Aktieböcker – Böcker om aktier och privatekonomi

Här hittar du bra boktips på de bästa böckerna om aktier, rikedom, trading, finans, sparande och investeringar. Aktieböckerna kostar en hundralapp men kan ge, vid rätt användning, kunskap som är värd många miljoner kronor. Den bästa investeringen du kan göra är i dig själv.

Topplista böcker
One Up On Wall Street - Peter Lynch

One Up On Wall Street - Peter Lynch

Boken tar ett sällsynt bra grepp om hur du ska värdera tillväxtbolag utifrån vinsttillväxt och P/E-tal. Begrepp som tenbagger och investeringsstilen GARP kommer från Peter Lynch som hade 29% årlig avkastning i 13 år via sin fond Magellan. Den här boken är en av de bästa du kan hitta inom aktieinvesteringar och borde ägas av alla investerare.

Kunskapsnivå: Nybörjare - Medel
Språk: Engelska
Köp boken
Rich Dad

Rich Dad, Poor Dad - Robert Kiyosaki

Rich Dad Poor Dad är världens mest sålda bok inom privatekonomi (32 miljoner sålda exemplar) och har blivit både hyllad och kritiserad. Boken tar upp ett känsligt ämne, nämligen pengar och hur du ska tänka för att bli rik. I boken får du konkreta exempel på varför vissa förblir fattiga och varför andra blir rika. För dig som vill förbättra din privatekonomi så är den här boken den första du ska läsa.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
The Outsiders

The Outsiders - William N Thorndike

Boken föklarar varför det är viktigt för en VD att vara duktig på kapitalallokering. Företagsförvärv kan skapa en otrolig framgång om det görs på rätt sätt. I den här boken får du lära dig vad som utmärker en Outsider VD och varför kapitalallokering är så viktigt. Bill Ackman och Warren Buffett har sagt att boken är en av de viktigaste inom business. “A book that details the extraordinary success of CEOs who took a radically different approach to corporate management.” — Charlie Munger. Recension: The Outsiders.

Kunskapsnivå: Medel - Avancerad
Språk: Engelska
Köp boken
Bok: The most important thing av Howard Marks

The most important thing - Howard Marks

Howard Marks har via sin fond Oaktree Capital haft en årsavkastning på 19% senaste 22 åren. I den här boken får risk, cykler och "second-level thinking" ett stort utrymme med värdefulla insikter. Warren Buffett, Seth Klarman och Joel Greenblatt har rekommenderat boken till investerare. ”When I see memos from Howard Marks in my mail, they’re the first thing I open and read. I always learn something, and that goes double for his book.” – Warren Buffett. Recension: The most important thing.

Kunskapsnivå: Medel - Avancerad
Språk: Engelska
Köp boken
Common Stocks and Common Sense

Common Stocks and Common Sense - Edgar Wachenheim

Edgar Wachenheim driver Greenhaven Associates som från 1990 till 2014 hade en avkastning på 18% per år. Boken är praktiskt lagt med case studies och behandlar detaljer i investeringsprocessen och hur tankegången går vid bolagsvärdering. Författaren tar dig igenom 11 bolagscase och hur han har räknat. Boken passar bra för de investerare som redan har 5 års kunskaper och vill få nya insikter.

Kunskapsnivå: Avancerad
Språk: Engelska
Köp boken
The essays of Warren Buffett

The Essays Of Warren Buffett: Lessons For Investors And Managers - Lawrence A. Cunningham

Warren Buffett är världens bästa investerare med 21% årlig avkastning under otroliga 53 år. Den här boken har samlat alla aktieägarbrev som Buffett har skrivit till sina investerare genom åren. Breven är fyllda med kunskaper inom bokföring, värdering och sunda tankesätt. Eftersom Warren Buffett inte har skrivit någon bok själv så är det här det närmaste du kommer hans "egna bok".

Kunskapsnivå: Avancerad
Språk: Engelska
Köp boken
The Little Book That Still Beats the Market

The Little Book That Still Beats the Market - Joel Greenblatt

Joel Greenblatt är en värdeinvesterare som via sin hedgefond Gotham Capital har skapat en årlig avkastning på 40% i 21 år. Boken handlar om "The Magic Formula" som sorterar ut de mest lågvärderade bolagen med högst avkastning på investerat kapital via två nyckeltal. Formulan har historiskt varit framgångsrik och slagit index. Professor Bruce Greenwald, Columbia University, har sagt att boken är den bästa som skrivits inom modern värdeinvestering.

