Bästa Kinafonder 2022

Kinafonder

Hur ska man investera i Kina? Det enklaste och billigaste sättet är att placera pengar i Kinafonder. Här kommer listan på de Kinafonder som gått bäst senaste 5 åren.

KinafonderUtv. 5 årAvgift
UBS (Lux) EF Greater China (USD)+157%2,38%
Handelsbanken Kinafond+98%2,00%
Swedbank Robur Kinafond+95%2,06%
Nordea Kinafond+84%2,33%
AMF Aktiefond Asien Stilla havet+71%0,47%

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida. Kom ihåg att du kan förlora delar av ditt kapital i fonder.

Bästa Kinafonden idag

Bästa Kinafonden senaste året (+47%) och under 5 år har varit UBS (Lux) EF Greater China som sprungit ifrån de andra kinafonderna med en avkastning på +157%. Fonden har störst exponering mot Kina med hela 84% och investerar i stora företag i Kina där största innehav är Tencent, Alibaba, TAL Education och Kweichow. Fonden har fått 5/5 stjärnor av Morningstar. Fonden har en hög total avgift på 2,38% men slår de andra fonderna med minst +60%.

Handelsbanken Kinafond

Handelsbanken Kinafond kommer på andra plats med en avkastning på +98% på 5 år. Fonden investerar upp till 66% i Kina och största innehaven är Taiwan Semiconductor, Alibaba, Tencent, AIA och Ping An Insurance. Totalt förvaltat kapital är 2,5 mdr kronor och fonden har 3 415 ägare på Avanza. Fonden har fått 3/5 stjärnor av Morningstar. Läs mer om Handelsbanken Kinafond.

Swedbank Robur Kinafond

Swedbank Robur Kinafond kommer på tredje plats med en avkastning på +95% på 5 år. Fonden investerar upp till 64% i Kina där största innehav är Taiwan Semiconductor, Alibaba och Tencent. Förvaltat kapital är 2,5 mdr och antal ägare på Avanza är 1 652 st. Fonden har fått 3/5 stjärnor från Morningstar. Läs mer om Swedbank Kinafond.

Nordea Kinafond

Nordea Kinafond kommer på fjärde plats med en avkastning på +84% efter avgifter. Fonden investerar till 68% i Kina och är en så kallad matarfond. Underliggande fond är Nordea 1 – Chinese Equity Fund. Kinafonden har ca 2 mdr i förvaltning och 487 ägare på Avanza. Läs mer om Nordea Kinafond.

Så investerar fonderna i Kina

Kinafonderna i listan högst upp investerar till största delen i Kina men också i närliggande marknader som Taiwan och Hongkong. Eftersom Kina fortfarande är ett tillväxtland (även om man historiskt har växt med dubbla siffror) så är de flesta bolag i Kina tillväxtbolag. Idag domineras dessa bolag av teknik- och finansbolag. Branscher som bank, försäkring och internet är stora i Kina. Historiskt har det varit tillverkning och industri som varit tillväxtmotorn. Att investera i Kina kan innebära hög risk då börserna svänger kraftigt.

Utvecklingen har drivits på av Alibaba

Tittar man på vilka aktier som drivit Kinafonderna till sin höga avkastning senaste åren så är det tre internetbolag som sticker ut; Baidu, Alibaba och Tencent. Under 2019 har dock Baidu och Tencent tappat medan Alibaba fortsatt sina uppresa på börsen.

Hur mycket växer Kina som land? Åren 2015-2021 har landet i genomsnitt växt knappt 7% vilket är bra. Det finns en stark underliggande tillväxt i landet som gör marknaden intressant att investera i. Kina är ett av världens snabbast växande länder och ett framtidsland som kan mäta sig med USA. Om du vill direktinvestera i kinesiska bolag så kan du handla många aktier över amerikanska börsen här.

Några av världens största bolag är kinesiska. Här kommer exempel på globala jättar: Industrial and Commerce Bank of China, China Construction Bank, The Agricultural Bank of China, Bank of China, Petro China, China Mobile och Ping An Insurance. Mer välkända företag är Alibaba, Huawei och Lenovo.

Fler fondtips: