Fasträntekonto

Här kan du hitta fasträntekonto med bästa räntan. Med fasträntekonto menas att du låser in dina pengar under en valfri period. Bindningstiderna är normalt 3 månader, 6 månader, 1 år, 2 år och 3 år men kan variera mellan företagen.

Fasträntekonto med insättningsgaranti

Företag Årsränta Insättningsgaranti
Bigbank 1,00-1,75 % Ja Öppna
HoistSpar 1,20-1,70 % Ja Öppna
AvanzaBank 0,40-0,95 % Ja Öppna

Bästa räntan på fasträntekonto

Företag Årsränta Insättningsgaranti
4spar

4spar omdöme

5,5-10 % Nej Öppna
Upplands Spar 7,25-10 % Nej Öppna
24money 8,00-10 % Nej Öppna
ViaSpar 4,50-8,00 % Nej Öppna

Vad är insättningsgaranti? Insättningsgaranti betyder att du får tillbaka dina pengar ifall en bank eller inlåningsföretag som du har konto hos går i konkurs. Staten ersätter dig i så fall med ett belopp upp till 950 000 kronor.

Låt inte pengarna ligga på ett bankkonto utan ränta. Då äter inflationen upp dina pengar och du blir fattigare med tiden.

Att binda pengar på ett fasträntekonto

Vad är fasträntekonto? Fasträntekonto är som ett vanligt sparkonto men här väljer du istället att binda pengarna under en tid som passar dig. Därför är fasträntekonto lämpligt för dig som vet att du kan lägga undan pengarna, eller om du har ett specifik sparmål och datum. Du får ofta den bästa sparräntan på ett fasträntekonto eftersom du väljer att binda dina sparpengar under en bestämd tid. Vanligtvis handlar det om olika tidsperioder på mellan 3 månader till 5 år, du kan givetvis själv välja sparhorisont. Hur hög sparräntan blir beror på hur länge du väljer att binda pengarna.

Bästa fasträntekonto i Sverige är “Räntekonto bundet 2 år = 8,1% årsränta” hos 4spar här. Enligt deras hemsida så är minsta insättning 10 000 kronor. De har även andra bindningstider på 3 månader, 6 månader och 1 år. Läs vår sammanfattning om 4spar här.

Räkneexempel 3 år: 0,30 x 50 000 = 15 000 kr i ränta. Minus 30% i kapitalskatt ger 10 500 kr. Sätter du in 50 000 kr och binder pengarna i 3 år till årsräntan 10% så har du tjänat 10 500 kr efter skatt.

“Räntan sover inte.” – Hemligheten bakom ränta på ränta effekten

Kom ihåg att du måste sätta in pengarna i en klumpsumma, det vill säga hela beloppet på en gång. När du satt in pengarna så aktiveras kontot och bindingstiden börjar att verka mot slutdatumet då du får ta ut dina pengar igen.

Fördelen med fasträntekonto

Fördelen med en fastränteplacering är att du får en bättre sparränta som belöning eftersom du väljer att planera ditt sparande. De privatpersoner och företag som har översikt över sin ekonomi kan ta beslutet att spara pengar genom att binda dem. Det lönar sig för både dig och banken så här:

  • Bankens risk blir lägre eftersom de vet hur länge de får använda dina pengar
  • Du får en högre sparränta eftersom du lovar att undanvara pengarna

Ränta på fasträntekonto

Börja spara på fasträntekonto

Många banker och inlåningsföretag kan tumma på regeln om bundet kapital, det vill säga du kan få göra uttag från kontot under löptiden. Men då får du istället en lägre sparränta eftersom du bryter mot det ni kom överens om.

Vill du kunna ta ut obegränsat med pengar från kontot så tjänar du på att välja ett rörlig sparkonto istället. Det lönar sig också att månadsspara på ett sparkonto som har rörlig sparränta eftersom du behöver göra en insättning varje månad. Vanligtvis är räntan högre på fasträntekonto än normala sparkonton. Du kan förvänta dig räntor på mellan 2-8% beroende på om du väljer ett konto med insättningsgaranti eller inte.

Fasträntekonton brukar vara en populär sparform till sina barn eftersom du vet vad du får för sparränta när löptiden är slut. Ett alternativ för dig som vill lära dig mer om sparande är att läsa på om aktier och fonder som kan ge mer avkastning över en tioårsperiod. Att ha pengarna på ett bankkonto utan ränta rekommenderas inte utan flytta gärna din lön till ett sparkonto med sparränta.

Börja med att låsa in pengarna i 3 månader

Om du känner dig osäker på hur länge du kan undanvara dina pengar så kan du börja med ett fasträntekonto 3 månader. På det sättet får du en idé om hur kontot fungerar och hur det känns att låsa in pengar så länge. Om du sedan tycker att det inte vara några problem så kan du välja en längre tidsperiod på 1 år eller 2 år.

För dig som har dålig disciplin med ditt sparande så fyller fastränteplaceringar en viktig funktion eftersom du inte kan konsumera upp sparkapitalet. Det lär dig handskas med de pengar du har, vilket underlättar när du har ett specifikt sparmål. Vanliga mål för sparande kan vara en bil till 18-årsdagen, kontantinsats till lägenhet, en resa eller husrenovering.

Jämför alltid fasträntekonto

Jämför alltid räntan på fasträntekonton så att du vet att dina pengar investeras klokt. Låt inte dina pengar ligga på ett lönekonto eller vanligt bankkonto utan bankränta. Då slutar det med att inflationen äter upp ca 2% av dina pengar varje år. Därför är det viktigt att du börjar spara klokt.

Är det bästa räntan på fasträntekonto? Ja generellt så brukar fasträntekonton ha den bästa sparräntan. Det beror på att du binder pengarna och lovar att inte röra dem under en längre tidsperiod. Det gör att banken eller inlåningsföretaget i lugn och ro kan förfoga över dina pengar. Kapitalet kan användas till expansion eller ny kreditgivning. Företagen normalt sett en högre avkastning på den pengar de lånar in från dig. Därför kan de betala ut en hög ränta på fasträntekonton.