Kunskapsnivå: Nybörjare-Medel
Språk: Engelska
Köp boken
Zero to one

Zero to One - Peter Thiel

Peter Thiel har grundat PayPal och var första investeraren i Facebook. I den här boken delar han sin filosofi kring startups och entreprenörskap. Han behandlar konkurrens och monopol samt hur småbolag kan skala upp och bli framgångsrika. Bakom riktar sig till dig som vill bygga företag eller investera i småbolag. "Peter Thiel has built multiple breakthrough companies, and Zero to One shows how" - Elon Musk

Kunskapsnivå: Nybörjare-Medel
Språk: Engelska
Köp boken
Peter Lynch - Beating the street

Peter Lynch - Beating the street

I den här boken skriver Peter Lynch om sina år i fonden Magellan och berättar om hur han tänkte vid olika aktieköp. Boken har dessutom en mix av små tips och strategier på aktiemarknaden. Boken är skriven i början av 90-talet, men det som Lynch skriver om banker och cykliska företag gäller även idag. Den här boken passar bra att läsa efter One up on Wall Street.

Kunskapsnivå: Nybörjare-Medel
Språk: Engelska
Köp boken
The Small-Cap Investor

The Small-Cap Investor - Ian Wyatt

Boken handlar om uppsidan med småbolag som växer kraftigt över 20%. Författaren förklarar varför small cap är så bra och hur du hittar vinnaraktierna i segmentet. Exempel på kapitel är hur du hittar tillväxttrender och hur du ska positionera dig innan fonder börjar köpa in sig i aktien. Författaren upprepar sig lite i boken, men det finns ändå bra tips att hämta för nybörjaren.

Kunskapsnivå: Nybörjare-Medel
Språk: Engelska
Köp boken
Buffett: The Making of an American Capitalist

Buffett: The Making of an American Capitalist - Roger Lowenstein

I den här biografin beskrivs Warren Buffets barndomstrauman med hans mammas raseriutbrott och flytten till Washington där han inte trivdes. Boken är också detaljrik kring Warrens bolagsköp under karriären. En av de bästa biografierna om Warren Buffett tillsammans med The Snowball. Mycket läsvärd för dig som vill förstå världens bästa investerare lite bättre.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Engelska
Köp boken
The Intelligent Investor - Benjamin Graham

The Intelligent Investor - Benjamin Graham

Boken som är skriven av Warren Buffetts läromästare Benjamin Graham är helig för de flesta värdeinvesterare. Denna bok var länge Buffetts bibel och är grunden till hans fråmgång på aktiemarknaden. Filosofin i boken är att minimera förluster och ta vara på möjligheterna som den manodepressiva "Mr Market" erbjuder. Boken är skriven 1949 så den är lite tungläst, med andra ord så är det ingen bok man sträckläser. “If you read just one book on investing during your lifetime, make it this one.” - Fortune.

Kunskapsnivå: Nybörjare-Medel
Språk: Engelska
Köp boken
Common Stocks & Uncommon Profits - Philip A Fisher

Common Stocks & Uncommon Profits - Philip A Fisher

Warren Buffett brukar ofta säga att han är 15% Fischer i sin investeringsstrategi. Det här är Philip A Fishers kända bok som beskriver detaljerat hur du utvärderar ett bolags kvalitativa egenskaper såsom personal, ledning, kultur och produkter. Boken som handlar om aktier är skriven på 50-talet, så den kan stundtals upplevas som lite trögläst. Kunskapen är dock tidlös och är extra intressant för dig som är småbolagsinvesterare eller investerar i onoterade bolag. Analysen av entreprenörerna/grundarna, produkten och marknaden blir då extra viktig.

