Bästa kreditkortet 2021

Bästa kreditkortet 2021 i Sverige kan du hitta här. Vi har jämfört kreditkort och listat de med bäst ränta, årsavgift, kreditbelopp, förmåner och bonus. När du har hittat ett kort som du gillar så klickar du på “Ansök här” för att komma till ansökningsformuläret.

Bästa kreditkortet 2020 Förmåner Villkor
Bank Norwegian kreditkort

Bank Norwegian kreditkort

Du får 1% återbäring på alla köp
20% återbäring när du flyger med Norwegian
Gratis reseförsäkring & avbeställningsskydd
Bästa resekortet
Effektiv ränta: 17%
Kredit: 0 - 100 000 kr
Räntefri period: 45 dagar
Årsavgift: 0 kr
Ansök här
Komplett Bank

>

Komplett Bank

Ingen årsavgift
4% Bonus på alla köp hos Komplett.se
2% bonus på alla köp på internet
1% på övriga varuköp
Avgiftsfria kontantuttag
Bästa bonuskortet
Effektiv ränta: 23,63 %
Kredit: 0 - 100 000 kr
Räntefri period: 50 dagar
Årsavgift: 0 kr
Ansök om kort
ICA kreditkort plus

ICA Bankkort Plus

Bonus när du handlar på ICA
Dubbel bonus om du sparar hos ICA
Blippa kortet för köp under 250 kronor
Trygghetsförsäkring när du köper hemelektronik
Reseförsäkring & avbeställningsskydd ingår
Effektiv ränta: 11,24%
Kredit: 20 000 - 100 000 kr
Räntefri period: 60 dagar
Årsavgift: 324 kr
Ansök här

Om ett kreditkort ska vara lönsamt för din privatekonomi så måste du betala av dina räkningar i slutet av månaden. Annars kan det kosta mer än det smakar då kreditkort har ganska höga räntor. Annars är kreditkort trevliga med återbäring och förmåner.

Varför har Bank Norwegian bästa kreditkortet?

Först av allt så får du 1% på alla dina inköp, oavsett var du väljer att handla. Du sparar alltså 1% varje gång du tankar bilen, betalar frisören, köper ny kaffebryggare eller handlar mat med kortet. Och du behöver inte vara en lojal kund hos något speciellt företag, du väljer fritt. Sedan är krediten stor upp till 100 000 kronor och den är räntefri i 45 dagar. Du betalar alltså ingen ränta på dina kreditköp första 6 veckorna. Om du inte betalat din kreditfaktura innan 45 dagar så utgår en effektiv ränta på 17% som är några procent högre än ICA:s kreditkort. Så kostnaden är lite högre efter den räntefria perioden. Men vi tycker 1% återbäring på alla köp och den långa räntefria tiden väger upp den eventuella högre räntekostnaden. Dessutom så tjänar den som betalar av sina fakturor innan 45 dagar ännu mer, då återbäringen blir som ett sparande. När du reser utomlands så ingår gratis reseförsäkring och avbeställningsskydd, så du kan verklingen känna dig trygg på semestern. Dessutom om du flyger med Norwegian så får du 20% återbäring när du betalar med deras kreditkort. Och slutligen är kreditkortet från Bank Norwegian gratis första året då det inte förekommer någon årsavgift. Alla de här faktorerna gör att vi tycker att Bank Norwegians kort blir bästa kreditkortet 2021.

Betalkortet ska passa dina behov

När du ska teckna ett kreditkort så kan det uppstå en del frågetecken, vilket kort ska du välja? Och vilka punkter ska man titta extra noga på? Givetvis finns det olika fördelar och nackdelar, men vanligast är att jämföra räntan, årsavgiften, räntefria perioden, kreditlimit, förmåner, poäng och bonus. Slutsatsen är att dina behov avgör vilket som är bästa kreditkortet. Du kan både spara och tjäna pengar på att välja ett vettigt kreditkort. Detta eftersom vissa kort har sparränta och avdrag på dina köp.

För alla betal- och kreditkort gäller krav på kreditprövning. Vanligen är det UC som bedömer din betalningsförmåga.

Bästa kreditkortet utomlands

Kreditkort utomlands

Många väljer att använda ett kreditkort när de reser utomlands. Att betala med ett kreditkort är ett säkert betalningsalternativ och du är beredd på oförutsedda kostnader. Vilket kan vara allt ifrån att du blir rånad eller att du måste byta hotell. Andra anledningar till att kreditkort är populära vid resor är förmåner. Några reseförmåner är att du kan få hjälp att boka resan, få vip-lounge på flygplatser och gratis uppgraderingar under resan.

