Vad gör en daytrader?

Av PlaceraPengar.nu | april 23, 2015
4 Kommentarer
Kortsiktig aktiehandel
Så här kan det se ut när en Daytrader jobbar hemifrån. Många använder också nyhetskanaler och Twitter som flöden.

Vad är en daytrader? En daytrader (dagshandlare) sysslar med aktiehandel på kort sikt, tradern köper och säljer aktier under dagen och ser alltid till att alla aktiepositioner säljs av innan börsdagen är slut. Som trader kan du handla för dig själv eller för ett finansföretag. Ofta handlar en daytrader med ett stort kapital för att få bättre resultat av sina affärer, beloppen varierar mellan 500 tusen till 100 miljoner kronor.

Trenden i Sverige är att allt fler blir daytraders, vilket beror på att börsen har stigit sedan 2008 och att internetuppkopplingen har blivit snabbare/stabilare samt att det är bättre courtage hos nätmäklarna idag. Andra anledningar är att du skattefritt kan köpa och sälja aktier i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. Arbetsmarknaden i Sverige har även blivit tuffare med sämre villkor för anställda vilket gör att många drömmer om att vara sin egen chef och få planera sin egen tid och arbetsdag.

Vad gör en daytrader? Det är vanligt att en trader handlar aktier hemifrån, men många väljer att gå till kontor där andra traders sitter på arbetstid. Ofta har de flera datorskärmar så att de kan övervaka flöden från grafer, orderstatistik, telegram och nyheter. Vissa köper aktier på nyheter, inför rapporter eller på teknisk analys – hur en daytrader handlar varierar från varje individ men det handlar alltid om kortsiktiga rörelser på marknaden. Som trader måste du kunna tjäna pengar både i uppgång och nedgång. Disciplin, självbehärskning, kunskap, erfarenhet och inga känsloband till pengar är viktiga egenskaper som ofta nämns som viktiga för en daytrader. Idag handlar de flesta via nätmäklare som har speciella handelsapplikationer, låga låneräntor/courtage och egen supportpersonal. Som Pro-kund hos Avanza kan du få allt detta då de har många traders som kunder.

Vilka finansiella instrument handlas? En trader kan idag handla i en mängd olika produkter. Förutom vanliga aktier så har det blivit populärt med börshandlade produkter såsom bull och bear-certifikat, mini futures och warranter. Även derivatainstrument såsom CFDs och binära optioner med underliggande tillgångar i index, råvaror, räntor och aktier har växt fram. Vissa specialiserar sig på valutahandel och handlar forex i par. Det mesta går att handla i och de flesta testar olika instrument innan de hittar sin grej.

Hur är livet som daytrader?

Daytrading
Livet som daytrader är enligt många i branschen stressigt och det gäller att kunna ta många snabba beslut. En hel del är tävlingsmänniskor med förflutet inom sport och idrott som unga. Humörsvängningar kan vara en del av vardagen då man vissa dager kan förlora stora summor pengar. Att ha en förstående partner som stöttar är viktigt om man har familj. Nackdelar med att vara daytrader kan vara saker som att det är svårt att få bolån eftersom du oftast inte har någon inkomst av tjänst att visa upp eller fast anställning. Du har heller inte rätt att ta ut föräldradagar eller sjukersättning. En annan jobbig grej är att det är svårt att förklara för andra vad man arbetar med. Ofta väljer många traders att säga att de är egna företagare eller “jobbar över internet”. Att säga att man sitter “hemma och köper aktier” är svårt att förstå för många, dessutom finns risk för avundsjuka.

Du bör inte ha några problem med att vara ensam som daytrader. Är du en person som tycker arbetsplatser och chefer är tröttsamma så kommer du trivas bra att jobba ensam. Är du en person som får energi av mänskliga möten så är daytrader-jobbet inget för dig. Det tar några år innan du är helt van med att arbeta hemifrån, det är en omställning att gå från ett tryggt dagjobb till daytrader – det glömmer många.

Intervjuer med daytraders i media

Här kommer en samling med intervjuer som vid tidpunkten var gjorda med daytraders. Om du är sugen på att bli en trader så kan du börja med att läsa dessa intervjuer:

Vet du någon mer intervju som är intressant och bör finnas med i listan?

4 kommentarer på “Vad gör en daytrader?

 1. 80-talist

  Mycket intressant! Har alltid funderat på det här med daytrading.

 2. trader

  Bra artikel om livet bakom daytrading. Inte många som skriver om det 🙂

 3. Aktiegruppen

  Ny som daytrader och är redan plus. Köper på hajpade aktier. Nu går jag även in långsiktigt i drönarbolaget Fastout som många börjat snacka hett om och som kan bli enormt stort eftersom de satsar globalt med ett nytt säljteam. Daytrading är kul och lönsamt men börja med småsummor eftersom du kommer göra många misstag i början. Och riskera inte allt du äger. 5 % av dina pengar per trade. Det är en bra spread på risken.

 4. lars bernhardt

  5% är 50 % för mycket, max 2-2,5% om du vill vara med i 1 år. Nu är det lätt när börsen går bra, men man ska tjäna pengar när den går ned!!

Comments are closed.