Kunskapsnivå: Nybörjare-Medel
Språk: Engelska
Köp boken
The Snowball: Warren Buffett

The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life - Alice Schroeder

Med sina 832 sidor så är boken den längst skrivna om Warren Buffet. I den här biografin får du reda på varför Buffett har blivit som han blivit. Hur såg uppväxten ut och varför sökte han sig till bolag som inte förändrar sig? Det finns ingen annan bok som på ett så detaljerat sätt beskriver Warrens fru, barn, föräldrar, vänner, affärsbekanta och motgångar som format hans person. “Even people who don't care a whit about business will be intrigued by this portrait. . . . Schroeder, a former insurance-industry analyst, spent years interviewing Buffett, and the result is a side of the Oracle of Omaha that has rarely been seen.”—Time.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Engelska
Köp boken
Teknisk analys med Johnny Torssell

Teknisk analys med Johnny Torssell - Johnny Torsell, Peter Nilsson

Kanske den bästa boken om teknisk analys någonsin? Johnny Torssell är expert på att läsa av psykologin på marknaden. Han har studerat och lärt sig från mästarna i USA. I boken får du bl.a. lära dig om ledaraktier, trendlinjer, volatilitet, volym och vågteorier. Klart köpvärd bok för dig som vill börja med daytrading och swingtrading. Även för värdeinvesterare kan stödlinjer, trender, flöden och hur "elefanterna" agerar vara intressant. Vettigaste boken inom teknisk analys på länge.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
The Big Secret for the Small Investor

The Big Secret for the Small Investor - Joel Greenblatt

Boken handlar om fördelarna som en liten investerare kan ha mot en fondförvaltare. Några handfasta råd är att investera i småbolag och ha en koncentrerad aktieportfölj. Joel Greenblatt förklarar värdeinvestering på ett grundläggande sätt utan att bli långradig. Därför lämpar sig boken till nybörjare på aktier. "One of the best, clearest guides to value investing out there." - Wall Street Journal.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Engelska
Köp boken
The Warren Buffett Stock Portfolio

The Warren Buffett Stock Portfolio - Mary Buffett

Mary Buffett har varit gift med Warren Buffetts son Peter. I den här boken delar hon insikter som har kommit från att ha sett Buffett investera på nära håll. Varför gillar Buffett bolag som är gamla och har stabila vinster som obligationer? Mary räknar och värderar 17 aktiecase som Buffett varit/är ägare i såsom Coca cola, Johnson & Johnson, Moodys, Wal-Mart och Wells Fargo.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Engelska
Köp boken
Med blicken på stigen - Gustaf Douglas

Med blicken på stigen - Gustaf Douglas

Läs om hur en fastighetsförsäljning blev början till företagsimperiet Latour som idag har ett börsvärde på 65 miljarder. Boken handlar om mobbning, orättvisa föräldrar, hämmande släkt, skolåren på internetskola, uppbyggnaden av företagsgruppen och ägandet av gårdar och skog. Boken är inspirerande för dig som är intresserad av näringslivet och själv vill bygga upp en företagsgrupp. Recension: Boken om Gustaf Douglas.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Svenska miljardärer

Svenska miljardärer - Birgitta Forsberg

Boken handlar om några av Sveriges största entreprenörer och finansprofiler. Miljardärerna som alla fått varsitt kapitel är Gustaf Douglas, Mats Qviberg, Bengt Ågerup, Erik Penser, Ayad Al Saffar, Niklas Zennström, Christer Gardell, Robert Andreen, Sven-Olof Johansson och Torsten Jansson. De berättar själva om vägen till miljarderna och ger råd om hur du blir miljardär. Boken är ett måste för dig som är intresserad av näringslivet.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning

Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning - Marcus Hernhag

Boken riktar sig till dig som är nybörjare och vill leva på utdelningar från aktier. Hernhag ger konkreta tips på vad du ska tänka på och vilka aktier som är bra utdelningsaktier. En typisk utdelningsaktie är ett moget och stabilt bolag som inte växer så mycket, men som istället kan dela ut mycket pengar till dig som aktieägare. I USA är det mycket populärt med strategin att köpa ”Blue chips” eftersom du får tid till annat. Recension: Bli rik på aktieutdelning

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Den enkla vägen bli rik på aktieutdelning

