Bästa råvarufond

Om du vill sprida dina risker och ha en låg korrelation med börsen så är råvarufonder ett bra alternativ. Här listar vi de bästa råvarufonderna och skriver om fördelarna med att investera i råvaror.

Råvarufond

Bästa råvarufonder senaste 5 åren

FonderUtv. 5 årAvgift
Amundi Fds CPR Global Resources AU-C+43%2,53%
AS SICAV I WldResEq S USD Acc +29%2,17%
BGF Natural Resources Gr & Inc A2 USD +25%2,27%
BGF World Mining A2 +25%2,30%
JPM Global Natural Resources A (acc) EUR+22%1,95%
Allianz Global Metals and Mining A EUR +18%1,89%
SEB Råvaror Indexfond+13%1,23%
Swedbank Robur Råvarufond A SEK+12%1,59%
Handelsbanken Råvarufond A1 SEK+5%0,70%

Handelsbanken råvarufond

Handelsbanken (SHB) råvarufond följer utvecklingen i Handelsbankens råvaruindex. Det underliggande indexet följer 15 olika råvaror. Fördelning av råvaror varierar varje år men just nu ser det ut såhär:

Brent råolja16,42 %
Diesel14,14 %
Bensin10,71 %
El10,14 %
Koppar8,87 %
Aluminium8,61 %
Nickel1,59 %
Zink3,09 %
Griskött3,58 %
Levande nötkreatur4,41 %
Vete3,04 %
Kaffe2,10 %
Sojabönor2,99 %
Guld8,33 %
Silver1,78 %

Handelsbanken råvarufond har lägst total avgift av alla råvarufonder i listan ovan. Caroline Mebius har förvaltat fonden sedan 2018 och förvaltat kapital är 1,5 miljarder kronor. Största råvaror i fonden är Brent råolja, Diesel, Bensin och El. Om det är guld du vill ha exponering mot så är det bättre att välja någon av de bästa guldfonderna då SHB råvarufond endast har 8% exponering mot guld.

Som PPM-fond har SHB råvarufond en avgift på 0,22% istället för 0,70%.

Varför investera i råvaror?

  • Riskspridning
  • Låg korrelation mot börsen
  • Stiger under inflation

Att investera i råvaror sänker risken i en portfölj som bara innehåller aktier och räntefonder. Råvaror är också bra när inflationen stiger.

Ytterligare en fördel är att tillväxtmarknaderna har en långsiktig tillväxttrend där efterfrågan på råvaror kommer vara fortsatt stark.

Att endast ha råvaror som investering rekommenderas inte då aktier är bästa placeringen på lång sikt. Däremot kan direktinvesteringar i råvaror eller råvarufonder vara bra att ha som en andel av totala portföljen.

Råvaror har låg korrelation med börsen

Många gillar att äga råvarufonder eftersom de har låg korrelation med börsen och ger riskspridning. I en väldiversifierad portfölj så ingår aktier, obligationer och råvaror då de olika tillgångsslagen har låg samvariation. Råvaror brukar generellt gå bra vid inflation. De flesta råvaror handlas i dollar så tänk på valutarisken som finns i fonder.

Olika typer av råvaror

  • Ädelmetaller: Guld, Silver, Platina, Palladium
  • Basmetaller: Aluminium, Bly, Koppar, Zink, Nickel, Tenn
  • Energi: Råolja som Brentolja (Europa) och WTI-olja/Crude (USA), Naturgas, Elektricitet
  • Mjuka råvaror: Bomull, Vete, Socker, Majs, Kaffe, Sojabönor, Kakao, Timmer

Hur kan man köpa råvaror?

Råvaruaktier

Du kan köpa aktier i råvarubolag som oljebolag, gruvbolag eller guldbolag. Några råvarubolag på svenska börsen är: Lundin Petroleum, Beowulf Mining, Africa Oil, Holmen, Boliden och Lundin Mining.

Genom att köpa aktier i råvarubolag så får du hävstång på underliggande råvara.

Råvarufond

Råvarufonder är bra för riskspridning och det kan vara skönt att ha någon som tar hand om förvaltningen. Dessa fonder lämpar sig för engångsinsättningar, månadssparande eller PPM-sparande. Se högst upp i artikeln för tips på bra råvarufonder.

Börshandlade produkter

Certifikat – Du kan handla råvaror som certifikat hos Avanza här. Bull- & Bearcertifikat är den vanligaste formen av certifikat.

Mini-Future – Med ”minisar” kan du få valfri hävstång på underliggande råvara. Du kan spekulera i uppgång eller nedgång och produkterna som har AVA i namnet har inget courtage. Istället betalar du mellanskillnaden (spreaden) mellan köp och sälj. Här kan du köpa mini-futures i råvaror.

Tänk på att råvarupriser svänger mycket upp och ner vilket påverkar råvarufonder och börshandlade produkter. Dessa fonder rör sig heller inte med börsen så var beredd på starka kast. Att investera i råvaror innebär en hög risk och du kan förlora delar eller hela ditt kapital.

Om du är intresserad av hävstång och börshandlade produkter så kan du kolla in vår artikel om hävstång via mini futures och bull och bear.