Mats Qviberg – Boken om Q

Jag har läst Boken om Q som handlar om hur finansmannen Mats Qviberg bygger upp en miljardförmögenhet genom sin karriär inom aktier som aktiemäklare och sedan investerare.

Hemligheter från Mats Qvibergs liv

I boken hittar du massor av underhållande historier och hemligheter från Mats Qvibergs liv inom finansvärlden. Det finns flera dialoger mellan Mats Qviberg och kända finansprofiler som Jan Stenbeck, Fredrik Lundberg, Erik Penser, Marcus Wallenberg, Jacob Palmstierna med flera. Givetvis återges flera situationer och samtal med tidigare delägaren i Öresund, Sven Hagströmer, som idag driver investmentbolaget Creades.

Boken om Q med Mats Qviberg
  • Boken om Q av Lotta Byqvist & Mats Qviberg – Läsvärd för dig som är intresserad av aktieinvesteringar, affärer och ägarprofilerna bakom många börsbolag i Sverige. För dig som följt HQ Bank-krisen i media kan det bli extra intressant, eftersom Qviberg berättar om vad som hände bakom kulisserna.

Omdöme: Underhållande, enkel att läsa och fylld med smaskiga konflikter. För dig som är börsintresserad är boken ett måste.

Mitt betyg: 7/10

Citat ur Boken om Q som jag fastnade för

Mats Qviberg skriver så här:

”SKF har för övrigt aldrig varit någon börssuccé förrän de senaste tio åren. Jag brukar säga att när det är läge att köpa SKF och Electrolux ska man sälja sin aktieportfölj, för då är det slutet på börsuppgången.”

”De bolag som varit sämst på nödvändiga strukturförändringar under de år jag funnits med på marknaden är skogsbolagen. De har inte haft det nödvändiga tryck på sig som behövts.”

”Jag har aldrig förstått varför ett svenskt bolag ska äga fastigheter utomlands. Antagligen för att ledningen tycker det är kul att åka till europieska huvudstäder och inspektera egendomarna.”

”För att skapa tillväxt och tjäna pengar bör en företagare verka i en tillväxtbransch…”, ”…Tillväxt skapas inte vid rundabordssamtal och konferanser, tillväxt skapas av företagare och entreprenörer. Nyckeln till kapitalism är förnyelse, och de företag som inte kan hantera pengar ska också bli av med dem.”

Lyssna när Mats Qviberg läser upp ett kapital ur boken

Om du vill köpa boken så finns den på Bokus.se här.

Fler boktips inom ekonomi här