Så här blev Warren Buffett världens rikaste person - Per H Börjesson

"Alla kan bli rika på aktier bara man inte har för bråttom" är lite av Per H Börjessons motto. I den här boken skriver han om Warren Buffett och ger tips på vilka aktier han skulle köpa. Börjesson har följt Warren under många år och det är kul att det finns en bok på svenska som förklarar hur världens bästa investerare tänker. Om du är nybörjare på Warren Buffet så är boken en mycket bra introduktion.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Miljonär innan 30

Miljonär innan 30 och pensionär innan 40 - Anonym

En hemlig bloggare har släppt sin bok om hur han lyckades spara sig till flera miljoner kronor. Boken ger bra tips på hur du får en hög sparkvot av lönen genom att spara in på vardagskostnader. Författaren lyckades nå sin första miljon genom att spara ca 10 000 kronor i månaden och sedan belåna bostadsrätten och köpa aktier för pengarna mitt under brinnande finanskris 2008. Boken rekommenderas till den som vill maxa sitt sparande. Recension: Miljonär innan 30.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
De svenska riskkapitalisterna

De svenska riskkapitalisterna: en berättelse om makt, pengar och hemligheter - Carolina Neurath , Jan Almgren

Boken handlar om hur riskkapitalbranschen uppstod i Sverige och vilka individer som tjänat många miljarder kronor på den. Här hittar du porträtt av Harald Mix (Altor), Conni Jonsson (EQT), Robert Andreen (Nordic Capital) och Björn Savén (Industri Kapital). Recension: De svenska riskkapitalisterna.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
En resa mot finansvärldens innersta

Simma med hajar: en resa mot finansvärldens innersta - Joris Luyendijk

Är banktjänstemän verkligen onda? Den frågeställningen försöker författaren besvara genom att intervjua folk i finansbranschen i London. Boken ger en bättre förståelse för hur finansbranschen och folket i den fungerar. "Angelägen läsning för alla med minsta intresse för hur det ska gå för vårt samhälle." - Andreas Cervenka.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Boken om Q

Boken om Q - Mats Qviberg

Läsvärd för dig som är intresserad av aktieinvesteringar och profilerna bakom många börsbolag i Sverige. För dig som följt HQ Bank-krisen i media kan det bli extra intressant. Mats har byggt upp 5 miljarder i förmögenhet genom att ha arbetat sig upp och sedan investera pengarna noga i aktier med potential. ”SKF har för övrigt aldrig varit någon börssuccé förrän de senaste tio åren. Jag brukar säga att när det är läge att köpa SKF och Electrolux ska man sälja sin aktieportfölj, för då är det slutet på börsuppgången.” - Mats Qviberg. Recension: Boken om Mats Qviberg.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Torsten Jansson bok

I halvtid - Torsten Jansson

Torsten Jansson är grundare och största ägare av New Wave Group som är börsnoterat på Stockholmsbörsen. Som 27-åring var Torsten redan VD för ett bolag och hade ett aktieinnehav på 10 miljoner kronor. Du som vill bygga företag kan få en hel del handfasta råd från boken. Recension: Boken om Torsten Jansson.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Hitta världens bästa aktier

Den enkla vägen hitta världens bästa aktier - Marcus Hernhag

Den här boken är för dig som vill förstå och hitta kvalitetsaktier att investera i. Hernhag har fyllt boken med intervjuer, tips och citat som hjälper dig att förstå filosofin bakom "värdeaktier". Hernhag visar även hur du bygger upp en långsiktig vinnarporfölj av värdeaktier. Recension: Hitta världens bästa aktier.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Köp billigt och sälj dyrt

Köp billigt - sälj dyrt: hur du blir miljonär på aktier - Mattias Eriksson

Du som gillar att värdera bolag efter kassaflöden kommer att bli nöjd med den här boken. Första halvan "Varför spara i aktier?" är lätt att hänga med på som nybörjare, men andra halvan "Hur spara i aktier?" kräver högre kunskapsnivå för att förstå. Boken innehåller många räkeövningar som en intresserad investerare ska känna till.

Kunskapsnivå: Nybörjare-Medel
Språk: Svenska
Köp boken
Björn Wahlroos bok

Björn Wahlroos: från stalinist till Nordens mäktigaste finansman - Tuomo Pietiläinen

Översatt från finska är det här en detaljerad bok om Björn Wahlroos som är en av nordens mäktigaste finansmän med en privatförmögenhet på 5 miljarder. Wahlroos själv har motsatt sig boken. I boken får du läsa om hans privatliv och affärer i Mandatum, Sampo och Nordea.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Bull!

