Hur blir man rik i Sverige?

Av PlaceraPengar.nu | mars 6, 2018
0 Kommentarer
Bli rik i Sverige?

Det går att bli rik i Sverige, men det går långsamt i början och det är inte hög inkomst som är vägen till rikedom. I Sverige är det istället eget företagande eller aktier som gjort de flesta svenskar förmögna.

I den här artikeln definieras en rik person som någon som har en privatförmögenhet på 5 miljoner kronor i lös egendom efter skuldjustering. Vad är lös egendom? Det är pengar i t.ex. aktier, fonder eller sparkonton.

Att bara arbeta och spara gör dig inte rik

Att bara arbeta och spara pengar är en otroligt tuff uppförsbacke. Enligt en undersökning från Connoisseur har endast 8% av alla svenskar blivit rika på hög lön och sparande. Du behöver komplettera de första två stegen med ett tredje, nämligen att investera ditt överskott. Totalt har 20% av alla svenskar blivit rika på aktier.

Företagare blir rika på utdelning eller exit

Hela 50% av alla rika har blivit det på eget företagande, antingen som helägare eller delägare. Vilket är imponerande då oddsen att lyckas är dåliga, hela 9/10 företag misslyckas inom första tre åren. Som företagare blir du snabbast rikast genom att ta ut en låg månadslön och istället ge dig själv en aktieutdelning varje år. Alternativt så återinvesterar du vinsten ditt bolag gör varje år för att växa omsättning och vinst snabbare. Under tiden sparar du utdelningsutrymmet varje år och ger dig själv en större utdelning efter 10 år. I vissa fall kan du som entreprenör också sälja ditt bolag.

Varför blir man inte rik på hög lön?

Jo, för att skatten på inkomst av tjänst ökar i andel ju högre inkomst du har. Fenomenet kallas “Progressiv skatt” och i Sverige finns tre trappsteg (egentligen fyra):

0. Arbetsgivaravgift: ca 31% (skatten betalas in av din arbetsgivare så du ser den aldrig)
1. Kommunal skatt: ca 32%
2. Statlig inkomstskatt: 20% på inkomster över 39 050 kr/mån
3. Värnskatt: 5% på inkomster över 56 300 kr/mån.

Din tårtbit som sedan blir över, nettolönen, beskattas sedan via konsumtion (moms 6-25% och punktskatter) eller investering (kapitalskatt 30%). Räddningen för lönetagare är investeringssparkontot där det istället utgår en schablonskatt på ca 1% per år (en typ av förmögenhetsskatt). Så gör du vinster eller har hög direktavkastning på dina aktier så lönar det sig med ett investeringssparkonto.

Investeringssparkonto Bästa valet
Avanza Bank ISK
Inga avgifter
Ingen vinstskatt
Statlig insättningsgaranti
Du äger värdepapprena
Öppna ISK

Om du varken konsumerar eller investerar utan lägger pengarna på hög så tar sig inflationen en mumsbit varje år på ca 2%. Inflationen finns där för att stressa dig till att konsumera, låna eller investera, så att pengarna rör på sig och därmed utlöser skatt. Inflation minskar också statens, företagens och folkets skuldbörda så att länder kan fortsätta att växa utan att kvävas av dåliga investeringsbeslut.

En annan anledningen till att du inte blir rik på lönearbete har att göra med att löneökningar normalt inte är högre än inflationen på ca 2%, medan företagens vinster generellt växer snabbare. Äger du aktier så tar du del av den ökande vinsten genom aktieutdelningar och kursuppgång. Ett annat problem med att vara anställd är att du byter tid mot pengar (ekorrhjulet). Kapital kan däremot arbeta för dig dygnet runt i 365 dagar.

