Kontanter har varit bättre att äga än aktier i år

OMXS30 september 2015

Under september månad gick börsen ner 5,6% och vi var som lägst nere och studsade mot nivån 1370 på OMXS30. Under månaden köpte jag mer aktier i Fortum och sålde hela innehavet i Danske Bank.

För att summera september månad

  • Jag köpte mer aktier i Fortum på 13,80 EUR. Aktien är pressad av flera olika faktorer: Exponeringen mot Ryssland (Rubeln), den politiska risken med nedläggningar av kärnkraft, låga elpriser eftersom högkonjunkturen aldrig kommer igång, försäljningen av elnätet gör att vinsten krymper framöver, oro för hur Fortum ska hantera sin stora kassa efter försäljningen. Dessutom kommunicerade Fortum i dagarna att engångskostnaden för stängningen av reaktorerna 1 och 2 vid kärnskraftsverket i Oskarshamn landar på cirka 700 miljoner euro under det tredje kvartalet. Vill det sig illa så kan Fortums aktiekurs leta sig ned mot 9 eur, dvs ca 30% nedsida. Det hänger lite på hur Fortum använder sin kassa framöver. Just nu verkar det som marknaden inte vill räkna in kassan i värderingen.
  • Sålde Danske Bank på 200 dkk. Banken har kommit upp i värdering och jag tyckte det var dags för en försäljning. Läs Danske bank-inlägget och förklaringen här.
  • Verkstadsbolaget Sandvik kom ner under 70 kr och många började intressera sig för ett aktieköp. Jag skrev ett inlägg om Sandvik på 70 kr här.
  • Många verkstadsaktier börjar komma ner i pris på grund av rädsla för lägre efterfrågan från Kina. Rädsla för sänkta vinstestimat under rapportperioden som börjar nu i oktober spelar också in.
  • Börsen har under september åkt berg-och-dalbana vilket tyder på enorm osäkerhet. Placerarna vet inte om börsen ska upp eller ner och de tvära kasten försämrar framtidshoppet och självsäkerheten i flocken på börsen.
  • FED lämnade räntan oförändrad, nu tror marknaden att höjningen kommer i december. Därför kommer börsen vara svängig under hösten.
  • Kontanter har varit bättre att äga än aktier och obligationer i år. Det är första gången sedan 1990 enligt Mats Qviberg.
  • Volkswagens utsläppsskandal kommer få ringar på vattnet. Fordonstillverkare, underleverantörer, obligationsinnehavare samt andra inblandade kan alla komma att påverkas i olika grad.
  • Jag gjorde ett inlägg med en topplista över sveriges mest kända daytraders vilket blev uppskattat på sociala medier. Tydligen ökade följarna på Twitter rejält för dessa traders. Inlägget hade 6200 sidvisningar under september, superkul att det fanns intresse!

Ovanligt stor kassa

Jag har efter försäljningen av Danske Bank en kassa på ca 40% vilket känns mycket bra ifall börsen fortsätter ner under hösten. Hur börsen rör sig i framtiden är svårt att förutspå, men trenden och humöret hos investerarna tyder på att vi kan få se ännu lägre kurser på börsen. Det är inga fantastiska priser på aktier än. Det som talar för att det är okej att betala P/E 16-18 för aktier är den låga räntan. Men vad händer den dagen räntan börjar höjas eller de rekordhöga vinsterna sjunker med 20-30%? Det har hänt förr och kommer hända igen en vacker dag.

Har du någon kassa för att köpa aktier eller ligger du fullinvesterad på börsen just nu?

Lämna en kommentar