Bull! A History of the Boom and Bust, 1982-2004 - Maggie Mahar

Maggie är en journalist som skrivit en bok om bull-marknaden som varade mellan 1982-2004. Boken är en berättelse om människor, girighet, rädsla, media och galenskaper på börsen. Intressant läsning för dig som vill få perspektiv på börsbubblor och vad som händer under en hel cykel. “Bull! also offers individual investors prescriptive data on how to position oneself for the next bull-market cycle.” - International Herald Tribune.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Engelska
Köp boken
Den nya överklassen

Den nya överklassen: En bok om Sveriges ekonomiska elit - Bengt Ericson

Bengt skriver om hur överklassen i Sverige bor, semestrar och roar sig. Du får även läsa om jakter, privatskolor och slutna sällskap. Porträtt förekommer av Bertil Hult, Melker Schörling, Stefan Persson, Wallenbergs, Gerard De Geer och Ingvar Kamprad. "Detta är en given läsning för alla som vill lära sig mer om landets ekonomiska elit" - Janne Sundberg, Resumé.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Överklassen i Sverige

Överklassen i Sverige - Annette Kullenberg

På 70-talet intervjuade Anette Kullenberg grevar och baroner i samhällets övre skikt och boken slog ner som en bomb i Sverige. I boken finns 11 intervjuer med personer från överklassen och 5 intervjuer från tjänstefolket. Boken har även kapitel om överklassens livsstil och beteende, adeln och klubbar.

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Djursholm : Sveriges ledarsamhälle

Djursholm: Sveriges ledarsamhälle - Mikael Holmqvist

Boken är en sammanfattning av en studie om Djursholm som Mikael Holmqvist har gjort. Boken handlar om hur samhället fungerar, invånarna, pengarna, gemenskapen, familjelivet och hur man blir en djursholmare. "Boken innehåller allt man kan tänkas vilja veta om Djursholm som elitens och ledarnas boplats." - Ingegerd Backlund, Norrtelje Tidning

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken
Svenska förmögenheter

Svenska förmögenheter: gamla klipp och nya pengar - Göran Hägg

Ekonomisk historia i Sverige när den är som bäst. Författaren skriver om förmögenhetsbyggarna genom tiderna, deras uppkomst och fall. Familjer som porträtteras är Dickson, Kempe, Wallenberg, Cervin, Bonnier, Nobel, Broström, Johnson, Söderberg, Rausing, Wehtje, Klingspor, Stenbeck, Kamprad, Persson, Hult och Lundin. "Göran Hägg har presterat en briljant bok om vad som skapar förmögenheter och vad som upplöser desamma." - Lars-Göran Carlsson, Jusektidningen

Kunskapsnivå: Nybörjare
Språk: Svenska
Köp boken

“In my whole life, I have known no wise people who didn’t read all the time — none, zero. You’d be amazed at how much Warren reads–and at how much I read. My children laugh at me. They think I’m a book with a couple of legs sticking out.” – Charlie Munger

Bra böcker om aktier och sparande

Att investera pengar och tid i böcker är bland det klokaste du kan göra. För ett par hundralappar så får du kunskap som kan vara värd flera miljoner kronor. Hur kan böcker vara värda miljontals kronor? Jo för att i framtiden när du ackumulerat tillräckligt med kunskap från böcker så ökar dina odds i aktieaffärer, fastighetsaffärer och nystartade företag. Ju större kunskapsbas du har, ju större chanser till hög avkastning. Kunskap från böcker fungerar precis som ränta på ränta, den compoundar.

Smarta människor läser minst tjugo böcker om året inom det ämnet de vill utvecklas inom. Warren Buffet har till och med sagt att han inte mött någon smart människa som inte läst böcker. Kom ihåg att du inte blir bra på något förens du uppnått 10 000 timmar i ämnet!

