Hur du kan leva på daytrading

Foto på daytrader

Har du funderat på att säga upp dig från jobbet och börja leva på daytrading? Då är det viktigt att komma ihåg detta:

Daytrading har en brant inlärningskurva och det finns stor konkurrens mellan handlarna på marknaden. Enligt boken How to Day Trade for a Living så är endast 16% av alla daytraders lönsamma efter 6 månader. Därför kan man säga att daytrading är ett yrke och inte någon genväg till att bli miljonär snabbt.

Att leva på daytrading är flexibelt

Fördelarna med att leva på daytrading är att du kan tjäna pengar från varsomhelst. Du kan sitta i Thailand, i sommarstugan eller hemma i soffan. Så länge du har internetuppkoppling och en mobil så kan du lägga köp- och säljordrar på börsen.

Om du har en bra dag så kanske du har tjänat ihop 10.000 kronor innan kl 11.00 på förmiddagen. Då kan du ta resten av dagen ledigt. Börjar dagen dåligt med förluster så kan du behöva sitta resten av dagen för att komma tillbaka på noll.

Daytrading är ändå flexibelt, men det kan vara svårt för utomstående att förstå vad du gör framför datorn. Många har hört om daytrading i kvällstidningarna men de flesta undrar ändå vad en daytrader gör på dagarna.

En daytrader har inga positioner kvar när börsen stänger

Som daytrader så ser du alltid till att sälja dina positioner i marknaden innan dagens slut. Det är därför du kallas daytrader eller dagshandlare på svenska. Vanligtvis handlar du i aktier som har en hög omsättning (köp- och säljvolym) och volatilitet för dagen.

Till exempel: Om det är rapportdag i Fingerprint Cards så brukar det vara en hög omsättning på pengar i aktien och den blir volatil. Då kan du som daytrader dra nytta av kortsiktiga rörelser för att tjäna pengar. Det är också lättare att ta sig in och ur aktien.

För att hitta aktier med hög omsättning så kan du använda dig av tradingprogram som Infront (populäraste handelssystemet). Då kan du få upp listor på de mest omsatta aktierna och sedan klicka upp grafen för att börja handla aktien. Professionella daytraders har flera skärmar så de kan bevaka aktuella aktier på olika skärmar.

Riskhantering och 2%-regeln

Som daytrader är du nöjd om du får rätt 6/10 gånger. Du vill inte riskera att förlora stora delar av ditt kapital då det blir svårt att komma tillbaka från sådana förluster. Förlorar du 50% av ditt kapital så måste du få en avkastning på 100% för att komma tillbaka på noll. Därför brukar många daytraders ha en 2%-regel som säger att du inte får satsa mer än 2% av ditt totala kapital i varje affär på börsen.

Att bli duktig på riskhantering är mycket viktigt som dagshandlare. Det optimala är att ha en stor uppsida och liten nedsida i en aktie. Du vill alltså ha bra odds i varje trade du gör för att bli en lönsam trader. Bra odds är till exempel 100% uppsida och 20% nedsida.

Hitta en edge som trader

Många daytraders gillar att handla i småbolag på börsen då det är mer psykologi som styr där. I större bolag (large cap) så är det mycket robothandel och algoritmer som styr handeln. Med andra ord är det svårt att få en edge där som privatperson.

Hur hittar man sin edge som trader? Enklaste svaret är att testa vad som funkar för dig och lägga ner mycket skärmtid. Kanske är det nyhetshandel som passar dig? Eller att handla på köp- och säljflöden?

För att bli en lönsam daytrader är det viktigt att du hittar din edge och sedan handlar när du har oddsen på din sida. Det kan handla om att du upptäcker ett mönster eller att vissa villkor uppfylls där du vet att sannolikheten att göra vinst är stor. Då satsar du dina 2% av ditt totala kapital.

Hur mycket pengar behövs för att jobba som daytrader?

