Hållbara aktier

Hållbara aktier

Bästa hållbara aktier 2024 hittar du här. Vi har sorterat ut de aktier som är populärast i ESG-fonder och som har haft en bra utveckling på börsen.

AktieUtveckling
5 år
Årlig
vinsttillväxt
5 år
Verksamhet
Nibe+225%14%Energieffektivisering
AAK+81%10%Vegetabiliska fetter
Absolent+261%28%Luftrening
GaroN/A30%Laddstolpar elbil
Nederman+50%7%Luftrening
EssityN/A12%Hygienartiklar
Beijer Ref+263%18%Klimatreglering
Systemair+19%8%Ventilationslösningar
Hexagon+57%14%Mätlösningar
Assa Abloy+14%5%Säkerhetslösningar
Investor+45%8%Investmentbolag
Sweco+201%+15%Teknikkonsult
Alfa Laval+20%+7%Värmeöverföring
Arise+81%N/AVindkraft
Eolus Vind+154%+21%Vindkraft

Att investera i aktier innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, och du kan förlora hela eller delar av ditt investerade kapital.

Aktierna i listan ovan är populära i fonder som investerar i ESG-aktier med fokus på miljö, klimat, etik, ny teknik och jämställdhet.

Bästa hållbara aktie senaste 5 åren är Beijer Ref med en kursutveckling på +263% (exklusive utdelningar). Vinsttillväxten har samtidigt varit +18% per år. Beijer ref är en hållbar aktie eftersom man erbjuder kylprodukter som hela tiden uppfyller de högsta miljökraven. Nya EU-direktiv kräver att miljöfarliga kylmedier ska fasas ut till år 2030, vilket gynnar Beijer Ref.

På andra plats kommer Absolent med en kursutveckling på +261% och vinsttillväxt på +28% per år. Absolent tillverkar och säljer luftreningsmaskiner som renar luften i fabriker och på arbetsplatser. I dagsläget skyddar man 1,5 miljoner människor från föroreningar i luften, vilket i sin tur räddar liv.

På tredje plats har vi Nibe med en kursutveckling på +225% och 14% årlig vinsttillväxt. Nibe erbjuder produkter inom värme och energieffektivisering. Exempel på produkter är värmepumpar, solpaneler och värmekaminer.

Hållbara aktier är en stark trend

Att spara hållbar är en stark trend där 1 av 3 personer väljer att investera i hållbara aktier eller fonder, enligt Fondbolagens förening. Att välja hållbara investeringar ökar pressen på företagen att ta sitt ansvar för samhället och miljön. Men vad är hållbarhet egentligen? Det finns tre bedömningsgrunder som gör en aktie hållbar:

  • Social påverkan – Hur företaget påverkar samhället och människor, exempelvis mäter man sjukskrivningar, arbetsplatsolyckor, jämställdhet och mänskliga rättigheter.
  • Ekonomisk påverkan – Hur företaget hjälper människor och samhällen ur fattigdom och förbättrar människors liv med den skatt man betalar.
  • Miljö- och klimat påverkan – Hur företaget arbetar för att motverka påverkan på luft, vatten, jord, växtlighet och djur.

Hållbart företagande och hållbara affärer är här för att stanna och allt fler privatpersoner väljer fonder som har höga betyg inom hållbarhet. Det i sin tur gör att fonderna allt mer väljer att investera i hållbara företag. Under år 2018 placerades 38 miljarder euro i fonder inriktade på etiska och hållbara investeringar enligt Morningstar.

Lästips: Bästa hållbara fonder 2024

Tips på hur du sparar hållbart

Det viktigaste när man ska investera hållbart är att fundera på vad som är viktigt för dig. Är det att exkludera branscher som tobak, olja, gambling, alkohol och vapen? Eller är det att investera i aktier där ledningen tar ansvar för klimat och samhället? På Avanza kan du sortera aktier och fonder efter betyg inom hållbarhet och CO2-risk. Du hittar deras temasida om hållbara investeringar här.