“Books serve to show a man that those original thoughts of his aren’t very new after all.” – Abraham Lincoln

När du läser böcker om aktier och andra investeringar så får du nya insikter och idéer. Även om det inte märks på en gång så kommer kunskapen finnas där i det undermedvetna. Bara det att du kan lära dig av andras misstag bör kunna spara dig mycket pengar. Det går faktiskt att undvika andras misstag genom att läsa om dem och sedan aktivt sätta sig in i den personens tankesätt när du står inför en investering.

“Show me a family of readers, and I will show you the people who move the world.” – Napoléon Bonaparte

Läsa böcker är det bästa du kan göra

Vad är det bästa tipset för studenter och unga människor? Det är att läsa så mycket böcker som möjligt. Böcker gör att du blir nyfiken och glad samtidigt som du som person blir mer intressant och framgångrik om du agerar på kunskapen.

När du läser en bok och får en kreativ insikt så är det egentligen att din hjärna upptäcker ett nytt mönster bland gamla fragment från idéer och insikter. Därför är det två steg som räknas när du läser: 1) Samla på gamla fragment 2) hitta nya relationer mellan dem.

När du läser kvalitativa böcker som smarta och insiktsfulla människor har skrivit så samlar du alltså upp gamla fragment. När du samlar idéer och insikter från böcker, så har du fragment för att skapa nya och intressanta kombinationer. Antalet möjliga kombinationer ökar med mängden idéer du samlar. Och den potentiella kvaliteten ökar av dessa kombinationer ju mer olika ideérna är från varandra.

En bra bok är den koncentrerade visdomen från en författare. Där den skrivna texten endast fokuserar på det som är mest användbart och intressat för läsaren. När en bra författare skriver en bok så märker du att boken bygger på minst hundra andra böcker.

“The empires of the future are the empires of the mind.” – Winston Churchill

Här är några anledningar till varför du bör läsa böcker löpande:

 • Forskning visar att läsning gör att hjärnan blir stimulerad, vilket kan minska risken för Alzheimer och demens. Hjärnan är en muskel som måste tränas, precis som du tränar muskler i kroppen för att hålla dig hälsosam och stark
 • Att läsa en bok minskar stress och ångest
 • Böcker ökar din minneskapacitet. Eftersom hjärnan tränar på att samla och komma ihåg information så får du ett bättre minne
 • Ju mer du läser, ju mer fantasti får du
 • Du får ett kritiskt tänkande och djupare förståelse för hur allt hänger ihop, vilket ökar dina odds för bättre beslut
 • Böcker ökar ditt ordförråd, dina skriv- och talfärdigheter
 • Du blir bättre på att fokusera
 • Du får inspiration och motivation
 • Du blir mer kreativ och idérik
 • Du håller dig ung i sinnet

“Reading is essential for those who seek to rise above the ordinary.” – Jim Rohn

Vilka investeringsböcker är bäst?

De investeringsböcker som är bäst är skrivna av människor som själva lyckats med vad de håller på med. En aktiebok som är skriven av en förmögen investerare och fondförvaltare är såklart mycket mer intressant än från någon som själv inte lyckats. Med tiden märker du också om författaren har skapat någon egen förmögenhet eller inte.

Det finns de som bara vill sälja böcker med ”bli rik snabbt”-tema och de ska du undvika. Gör istället en djupare efterforskning om författaren och vad han eller hon jobbar med. Enkelt uttryckt så ska du läsa aktieböcker från investerare som byggt upp förmögenheter på aktier såsom Warren Buffett, Peter Lynch, Charlie Munger, Joel Greenblatt, Philip Fisher eller Mats Qviberg.

Vill du bli en bra företagare som bygger framgångsrika bolag så ska du läsa böcker från entreprenörer som Torsten Jansson eller Peter Thiel. Det skadar heller inte att läsa böcker om bokföring då det är grunden för att förstå de bolag du investerar i.

”The language of business is accounting” – Warren Buffett

Bästa boken om aktier

Bästa boken om aktier är antagligen One Up On Wall Street av Peter Lynch som håller högsta klass. Den är enkel att förstå men sätter ändå fingret på allt det viktiga med aktieinvesteringar. Att Peter Lynch är en av världens bästa fondförvaltare med 29% avkastning årligen i 13 år gör boken eän mer fantastisk. Det är inte många stora investerare som tagit sig tid att skriva en bok som lär ut till andra. Deras tid är vid det laget mer värd än pengar.

