Vad gör en daytrader?

Kortsiktig aktiehandel
Så här kan det se ut när en Daytrader jobbar hemifrån. Många använder också nyhetskanaler och Twitter som flöden.

Vad är en daytrader?

En daytrader (dagshandlare) sysslar med aktiehandel på kort sikt, tradern köper och säljer aktier under dagen och ser alltid till att alla aktiepositioner säljs av innan börsdagen är slut. Som trader kan du handla för dig själv eller för ett finansföretag. Ofta handlar en daytrader med ett stort kapital för att få bättre resultat av sina affärer, beloppen varierar mellan 500 tusen till 100 miljoner kronor.

Trenden i Sverige är att allt fler blir daytraders, vilket beror på att börsen har stigit sedan 2008 och att internetuppkopplingen har blivit snabbare/stabilare samt att det är bättre courtage hos nätmäklarna idag.

Andra anledningar är att du skattefritt kan köpa och sälja aktier i en kapitalförsäkring eller på ett investeringssparkonto. Arbetsmarknaden i Sverige har även blivit tuffare med sämre villkor för anställda vilket gör att många drömmer om att vara sin egen chef och få planera sin egen tid och arbetsdag.

Vad gör en daytrader?

Det är vanligt att en trader handlar aktier hemifrån, men många väljer att gå till kontor där andra traders sitter på arbetstid. Ofta har de flera datorskärmar så att de kan övervaka flöden från grafer, orderstatistik, telegram och nyheter. Vissa köper aktier på nyheter, inför rapporter eller på teknisk analys – hur en daytrader handlar varierar från varje individ men det handlar alltid om kortsiktiga rörelser på marknaden.

Som trader måste du kunna tjäna pengar både i uppgång och nedgång. Disciplin, självbehärskning, kunskap, erfarenhet och inga känsloband till pengar är viktiga egenskaper som ofta nämns som viktiga för en daytrader.

Idag handlar de flesta via nätmäklare som har speciella handelsapplikationer, låga låneräntor/courtage och egen supportpersonal. Som Pro-kund hos Avanza kan du få allt detta då de har många traders som kunder.

Vilka finansiella instrument handlas?

En trader kan idag handla i en mängd olika produkter. Förutom vanliga aktier så har det blivit populärt med börshandlade produkter såsom bull och bear-certifikat, mini futures och warranter.

Även derivatainstrument såsom CFDs och binära optioner med underliggande tillgångar i index, råvaror, räntor och aktier har växt fram.

Vissa specialiserar sig på valutahandel och handlar forex i par. Det mesta går att handla i och de flesta testar olika instrument innan de hittar sin grej.

Hur är livet som daytrader?

Daytrading
Livet som daytrader är enligt många i branschen stressigt och det gäller att kunna ta många snabba beslut. En hel del är tävlingsmänniskor med förflutet inom sport och idrott som unga.

Humörsvängningar kan vara en del av vardagen då man vissa dager kan förlora stora summor pengar. Att ha en förstående partner som stöttar är viktigt om man har familj.

Nackdelar med att vara daytrader kan vara saker som att det är svårt att få bolån eftersom du oftast inte har någon inkomst av tjänst att visa upp eller fast anställning. Du har heller inte rätt att ta ut föräldradagar eller sjukersättning.

En annan jobbig grej är att det är svårt att förklara för andra vad man arbetar med. Ofta väljer många traders att säga att de är egna företagare eller ”jobbar över internet”. Att säga att man sitter ”hemma och köper aktier” är svårt att förstå för många, dessutom finns risk för avundsjuka.

Du bör inte ha några problem med att vara ensam som daytrader. Är du en person som tycker arbetsplatser och chefer är tröttsamma så kommer du trivas bra att jobba ensam. Är du en person som får energi av mänskliga möten så är daytrader-jobbet inget för dig. Det tar några år innan du är helt van med att arbeta hemifrån, det är en omställning att gå från ett tryggt dagjobb till daytrader – det glömmer många.

Därför ska du bli en daytrader

Daytrading är en spännande och lukrativ investeringsform som kan ge dig möjlighet att tjäna stora pengar på kort tid. Här är tre starka argument för att bli en dagshandlare:

  • Möjlighet till hög avkastning: Med dagshandel kan du få tillgång till höga avkastning på kort tid, så länge du har kunskapen och färdigheterna att göra smarta affärer.
  • Flexibilitet: Som dagshandlare kan du handla när det passar dig bäst, och du är inte bunden av långsiktiga investeringar eller fasta handelstider.
  • Kontroll över dina investeringar: Dagshandel ger dig full kontroll över dina investeringar, så du kan reagera snabbt på marknadsförändringar och göra ändringar i din portfölj när det behövs.

Om du är redo att börja tjäna pengar på daytrader, börja med att bli kund på Avanza Bank. Avanza är en ledande bank för handel med aktier och andra instrument, och erbjuder allt du behöver för att komma igång med dagshandel. Registrera dig idag och börja tjäna pengar på kort sikt!

Hur svårt är det att livnära sig som daytrader på heltid?

Att leva som en daytrader på heltid kan vara både utmanande och osäkert. Det finns flera faktorer att överväga:

  • Volatilitet och risk: Daytrading innebär att man tar på sig stora risker eftersom handeln sker inom samma handelsdag, vilket kan leda till stora vinster men också stora förluster. Marknaderna kan vara mycket volatila och oförutsägbara, vilket kan göra det svårt att förutsäga prisrörelser.
  • Kapitalbehov: För att daytrada på heltid behöver du tillräckligt med kapital för att täcka dina utgifter och även för att hantera dina handelspositioner. Att ha tillräckligt med kapital är avgörande för att kunna hantera risker och undvika att bli utlöst av volatilitet.
  • Kontinuerlig inlärning och utveckling: Marknaderna förändras ständigt och det krävs kontinuerlig inlärning och utveckling för att vara framgångsrik som daytrader. Det innebär att hålla sig uppdaterad om marknadstrender, använda olika handelsstrategier och anpassa sig till förändringar i marknadsvillkor.
  • Emotionell kontroll: Att handla på finansmarknaderna kan vara mycket stressigt och kräver en hög grad av emotionell kontroll för att inte låta känslor som rädsla och girighet påverka dina handelsbeslut.
  • Inkomstvariation: Inkomsten som daytrader kan vara väldigt varierande och osäker. Det kan finnas perioder med höga vinster följt av perioder med förluster eller mindre vinst. Det är viktigt att ha en bra ekonomisk planering och buffert för att hantera dessa variationer i inkomst.

Intervjuer med daytraders i media

Här kommer en samling med intervjuer som vid tidpunkten var gjorda med daytraders. Om du är sugen på att bli en trader så kan du börja med att läsa dessa intervjuer:

Vet du någon mer intervju som är intressant och bör finnas med i listan?

4 svar på ”Vad gör en daytrader?”

  1. Ny som daytrader och är redan plus. Köper på hajpade aktier. Nu går jag även in långsiktigt i drönarbolaget Fastout som många börjat snacka hett om och som kan bli enormt stort eftersom de satsar globalt med ett nytt säljteam. Daytrading är kul och lönsamt men börja med småsummor eftersom du kommer göra många misstag i början. Och riskera inte allt du äger. 5 % av dina pengar per trade. Det är en bra spread på risken.

  2. 5% är 50 % för mycket, max 2-2,5% om du vill vara med i 1 år. Nu är det lätt när börsen går bra, men man ska tjäna pengar när den går ned!!

Kommentarer är stängda.