Bästa sparkontot 2022

Här har vi sammanställt topplistor på bästa sparkonto 2022 med insättningsgaranti. Jämför sparränta nedan och klicka på länken för att öppna sparkonto.

SparkontoSparräntaInsättningsgaranti
1.Sparkonto+ Nordax0,95%Ja
2.Sparkonto+ Santander0,95%Ja
3.Sparkonto+ Collector0,95%Ja
4.Sparkonto+ Resurs Bank0,95%Ja
5.Sparkonto+ Froda0,95%Ja

Alla sparkonton i listan omfattas av den statliga insättningsgarantin. Den gäller upp till ett belopp på 950 000 kronor per bank.

Fördelen med Sparkonto+ hos Avanza är att du kan göra interna överföringar till ditt investeringssparkonto när ett köptillfälle dyker upp i en aktie eller fond. Överföringarna sker direkt mellan kl. 08.30-17.00. Du kan också flytta pengar mellan de olika sparkontona när någon av dem höjer sparräntan.

4spar – Hög sparränta men utan garanti

Finansbolaget 4spar har funnits i nuvarande form sedan 2011. Bolaget har länge erbjudit en av marknadens mest attraktiva sparräntor. Det var först januari 2019 som man sänkte den rörliga sparräntan från 6,5 till 5,5%. Sparräntan är fortfarande en av de bästa. Det rörliga sparkontot är fortfarande helt avgiftsfritt och du får göra hur många uttag som helst. Vill du binda sparkontot så kan du få upp till 8,1% ränta. Sparvillkoren är att du minst måste göra insättningar på 1000 kr och max 50 000 kronor. Nackdelen är att sparkontot inte har insättningsgaranti. Läs mer om 4spar här.

4spar

Ränta: 5,5%
Insättningsgaranti: Nej
Fria uttag: Ja


Collector Bank – Bra val med insättningsgaranti

Collector är ett svenskt företag med huvudkontor i Göteborg. Tjänster som man erbjuder är allt ifrån kreditkort, lån och sparkonton. Som privatperson kan du förmånligt spara pengar hos Collector med 0,85% rörlig ränta och obegränsade uttag. Om du vill binda sparkontot så kan du få upp till 1,5% ränta. Fördelen med Collector Bank är att deras konton omfattas av statlig insättningsgaranti. Nackdelen är att sparräntan ändå är låg och under inflationen. Slutligen är det ändå en av de mest attraktiva räntorna du kan få bland sparkonton med insättningsgaranti. Tips: Du kan även spara hos Collector via ditt konto på Avanza.

Collector sparkonto

Ränta: 0,65%
Insättningsgaranti: Ja
Fria uttag: Ja


Varför ingen ränta på sparkontot (lönekontot)?

Bästa sparkontot 2020

Det är tyvärr vanligt att man som privatperson har sina pengar stående på lönekonton hos sin storbank. Det blir ju enkelt så när lönen kommer in och ens bankkort och kreditkort är kopplade till det kontot. Dessutom brukar man betala sina räkningar från sitt lönekonto. Det är därför viktigt att du bestämmer dig för att börja flytta pengar från ditt lönekonto till ett sparkonto med bra ränta. Det kommer löna sig på sikt! Om du tycker det är jobbigt att göra manuella överföringar så kan du sätta upp ett autogiro som automatiskt överför ett belopp till ditt nya sparkonto vid varje lön. Se till att öppna ett sparkonto så slipper du nollränta på lönekontot.

Varför har bästa sparkontot ingen insättningsgaranti?

Att de bolag som erbjuder bästa sparkontot inte har någon insättningsgaranti beror på att de inte är banker. Att vara bank innebär en hög regelefterlevnad och att du tillsammans med staten ska garantera dina kunders pengar. Om du är kreditbolag eller finansbolag under tillväxt så behöver man extern kapital för att växa snabbare. Då är det vanligt att man lånar pengar från privatpersoner eller företag. De företag som har en hög sparränta kan erbjuda det eftersom man har så bra lönsamhet på sitt egna kapital. De går alltså fortfarande plus på att låna ut pengar till dig. Därför är inlåningskonton en populär finansieringsform för många bolag.

Hitta sparkonto på nätet

Skatt på sparkonto

Skatt på sparkonto är 30% och kallas kapitalskatt. Du betalar alltså 30% skatt på din ränteavkastning. Normalt är det i slutet av året som din skatt dras automatiskt från ditt inlåningsföretag.

Jämför sparkonto smart 2022

När du jämför sparkonton så måste du titta på flera faktorer. Det går inte att ta hänsyn till bara en sak, du måste titta på helheten och ställa det mot vilken risk du är villig att ta. Det här är några saker du måste titta på:

  • Historiken på sparkontot
  • Bank eller kreditbolag
  • Räntan
  • Rörlig ränta eller fast ränta (låst sparkonto)
  • Insättningsgaranti
  • Avgifter
  • Fria uttag
  • Bindningstider
  • Lättillgänglig kundtjänst

Det är viktigt att titta på historiken. Hur länge har bolaget eller banken erbjudit samma höga sparränta? Om de behållit räntan under flera år så sänker de inte den i första taget. Det blir snabbt krävande att behöva flytta pengarna mellan olika sparkonton varje gång en aktör byter sparränta. Försök därför hitta de bästa sparkontona som behållit räntan under en längre tid. Vill du jämföra fler sparkonton så kan du titta på sidan bästa sparräntan 2022.

Källor: Riksgälden.se, 4spar.se, Collector.se

Lämna en kommentar