Hur man blir rik i 3 steg:

 • Tjäna pengar – anställd, företagare, kapitalinkomster
 • Spara pengar – lägger undan pengar, t.ex. 5-50% av dina inkomster och håller kostnader låga. Tips: Så sparar du 140 000 kronor.
 • Investera pengar – sätter pengar i arbete i en tillgång som aktier, fastigheter etc

Upprepa stegen om och om igen. Ränta på ränta-effekten hjälper dig över tid.

Det här kommer att krävas: Gnetande, hårt arbete, disciplin, villighet att förändras, gå utanför din komfortzon och långsiktiga mål. Att bli rik är verkligen inte glamoröst i början av resan. Du kommer heller inte kunna ta på dina pengar, utan investeringarna blir abstrakta (förutom fastigheter).

Rika hus i Sverige

Viktigast: Förlora inte pengar

Fokusera på riskjusterad avkastning. Det viktigaste är att inte förlora pengarna under investeringsfasen. Varför? Därför om dina aktier går ner -50% så måste återhämtningen vara 100% för att få tillbaka samma kapital. Om dina aktier går ner -90% så måste återhämtningen vara 900%.

Förlust %Avkastning för break even
5%5,26%
10%11%
20%25%
30%43%
40%67%
50%100%
60%150%
70%233%
80%400%
90%900%

“Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No. 1.” – Warren Buffett

Bästa sättet att bli rik idag

Bästa sättet att bli rik idag är att leva på den avkastning du får på ditt kapital. Det kan vara utdelningar eller värdeökningar på aktier i onoterade eller noterade bolag. Din “lön” från inkomst av kapital beskattas fram till 1-57% istället för 55-75% vid inkomst av tjänst.

 • Är du anställd så gäller det att fortast möjligt spara ihop pengar och sedan investera dem framgångsrikt så att du kan leva på ditt kapital.
 • Är du företagare och driver aktiebolag så handlar det om att ta ut ingen/eller liten lön och istället ta utdelningar eller återinvestera vinster.

Kom ihåg att aldrig ta av din kapitalbas som genererar pengar. Se istället till att använda avkastningen från ditt kapital som lön till dig själv. På det sättet kan du äta av kakan och samtidigt ha den kvar.

Lista: De har blivit rikast i Sverige på aktier

Att äga små andelar av bolag är ett framgångsrecept. Här nedan har du chansen att ta rygg på framgångsrika miljardärer genom att köpa aktier i deras bolag på börsen. Dessa har störst aktieportfölj i Sverige:

 • 161 Miljarder kronor – Stefan Persson. Äger aktier i H&M.
 • 144 miljarder kronor – Gustaf Douglas. Äger aktier i Latour.
 • 122 miljarder kronor – Melker Schörling. Äger aktier i bland annat Hexagon.
 • 94 miljarder kronor – Carl Bennet. Äger aktier i Lifco.
 • 59 miljarder kronor – Fredrik Lundberg. Äger aktier i Lundbergsföretagen.
 • 51 miljarder kronor – Erik Selin. Äger aktier i Balder.
 • 45 miljarder kronor – Bröderna Lundin. Äger aktier i Lundin Energy.
 • 31 miljarder kronor – Rutger Arnhult. Äger aktier i Castellum.
 • 26 miljarder kronor – Antonia Ax:son Johnson. Äger aktier i Axfood.
 • 24 miljarder kronor – David Mindus. Äger aktier i Sagax.

Varför vill du bli rik?

För att orka hela vägen till rikedom så måste du fråga dig själv varför du vill bli rik? Utan att veta svaret på den frågan så blir det svårt att sätta upp mål och känna inspiration. Det är inte lätt att bli rik, annars hade alla varit det.

Det brukar finnas massor av olika anledningar till varför folk vill bli rika. Här kommer några: frihet, självförverkligande, mer tid till familj, trygghet, konsumera lyxprylar, rädsla för att vara fattig (för att man en gång har varit det), kunna resa, drivkraft från en svår period i livet, revansch, girighet osv.

Bli rik för att köpa en snygg bil?

Helt ny på att spara och investera?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.