Spara pengar som föräldraledig

Spara pengar som föräldraledig

Att spara pengar som föräldraledig kan vara knepigt då inkomsten inte är den högsta under småbarnsåren samtidigt som kostnader för barn, bilar och bostad kan bli höga. Så hur kan man spara pengar som föräldraledig? Här kommer våra tips.

Att få barn kan innebära en chock för många när det kommer till nya kostnader. Ett bra tips är därför att spara överskottet av din lön på ett sparkonto med hög sparränta så har du en buffert den dag du har barn. Alternativt så kan du månadsspara i fonder med låga avgifter för att få pengarna att växa snabbare.

Prata om pengar hemma

Det är viktigt att du pratar med din partner om pengar och hushållets kostnader. Hur ska ni dela på kostnaderna? Är det hälften var som gäller eller ska ni fördela på vem som har högst inkomst? Genom att prata om pengar med varandra så blir det lättare att komma överens om vilka utgifter man ska ha under föräldraledigheten.

Som föräldraledig måste man dra ner på kostnader

Under småbarnsåren är det många inköp som ska göras; allt från skötbord, spjälsäng, barnartiklar, blöjor, barnvagn, bilstolar och så vidare. Därför kan ni behöva dra ned på vissa kostnader för att spara pengar. Det kan handla om att avstå dagstidning eller ett Netflix-abonnemang. Eller att ha en bil istället för två. Vanligtvis sparar man in på resor och restaurangbesök då dessa ändå blir svåra under de första åren med småbarn hemma.

Det viktigaste är att ni försöker skaffa en uppfattning om vart era pengar går någonstans. Så spara kvitton, fakturor och kontoutdrag och gör en lista på era månadskostnader för att se vad ni kan dra ner på.

Tips på hur du som föräldraledig kan spara pengar

  • Köp begagnade barnkläder på Tradera, Blocket eller i second-hand butiker. Barn växer snabbt ur sina kläder så här kan du spara pengar
  • Gör barnmaten själv hemma istället för att köpa barnmatsburkar
  • Storhandla med en månadsbudget eller veckobudget
  • Förhandla bolåneräntan och dina försäkringspremier
  • Byt elbolag, försäkringsbolag, bank eller mobiloperatör
  • Avsluta tidningsprenumerationer, tv-kanaler, gymkort och andra återkommande kostnader som du inte hinner med som föräldraledig
  • Sluta röka och dra ned på alkohol och godis
  • Du behöver inte göra dyra utflykter eller köpa dyra leksaker för att ditt barn ska bli glad. Det småbarn gillar är att leka med föräldrarna
  • Spara 10% av din föräldrapenning om du kan. På ett år eller fem år blir det mycket pengar om du har bra sparränta

Lämna en kommentar