Aktielån – Belåna aktier med Superlånet hos Avanza [Guide]

Här kan du läsa allt om aktielån (belåning av aktier och fonder) och hur det så kallade Superlånet (värdepapperslån) med Superräntan fungerar hos Avanza.

Vi skriver även om hur ett kreditkonto fungerar med kreditlimit, belåningsgrad och återbetalning. Men först har vi nedan listat de bästa aktierna att belåna, aktierna med minst volatilitet (låg beta) och vilka aktier och fonder som ingår i Superräntan. Lycka till och kom ihåg att vara försiktig med belåning!

Vad är Avanzas Superlån?

Superlånet är en värdepapperskredit som gör att du kan ta lån för att köpa aktier eller fonder på ditt konto till en Superränta. Denna superränta finns i tre olika räntenivåer:

 • Från 0% ränta: Låna upp till 50 000 kronor med max belåningsgrad 10%.
 • Från 0,99% ränta: Oavsett lånebelopp med max belåningsgrad 25%.
 • Från 1,99% ränta: Oavsett lånebelopp med max belåningsgrad 50%.

Bästa aktierna att belåna på Avanza (som ingår i Superräntan)

Nedan kan du se vilka aktier som föll minst under Coronakraschen i mars 2020. Längre ner i artikeln kan du se vilka aktier som fallit minst under de senaste fyra börsfallen.

AktieSuperränta?BelåningsvärdeBetaVolatilitetFöll 2020
Investor BJa80%1,0817%-35%
Swedish MatchJa80%0,5217%-22%
Essity BJa80%N/A17%-8%
AxfoodJa80%0,3017%-21%
ICA GruppenJa80%0,3115%-24%
Tele2Ja80%0,6716%-36%
TeliaJa80%0,6916%-12%
AAKJa80%0,7315%-35%
Assa Abloy BJa80%0,9421%-36%

Beta = Ett beta på 1,0 innebär att aktiens svängningar är identiska med börsens svängningar, upp och ned. En aktie som har ett beta under 1,0 har svängt mindre än börsen under mätperioden.

Volatilitet = Ett riskmått som visar hur stora kursrörelserna varit i en aktie i procent senaste 30 dagarna och mäter kursens standardavvikelse från medelvärdet under den perioden.

Belåningsvärde = Belåningsvärdet visar hur stor procentandel av värdepapprets värde som du kan låna. Det är Avanza som bestämmer belåningsvärdet och det beror på värdepapprets volatilitet (hur mycket kursen rör sig upp och ner) och likviditet (hur lätt det är för banken att sälja värdepapperna i marknaden). Småbolag brukar därför ha ett lågt belåningsvärde. Belåningsvärdet på ett värdepapper kan ändras, så håll koll på måttet.

Volatilitet – Aktier som fallit minst i börskrascher

Aktie2020201520112008
Investor B-35%-29%-27%-48%
Swedish Match-22%-14%-36%-42%
Essity B-8%N/AN/AN/A
AAK-35%-12%-19%-58%
Axfood-21%+40%-18%-49%
ICA Gruppen-24%-22%N/AN/A
Telia-12%-36%-17%-48%
Tele2 B-36%-43%-18%-56%
AssaAbloy-36%-20%-22%-52%
Indutrade-38%-15%-22%-57%
Lifco-49%N/AN/AN/A
Latour-37%-15%-33%-54%
OEM-35%-18%-25%-37%

Av tabellen ovan så är Swedish Match, Investor B, Essity, Axfood, ICA de aktier som brukar falla minst i börskrascher. Dessa aktier brukar kallas defensiva aktier eftersom deras produkter säljer bra i dåliga tider. Aktierna är också defensiva eftersom investerare brukar sälja cykliska aktier och köpa ocykliska aktier/defensiva aktier när börsen faller.

Ett beta på 1,0 innebär att aktiens svängningar är identiska med börsens svängningar, upp och ned. En aktie som har ett beta under 1,0 har svängt mindre än börsen under mätperioden. Det innebär att den stigit mindre än börsen vid uppgång, men också att den sjunkit mindre än börsen vid fallande marknad.

Inga fastighetsaktier är med på listan, vi tycker att risken i aktiekursen är stor om vi får en ränteuppgång eller om fastighetsbolagen får problem med refinansiering under en börskrasch när likviditeten fryser på marknaden.