Många kreditkort har en reseförsäkring som gör att du får hjälp ifall ditt kort skimmas (kortnumret kopieras). Du behöver heller inte oroa dig för att bli rånad på dina sedlar. Dessutom är det en bra lösning ifall dina kontanter tar slut. Vi rankar Bank Norwegians kreditkort högst när det kommer till resan utomlands.

Att tänka på vid resan utomlands

Om du ska använda ditt kreditkort utomlands så är det bra att kontrollera vilka kostnader som uppstår. Finns det kostnader för att göra uttag utomlands? Är det någon tilläggsavgift på valutaomvandlingen? I så fall hur höga är kostnaderna? Titta också på vilka reseförmåner kreditkortet kan ge.

Se till att jämföra kreditkort, vilket som är bäst för utlandet kan variera över tid då företagen ändrar sina villkor. Men generellt är det en god idé att använda kreditkortet på resan.

När ska man handla med kreditkort?

Att handla på kredit har blivit en stor del av vardagsekonomin för privatpersoner och företag. Det kan till exempel underlätta för att betala ovanligt höga elräkningar eller när tvättmaskinen måste bytas ut. Det viktiga är att du klarar av att betala av kreditkortsräkningen som kommer i slutet av månaden. Om du inte har en privatekonomi som klarar det så är det bättre att använda bankkort och ha en buffert på ett transaktionskonto. I dag är många kontokort en blandning mellan betalkort och kreditkort.

Bäst användning för kreditkortet får du som kortsiktigt betalningsmedel. En kredit är utmärkt som en buffert för att lösa större kostnader på kort tid. Ibland har man inte tid att vänta på den 25:e när lönen kommer in. Däremot ska du aldrig använda ett kreditkort för att betala av andra skulder.

Kreditkort utan årsavgift är bra

Fördelen blir störst om du betalar tillbaka pengarna inom den räntefria perioden. Är kreditkortet utan årsavgift så blir affären ännu bättre. Då kan kreditkortet till och med bli bättre än bankkortet eftersom det är en avgift för det årligen.

“Det mest kända betal- och kreditkortet är American Express. Men det betyder inte att det är bästa kreditkortet.”

Faktorer när du jämför det bästa kreditkortet

Om du ska jämföra kreditkort på ett noggrant sätt så finns det massvis av faktorer att titta på. Här kommer några viktiga punkter som kan hjälpa dig att välja det bästa kreditkortet för dig:

 • Effektiv ränta på din kredit
 • Den årliga avgiften för kortet
 • Längd på den räntefria perioden
 • Bonus
 • Poäng
 • Förmåner
 • Försäkringar
 • Fakturaavgifter och aviseringsavgift
 • Valutapåslag
 • Uttagsavgifter
 • Uttagsbegränsningar
 • Finns sparränta på kortet?

När du ansöker om kreditkort så får du ange vilken kreditgräns som du önskar. Så det är värt att fundera hur hur stor kreditlimit du vill ha. I slutändan är det ändå banken eller kreditföretaget som avgör vilken kreditgräns du får. Tumregeln är att inte ansöka om högre kreditgräns än vad du behöver.

Du får också välja om du vill ha delbetalning eller inte. Precis som alltid blir det dyrare i slutändan om du väljer att delbetala din faktura eller inköp. Vi rekommenderar att du istället har en buffert där du kan ta pengar ifrån.

Om du har en partner i hushållet så kan ni välja till ett extrakort så att ni får varsitt kreditkort. Kom ihåg att det är den person som ansökt om kreditkortet som är betalningsansvarig. Så även om din partner är slösaktig och inte betalar fakturan så är det du som får betalningsanmärkning.

Vad innebär bonus på kreditkortet?

Kreditkort för shopping

Bonus kan till exempel vara att du får poäng eller procent varje gång du handlar på ditt kreditkort. Poängen kan sedan lösas in mot resor, flygbiljetter, fondandelar, matrabatt, bensinrabatt, värdechekar, avdrag på bilköp m.m. Allt beror på vilket kort du använder. Genom att handla med kreditkortet så får du lite mer för pengarna. I gengäld får företagen en trogen kund som köper mat på samma ställe varje vecka eller tankar bilen på samma ställe.

Det kan också finnas försäkringar kopplade till korten. Då brukar det gälla korta reseförsäkringar eller försäkringar på e-handelsinköp.

Bästa bonuskortet

Ett bonuskort är populärt för de som har ett mål med sin bonus. Därför är bonuskort där du samlar resepoäng populära. Speciellt i Sverige då svenskar reser mycket utomlands. Som du såg i listan över på den här sidan så tycker vi att Norwegian har bästa bonuskortet.

Bästa kreditkortet med förmåner

Nuförtiden har kreditkort blivit mycket mer än ett betalningsmedel. Förutom att du kan handla på kredit och betala i slutet av månaden så får du också förmåner. Anledningen till att kreditkortsföretagen erbjuder förmåner är för att öka kundlojaliteten, att få kunderna att använda deras kort. Konkurrensen har nämligen ökat bland kreditkort så då försöker företagen locka med cash-back och bonusar. Det kan vara på till exempel mat eller bensin.

Så jakten på det bästa kreditkortet förmåner är populär där ute. Men hur vet man vilket kreditkort som är bäst? Det är inte lätt då det finns 200 olika kreditkort där ute. Dessutom har alla olika behov och vantor, därför är det inte säkert att du tycker ett kreditkort är bättre än ett annat. Här kommer en lista på vanliga förmåner:

 • Cashback – det betyder att du får tillbaka på det du handlar. Vanligtvis är förmånen på 0,5-2% på dina köp, vilket betyder att du får rabatt på allt du handlar. Den här typen av återbäring är populär när folk ska köpa resor, mat och bensin. Några kreditkort som historiskt har erbjudit cashback förmån är Bank Norwegian, Preem och Remember. Jämför kreditkort med cashback här.
 • Försäkringar – kreditkortsföretagen brukar erbjuda någon slags försäkring som ingår i medlemskapet. Det kan vara reseförsäkring, köpskydd eller nödkontanter.
 • Rabatt på resa – en del flybolag har egna kreditkort där du får rabatt när du bokar flygresa via dem. Några flygbolag där du kan få flygrabatt är Norwegian, British Airways och SAS.
 • Rabatt på bensin – många gillar kreditkort där du får rabatt varje gång du tankar bilen. Och för dig som pendlar långa sträckor till jobbet kan det vara extra lönsamt framför andra kreditkort.

Bästa premium kreditkort

Med ett premiumkort kan du vara säker på att få ut lite extra av ditt kreditkort. Enkelt förklarat kan man säga att ett premiumkort är ett kreditkort som anses vara mer exklusivt och det kan även kallas för elitekort eller platinakort. Det finns många olika varianter att välja mellan, men det som är gemensamt för alla är att de kostar lite mer, men också erbjuder så mycket mer. Några av de fördelar som finns med ett premiumkort är bland annat att du kan få tillgång till service dygnet runt, tillgång till lounger på flygplatser eller exklusiva erbjudanden. Utöver detta får du också en mycket högre kredit om du jämför med många andra typer av kreditkort, samt ett högre försäkringsbelopp. Frågar du oss skulle vi vilja säga att de bästa premiumkorten just nu är Revolut Metal och Swedbank Mastercard Platinum.

Bästa kortet för lounger

Om du ofta är ute och flyger och reser är ett kreditkort med en lounge access något som kan komma väl tillhands. I en lounge har du möjlighet att koppla av och ta det lugnt innan du ska ut och resa. Här slipper du stimmet och stojet från många andra människor och det serveras också både mat och dryck. Behöver du arbeta under tiden kan du koppla upp dig till gratis Wi-Fi. I de flesta fall brukar flygbolag ha ett medlemskap kopplat till sina lounger, men det finns kreditkort som ger dig precis samma fördelar och där du till och med kan ta med dig gäster in, t.ex. familjemedlemmar. Vi vill utnämna Handelsbanken Platinum till det bästa kortet för lounger, eftersom du får tillgång till hela 1200 stycken över hela jorden och är mycket prisvärt.

Bästa gemensamma kortet

Många par har idag gemensam ekonomi och då kan det vara skönt att också ha ett kreditkort som gör det möjligt för er båda att bruka pengarna samtidigt. Det kan exempelvis handla om ett kort för bensin, för mat eller varför inte till resor eller bara till vardags? Det som gör ett kreditkort till ett gemensamt kort är att det har en funktion som gör det möjligt för er båda att få tillgång till ett fysiskt kort, men ni använder er ändå av samma gemensamma konto.

Vi skulle vilja säga att Swedbank Kreditkort är ett av de bästa alternativen. Till att börja med är kortet mycket billigt och du betalar endast 195 kronor om året. Det första året är dessutom helt gratis. Du får med en kortförsäkring om du betalar din resa med det och har dessutom en räntefri avbetalning på 55 dagar.

