Aktiehandel

Aktiehandel

Är du nyfiken på grunderna i aktiehandel? Då har du hittat rätt. I den här artikeln får du bland annat svar på hur aktiehandel fungerar, hur du kan tjäna pengar på aktiehandel, om du kan handla aktier gratis. Du introduceras också för några av de populäraste svenska nätbankerna för aktiehandel.

Vad är aktiehandel?

Att ägna sig åt aktiehandel är att köpa och sälja aktier i företag som är noterade på olika börser via en aktiemäklare. När du äger en aktie äger du en andel i företaget som utfärdat aktien. Hur tjänar du pengar på aktier? Antingen via prisrörelser eller utdelning. I det första fallet lyckas du köpa aktier i ett särskilt bolag vid en viss tidpunkt och sedan sälja aktierna senare till ett högre pris. Du kan också tjäna pengar genom utdelningar. Stora aktiebolag betalar i regel ut delar av sitt överskott till sina aktieägare i form av utdelningar. Storleken på utdelningarna kan variera från några ören upp till flera kronor per aktie.

Aktiehandel för nybörjare

För den som aldrig testat på det själv kan aktiehandel verka väldigt komplicerat. Faktum är att det är betydligt enklare än vad du kanske tror. De mest populära nätbankerna för aktiehandel har dessutom gott om kunskapsresurser att dra nytta av med förklaringar om hur aktiehandel går till. Att handla med aktier hos de populära nätbankerna (exempelvis Nordnet och Avanza) är inte svårare än att du hittar ett bolag vars aktier du vill köpa, lägger ett bud på hur mycket du är villig att betala per aktie och hur många aktier du vill köpa.

Några tumregler som kan vara bra att känna till innan du börjar handla med aktier är dock:

  • Diversifiera din aktiehandel, det vill säga: Sträva efter att köpa aktier i flera bolag som verkar i olika branscher. Ingen kan förutse exakt hur aktiekursen för ett visst bolag kommer att utvecklas på sikt, oavsett hur lovande eller stabilt bolaget är. Lägg inte alla ägg i samma korg.
  • Var beredd på att du kommer behöva ha is i magen ibland. Aktiekurser fluktuerar dagligen, de går ner och de går upp. Var beredd på att resan till framgångsrik aktiehandel sällan är spikrak.
  • Satsa på tillförlitliga, stora bolag till en början. Som småsparare kan det vara lätt att fastna i fällan att handla med det som ibland kallas för ”öresaktier”, det vill säga aktier utfärdade av småbolag som ännu inte går med vinst. Förhoppningen är att aktierna ska rusa i kurs när det väl lossnar för bolaget ifråga. Att avgöra vilka bolag som kommer att infria förväntningarna är svårt även för erfarna aktiehandlare. Ett tips är att du börjar din karriär som aktiesparare med att handla bolag som ligger på Stockholmsbörsen (OMX).

Avanza aktiehandel

Avanza aktiehandel

Avanza har under flera år varit det mest populära alternativet bland svenska aktiehandlare. De har ett stort utbud av börser att handla på, olika kontoformer och ett lättbegripligt gränssnitt. Hos Avanza får du tillgång till svenska börser som OMX och First North samt flertalet av världens största börser som till exempel amerikanska Nasdaq, japanska Nikkei och franska börsen. Vi rekommenderar att du öppnar ett investeringssparkonto som är kostnadsfritt och sedan testar att köpa aktier från 1 kr i courtage.

Nordnet aktiehandel

Nordnet aktiehandel

Nordnet har länge varit nummer två efter Avanza. På det stora hela erbjuder de ungefär samma tjänster och utbud som största konkurrenten. Många som använt båda skulle möjligtvis hålla med om att deras gränssnitt inte är lika intuitivt som Avanzas. Det finns dock ingenting som hindrar dig från att ha konton hos båda två för att få tillgång till fler börser och sparmöjligheter. Du hittar Nordnets investeringssparkonto här.

Vem har bästa aktiehandeln på nätet?

Det finns flera aktörer på nätet som erbjuder aktiehandel. Däribland är det värt att nämna bland andra Avanza, Nordnet, Degiro och NVR. Vilken aktör är bäst? Den frågan är inte lika enkel att besvara på rak arm. Vad skiljer dem åt? Först och främst varierar utbuden; olika alternativ ger dig tillgång att handla aktier på olika börser. Därefter varierar också gränssnitten. Vilket alternativ du ska välja beror därför lite på vad du är ute efter. För en nybörjare skulle vi rekommendera antingen Avanza eller Nordnet. Du kan jämföra bästa nätmäklaren här.