Fonder som ingår i Superräntan

FondSuperränta?BelåningsvärdeStandardavvikelseFöll 2020
Spiltan Räntefond SverigeJa90%3%-4%
Avanza ZeroJa80%18%-30%
Avanza GlobalJa80%N/A-28%
Avanza EuropaJa80%N/A-30%
Avanza USAJa80%N/A-25%
Didner & Gerge AktiefondJa80%21%-36%
Spiltan HögräntefondJa80%9%-13%
Spiltan Aktiefond InvestmentbolagJa70%17%-30%
Avanza Emerging MarketsJa70%N/A-25%
Avanza World Tech by TINJa70%N/AN/A
Avanza Småbolag by SkoglundJa70%N/AN/A
Didner & Gerge SmåbolagJa70%22%-39%
SPP Aktiefond USAJa70%17%-26%
Swedbank Robur Access Asien AJa70%15%-20%
Belåningsvärde är hur stor andel du får låna på aktien. Standardavvikelse är hur mycket kursen har rört sig (låg procent = mindre rörelse). Föll 2020 är hur mycket fonden var ner under Coronakraschen 2020.

En låg standardavvikelse innebär att kursen på fonden har svängt mindre. Lägst volatilitet har såklart Spiltan Räntefond Sverige som har korta räntor som placeringsinriktning. Detta gör att belåningsvärdet är högst på 90% då kursen bara föll 4% under Coronakrisen i mars 2020.

Andra bra fonder att belåna är Avanza Zero, Avanza Global, Avanza Europa och Avanza USA där alla har 80% belåningsvärde. Fonderna föll mellan 25-30% under coronakrisen, vilket är i linje med Stockholmsbörsen OMXS30 som fall -30%.

Hur fungerar ett kreditkonto hos Avanza?

När du blivit godkänt för värdepapperslån så skapas automatiskt ett kreditkonto där du får en kreditlimit som baseras på värdet av din aktieportfölj och din privatekonomi.

Fördelen med att ha aktielån hos Avanza är att du inte behöver betala ränta på de första 50 000 kr. Du får alltså 50 000 kronor att köpa aktier för gratis. Detta kan du utnyttja för att fylla på innehavet i en Superränta-aktie så ökar ditt belåningsutrymme på samma gång.

Avanza kreditkonto

Vilken ränta du får på din kredit avgörs av vilken förmånsnivå du befinner dig på. På bildexemplet ovan så beräknas belåningsgraden på 3 stycken Superräntan-aktier. Baserat på dessa aktiers värde så kan kontoinnehavaren låna upp till ca 269 443 kronor till 0,99% ränta och upp till 538 886 kr till 1,97% ränta.

Om dina aktier faller i värde så stiger din belåningsgrad och pil-visaren kan nå upp till en högre räntenivå. Om pilen stiger till det röda fältet ”Överbelånad” så måste du överföra mer pengar till ditt kreditkonto annars riskerar du tvångsförsäljning av värdepapper på ditt kreditkonto.

Avanza brukar höra av sig om att du är överbelånad och ger normalt dig tid till att sänka din belåningsgrad. Det är för att vara schyssta så att du själv kan välja vilket värdepapper du ska sälja av eller om du vill flytta över pengar från ett annat bankkonto. Avanza är dock inte skyldiga att informera dig om detta, de har rättigheten att sälja av värdepapper direkt när du blir överbelånad. Därför är det viktigt att du löpande håller koll på din belåningsgrad om du ska utnyttja aktielån på ett kreditkonto.

Vad är superräntan på Avanza?

Superräntan syftar på den låga ränta du kan få på Avanzas Superlån. Med Superlånet kan du låna upp till 50 000 kronor med 0% ränta. Därefter så ökar räntan i olika steg för belåning.

Om du uppfyller vissa villkor så får du automatiskt Superräntan på ditt kreditkonto:

 • Minst 3 stycken large cap aktier som är godkända för Supperränta eller 1 stycken fond som är godkänd.
 • Ingen aktie får enskilt utgöra mer än 49% av ditt kreditkonto (undantaget gäller fonder).
 • Du får inte göra affärer med terminer, optioner eller utföra blankning.
Superräntan hos Avanza

Så kommer du igång med aktielån hos Avanza

1. Du ansöker om Superlånet med ditt BankID.
2. UC gör automatisk en kreditupplysning på dig. Du får svar om krediten godkänns redan inom en dag.
3. Du blir tilldelad en kreditlimit på vad du max får låna. Men det är värdet på dina aktier och fonder som avgör hur mycket du kan låna.
4. Nu kan du börja handla aktier med belåning.

