vill investera i fastighetsfonder eller fastighetsaktier så finns ett tredje alternativ som är relativt nytt. Lösningen heter crowdfunding där du går ihop med andra personer och investerar i fastigheter. I Sverige finns plattformen Tessin.com som gör precis detta. Du skapar enkelt ett konto och kan sedan själv välja ut vilka fastighetsprojekt du tror blir bra. Sedan väljer du hur mycket pengar du ska investera i dessa projekt och får sedan en ränta på cirka 7-13% per år. Räntan beror på vilket projekt du väljer.

Investera i fastighetsfonder

Generellt är fastighetsfonder stabila och brukar inte ha tvära kast. Det beror på att fastigheter återkommande hyresintäkter varje månad eller kvartal. Hyreshöjningar varje år gör att vinsten och kassaflödena stiger, vilket resulterar i att aktiekursen följer med upp. Det som kan påverka vinsten kortsiktigt är nedskrivningar eller uppskrivningar av fastighetsbestånd. Under Corona-krisen 2020 så skrev många fastighetsbolag ner sina fastigheter i värde vilket påverkade vinsten negativt. Anledningen till att man bedömde att fastigheterna var mindre värda var för man trodde på ökade vakanser då många hyresgäster gick i konkurs. Speciellt drabbade var kommersiella lokaler för butiker, restauranger och liknande verksamheter.

Det som kan få fastighetsfonder att gå ner i värde är risken för höga vakanser, svårare med att refinansiera skulder hos banken eller i obligationer eller att räntan stiger. När räntan stiger så minskar marginalerna för fastighetsbolagen och avkastning på eget kapital minskar. Då brukar fastighetsfonder och fastighetsaktier sjunka i värde.

Spara i en global fastighetsfond?

De flesta privatsparare vill investera i svenska fastighetsmarknaden då den historiskt varit stabil. Men det finns även globala fastighetsfonder som kan vara intressanta. Fördelen med en globala fastigheter är att du får riskspridning ifall Sveriges fastighetsmarknad kraschar. Du får också del av den strukturella tillväxten med urbanisering och ökat välstånd i olika länder.

Fastighetsfonder globalt har fördelen att de är mer likvida. Fondförvaltarna har lättare att sälja av fastighetsaktier när uttag ur deras fonder görs. Jämför man med privata fastighetsinvesterare som investerar direkt i fastigheter så är fastighetsfonder mycket mer likvida. Avkastningen behöver inte bli sämre heller då direktavkastningen har sjunkit rejält på enskilda fastigheter. Globala fastighetsfonder har lättare att hitta undervärderade fastighetsaktier då börsen inte alltid är effektiv med att prissätta underliggande fastighetsbestånd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *