Fasträntekonto

Här kan du hitta fasträntekonto med bästa räntan. Med fasträntekonto menas att du låser in dina pengar under en valfri period. Bindningstiderna är normalt 3 månader, 6 månader, 1 år, 2 år och 3 år men kan variera mellan företagen.

Fasträntekonto med insättningsgaranti

RäntaBundetRänta
Collector BankUpp till 3,70%3 mån – 24 mån
Nordax BankUpp till 3,70%3 mån – 24 mån

Vad är insättningsgaranti? Insättningsgaranti betyder att du får tillbaka dina pengar ifall en bank eller inlåningsföretag som du har konto hos går i konkurs. Staten ersätter dig i så fall med ett belopp upp till 950 000 kronor.

Bästa fasträntekonto 2024

Vilket fasträntekonto som är bäst för just dig kan givetvis variera en del, men generellt så rekommenderar vi att du väljer en bindningstid med insättningsgaranti. Riskerna beräknas vara låga och därför kan den här typen av konto räknas som en relativt säker investering. Storbankerna som Sparbanken och Nordea är några aktörer som erbjuder den här typen av konto, men det finns egentligen en hel uppsjö av aktörer som erbjuder samma tjänster till snarlika villkor.

Ett tips kan vara att titta på den procentuella avkastningen bankerna emellan för att säkerställa att du tar del av den mest fördelaktiga affären. Vi kan tipsa om ett fasträntekonto hos Collector Bank via Avanzas sparkonto+.

Det är vanligt att använda sig av fasträntekonton om du behöver spara till ett specifikt mål, exempelvis en kontantinsats till lägenhet eller för föräldrar som sparar pengar till sina barn som de kan förfoga över då de blir myndiga. Om du vet med dig att du har dålig ekonomisk disciplin kan även det här vara en fördelaktig sparform.

Låt inte pengarna ligga på ett bankkonto utan ränta. Då äter inflationen upp dina pengar och du blir fattigare med tiden.

Du gör endast en insättning

En enda insättning är det som krävs för att aktivera ditt fasträntekonto. När den insättningen är gjord behöver du bara vänta på att din valda tidsperiod ska passera innan du får igen dina pengar med ränta. Detta är en klar fördel för fasträntekontot eftersom du på det sättet slipper göra återkommande insättningar. Dina pengar är låsta till det datum du har valt att ta ut dina sparade pengar.

Att binda pengar på ett fasträntekonto

Vad är fasträntekonto? Fasträntekonto är som ett vanligt sparkonto men här väljer du istället att binda pengarna under en tid som passar dig. Därför är fasträntekonto lämpligt för dig som vet att du kan lägga undan pengarna, eller om du har ett specifik sparmål och datum. 

Du får ofta den bästa sparräntan på ett fasträntekonto eftersom du väljer att binda dina sparpengar under en bestämd tid. Vanligtvis handlar det om olika tidsperioder på mellan 3 månader till 5 år, du kan givetvis själv välja sparhorisont. Hur hög sparräntan blir beror på hur länge du väljer att binda pengarna.

”Räntan sover inte.” – Hemligheten bakom ränta på ränta effekten

Kom ihåg att du måste sätta in pengarna i en klumpsumma, det vill säga hela beloppet på en gång. När du satt in pengarna så aktiveras kontot och bindingstiden börjar att verka mot slutdatumet då du får ta ut dina pengar igen.

Fördelen med fasträntekonto

Fördelen med en fastränteplacering är att du får en bättre sparränta som belöning eftersom du väljer att planera ditt sparande. De privatpersoner och företag som har översikt över sin ekonomi kan ta beslutet att spara pengar genom att binda dem. Det lönar sig för både dig och banken så här:

  • Bankens risk blir lägre eftersom de vet hur länge de får använda dina pengar
  • Du får en högre sparränta eftersom du lovar att undanvara pengarna

Nackdelar med fasträntekonto

Det finns få nackdelar med att använda sig av ett fasträntekonto. Det vi kan nämna är att du måste sätta in en klumpsumma på en gång och därför ligga ute med hela beloppet. Dina pengar är med andra ord bundna och kan inte användas till andra investeringar eller konsumtion.

En annan nackdel kan vara att du inte får igen dina pengar innan det satta slutdatumet har passerat. Detta kan främst vara ett problem om du hamnar i en ekonomiskt jobbig situation. Därför kan det vara bra att se till att du verkligen har råd att avvara det tilltänkta beloppet, även vid oförutsedda situationer, innan du slutför din kontoaktivering.

Vissa aktörer tillåter dock att du kan få ut dina pengar innan slutdatumet, men då går du istället miste på din upparbetade avkastning.

Ränta på fasträntekonto

Börja spara på fasträntekonto

Många banker och inlåningsföretag kan tumma på regeln om bundet kapital, det vill säga du kan få göra uttag från kontot under löptiden. Men då får du istället en lägre sparränta eftersom du bryter mot det ni kom överens om.

