Swingtrading

Swingtrading är ett populärt och relativt vanligt investeringsalternativ på börsen. Metoden går ut på snabba aktieköp som sker med några dagars, till ett par veckors, mellanrum.

Swingtrading

För att ta reda på när det är tillfälle att köpa och/eller sälja används olika analysmetoder som visar allt från trender, analyser, rapporter, algoritmer och historiska mönster. Sakta men säkert byggs ett tradingkapital upp, men för att det ska ske krävs såväl träning som tålamod och god analysförmåga.

Vad är swingtrading?

Till skillnad från daytrading handlar swingtrading om att snabbt och effektivt köpa upp aktier eller andra värdepapper som man sedan behåller i några dagar upp till ett par veckor.

Det är med andra ord kortsiktig handel det rör sig om, som dock inte är lika kort som inom daytrading där investeringar endast behålls under en enda dag. Därmed lämpar sig aktier som har mycket volym och likviditet vilka också är lättare att hitta köpare till när de ska säljas vidare.

Program för swingtrading

Det är viktigt att vända sig till seriösa och kunniga aktiemäklare som erbjuder bra trading-produkter. Även om en aktie går både upp och ner ska du kunna tjäna pengar på den och det är viktigt att mäklaren har öppet för handel samtidigt som marknaden har öppet. En bra riktlinje är att valutor och värdepapper generellt sett handlas dygnet runt från måndag till fredag.

Med erfarna aktiemäklare som exempelvis Avanza och Nordnet kan du få hjälp med att hantera verktyg som Infront Active Trader (testa gratis hos Avanza här). Det är ett verktyg som erbjuder realtidskurser för aktier, valutor och index med mera. Dessutom erbjuds handelsfunktionalitet som blankning och click-trading. Infront Active Trader är mycket uppskattat både av handlare och mäklare då det till stora delar kan skräddarsys efter kundernas behov. Läs vårt omdöme av Infront som tradingprogram här.

Swingtrading hos Avanza

Avanza är en av Sveriges största aktiemäklare online för personer som sparar och investerar i aktier, värdepapper, fonder et cetera på nätet. De har dessutom bra produkter för mer kortsiktig trading och handlar med ett flertal börser och marknader. För traders har de ett speciellt konto som heter Pro där du får ett lågt courtage på 0,034%, gratis traderprogram och VIP-nummer till mäklare.

Swingtrading hos Nordnet

Även Nordnet är en framstående svensk nätmäklare som också erbjuder ett brett och bra aktieutbud. De har dessutom börshandlade produkter med bland annat index och råvaror som underliggande produkter. Nordnet har precis som Avanza ett speciellt konto för seriösa traders som heter Active Trader med 0,034% i courtage.

Det kostar inget att registrera konto på både Avanza och Nordnet, så du kan testa båda mäklarna och sedan jämföra vilket tradingkonto du tycker är bäst. Obs! Det som kan vara värt att tänka på är att nätmäklare som används för långsiktiga investeringar även kan användas för trading.

Swingtrading i aktier

Vill du lyckas med swingtrading krävs god kännedom om vad som sker på marknaden, i samhället och runt om i världen. Börs- och aktiepriserna påverkas av flera faktorer, inte minst globalt.
Önskar du hög tillväxt på de pengar du satsar är swingtrading med aktier ett utmärkt alternativ.

Idag är det relativt billigt att handla aktier online och många nätmäklare har lägre courtage än någonsin. Aktier behöver alltså inte vara särskilt dyra, men de behöver inte heller innebära särskilt stora ekonomiska risker. I synnerhet inte om de köps genom seriösa bolag till rimliga priser och är uppbyggda på så vis att de ger en trygg avkastning över en längre period.

Det är lätt att låta känslorna ta över när man handlar med aktier och värdepapper, även om en av de viktigaste aspekterna av swingtrading är att bibehålla lugnet och att ha en tydlig strategi även när det går sämre under vissa perioder. Även om investeringarna minskar i värde behöver du ha tillräckligt med kunskap för att våga lyssna på förnuftet.

Swingtrading strategier

När du sysslar med swing trading behöver du ha något man kallar edge, vilket är detsamma som en swingtrading-strategi. Gentemot konkurrenterna är en tydlig edge en av de bästa sakerna du kan skaffa dig.

