Bästa PPM-fonderna 2024

Bästa PPM-fonderna

Här har vi två topplistor med bästa PPM-fonder med låg avgift och de PPM-fonder som gått bäst oavsett avgift. Jämför fonderna nedan för att välja ut vilka du ska ha i din PPM-portfölj. Avgifterna visas efter PPM-rabatten.

Bästa PPM-fonder med låg avgiftAvgift
1. AP7 Såfa0,10%
2. Handelsbanken Pension 70/800,01%
3. Länsförsäkringar Global Indexnära0,16%
4. SPP Global Plus0,22%
5. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära0,20%

Vinnare är statliga AP7-fonden som haft +93% till låga avgiften 0,10% per år. Tvåa kommer Handelsbankens generationsfonder som haft ca 73% avkastning till 0,01% som är lägsta avgiften i listan. På tredje plats har vi en global indexfond från Länsförsäkringar med +88% avkastning till 0,16% avgift.

Lista på PPM-fonder som gått bäst

Topplista PPM-fonderUtv. 5 årAvgift
Skandia Time Global+206%0,39%
DNB Teknologi+205%0,53 %
Länsförsäkringar Fastighetsfond+181%0,32%
Lannebo Teknik+168%0,44%
Swedbank Robur Technology+168%0,27%

I topplistan ovan har vi inte tagit hänsyn till hur hög avgiften är. Utan listan innehåller de PPM-fonder som gått bäst under en 5-årsperiod. Varför mäter vi inte bara året 2024? Därför det är för kort tid att utvärdera en fonds prestation. Över en 5-årsperiod kan du lättare skilja mellan bra och dåliga PPM-fonder. Kom ihåg att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning.

Vad är premiepension?

Premiepensionen (PPM) är en del av den svenska allmänna pensionen. När du har ett jobb så går 2,5% av din lön till din premiepension. Pengarna tas innan du får lönen utbetald av din arbetsgivare. I premiepensionssystemet kan du själv välja PPM-fonder.

På Pensionsmyndighetens hemsida kan du byta fonder gratis och följa kursutvecklingen. Om du inte själv väljer fonder så placeras dina pengar i AP7 Såfa som förvaltas av staten. AP7 Såfa har senaste 5 åren varit en av de bästa PPM-fonderna på marknaden.

Hur mycket du får i premiepension hänger på hur mycket du jobbat, avgiften på fonderna och hur bra fonderna utvecklas över tid. Från och med den månad du fyller 61 år kan du ansöka om att få ut din premiepension.

Låg avgift på fonder i PPM-sparande

Tips: Det är viktigt att välja billiga fonder när du ska spara till din pension. Annars finns risken att avgifterna äter upp en stor del av din avkastning. Fonderna i premiepensionssystemet har en inbyggd rabatt som Pensionsmyndigheten har förhandlat fram åt dig. Rabatterna kan vara så stora som 2/3 av avgifterna. En vanligt fond med 1,5% i avgift kostar alltså bara 0,50% i PPM-systemet.

Bästa PPM-portföljen

Bästa PPM-portföljen är den som har låga avgifter och en hög avkastning över tid. Oddsen är på din sida om du väljer någon av de billigaste PPM-fonderna i tabellen högst upp i den här artikeln. En bra basfond i ditt PPM-sparande är AP7 Såfa eller Länsförsäkringar Global Indexnära.

Att välja de bästa fonderna baserat på ett års historik är en risk då man behöver längre tidshorisont för att bedöma en fond. Titta gärna på 5-års historik och jämför avgifter och hur länge fondförvaltaren hanterat fonden.

Logga in för att se dina fonder

För att se vilka fonder du har i din PPM-pension så kan du besöka Pensionsmyndigheten.se och klicka på Logga in. För att kunna logga in så behöver du en e-legitimation såsom BankID. Du kan snabbt och enkelt skaffa BankID via din internetbank. Vanligast är att använda ett mobilt BankID som du loggar in på via en app på mobiltelefonen.

När sker utbetalning?

Du kan efter 61 år gammal ansöka om att få dina PPM-pengar utbetalda. När det gäller allmänna pensionen så höjs lägsta ålder för att ta ut allmän pension från 61 till 62 år under 2020. Politikerna håller också på att utreda om man ska höja åldern för uttag till 64 år.

Hur länge betalas premiepensionen ut?

Premiepensionen betalas ut en gång i månaden från den dagen då du bestämmer dig för att gå i pension. Det går inte att få alla PPM-pengar i en klumpsumma, utan syftet med PPM-pensionen är att den ska vara livslång. Om du vill ha mer kontroll över din pension och utbetalningar så kan du starta ett privat pensionssparande.