Bästa nätmäklare 2024

Vilken nätmäklare som är bäst kan skilja sig lite i vad du har för behov.

Avanza har haft nöjdaste kunder 14 år i rad, vilket visar att de kanske är bäst när det kommer till helhetserbjudandet. Banken har också växt och blivit Nordens största nätmäklare.

AvanzaBank
 • Gratis courtage upp till 50 000 kr (500 affärer per år)
 • Nöjdast kunder 14 år i rad
 • Bra kringtjänster
 • Bäst plattform enligt PlaceraPengar.nu
 • Gratis courtage upp till 80 000 kr (500 affärer per år)
 • Tillgång till sociala nätverket Shareville
 • Mindre bra gränssnitt enligt oss

Vad är en nätmäklare?

Funderar du på att börja investera i aktier eller fonder? Då behöver du först se till att hitta en nätmäklare som du kan använda dig av. Förr i tiden var nätmäklaren den bank som du använde dig av till ditt vanliga bankkonto, men genom åren har utvecklingen gått framåt och idag finns det många andra alternativ till storbankerna. Du behöver inte längre krångla för att kunna investera i aktier och fonder, utan med en mäklare på nätet blir det lekande lätt.

Kort och gott kan man således säga att en nätmäklare är ett företag som gör det möjligt att köpa och sälja finansiella instrument över nätet. Exempel på sådana plattformar är bland annat Degiro, Nordnet och Avanza. Hos många nätmäklare har du också möjlighet att använda dig av en fondrobot, vilket är en tjänst som automatiskt hjälper dig att placera dina pengar rätt. Idag är detta det absolut bästa och enklaste sättet att investera och med alla funktioner som finns behöver du inte någon större kunskap eller erfarenhet för att få till en bra investering du också.

Vi på PlaceraPengar.nu tycker att bästa nätmäklare 2024 är Avanza eftersom vi tycker de är bäst när det kommer till plattform, courtage, avgifter, valmöjligheter och kundsupport. Banken är billig både för dig som gör små affärer till de investerare som gör stora aktieaffärer.

När du jämför nätmäklare så är det några punkter du ska titta på:

 • Vilken nätmäklare har lägst courtage på den summa pengar du brukar handla för?
 • Vem har lägst avgifter på konton och andra tjänster?
 • Vilken nätmäklare har lägst courtage på aktiehandel utomlands och på småbolagslistor?
 • Går det att handla dina favoritfonder?
 • Mest användarvänligt gränssnitt på dator och mobil?
 • Bäst kundservice på mail och telefon?
 • Hur ser belåningsmöjligheter ut?
 • Vilka kringtjänster finns? Aktielån? Bolån? Privatlån? Hjälp med skattefrågor och deklaration?

Billigaste nätmäklaren

Visst hade det varit bekvämt om det var helt gratis att köpa och sälja fonder och aktier, men så är inte fallet. När du vill köpa eller sälja kommer du att få betala något som heter courtage. Det kan vara svårt att ta reda på vilken nätmäklare det är som har de absolut lägsta priserna, eftersom courtaget vanligtvis består av en procentsats som är baserad på det belopp som du vill köpa eller sälja för.

Både Nordnet och Avanza har förenklat det för sina kunder när det kommer till courtage. Här kan du, utifrån dina egna affärer, välja en courtageklass som passar dig. Prissättningarna skiljer sig mellan olika belopp och är en bra metod att använda sig av om du brukar köpa och sälja för liknande belopp vid varje tillfälle.

Observera att båda ovannämnda nätmäklare kan, i vissa fall, erbjuda kostnadsfri handel på plattformarna. Detta gäller främst för nya kunder och både sparbeloppet och antalet affärer som du gör kommer att vara begränsat.

Jämför courtage

Det enklaste och snabbaste sättet att ta reda på vilken nätmäklare som kommer att vara billigast i längden är genom att jämföra courtage, men hur ska man då lyckas med detta? Vi rekommenderar att du avsnittet nedan som heter ”Priser på courtage” där kan jämföra nätmäklare och priser. Ett annat alternativ är att du kan besöka nätmäklarnas hemsidor och titta på hur stor courtage du kommer att betala årligen. Här gäller det alltså att leta efter den mäklare som har ett så lågt courtage som möjligt. Nordnet har i dagsläget ett courtage på 0,000 – 0,250 % per år, medan Swedbanks ligger på 0,030 – 0,090 %.

Att det är billigare att använda sig av nätmäklare istället för storbankerna är det således inget snack om. Kom dock ihåg att courtaget inte betyder allt och det kan finnas andra avgifter som du behöver hantera. När du ska välja nätmäklare är det därför mycket viktigt att du tittar på alla avgifter som kan tillkomma och inte låser dig alldeles för mycket på courtaget.

Priser på courtage

Nedan hittar du priser och courtageklasser för de populäraste nätmäklarna.

Avanza

StartMiniSmallMediumFast pris
Rörligt courtage0%0,25%0,15%0,069%0%
Lägsta courtage0 SEK1 SEK39 SEK69 SEK99 SEK
Passar affärerUnder 50 000 krUnder 15 600 kr15 600 – 46 00046 000 – 143 000143 000+

Nordnet

MiniSmallMediumFast pris
Rörligt courtage0,25%0,15%0,069%0%
Lägsta courtage1 SEK39 SEK69 SEK99 SEK
Passar affärerUnder 15 600 kr15 600 – 46 00046 000 – 143 000143 000+

Är Courtaget det enda du ska titta på vid en jämförelse?

