Hur blir man miljonär?

Hur blir man miljonär

Många drömmer om att vara miljonär. Men hur blir man miljonär egentligen? Här avslöjar vi hemligheterna som de rika känner till och lär ut till sina barn.

För att bli miljonär är det vanligaste sättet att starta ett företag där det finns en stor efterfågan på dess tjänster eller produkter. Sen vill du ha bra marginaler i din affärsrörelse så att du har pengar över till återinvestering och utdelning.

Många företagare lever gott på ett företag som omsätter 1-3 miljoner kronor och gör 500 tusen kronor i vinst. Då finns utrymme till både en marknadsmässig lön och privata utdelningar. Ungefär 50% av alla som blivit rika i Sverige har blivit det på eget företagande. Du behöver inte bygga upp nästa Facebook eller Amazon, det räcker att du har 10 anställda för att du ska kunna bli riktigt rik och miljonär flera gånger om. Om du har en verksamhet med hög vinstmarginal så räcker det med att bara du själv är anställd, vilket kan vara skönt för att slippa ansvar.

De rikaste är inte miljonärer utan miljardärer

Om du tittar på de rikaste i Sverige så är nästan alla från näringslivet. Det är personer som Gustaf Douglas, Melker Schörling, Fredrik Lundberg, Carl Bennet med flera. Dessa herrar har gemensamt att de alla äger hela företag eller andelar i företag, så kallade aktier. Om du äger kapital i företag eller fastigheter så kommer det med tiden bli stora värden som bygger förmögenheter. På topplistorna finna inga personer som har spekulerat, daytradat eller vunnit på lotter eller spel. Det finns heller inga sportstjärnor bland de absolut rikaste.

Miljardärer med störst aktieportfölj

  • 161 Miljarder kronor – Stefan Persson. Äger aktier i H&M.
  • 144 miljarder kronor – Gustaf Douglas. Äger aktier i Latour.
  • 122 miljarder kronor – Melker Schörling. Äger aktier i bland annat Hexagon.
  • 94 miljarder kronor – Carl Bennet. Äger aktier i Lifco.
  • 59 miljarder kronor – Fredrik Lundberg. Äger aktier i Lundbergsföretagen.
  • 51 miljarder kronor – Erik Selin. Äger aktier i Balder.
  • 45 miljarder kronor – Bröderna Lundin. Äger aktier i Lundin Energy.
  • 31 miljarder kronor – Rutger Arnhult. Äger aktier i Castellum.
  • 26 miljarder kronor – Antonia Ax:son Johnson. Äger aktier i Axfood.
  • 24 miljarder kronor – David Mindus. Äger aktier i Sagax.

De mest förmögna är inte miljonärer utan miljardärer. Företag är skalbara, det vill säga, du kan anställa fler och expandera internationellt. Genom att återinvestera vinster så kan du växa ditt företag snabbare. Att vara sportstjärna eller lotterivinnare är inte skalbart utan begränsat till dina egna prestationer och tur. Som företag kan du få hävstång i din affärsidé genom att låna pengar eller anställa medarbetare.

Lästips: Hur man blir rik utan tur

Hur blir man miljonär som privatperson?

Hur blir man miljonär som vanlig lönetagare? Om man ska bli miljonär som privatperson så är det en bra idé att ha en hög inkomst och sedan investera större delen av lönen i aktier på börsen. Det är fantastiskt att du kan köpa dig in i samma företag som några av Sveriges rikaste äger. På det sättet kan du vara med på resan och bygga din förmögenhet sida vid sida med dem. Om du är ny på investeringar så kan du börja att spara i passiva indexfonder som Avanza Zero eller Spiltan investmentbolag som placerar pengar i sveriges finaste investmentbolag. Under tiden kan du lära dig mer om hur man värderar företag och hur börsens dynamik fungerar. Efter en 3-5 år kan du börja investera i enskilda aktier. På sikt kanske du blir en framgångsrik investerare i småbolag på börsen, och då kan förmögenheten växa riktigt snabbt.

Lästips: Jag har fått 3 miljoner i arv

Det är viktigt att lyfta fram att du behöver inte vara en duktig investerare för att lyckas på börsen. Faktum är att många fondförvaltare är sämre än snittet på att välja aktier. Det är med andra ord svårt att slå börsindex varje år. Som tur är finns det idag indexfonder som följer börsindex så att du alltid får samma avkastning som börsen. Exempel på sådana fonder är Avanza Zero (Sverige) och Avanza Global (världen).

Lämna en kommentar