Vill du kunna ta ut obegränsat med pengar från kontot så tjänar du på att välja ett rörlig sparkonto istället. Det lönar sig också att månadsspara på ett sparkonto som har rörlig sparränta eftersom du behöver göra en insättning varje månad. Vanligtvis är räntan högre på fasträntekonto än normala sparkonton. Du kan förvänta dig räntor på mellan 2-8% beroende på om du väljer ett konto med insättningsgaranti eller inte.

Fasträntekonton brukar vara en populär sparform till sina barn eftersom du vet vad du får för sparränta när löptiden är slut. Ett alternativ för dig som vill lära dig mer om sparande är att läsa på om aktier och fonder som kan ge mer avkastning över en tioårsperiod. Att ha pengarna på ett bankkonto utan ränta rekommenderas inte utan flytta gärna din lön till ett sparkonto med sparränta.

Vilken avkastning kan man få?

Här finns det inget generellt svar som gäller samtliga konton med fast ränta. Hur mycket du kan vänta dig att plocka ut i vinst beror främst på två faktorer. Dels hur stort det insatta beloppet uppgår till samt din planerade tidsperiod innan pengarna ska betalas ut. Det kan enkelt förklaras med att större summor över längre tid ger dig en större avkastning i jämförelse med lägre belopp under kortare tid.

Generellt sett har fasträntekonton den bästa ränteavkastningen jämfört med rörliga sparkonton och anledningen till det är att du binder upp dina pengar över en lite längre tidsperiod. Med dagens låga räntor så kan du inte förvänta dig mer än 0,50-1,00% ränta på dina sparpengar. På räntan är det 30% kapitalskatt som dras automatiskt av banken.

Det är skillnad på ett högräntekonto

Skillnaden mellan ett fasträntekonto och högräntekonto är ganska stora. Ett konto med fast ränta är i regel ett säkrare alternativ, medan ett konto med hög ränteavkastning innebär en större risk (då det inte finns någon insättningsgaranti).

Givetvis kan du tjäna ganska stora summor med hjälp av ett högräntekonto och ränta på ränta effekten, men som sagt är detta förenat med större risker. Av den anledningen kan ett fasträntekonto vara att föredra om du vill vara hyfsat säker på att få en avkastning när dina pengar plockas ut.

Börja med att låsa in pengarna i 3 månader

Om du känner dig osäker på hur länge du kan undanvara dina pengar så kan du börja med ett fasträntekonto 3 månader. På det sättet får du en idé om hur kontot fungerar och hur det känns att låsa in pengar så länge. Om du sedan tycker att det inte vara några problem så kan du välja en längre tidsperiod på 1 år eller 2 år.

För dig som har dålig disciplin med ditt sparande så fyller fastränteplaceringar en viktig funktion eftersom du inte kan konsumera upp sparkapitalet. Det lär dig handskas med de pengar du har, vilket underlättar när du har ett specifikt sparmål. Vanliga mål för sparande kan vara en bil till 18-årsdagen, kontantinsats till lägenhet, en resa eller husrenovering.

Jämför alltid fasträntekonto

Jämför alltid räntan på fasträntekonton så att du vet att dina pengar investeras klokt. Låt inte dina pengar ligga på ett lönekonto eller vanligt bankkonto utan bankränta. Då slutar det med att inflationen äter upp ca 2% av dina pengar varje år. Därför är det viktigt att du börjar spara klokt.

Är det bästa räntan på fasträntekonto? Ja generellt så brukar fasträntekonton ha den bästa sparräntan. Det beror på att du binder pengarna och lovar att inte röra dem under en längre tidsperiod. Det gör att banken eller inlåningsföretaget i lugn och ro kan förfoga över dina pengar. Kapitalet kan användas till expansion eller ny kreditgivning. Företagen normalt sett en högre avkastning på den pengar de lånar in från dig. Därför kan de betala ut en hög ränta på fasträntekonton.

Bluestep fasträntekonto

Bluestep är ett svenskt företag som erbjuder fasträntekonton och andra former av investeringar. Ett fasträntekonto hos Bluestep är ett sätt att få en fast ränta på dina pengar under en viss tidsperiod, vanligtvis ett år eller flera år. Räntan är oftast högre än vad du skulle få på ett vanligt sparkonto, men lägre än vad du skulle få från att investera i till exempel aktier eller fonder.

Fasträntekontot på Bluestep ger en fast ränta under en viss tidsperiod och kräver vanligtvis en längre tid för att få ut sina pengar. Pengarna är även säkrade av insättningsgarantin. Ett fasträntekonto är en bra investeringsmöjlighet för den som söker en stabil och förutsägbar avkastning utan för mycket risk.

Det är viktigt att notera att det är viktigt att läsa igenom all information om kontot innan du investerar, inklusive villkor, räntenivåer och risker.

Har Avanza bra fasträntekonton?

Avanza är en svensk nätmäklare som erbjuder ett antal olika investeringsmöjligheter, inklusive fasträntekonton som du hittar här. Avanza erbjuder ett brett utbud av fasträntekonton från olika banker och ger möjlighet för kunderna att jämföra olika alternativ och välja det som bäst passar deras behov.

Det är viktigt att notera att det är viktigt att läsa igenom all information om kontot innan du investerar, inklusive villkor, räntenivåer och risker.