Nej, courtagekostnad är viktigt men inte avgörande. Andra faktorer som spelar in är hur användargränssnittet känns på ditt konto och vilka verktyg som kan hjälpa dig till bättre affärer. Nätmäklaren Avanza har på senare år lag till bra översikter, analysverktyg och uppföljning över dina fond- och aktieaffärer. Sparande blir helt enkelt roligt med Avanzas gränssnitt.

Även kundtjänsten är viktig när du ska välja nätmäklare. Och här har Avanza haft nöjdast kunder flera år i rad. Avanza är snabba med att svara på frågor både på plattformen och i sociala medier.

När det kommer till kombinationen pris och kundnöjdhet så är Avanza svåra att slå. Avanza är den billigaste nätmäklaren när det kommer till courtage och fondavgifter på deras egna fonder. Och ju mer du sparar hos dem desto billigare blir din handel och aktielån.

Handla aktier hos nätmäklare

Bästa nätmäklare

Vilken aktiemäklare du ska välja beror på hur mycket du ska investera vid varje transkation du gör på börsen. Om du ska handla för några hundralappar åt gången så är Avanzas minicourtage på 1 kr att föredra. Ska du hålla på med daytrading så kanske Nordnet har bäst erbjudande.

Om vi tittar på den breda kundgruppen så är Avanza populärast som har ett användarvänligt gränssnitt och plattform som gör det enkelt att handla aktier, fonder och andra värdepapper. Generellt kan man säga att Avanza är bästa nätmäklaren för fondhandel och aktiehandel.

Exempel på verktyg och tjänster hos Avanza som kan komma till användning vid aktiehandel: Kurs- och nyhetsalarm, bevakningslistor, senaste nyheterna, anteckningar, stop-loss, appar. Sedan har du olika temalistor där du kan få inspiration till vilka aktier du ska köpa. Det kan handla om allt ifrån vilka aktier miljonärer äger till jämställda bolag på börsen.

I slutändan handlar det om att du måste testa olika nätmäklare för att se vilken sajt du gillar och vilken kundservice som är bäst.

Vilka nätmäklare finns det i Sverige?

I Sverige har vi ett utbrett fondsparande och aktieägande. Det gör att många nätmäklare har letat sig hit för att konkurrera med storbankerna om dig som kund. Här kommer en lista svenska nätmäklare:

Avanza Bank

Sveriges populäraste nätmäklare för långsiktig aktiehandel och fondhandel. Numera erbjuds även kunderna bolån. Det finns även sparkonton med insättningsgaranti för dig som vill ha ett försiktigt sparande. Avanza har haft Sveriges nöjdaste kunder 10 år i rad och har över en miljon kunder. Vi rekommenderar Avanza om du är nybörjare på aktier.

Nordnet Bank

Nordnet är Avanzas största konkurrent och har ett bra community som heter Shareville där du kan visa din aktieportfölj och aktieaffärer. Dessutom kan du följa andra investerare som är duktiga för att få idéer till bra aktieaffärer.

Aktieinvest

Aktieinvest är en mindre nätmäklare som funnits i Sverige hela 50 år, vilket gör dem till äldsta spelaren på marknaden. Aktieinvest har tidigare haft medlemsorganisationen Aktiespararna som ägare. Numera ägs man av Pareto Securities som är välkända på finansmarknaden. Nätmäklaren har 60 000 kunder och erbjuder investeringssparkonto (ISK) eller traditionellt Aktie- och värdepapperskonto (VP-konto).

Degiro

Degiro är en nätmäklare från Nederländerna som slagit sig in i Sverige senaste åren. Man är en prispressare och erbjuder lågt courtage på aktier, ETF:er, optioner och terminer.

När det är dags att köpa aktier

När du har valt nätmäklare och öppnat ett konto så är det dags att börja köpa aktier eller fonder. Vi har en bra guide på hur du kan köpa aktier.

Det du behöver göra först är att överföra pengar från din internetbank hos din storbank. Du lägger till en ny överföringsmottagare och skriver in ditt clearing- och kontonummer för ditt Avanza-konto. Det kan vara ett VP-konto, ISK, kapitalförsäkring eller sparkonto. Sen brukar pengarna landa på ditt Avanza-konto inom 1-2 bankdagar.

Aktiehandel beskattas sedan olika beroende på vilket konto du väljer för dina aktieaffärer. Väljer du ett aktie- och fondkonto (VP-konto) så betalar du en vinstskatt på 30%. Gör du vinster på ett ISK eller kapitalförsäkring så betalar du istället en schablonskatt varje år istället för vinstskatt.

Om du vill köpa aktier i ett aktie-och fondkonto som ditt företag äger så behöver du ha ett LEI-nummer registrerat på ditt företag. Detta nummer skriver du sedan in på dina kontoinställningar hos Avanza eller Nordnet.

Visste du att du kan köpa aktier i Avanza Bank?

Många som är kunder i Avanza Bank gillar företaget så mycket så de vill bli delägare i bolaget. Avanza är börsnoterat och du kan köpa aktier i bolaget här. Avanzas statistik visar att bolaget har över 10 000 aktieägare bara via Avanza-konton.

Avanza Bank handlas till P/E 19 och EV/EBIT 17. Denna värdering ska ställas mot en omsättningstillväxt på 25% CAGR och vinsttillväxt på 36% senaste 5 åren. Avanzas verksamhet går bra när det finns ett stort börsintresse med stor kundtillströmning och när många köper och säljer aktier.

Kom ihåg att handel med aktier och fonder innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdepapper kan båda minska och öka i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka de pengar du investerat.