Högräntekonto kan bli förbjudet i Sverige

Högräntekonto kan försvinna år 2020

Inlåningsföretag som erbjuder privatpersoner sparkonton utan insättningsgaranti kan bli tvungna att stänga sina konton. Det skulle innebära att från och med 2021 försvinner alla högräntekonton.

Högräntekonton kallas också ”högriskkonton” och kan liknas som högriskobligationer eller räntebevis. Dessa konton har blivit populära då vanliga sparkonton ger en låg sparränta

Vad är ett inlåningsföretag?

Svar: Ett inlåningsföretag är registrerat hos Finansinspektionen men omfattas inte av samma regler och krav som banker. Till exempel så görs ingen kontroll av Finansinspektionen då inlåningsbeloppen är under 50 000 kr. Därför omfattas inte deras sparkonton av statlig insättningsgaranti. Läs mer om inlåningsränta.

Åsikterna går isär

Åsikterna om förslaget går isär. En del sparare tycker det är bra att sparkonton utan insättningsgaranti försvinner då de aldrig skulle våga spara där. Kritiken mot inlåningsföretag är också att vanliga sparare inte känner till att deras sparkonton inte omfattas av insättningsgaranti.

Andra sparare som är mer riskvilliga tycker att staten inte ska bestämma vad individer ska göra med sina pengar. Många av företagen bakom högräntekonton går ju bra och har solida finanser. De anser också att den högre sparräntan kompenserar risken.

Om du ska göra en insättning på ett sparkonto hos ett inlåningsföretag så behöver du själv göra en kreditbedömning och analysera den finansiella ställningen. Om du själv driver företag eller har erfarenhet av att analysera aktier så är det kanske inte så svårt. Men för den vanliga spararen kan det vara svårt att skapa sig en bild av risken hos inlåningsföretaget.

Högräntekonton som riskerar att försvinna

  • 4spar
  • Upplands Spar
  • ViaSpar
  • Akelius spar

Det är de rörliga sparkontona och fasträntekontona som kommer att försvinna om förslaget går igenom. I dagsläget erbjuder 4Spar 5,5% ränta på sitt rörliga sparkonto. Upplands Spar erbjuder 5,10% och ViaSpar 4.5% årsränta. Högst sparränta med insättningsgaranti har Svea Ekonomi med 1,05% i årsränta. Om du vill kunna flytta pengar mellan olika sparkonton med insättningsgaranti så rekommenderar vi Sparkonto+ hos Avanza.

Inlåningsföretag som gått i konkurs i Sverige: 24Money, Fundior och Lärarnas inköpscentral.

Om du sparar pengar på ett sparkonto med insättningsgaranti så är du garanterad att få tillbaka 950 000 kronor. Det är ett statligt löfte. Du kan läsa mer om insättningsgaranti här.