Hur blir man rik i Sverige?

Bli rik i Sverige?

Det går att bli rik i Sverige, men det går långsamt i början och det är inte hög inkomst som är vägen till rikedom. I Sverige är det istället eget företagande eller aktier som gjort de flesta svenskar förmögna.

I den här artikeln definieras en rik person som någon som har en privatförmögenhet på 5 miljoner kronor i lös egendom efter skuldjustering. Vad är lös egendom? Det är pengar i t.ex. aktier, fonder eller sparkonton.

Att bara arbeta och spara gör dig inte rik

Att bara arbeta och spara pengar är en otroligt tuff uppförsbacke. Enligt en undersökning från Connoisseur har endast 8% av alla svenskar blivit rika på hög lön och sparande. Du behöver komplettera de första två stegen med ett tredje, nämligen att investera ditt överskott. Totalt har 20% av alla svenskar blivit rika på aktier.

Företagare blir rika på utdelning eller exit

Hela 50% av alla rika har blivit det på eget företagande, antingen som hel-ägare eller delägare. Vilket är imponerande då oddsen att lyckas är dåliga, hela 9/10 företag misslyckas inom första tre åren. Som företagare blir du snabbast rikast genom att ta ut en låg månadslön och istället ge dig själv en aktieutdelning varje år. Alternativt så återinvesterar du vinsten ditt bolag gör varje år för att växa omsättning och vinst snabbare. Under tiden sparar du utdelningsutrymmet varje år och ger dig själv en större utdelning efter 10 år. I vissa fall kan du som entreprenör också sälja ditt bolag.

Varför blir man inte rik på hög lön?

Jo, för att skatten på inkomst av tjänst ökar i andel ju högre inkomst du har. Fenomenet kallas ”Progressiv skatt” och i Sverige finns tre trappsteg (egentligen fyra):

0. Arbetsgivaravgift: ca 31% (skatten betalas in av din arbetsgivare så du ser den aldrig)
1. Kommunal skatt: ca 32%
2. Statlig inkomstskatt: 20% på inkomster över 39 050 kr/mån
3. Värnskatt: 5% på inkomster över 56 300 kr/mån.

Din tårtbit som sedan blir över, nettolönen, beskattas sedan via konsumtion (moms 6-25% och punktskatter) eller investering (kapitalskatt 30%). Räddningen för löntagare är investeringssparkontot där det istället utgår en schablonskatt på ca 1% per år (en typ av förmögenhetsskatt). Så gör du vinster eller har hög direktavkastning på dina aktier så lönar det sig med ett investeringssparkonto.

Om du varken konsumerar eller investerar utan lägger pengarna på hög så tar sig inflationen en mumsbit varje år på ca 2%. Inflationen finns där för att stressa dig till att konsumera, låna eller investera, så att pengarna rör på sig och därmed utlöser skatt. Inflation minskar också statens, företagens och folkets skuldbörda så att länder kan fortsätta att växa utan att kvävas av dåliga investeringsbeslut.

En annan anledningen till att du inte blir rik på lönearbete har att göra med att löneökningar normalt inte är högre än inflationen på ca 2%, medan företagens vinster generellt växer snabbare. Äger du aktier så tar du del av den ökande vinsten genom aktieutdelningar och kursuppgång. Ett annat problem med att vara anställd är att du byter tid mot pengar (ekorrhjulet). Kapital kan däremot arbeta för dig dygnet runt i 365 dagar.

Fler anledningar varför det kan vara svårt att bli rik på lön:

 • Lönen räcker inte till: Om du tjänar en låg lön kan det vara svårt att spara och investera tillräckligt mycket pengar för att bli rik.
 • Höga levnadskostnader: Om du bor i en stad där levnadskostnaderna är höga, kan det vara svårt att spara pengar på lönen, även om den är ganska hög.
 • Ogynnsamma marknadsförhållanden: Övergripande marknadsförhållanden, som till exempel hög inflation eller låg ränta, kan påverka hur mycket du kan spara och investera på lönen.

Du kan öka dina chanser att bli rik genom att ha en bra ekonomisk plan, vara smart med pengarna och investera på ett smart sätt.

Hur man blir rik i 3 steg:

 • Tjäna pengar – anställd, företagare, kapitalinkomster
 • Spara pengar – lägger undan pengar, t.ex. 5-50% av dina inkomster och håller kostnader låga. Tips: Så sparar du 140 000 kronor.
 • Investera pengar – sätter pengar i arbete i en tillgång som aktier, fastigheter etc

Upprepa stegen om och om igen. Ränta på ränta-effekten hjälper dig över tid.

Det här kommer att krävas: Gnetande, hårt arbete, disciplin, villighet att förändras, gå utanför din komfortzon och långsiktiga mål. Att bli rik är verkligen inte glamoröst i början av resan. Du kommer heller inte kunna ta på dina pengar, utan investeringarna blir abstrakta (förutom fastigheter).

Rika hus i Sverige

Viktigast: Förlora inte pengar

Fokusera på riskjusterad avkastning. Det viktigaste är att inte förlora pengarna under investeringsfasen. Varför? Därför om dina aktier går ner -50% så måste återhämtningen vara 100% för att få tillbaka samma kapital. Om dina aktier går ner -90% så måste återhämtningen vara 900%.

Förlust %Avkastning för break even
5%5,26%
10%11%
20%25%
30%43%
40%67%
50%100%
60%150%
70%233%
80%400%
90%900%

”Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No. 1.” – Warren Buffett

Bästa sättet att bli rik idag

Bästa sättet att bli rik idag är att leva på den avkastning du får på ditt kapital. Det kan vara utdelningar eller värdeökningar på aktier i onoterade eller noterade bolag. Din ”lön” från inkomst av kapital beskattas fram till 1-57% istället för 55-75% vid inkomst av tjänst.

 • Är du anställd så gäller det att fortast möjligt spara ihop pengar och sedan investera dem framgångsrikt så att du kan leva på ditt kapital.
 • Är du företagare och driver aktiebolag så handlar det om att ta ut ingen/eller liten lön och istället ta utdelningar eller återinvestera vinster.

Kom ihåg att aldrig ta av din kapitalbas som genererar pengar. Se istället till att använda avkastningen från ditt kapital som lön till dig själv. På det sättet kan du äta av kakan och samtidigt ha den kvar.

Förbättra dina chanser att bli rik i Sverige så här

Det finns ingen enkel formel eller genväg för att bli rik, och det finns många olika sätt att nå framgång på. Här är några allmänna råd som kan hjälpa dig att få en idé om hur du kan förbättra dina chanser att bli rik i Sverige:

 • Gör en plan: För att bli rik krävs det ofta att du har en långsiktig plan och en strategi för att nå dina mål.
 • Var beredd att jobba hårt: Att bli rik kräver ofta att du är beredd att satsa mycket tid och ansträngning.
 • Lär dig om investeringar: Genom att lära dig om investeringar kan du öka dina chanser att tjäna pengar på dina pengar.
 • Var smart med pengarna: Att vara smart med dina pengar kan hjälpa dig att spara och investera på ett mer effektivt sätt.
 • Hitta en bra balans mellan arbete och fritid: Att ha en bra balans mellan arbete och fritid kan hjälpa dig att prestera bättre på jobbet och hålla dig frisk och energisk.
 • Var beredd att ta risker: Att vara beredd att ta smarta risker kan ibland vara nödvändigt för att nå framgång, men det är viktigt att vara medveten om att det finns en viss risk involverad.
 • Utveckla dina färdigheter: Genom att utveckla dina färdigheter och kompetenser kan du öka dina chanser att tjäna mer pengar och nå en högre position på arbetsmarknaden.

Lista: De har blivit rikast i Sverige på aktier

Att äga små andelar av bolag är ett framgångsrecept. Här nedan har du chansen att ta rygg på framgångsrika miljardärer genom att köpa aktier i deras bolag på börsen. Dessa har störst aktieportfölj i Sverige:

 • 161 Miljarder kronor – Stefan Persson. Äger aktier i H&M.
 • 144 miljarder kronor – Gustaf Douglas. Äger aktier i Latour.
 • 122 miljarder kronor – Melker Schörling. Äger aktier i bland annat Hexagon.
 • 94 miljarder kronor – Carl Bennet. Äger aktier i Lifco.
 • 59 miljarder kronor – Fredrik Lundberg. Äger aktier i Lundbergsföretagen.
 • 51 miljarder kronor – Erik Selin. Äger aktier i Balder.
 • 45 miljarder kronor – Bröderna Lundin. Äger aktier i Lundin Energy.
 • 31 miljarder kronor – Rutger Arnhult. Äger aktier i Castellum.
 • 26 miljarder kronor – Antonia Ax:son Johnson. Äger aktier i Axfood.
 • 24 miljarder kronor – David Mindus. Äger aktier i Sagax.

Det är okej att fler blir rika i en stark välfärdsstat

Förmögenheten har växt hos de allra rikaste och det är okej om man har en stark välfärdsstat. En stark välfärdsstat (som Sverige) är en stat som erbjuder en bred och omfattande nivå av sociala tjänster och säkerhet för sina medborgare. Detta kan inkludera saker som gratis eller subsidierad hälsovård, utbildning, bostadsbidrag, socialbidrag, pensionssystem och arbetslöshetsförsäkringar. En stark välfärdsstat är vanligtvis förknippad med hög levnadsstandard och ett jämlikt samhälle.

En stark välfärdsstat är vanligtvis finansierad genom höga skatter och avgifter, men det är viktigt att notera att det finns olika modeller för finansiering och olika nivåer av välfärdstjänster mellan länder. En stark välfärdsstat är inte per definition ett bevis för höga skatter eller välfärdsbidragsberoende.

En stark välfärdsstat kan också bidra till ekonomisk stabilitet och tillväxt genom att ge människor möjlighet att investera i utbildning och kompetensutveckling, och genom att ge människor en säker bas för att starta ett eget företag eller ta risker i arbetslivet.

Varför vill du bli rik?

För att orka hela vägen till rikedom så måste du fråga dig själv varför du vill bli rik? Utan att veta svaret på den frågan så blir det svårt att sätta upp mål och känna inspiration. Det är inte lätt att bli rik, annars hade alla varit det.

Det brukar finnas massor av olika anledningar till varför folk vill bli rika. Här kommer några: frihet, självförverkligande, mer tid till familj, trygghet, konsumera lyxprylar, rädsla för att vara fattig (för att man en gång har varit det), kunna resa, drivkraft från en svår period i livet, revansch, girighet osv.

Bli rik för att köpa en snygg bil?

Helt ny på att spara och investera?