Summering av börsåret 2015

reflektion börsåret 2015

Då var börsåret 2015 över och för december gick börsen ner -5,8% vilket får anses som en kraftig rörelse. För OMXS30 slutade börsåret på -1,2% (exklusive utdelningar) vilket nästan är på vad vi började det volatila året på.

Mario Draghis ”Whatever it takes”

Stockholmsbörsen började året med att rusa upp 17% med hjälp av Mario Draghis (ECB) men toppade sedan den 27 april. Ännu en gång får vi facit på hur viktigt det är med utdelningar från aktier för långsiktigt bra avkastning. Vidare sänkte svenska Riksbanken reporäntan till negativa nivåer, vilket aldrig hänt tidigare. Under slutet av sommaren blossade Greklandskrisen upp på nytt och under hösten fick vi en kraftigare sättning på börsen på grund av kinaoro. Året har bjudit på rekord i antal nynoteringar och belåningsvolym så riskviljan har varit på topp. I Europa och Sverige har stimulansåtgärder gjort att penningmängden har ökat samtidigt som man i Sverige infört nya sedlar, allt för att få fart på inflationen. Vanligaste argumentet att investera i aktier har under året varit ”det finns inga alternativ” och ”den låga räntan kommer finnas i 10 år till”.

Media har mest skrivit om Fingerprint, maktskiftet i Industrivärden, spelaktier och turerna i TeliaSonera med mutor och anklagelser.

Den amerikanska centralbanken FED höjde styrräntan första gången på nästan 10 år. Styrräntan blir nu 0,25—0,50 procent efter att ha legat på 0—0,25 procent sedan i december 2008. Marknaden reagerade knappt på beslutet utan verkar ha en mer avvaktande inställning. Bedömare tror nu att FED kommer höja räntan i rask takt under 2016. Själv har jag velat avvakta hur marknaden ska tolka den nya riktningen för räntan i USA. Den höga dollarn under året har vidare skapat vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Mest aptitligt i år 2016 är enligt mig är storbolagen (large cap) på Stockholmsbörsen som har haft ett dåligt 2015. SKF, TeliaSonera, Sandvik, AlfaLaval, Volvo, ABB, Nordea, SEB och H&M har kommit ner i en mer normal värdering. Mest intressant att titta på är H&M, Nordea och ABB tycker jag. Utdelningsfokus brukar det bli i slutet av januari till april, så än finns tid att handla aktier vill jag påstå.

Bästa aktie 2015

Large Cap

  • Fast. Balder B +89,30%
  • Axis +72,04%
  • Swedish Orphan Biovitrum +69,63%
  • Betsson B +69,63%

Mid Cap

  • Fingerprint Cards B +1 598,28% (aktien som gjorde många småsparare miljonärer 2015)
  • Mycronic +231,65%
  • Victoria Park B +143,90%
  • ITAB Shop Concept B +130,53%

Mina frågeställningar för 2016: Blir 2016 året då oljepriset återigen stiger och oljerelaterade aktier blir vinnare? Kommer aktier exponerade mot Ryssland få en revansch? Är det nu inflationen kryper uppåt igen? Blir 2016 året då marknaden börjar bli rädd för många bolags höga skuldsättning?

Hur tror du börsen slutar för 2016?

Lämna en kommentar