Vilka aktier och fonder ingår i Superräntan?

Avanza väljer själva ut vilka aktier som är godkända och ingår i Superräntan samt vilket belåningsvärde varje värdepapper ska ha. Dessa villkor kan ändras beroende på det underliggande bolagets utveckling (som aktien är kopplad till). Du kan se vilka aktier, fonder och ETF:er som är godkända och ingår i Superräntan här.

3 snabba tips vid belåning av aktier

Investera på lång sikt. Att använda belåning för att göra snabba vinster är med stor sannolikhet en dålig idé. Om du däremot investerar långsiktigt och använder aktiebelåning ansvarsfullt så kan lite extra hävstång ge ett bra resultat med ränta på ränta effekten efter 10-20 år. Det är dock viktigt att ha disciplinen att inte öka belåningsgraden.

Sprid risken genom att äga flera stabila aktier eller fonder. Om du ska belåna aktier eller fonder så är det smart att ha fler än tre värdepapper. Det är också viktigt att analysera den operativa och finansiella risken i underliggande bolag som aktien är kopplad till. Om ett bolag har en hög skuldsättning så brukar de falla mer i pris under en börsnedgång. Du kan välja aktier som har låg beta och inte svänger så mycket i aktiekursen. När det gäller fonder så är det viktigt att undersöka hur pass likvid fonden är. En mindre likvid fond brukar falla mer i pris under börsturbulens.

Använd inte en för hög belåning. Det är viktigt att du alltid har bra marginaler när du handlar med kredit och håller koll på utvecklingen på ditt konto så att belåningsgraden inte riskerar att bli för hög.

Nackdelar med värdepapperslån

 • Värdepapper prissätts dagligen till skillnad mot fastigheter. Därför är det egentligen bäst att låna upp pengar på din bostad för att köpa aktier, då din bostad inte prissätts dagligen.
 • Du riskerar att behöva sälja dina värdepapper när du minst vill det (i en börskrasch när du egentligen vill köpa). Håll därför belåningsgraden på en nivå som klarar ordentliga värdenedgångar i depån.

Fördelar med värdepapperslån

 • Avanzas Superränta har 0%, 0,99% och 1,99% ränta. Det är en väldigt förmånlig ränta som ofta är lägre än den ränta du kan få på ditt bolån hos din storbank.
 • Du maximerar din avkastning och får en högre vinst i slutändan om du håller en sund nivå på din hävstång.

Vad är ett värdepapperslån (aktielån)?

Ett värdepapperslån eller ”aktielån” är när du lånar pengar på kredit på befintligt ägda aktier. Numera kan du även ”låna ut aktier” till din bank som sedan lånar ut dem vidare till blankare/andra låntagare. I gengäld får du en ränta/premie betald till din depå. Detta så kallade aktielån skiljer sig mot när du själv belånar dina aktier. Begreppen kan lätt blandas ihop då man ibland menar samma sak.

Om Avanza värdepapperslån

Avanza erbjuder ett värdepapperslån som kallas Superlånet med ”superränta” och ett vanligt lån med ordinarie ränta. Det går tyvärr inte att kombinera superränta med ordinarie ränta. För att få Superlånet med superränta så måste du äga aktier eller fonder som är godkända för superräntan. Alla kunder som är godkända för värdepapperskredit kan låna upp till 50 000 kronor till 0% ränta (gratis). Läs mer om Superlånet här.

Risker med aktielån

Att använda aktielån kommer med flera risker:

 • Räntan på din ditt aktielån kan höjas.
 • Priset på de aktier du belånat kan sjunka i värde.
 • Om du blir överbelånad så kan din bank sälja dina aktier när du minst vill det.

Så påverkar belåningsgraden din risk

Om dina värdepapper sjunker i värde så ökar din belåningsgrad. Nedan kan du se hur stor nedgång som krävs för att bli överbelånad.