Hur är det att handla med aktier?

Det kan vara spännande, dränerande eller helt lugnt beroende på vem du är, vilken sparhorisont du har och om du har förmågan att ha is i magen även under perioder då ditt innehav kanske inte utvecklas i önskad riktning. Men framför allt kan det vara väldigt roligt. Du kommer snabbt inse att aktiehandel är långt ifrån så komplicerat som du kanske föreställt dig, samtidigt som dina kunskaper om hur världsekonomin fungerar blir större – även om du bara handlar aktier som är noterade på svenska börser.

Vad är automatiserad aktiehandel?

Automatiserad aktiehandel är när en dator köper och säljer aktier i olika bolag utifrån förutbestämda regler eller algoritmer. Det kallas också ibland för ”algo-handel”. Det finns olika former av algo-handel: via tradingrobotar, egenkonstruerade tradingalgoritmer eller så kallad copytrading. Alla formerna har det gemensamt att det är en programvara som utför köp och sälj.

  • Tradingrobotar genomför vanligtvis extremt många affärer med målsättningen att få en liten vinst för varje sälj.
  • Tradingalgoritmer köper och säljer baserat på de regler den som konstruerat algoritmen har satt upp.
  • Copytrading innebär att du handlar aktier på en plattform där du sedan kan ställa in en robot som köper och säljer innehav i olika bolag baserat på hur en annan aktiesparare agerar.
Automatiserad aktiehandel

Sen finns det automatiskt sparande men då syftar man på fondrobotar som löpande köper och säljer fonder för att optimera din fondportfölj. Automatiskt sparande via fonder passar dig som inte är så intresserad av direktsparande i aktier och fonder.

Vad är orderbok?

Orderboken kallas också för ”orderdjup”. Vare sig du handlar aktier på nätet eller hos en traditionell bank kan du via orderboken få en inblick i statusen för en viss aktier. Världens börser organiseras nämligen som auktioner. För varje aktie finns köpare och säljare. I orderboken kan du se de säljare som är villiga att sälja aktier för lägst styckpris och se vilka köpare som är villiga att betala mest. Du kan också se de näst högsta och tredje högsta (osv.) sälj- och köppriserna. Differensen mellan lägst säljpris och högst köppris kallas för ”spread”.

Handla aktier utan courtage?

Courtage är en avgift som du betalar till banken varje gång du köper aktier. Hos flertalet nätbaserade banker (som Avanza och Nordnet) är courtaget i regel lågt, från några kronor, medan du hos traditionella storbanker kan få betala upp till 100 kronor i courtage. För dig som är småsparare finns dock flera möjligheter att köpa aktier utan courtage, se nästa punkt ”Finns det gratis aktiehandel?”.

Finns det gratis aktiehandel?

Ja, vissa banker erbjuder det. Det är dock värt att tillägga att du sällan har den möjligheten hos de traditionella bankerna (Nordea, Swedbank osv.). Däremot erbjuder banker som Avanza och Nordnet småsparare att köpa aktier gratis. Det finns dock begränsningar, och exakt hur begränsningarna ser ut varierar mellan olika aktörer. Vanligtvis innebär de att du inte får ha mer än en viss summa pengar på ditt konto. Hos Avanza får du till exempel just nu handla aktier utan courtage om du aldrig haft mer än 50 000 kronor på ditt konto hos dem. Om du vill köpa aktier gratis är du också ofta begränsad till att handla på svenska börser (Stockholmsbörsen och First North).

Kurser i aktiehandel

Om du känner att du skulle ha nytta av att gå en kurs i aktiehandel finns det många aktörer som erbjuder det. I kurserna får du lära dig grundläggande terminologi kring aktiehandel, grunderna i hur du analyserar och värderar aktiekurser, vad du ska se upp för när du handlar med aktier och mycket annat. Några exempel på aktörer som erbjuder kurser i aktiehandel är:

  • Medborgarskolan
  • Folkuniversitetet
  • Aktiespararna

Det finns också mängder av resurser på nätet (varav den här hemsidan är en).

Fonder är ett alternativ

I praktiskt avseende kan fonder beskrivas som en enklare och mindre riskfylld sparform än aktier. Fonder kräver överlag mindre engagemang och kunskaper än aktiehandel. Vad du vinner i riskminimering förlorar du dock i flexibilitet. Fonder består i de flesta fall av hela knippen av aktier från olika branscher och företag som någon annan satt samman, du har i och med det mindre kontroll över vad du investerar i.