Bli ekonomiskt oberoende -Så gör du

Ekonomiskt oberoende

Om dina livsmål är att uppnå alla dina drömmar så måste du först bli ekonomiskt oberoende för att ta kontroll över din framtid. I den här artikeln besvarar vi frågan: Hur blir man ekonomiskt oberoende?

Vad är frihet? Det är att ha makten att leva sitt liv som man önskar.” – Marcus Tullius Cicero

Hur ofta sitter du och dagdrömmer om att få sluta ditt tråkiga 9-5 jobb? Har du vänner som alltid är ute och reser världen runt? Önskar du att köpa ett hus på landet och börja ett nytt liv? Får att nå dessa drömmar så krävs en ekonomisk frihet för att kunna styra din egen tid.

En definition av ekonomiskt oberoende brukar vara att du inte behöver ett jobb eller lön. Du kan leva ditt liv och dina dagar som du vill. Oftast har man blivit ekonomiskt oberoende av arv, företagande eller investeringar i aktier. Då brukar man också leva på avkastningen på den förmögenheten.

Många känner att det är omöjligt att bli ekonomiskt oberoende på grund av bolån, studielån, kreditkortslån och billån. Men det går om man känner till vad som krävs och vilka vägar till frihet som finns.

Hur ser ett liv med ekonomiskt oberoende ut?

Att vara ekonomiskt oberoende handlar om mer än pengar. Det handlar om friheten att vara som du är och göra vad du vill i livet. Frihet är när du följer din egen passion och tar egna beslut som inte är påverkade av din lånesituation, jobb eller vad andra säger. I folkmun brukar man säga att det är ”Fuck You Money” eller ”Fuck-off pengar”.

På många livsstil-bloggar så ser du nya bilar och lyxiga kläder och resor. Men de som skriver dessa bloggar är oftast inte rika eller ekonomiskt fria. De är istället sponsrade och får reklampengar för att visa upp konsumtionsvaror som de hoppas att du köper för att ”känna dig rik”.

Pengar gör dig ekonomiskt oberoende, men inte rik eller fri

Pengar i sig gör dig inte rik eller fri. Det kan snarare skapa problem för dig om du inte vet hur ska hantera dem. Pengar försvinner snabbt vilket många sportstjärnor och lottovinnare kan intyga om. För att pengarna ska behålla sitt värde och växa så krävs det kunskap om privatekonomi och investeringar. En bra början är att börja läsa böcker om investeringar och privatekonomi. Du kan också läsa om hur andra har gjort för att bli ekonomiskt oberoende, dessa personer brukar ha en blogg på nätet.

Riktig frihet är den tid som pengar kan köpa dig. Det är själva resan och pengarna du tjänar på din passion som gör dig lycklig. När du så småningom blir ekonomiskt oberoende så har du fler valmöjligheter hur du ska spendera ditt liv och dina dagar.

Så kan du bli ekonomiskt oberoende

Om du vill bli ekonomiskt oberoende så krävs det att du blir en annan person än vad du är idag. Du måste släppa taget om det förflutna som hållit dig tillbaka och öppna ditt sinne. Du måste vara villig att ta in ny kunskap och inte avfärda nya påståenden. Det är en process av personlig utveckling och känslomässig självbehärskning.

Det krävs att du börjar spara pengar av din lön och investerar i aktier eller fonder. Sedan behöver du läsa böcker och annat informationsmaterial som gör dig till en bättre investerare. Målet är att öka din avkastning på de pengar du kan lägga undan och investera. Du kan också försöka starta ett företag vid sidan av ditt jobb för att öka chanserna. En sidoverksamhet som många börjar med är att köpa hyreshus eller starta ett internetföretag. Det viktigaste är att börja i någon ände. Här kommer de vanligaste vägarna till att bli ekonomiskt oberoende:

Att spara pengar räcker inte, du behöver aktier

Att spara pengar från din lön enbart kommer inte göra dig rik eller ekonomiskt oberoende. Det kommer inte att gå tillräckligt snabbt. Du måste istället sätta pengarna i arbete som kapital. Oftast innebär det att du köper små andelar av bolag på börsen (aktier) eller att du startar ett aktiebolag eller enskild firma och bygger ditt eget företag.

Sedan finanskrisen 2008 är det många i Sverige som blivit ekonomiskt oberoende på aktier. Många småbolag har gått upp med 300-1000% under den här tiden. Men även storbolag har dubblats i värde sedan krisen. Det gäller att man köper aktier på allmänna börsnedgångar när aktier är billiga. Eller att du får mer rätt än andra om ett företags framtid.

Hur mycket krävs för att bli ekonomiskt oberoende?

Det beror på hur stora levnadskostnader du har. Men låt säga att du vill ha en inkomst efter skatt på 300 000 kronor per år. Då behöver du investera 6 miljoner kronor i svenska utdelningsaktier som ger 5% direktavkastning.

Har du en aktieportfölj med tillväxtaktier för 1 miljon kronor så måste din avkastning bli 30% för att du ska ha en värdeökning på 300 000 kronor.

Hur mycket pengar som behövs för att bli ekonomiskt oberoende varierar på vem du frågar. Men generellt kommer du få svar som ligger i intervallet 4-10 miljoner kronor beroende på var du bor, familjesituation och hur mycket skulder du har. Vill du vara extra noggrann så behöver du även inflationsjustera slutsumman.

I slutändan handlar det om vissa faktorer som avgör hur lång tid det tar att bli oberoende:

  • Vilka utgifter har jag idag?
  • Vilka utgifter kommer jag att ha i framtiden?
  • Hur mycket pengar kan jag investera idag som startkapital?
  • Vilken avkastning kommer jag få på mina pengar varje år?

Tre böcker som handlar om ekonomiskt oberoende

Aktier: 3 steg till ekonomiskt oberoende – Boken handlar om hur du ska tänka för att bli ekonomiskt oberoende på aktier. Författaren lär ut hur man som privatperson kan använda börsen för att skapa en portfölj som blir som en privat sedelpress.

Investeringsboken: din guide till ekonomiskt oberoende – Enligt författaren är investeringar på börsen är det i särklass bästa sättet att bygga en förmögenhet. Investeringsboken lär du dig att tänka som de rika och att investera som Warren Buffett som är en av världens rikaste människa.

Frihet: hemligheten för att bli ekonomiskt oberoende – Denna bok lär dig hemligheten för att bli ekonomiskt oberoende. De flesta har nämligen möjlighet att bli det enligt författaren.

Lämna en kommentar