Böcker om aktier för nybörjare

När det kommer till böcker om aktier för nybörjare så har författaren och investeraren Joel Greenblatt skrivit två aktieböcker som är bra. Den ena är En liten bok som slår aktiemarknaden som handlar om hans magiska formel för att slå aktiemarknaden. Den andra är The Big Secret for the Small Investor och är en guide över hur du ska tänka som en liten investerare på börsen. Båda böckerna är bra för nybörjaren.

”I met the towering intellectuals in books, not in the classroom, which is natural.” – Charlie Munger

Vilka böcker ska man läsa för att bli en bättre investerare?

Det finns många böcker som kan hjälpa dig att bli en bättre investerare, här är några exempel:

 • The Intelligent Investor” av Benjamin Graham: Denna klassiska bok, skriven av Warren Buffetts lärare, ger en djupgående genomgång av viktiga investeringstekniker och principer. Den lär dig hur du ska tänka som en värdeinvesterare och ger råd om hur du ska hantera risker.
 • The Little Book of Common Sense Investing” av John C. Bogle: Denna bok av grundaren av Vanguard Group ger enkel och praktiska råd om hur man ska bygga en långsiktigt hållbar portfölj. Den fokuserar på indexfonder och lär dig hur man undviker vanliga investeringsfel.
 • The Essays of Warren Buffett: Lessons for Corporate America” sammanställd av Lawrence A. Cunningham: Denna samling av brev från Warren Buffett till aktieägarna i Berkshire Hathaway ger en unik inblick i hans investeringsstrategi och filosofi. Den lär dig hur man tänker som en långsiktig investerare och hur man identifierar värde i aktier.
 • Thinking, Fast and Slow” av Daniel Kahneman: Denna bok av en nobelpristagare i ekonomi ger en djupgående genomgång av hur människans hjärna påverkar beslutsfattande och investeringsbeslut. Den lär dig hur man undviker vanliga psykologiska fallgropar och fattar bättre beslut.
 • The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable” av Nassim Nicholas Taleb: Denna bok undersöker hur svårt det är att förutse och hantera oväntade händelser, så kallade svarta svanar.

Bra böcker för att analysera aktier

 • Security Analysis” av Benjamin Graham and David Dodd: Denna klassiska bok, skriven på 1930-talet, är fortfarande en viktig referens för investerare som vill lära sig mer om hur man analyserar aktier. Den lär dig grundläggande begrepp och metoder för att värdera aktier och identifiera undervärderade aktier.
 • One Up On Wall Street” av Peter Lynch: Denna bok av en tidigare förvaltare för Fidelity Magellan Fund ger enkel och praktiska råd om hur man kan identifiera vinnande aktier. Den ger exempel på hur man kan använda fundamental analys och förstå bolagets verksamhet.
 • The Warren Buffett Way” av Robert Hagstrom: Denna bok ger en detaljerad genomgång av Warren Buffetts investeringsstrategi och filosofi. Den lär dig hur man identifierar kvalitetsbolag och värderar aktier.
 • The Little Book That Still Beats the Market” av Joel Greenblatt: Denna bok ger enkel och praktiska råd om hur man kan identifiera undervärderade aktier genom att använda en metod kallad ”magisk formel”. Den lär dig också hur man kan förbättra din investeringsportfölj genom att använda enkel statistik.

Tips på böcker som lär dig redovisning och bokföring

Här är några rekommendationer på böcker som kan hjälpa dig att lära dig om redovisning och bokföring:

Dessa böcker är bra för att få en grundläggande förståelse för bokföring och redovisning, och kan hjälpa dig att lära dig de viktigaste begreppen och koncepten. Det är också viktigt att notera att det finns många olika böcker och resurser som kan hjälpa dig att lära dig om detta ämne, och det kan vara bra att prova olika alternativ för att hitta den bok eller resurs som känns mest användbar för dig.

Listan med investeringsböcker uppdateras löpande efter läsning. Exempel på kategorier av böcker som förekommer här:

 • aktier och aktievärdering
 • hur du investerar i onoterade företag
 • pengar och sparade i allmänhet
 • direkta fastighetsinvesteringar
 • tips inom privatekonomi
 • självbiografier inom näringsliv
Boktips för att bli rik