Bästa bensinkortet

Genom att välja rätt kort kan du se till att spara in pengar på nästan allt. Det gäller även när det kommer till bensin. Att tanka är väldigt kostsamt och använder du dig av bilen varje dag kan det vara en god idé att försöka minska på utgifterna. Om du införskaffar dig ett bra bensinkort kan du se till att du får rabatt när du tankar, oavsett vilken bensinstation det gäller. Det bensinkort som vi har valt ut till det absolut bästa är Komplett Banks bensinkort. Här kommer du inte bara att få 1 % rabatt på alla bensinstationer, utan du kommer också att få rabatter på alla varuköp som du gör med kortet. Något vi tycker är mycket intressant är att kortet även fungerar som ett komplett bonuskort för resor och försäkringar.

Bästa kreditkortet för mat

Att handla mat med hjälp av ett kreditkort har blivit vanligt förekommande och det finns många orsaker till varför. Med hjälp av ett matkort kommer du att kunna spara in en hel del pengar på alla dina livsmedelsinköp, men vilket är bäst? Det bästa matkortet skulle vi säga är Coop Mer kreditkort. Med detta kort kommer du att få 0,5 poäng för varje krona som du handlar för och du har också en reseförsäkring, ett prisskydd och ett köpskydd. Räntan ligger på 15,95 %, men du har alltid räntefritt i upp till 55 dagar. Den högsta krediten som kortet erbjuder är 100 000 kronor, vilket inte är dåligt.

Vad betyder cashback?

När du letar efter kreditkort kommer du att stöta på ord som “cashback”. Enkelt förklarat kan man säga att cashback är en finess som gör det möjligt för dig att få tillbaka pengar på de inköp som du ger. Man kan således jämföra det med återbäring. Det vanligaste är att korten ger dig återbäring i form av presentkort, pengar direkt på ditt kort eller bonuscheckar som du kan använda dig av. Hur mycket cashback som du får varierar mellan de olika korten, men det vanligaste är att du kan räkna med 0,5 till 1 % i cashback.

Är återbäring och cashback samma sak?

För att besvara frågan så snabbt som möjligt så är svaret ja. Kort och gott kan man säga att cashback och återbäring på kreditkort fungerar precis likadant. Skillnaden är att det inte alltid är rena pengar som du kommer att få tillbaka, utan cashbacken kan även komma i form av bonuskoder, checkar eller presentkort på utvalda butiker.

Tänk på valutapåslag

Om du ofta jobbar utomlands eller om du gillar att resa väldigt mycket utanför Sverige gränser behöver du tänka på valutapåslaget. Valutapåslag är nämligen något som du annars kan drabbas av och som gör att du blir av med pengar i onödan. Valutapåslag är något som kreditkortsbolagen själva kan välja att ta ut om du gör ett köp eller ett uttag av pengar när du befinner dig utomlands. Idag finns det många bra alternativ där valutapåslag inte är ett faktum och vi rekommenderar att du använder dig av en av dessa istället, alternativt att du satsar på ett kort som har ett så lågt påslag som möjligt.

Effektiv ränta på kreditkort

Den effektiva räntan är också något som du måste ha koll på. Ränta är den avgift som du kommer att betala månatligen för dina inköp som du inte betalar direkt, men den effektiva räntan är den totala kostnaden som du får räkna med när du använder ett visst kreditkort i fråga. I den effektiva räntan räknar man bland annat in uppläggningsavgifter, fakturaavgifter, kortavgifter och delbetalningsavgift. Precis som när du ansöker om ett lån är det viktigt att jämföra så att du hittar den lägsta effektiva räntan möjlig.

Fördelar och nackdelar

Det finns helt klart många fördelar med att ha ett kreditkort som är specifikt anpassat efter en viss situation. Det kan till exempelvis handla om mat och bensin, men även om resor och lounger. Med hjälp av ett riktigt bra kort kan du få otroligt många smarta och bekväma möjligheter och erbjudanden, samtidigt som du sparar in en hel del pengar. Sanningen är att det dock också finns nackdelar. Många kreditkort har mycket höga årsavgifter eller en effektiv ränta som många glömmer bort att titta på. Se till att du väljer ett kort som har så bra och bekväma villkor som möjligt.

Om du nekas kreditkort vid ansökan

Normalt måste du vara 18 år för att få lov att ansöka om kreditkort. Vissa företag kräver också att du har fast inkomst och inga betalningsanmärkningar sedan tidigare. Faktorer som gör att du inte får din ansökan beviljad kan vara:

 • Du är minderårig
 • Du har inte tillräckligt hög taxerad inkomst
 • Du har tidigare betalat dina räkningar försent
 • Du har skulder hos Kronofogden
 • Du har flera lån eller kreditkort sedan tidigare