Svaret är att det beror på. Är du ensam i ditt hushåll? Ja då kanske 200 000 till 300 000 kronor räcker. Om du har barn att försörja så behöver du ett större startkapital. Det viktiga är att ditt startkapital ska vara tillräckligt stort för att kunna generera en ”månadslön” på 20 000 kronor efter skatt. Du behöver också ha en buffert under första halvåret ifall din daytrading går dåligt.

Vad tjänar en daytrader?

Det positiva är att det finns inget tak på hur mycket du kan tjäna som daytrader. Du byter inte tid mot pengar som på ett vanligt jobb. Istället är det ditt kapital som jobbar och där finns det hävstångseffekter att få. Ditt kapital är skalbart i jämförelse med dina arbetsbara timmar på dygnet.

Därför kan du tjäna allt från 10 000 kronor månaden till flera miljoner i månaden. Men kom ihåg att du kan förlora hela ditt startkapital också. Daytrading är inte lätt, i så fall skulle alla göra det.

Kristjan Kullamägi från 50k till 800 mkr (CAGR 268%)

En känd self-made daytrader i Sverige är Kristjan Kullamägi som tjänade 360 miljoner kronor under 2021. På hans blogg skriver han själv att förmögenheten uppgår till 820 miljoner SEK under 2021.Han kör trading med aktier i USA sedan 2011 då han började som 23-åring med 50 000 kronor som startkapital. Hans CAGR 2013-2019 uppgår till 268% enligt hans hemsida. Tidningar som Wall Street Journal och DN har skrivit om hans framgång.

Redan 2017 var han rik nog för anse sig själv som finansiellt självständig. Han har dock alltmer gått mot swingtrading som han anser är mer lönsamt och har större potential. Detta kan vara en konsekvens av att hans kapital har växt. Så här säger han själv om valet att byta till swingtrading:

Jag insåg att när aktier gör stora rörelser tar det vanligtvis veckor och månader. Varför dagshandla när du istället kan försöka fånga de stora rörelserna? Mycket mindre arbete för mer pengar OCH mer skalbarhet.
Du behöver inte vara vid skärmen hela tiden, faktum är att du kan göra andra saker under större delen av handelsdagen. För att tjäna miljoner på handel behöver du inte vara framför skärmen under större delen av marknad-sessionen.

Källa: qullamaggie.com

Kristjan Kullamägi rekommenderar dessa böcker

Kristjan Kullamägi favoritböcker som han anser att man måste läsa för att bli en duktig daytrader och swingtrader:

Självlärda framför datorskärmen

Leva på daytrading

Att bli en daytrader ändrar också annat i livet. Du har inte längre ett jobb att gå till och du kommer att sakna det sociala arbetslivet. Folk kommer också ha svårt att förstå vad du jobbar med.

De flesta daytraders har ingen utbildning på en skola eller liknande. Istället är de flesta självlärda framför datorskärmen eller har läst böcker om teknisk analys och flöden. En bok som flera daytraders och swingtraders rekommenderar är How to Make Money in Stocks: A Winning System in Good Times and Bad, många menar att det är den enda boken du behöver läsa för att bli duktig.

Hur blir man daytrader?

Enklaste är att först öppna ett Pro-konto hos Avanza som är anpassat till daytraders. Sedan är det skärmtid som gäller, att bygga upp en erfarenhet om hur börsen och aktier rör sig. Det krävs också tid att sätta sig in i handeln och orderläggning.

Så börja med att öppna ett konto och handla för småpengar med Avanzas minicourtage på 1 kr. Med tiden så kan du bygga på med kunskap från böcker och lärdomar som gör att du kan göra större aktieaffärer.

Teknisk analys och verktyg

Några viktiga verktyg att hålla koll på som daytrader som ingår i teknisk analys: grafer, stödlinjer, motståndslinjer, trender, trendlinjer, trendkanaler, candlestick-diagram, Elliots vågteori, dubbelbotten, dubbeltopp, huvud och skuldra, omvänd huvud och skuldra, glidande medelvärden, MA200, MA50 och volym.

Om du vill lära dig mer om dessa verktyg så kan vi rekommendera en av de bästa böckerna om teknisk analys på svenska: Teknisk analys med Johnny Torssell