Ekonomisk frihet – Att uppnå FIRE

Ekonomisk frihet - FIRE

Vill du slippa oroa dig för din privatekonomi och kunna gå i pension tidigt? Kanske vill du ägna dig åt din hobby på heltid eller ha mer tid över till familjen? Att bli ekonomiskt fri är en dröm för många. Här kan du läsa mer om vad det innebär och hur du går tillväga för att uppnå det.

Vad är ekonomisk frihet?

Det finns många olika definitioner av ekonomisk frihet. Det är framför allt ett begrepp som används för att beskriva att en person inte är beroende av att arbeta för att kunna försörja sig. När den passiva inkomsten från investeringar är större än dina utgifter för resten av livet har du uppnått ekonomisk frihet enligt definitionen. Med andra ord bygger idén på att maximera sparandet så att du kan leva på utdelning, avkastning och passiva inkomster för resten av livet.

Ekonomisk frihet = passiva inkomster / totala utgifter.

Om du exempelvis har 100 000 kronor i utgifter varje år och 5 000 kronor i passiva inkomster innebär det att du är 5% ekonomiskt fri (5 000 / 100 000) enligt formeln. Genom att öka dina passiva inkomster och minska dina totala utgifter kan du uppnå ekonomisk frihet snabbare.

En passiv inkomst är en inkomst som du har utan att du behöver arbeta eller göra något särskilt. Det kan vara avkastning från aktier och fonder som du har, arbete som du utfört tidigare eller en produkt som du utvecklat.

Vad betyder FIRE?

FIRE är en förkortning för Financial Independence and Retire Early. Det handlar om att göra sig av med onödiga utgifter och investera smart. Målet är att bli ekonomiskt oberoende och att kunna gå i pension tidigare. Begreppet myntades av bloggaren Mr. Money Mustache och har sedan spridit sig över hela världen och utvecklats till en form av livsstil.

FIRE-konceptet kan sammanfattas på följande sätt:

  • Minimera dina utgifter och lev mer sparsamt.
  • Maximera dina inkomster och tjäna så mycket pengar som möjligt.
  • Investera så mycket som möjligt av pengarna du tjänar så att du kan öka dina passiva inkomster.

Varför ska man sluta jobba och gå i tidig pension?

Att kunna bestämma helt och hållet över sin tid är en dröm för många. Ofta handlar det inte om att sluta arbeta och inte göra något alls. Snarare är det många som drivs av att inte vara beroende av någon annan för att kunna försörja sig för resten av livet. Friheten att bestämma över sin tid lockar många. Några anledningar till att gå i pension tidigt kan exempelvis vara något av följande:

  • Spendera mer tid med familjen.
  • Satsa helhjärtat på en hobby, kanske måla tavlor, jaga eller skriva en bok.
  • Må bra och fokusera helt på sig själv.
  • Arbeta som volontär eller på annat sätt bidra till samhället.
  • Starta eget företag.
  • Hoppa av ekorrhjulet och sluta jobba.

Vad är gränsen för ekonomisk oberoende?

Många tror att det krävs enorma summor pengar för att bli ekonomiskt oberoende. Det krävs dock inte alls så mycket kapital som många tror. Att minska utgifterna är ett viktigt steg för att uppnå ekonomisk frihet. Ju mer du kan minska dina utgifter och ju mer du sparar, desto snabbare kan du uppnå ekonomisk frihet. Ekonomiskt oberoende innebär inte att du lever ett liv med massor med pengar. Istället handlar det om att ha tillräckligt med pengar för att kunna välja att inte arbeta. Du är ekonomiskt oberoende när du har så pass mycket pengar i form av kapital eller passiva inkomster att det räcker för att täcka dina utgifter för resten av livet.

4%-regeln

4% – regeln går ut på att du kan ta ut 4% av kapitalet i din aktie- eller fondportfölj varje år för att täcka dina utgifter för resten av livet. Regeln bygger på en amerikansk studie som studerar börsens upp- och nedgångar under 30-årsperioder. Regeln bestämmer hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt fri. För att beräkna hur mycket kapital du behöver för att uppnå ekonomisk frihet tar du dina totala utgifter för ett år och delar med 0,04. Om dina fasta och rörliga utgifter varje månad är 20 000 kronor innebär det att dina utgifter är 240 000 kronor per år. Delar du den summan på 0,04 får du 6 miljoner kronor. Det är det kapital som du behöver för att bli ekonomiskt oberoende enligt 4%-regeln.

Vad baseras 4%-regeln på? Historiskt har börsen levererat en avkastning på 8% per år inklusive utdelningar. Om inflationen över tid ligger på 2% så skulle du kunna plocka ut 4% av portföljen varje år och ändå få en värdeökning på 2%. Du kan alltså äta av kakan men ändå ha den kvar. Fantastiskt va?

Hur uppnår man ekonomisk frihet – FIRE?

Att titta på ekonomiska formler kan ibland vara nedslående. Hur sparar man egentligen ihop flera miljoner kronor? Det är faktiskt inte så svårt som många tror. Det handlar i princip om att minska dina kostnader och investera dina pengar.

Börja med att se över hur du spenderar dina pengar. Vilka kostnader kan du minska? Gå igenom räkning för räkning och dra ned på alla onödiga utgifter. Se över mobilabonnemang, elräkningar och bolån. Att dra ned på utgifterna är lättare än många tror. När du har ett tydligt mål om att bli ekonomiskt fri kommer det bli ännu enklare.

För att kunna sluta jobba tidigt är det viktigt att du får pengar från något annat håll i form av en passiv inkomst. Det enklaste sättet att få passiva inkomster är att investera pengarna i indexfonder eller aktier i investmentbolag. Har du inget aktiekonto än bör du öppna ett redan idag, vi rekommenderar ett investeringssparkonto hos Avanza som är gratis. Ju tidigare du kommer igång med ditt sparande, desto snabbare kan du bli ekonomiskt oberoende.

Investera pengar i aktier

Att investera kapitalet på rätt sätt är avgörande för att du ska kunna leva på din avkastning i framtiden. Ett vanligt sparkonto ger mycket låg ränta och är därför inte att rekommendera om du vill bli ekonomiskt fri. Enligt 4%-regeln måste kapitalet växa snabbare än det gör på sparkontot. Aktier är riskfyllt, men de kan även ge hög avkastning. Det gäller att vara insatt i aktiemarknaden och engagerad i din aktieportfölj för att säkra din framtida utdelning. Sprid ut riskerna och köp aktier från olika branscher och länder. Om du är nybörjare eller känner dig osäker på hur marknaden fungerar kan det vara bättre att börja investera i fonder. Tips på bra nybörjaraktier kommer nedan:

Investera i fonder

Att investera i fonder är också ett mycket bra val. Du får bra riskspridning och du behöver inte själv vara lika insatt som när du investerar i aktier. Avkastningen är lägre än aktier, men många föredrar fonder på grund av att de är enklare och tryggare. Välj den sparform som passar dig bäst.

Tips på bra fonder med låga avgifter:

Investera i fastigheter

Fastigheter är en populära investeringsform då de levererat en stabil och ökande avkastning över tid. Men hur investerarar man i fastigheter som privatperson? Att köpa hyresfastigheter innebär mycket jobb och är svårt att kombinera med ett vanligt jobb. Ett alternativ som växt fram är att investera i fastigheter via crowdfunding-plattformar som Tessin.com. Där kan du som privatperson själv välja vilka fastighetsprojekt du ska låna ut pengar till. I gengäld får du en ränta på 7-13% per år.

Lycka till!