Intervjuer med Fredrik Lundberg

Fredrik Lundberg investerare och företagare
Fredrik Lundberg. Foto: Holmen AB Fotograf: Ulla-Carin Ekblom

Fredrik Lundberg är en investerare och företagare som jag beundrar, hans handlingar tyder på självbehärskning och ett otroligt tålamod. Två bra egenskaper om du ska lyckats med långsiktiga placeringar och ledarskap.

Fredrik är idag VD i L E Lundbergföretagen, Styrelseordförande i Fastighets AB L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen, Industrivärden och Indutrade samt Vice ordförande i Handelsbanken och Styrelseledamot i Skanska. Med så många uppdrag så förstår man att Fredrik Lundberg värdesätter sin tid, därför finns det också få intervjuer med honom. Mitt intryck av honom är också att han hellre levererar värde än att prata om aktiekursen och kvartalsrapporter.

Om Fredrik Lundberg

Jag har läst intervjuer med Fredrik Lundberg från kända finanstidningar och plockat ut de fakta och citat som jag tyckte var intressant i punkterna nedan:

  • Anledningen till att Lundbergs började med nya investeringar över börsen var för att byggkonjunkturen var svag i Sverige och Fredrik Lundberg såg risker på fastighetssidan såsom ökad beskattning och vikande efterfrågan.
  • Som 29-åring blev han VD för Lundbergsföretagen.
  • Fredrik Lundberg gillar Industrivärdens exponering mot företag som är globala nu när ekonomin är så globaliserad.
  • Om han får beskriva sig själv så vill han bli sedd som en industriman.
  • ”Industrivärden är en lönsam och säker investering, som vi ser mycket långsiktigt på.” – Fredrik, SVD 2004.
  • SVD frågar om varför Industrivärden återköpte aktier 2000/2001: ”Kursen var låg i förhållande till substansvärdet, rabatten låg kring 40 procent…”, ”Jag visste ju att det var ett mycket bra företag med hög avkastning och liten risk. Jag kunde inte se någon investering som var bättre.
  • Fredrik Lundberg är svensk mästare och juniorvärldsmästare i curling.
  • Det som idag är Lundbergsföretagen startade med Fredriks pappa Lars Erik Lundberg när han som 24-åring ärvde en fastighet och en skoaffär av sin far 1944.
  • Fredrik tycker att aktieanalytiker och journalister har ett alldeles för kortsiktigt tänkande och att det är en fara för svenskt näringsliv.
  • Köpet av fastighetsbolaget Hufvudstaden blev till en början kritiserat av media och experter. Många tyckte att han köpte aktierna för dyrt.
  • Fredrik Lundberg gillar att koncernen har mycket fastigheter eftersom de ger ett bra kassaflöde som han kan använda till andra investeringar. Om han skulle ha delat upp Lundbergsföretagen i Fastigheter och Invest så skulle han inte kunna utnyttja koncernbidraget (flytta vinster mellan bolagen). Fredrik gillar att ha två ben att stå på (fastighetsdelen och investmentdelen).
  • Fredrik gillar Alperna där han brukar vandra och åka skidor med familjen.
  • ”Vad man måste se till är att i alla lägen ha en bra finansiell ställning så att man har råd att övervintra. Det har vi och därför känner jag ingen som helst oro.” – Fredrik i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt, 2008
  • ”Fredrik Lundberg väljer sina företag, medarbetare och vänner med omsorg. Och han förefaller lika långsiktig när det gäller alla dessa relationer” – Sven-Erik Sjöstrand i en intervju med Anders Ström, Aktiespararen 2015
  • Familjen Lundberg spenderar somrarna på sommarstället i Arkösund som är en liten ort på Vikbolandet i Norrköpings Kommun. – Källa: Anders Ström, Tidningen Aktiespararen 2015

Några ambitioner att öka vårt ägande har vi alltså inte. Dessutom kan vi aldrig, även om vi skulle vilja, bli huvudägare i Industrivärden. – Fredrik Lundberg, 2004 i en intervju med SVD

Läsvärda intervjuer med Fredrik Lundberg

Lundbergsföretagen storägare i Industrivärden

Videointervju med Fredrik Lundberg av EFN.se (10 min lång).

Intervjun handlar om hur Fredrik Lundberg nu ska styra Industrivärden och varför Anders Nyrén inte fick stanna kvar som Styrelseordförande.

Själv är jag mycket nöjd över att Fredrik har tagit en mer aktiv roll i Industrivärden. Jag ser fram emot att få köpa fler aktier i Industrivärden C (INDU C) om substansrabatten skulle sjunka ner till 30-40% igen.

Lämna en kommentar