Inom swingtrading lägger du med fördel en order på kvällen alternativt tidig morgon innan börsen hinner öppna. Det är ytterligare en skillnad mot daytrading, där du avslutar du dina trades innan dagens slut. Det innebär att flexibiliteten är större inom swing trading eftersom du kan göra dina investeringar i princip när du vill på dygnet.

För att avgöra hur stor startsumma du har att röra dig med kan du med fördel ta reda på storleken på din aktiemäklares courtage. Du vill ju inte att eventuella vinster ska ätas upp av diverse omkostnader, såsom avgifter till aktiemäklarna till exempel! Det är också mycket viktigt att enbart investera pengar som du har råd att förlora, vilket inte enbart skyddar mot ekonomisk ruin utan dessutom eliminerar risken för känslorna att styra din trading. Nedan kommer ett par exempel på framgångsrika swingtrading-strategier.

Lästips: Hur du lever på daytrading

Momentumstrategi

  • Identifiera aktier med starkt momentum genom att använda tekniska indikatorer som RSI (Relative Strength Index), MACD (Moving Average Convergence Divergence) eller stokastisk oscillator.
  • Vänta på att aktien ska ha en tydlig riktning, antingen uppåt eller nedåt, medan den fortfarande befinner sig i ett trendmässigt läge.
  • Gå lång (köpa) när aktien visar en uppåtgående trend och sälj när trenden börjar tappa fart eller omvänds. Gör motsatt riktning för korta positioner (sälj högt, köp tillbaka lågt).

Teknisk analys

  • Använd olika tekniska analysverktyg som stöd- och motståndsnivåer, trendlinjer och candlestick-mönster för att identifiera potentiella svängpunkter i prisutvecklingen.
  • Vänta på att priset ska närma sig en tydlig stöd- eller motståndsnivå och bedöm om det finns tecken på att priset kommer att vända.
  • Gå lång vid stödnivåer när priset visar tecken på att vända uppåt och gå kort vid motståndsnivåer när priset börjar vända nedåt.

Läs mer om teknik analys här.

Bollinger Bands-strategi

  • Använd Bollinger Bands-indikatorn, som består av en mittlinje baserad på en glidande medelvärde och två band som representerar volatiliteten i priset.
  • Invänta perioder av låg volatilitet när banden är snäva och priset handlas inom banden. Detta indikerar vanligtvis en kommande volatilitetsökning.
  • Gå lång när priset bryter över det övre bandet och sälj när priset bryter under det nedre bandet.

Kurser online

Det finns en rad olika onlinekurser för den som vill lära sig swingtrading. Det är allt från civilingenjörer till ekonomer och aktiemäklare som håller i en- eller flerdagskurser via nätet (och i vissa fall en eller ett par föreläsningstillfällen).

För den som redan har en del kunskap och insikt i vad trading innebär finns det filmer och instruktioner på YouTube där du kan ta del av tips och råd för att få ännu mer insikt i tradingbranschen.

Dessutom finns det ett antal forum och böcker som behandlar ämnet swingtrading och som kan vara nog så viktiga att ta del av som komplement till en onlinekurs.

Vilken avkastning kan swingtrading ge?

I början av din karriär som swingtrader kommer du med all sannolikhet att gå med förlust – åtminstone under en period. Att bli helt fri från förluster är nästintill omöjligt, men du kommer att minimera förlusterna med tiden och du kommer också att kunna tjäna riktigt mycket pengar. Om du ger det tid, vill säga.

Det finns egentligen inga gränser för hur mycket pengar du kan tjäna på swingtrading, handlar du index och aktier med hävstång så blir din vinst eller förlust större. Mest handlar det om hur snabbt och effektivt du kan identifiera vilka tillfällen som är lämpliga för köp och sälj, samt vilka aktier som är värda att investera i. Här kan en seriös aktiemäklare i kombination med kunskap och hållbara strategier vara nog så viktiga aspekter att ta hänsyn till.

Genom att investera pengar som du har råd att förlora kan du hålla känslorna utanför när du är inne i en sämre period. Att räkna med en avkastning på mellan 10 – 30% är en rimlig långsiktig förväntning, men då krävs det att du har en strategi (en edge) som fungerar. Så småningom kommer du med all sannolikhet nå en genomsnittlig avkastning på omkring 20% per år, även om det kommer att ta väldigt lång tid. Och tid måste det få lov att ta, glöm aldrig det.