Belåningsgrad10%20%30%40%50%60%70%80%
Nedgång för överbelåning88%75%63%50%38%25%13%0%

Om du har en belåningsgrad på 10% på dina värdepapper så krävs det en nedgång på 88% innan du blir överbelånad. Så om du vill vara försiktig men samtidigt få lite extra avkastning över tid så är en belåningsgrad på 10% en bra nivå. En bra tumregel är att aldrig ha mer än 10-20% belåning i portföljen.

Vill du slippa oroa dig för kursfall, överbelåning och tvångsförsäljning så ska du istället utöka ditt bolån eller ta ett privatlån för att köpa aktier.

Om du belånar defensiva aktier som har låg skuldsättning så ska det till mycket för att dessa aktier ska falla mer än 50%. Men historiska siffror är förstås ingen garanti för framtida. Exempelvis så gick Investor B ner ca 50% under finanskrisen och minus ca 35% under Corona-fallet. Du kan se vilka aktier som gick ner minst under finanskrisen och coronakrisen i tabellen här.

Att handla med kredit är att handla med hävstång

Att investera mer pengar än vad man har med hjälp av lånade pengar, det vill säga investering med hävstång, kan ge höga vinster men också stora förluster om du får fel. Nyckeln är att inte låna för mycket pengar i förhållande till sin egen insats. Att låna en till två gånger din insats brukar vara lagom för att maximera din vinst på lång sikt. Ett exempel är AP7-fonden som förvaltar våra pensionspengar, den fonden investerar med 10% belåning.

Varför har vissa aktier högre aktiekredit?

Att vissa aktier har en högre aktiekredit (belåningsvärde) beror på hur volatilt värdepappret är (hur mycket priset rör sig upp eller ner). Aktiekrediten är högre på large cap bolag som har ett stabilt aktiepris och där likviditeten är hög (stor daglig handel i värdepappret). Därför är aktiekrediten låg på småbolag där det är svårt för banken att sälja dina aktier ifall du blir överbelånad.

Aktiekredit

I bilden ovan kan du aktiedata om Essity på Avanza. Under belåningsvärde kan du se att värdepappret kan belånas upp till 80% av innehavet. Det vill säga har du 100 000 kronor i Essity så kan du max låna upp till 80 000 kronor på ditt totala Essity-innehav.

Vad betyder kreditlimit på mitt kreditkonto?

Kreditlimit är den summan som du kan låna (förutsatt att du har ett belåningsvärde).

När det kommer till den kreditlimit du blir tilldelad så baseras den på marknadsvärdet av dina innehav. Så ju mer pengar du har på ditt konto ju högre kreditlimit får du. Du kan ansöka om en höjning av din kreditlimit. I din ansökan anger du i så fall hur hög din nya limit ska vara och vilka värdepapper du tänker köpa för den utökade limiten. Vid ansökan tar Avanza en kreditupplysning på dig.

Kan man ta ut kredit på aktier och konsumera?

Nej enligt villkoren i avtalet med Avanza så får du inte använda Superlånet till något annat än värdepapper. Du får alltså bara använda lånet till att köpa nya värdepapper på kreditkonto.

Hur betala tillbaka Superlånet hos Avanza?

Om du vill betala tillbaka hela eller delar av Superlånet så kan du helt enkelt sätta in mer pengar på kreditkontot. Du väljer kreditkontot i kontolistan och gör en vanlig överföring från ett annat intern eller extern konto. Du kan också sälja värdepapper på ditt konto som kreditkontot är kopplat till. Då minskar skulden automatiskt. Det fungerar likadant om du får utdelningar på ditt konto så minskar skulden.

Du kan tyvärr inte ha en utnyttjad kredit och samtidigt ha egna pengar stående på kontot. Så om du vill använda krediten för till exempel skatteplanering (dra av räntekostnader mot kapitalvinst) så kan du lösa det genom att skapa ytterligare ett ISK-konto där du inte har en koppling till ett kreditkonto.

Har Nordnet aktielån?

Även Nordnet erbjuder portföljbelåning där du kan få mellan 0,89% till 6,39% ränta. Lånet hette tidigare Knockoutlånet men har bytt namn till Portföljbelåning och Portföljbelåning Plus. Till skillnad från Avanza, så får du ta ut kreditpengarna från kontot och använda till renovering, bilköp eller annat privatekonomiskt ändamål. Är du intresserad av Nordnets värdepapperslån? Läs mer om att belåna aktier hos Nordnet här.