Privatlån

Jämför privatlån från svenska banker och kreditbolag nedan. Du kan låna upp till 600.000 kr hos vissa banker. Räntan och villkoren uppdateras dagligen.


Privatlån, även kallat blancolån, är en högkostnadskredit vid en effektiv ränta över 30%. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


Vad är privatlån?

Privatlånet är idag en av Sveriges mest eftertraktade låneform, då den gör det möjligt för privatpersoner att låna pengar till precis vad som helst. Privatlånet är enkelt att ansöka om, har oftast mycket bra villkor och kan uppnå ett mycket högt belopp. Här behöver du inte berätta eller bevisa för banken vad du ska använda pengarna till. Vissa långivare väljer ändå att fråga, men huruvida du vill använda pengarna till en ny båt, till inredning eller till en resa har mindre betydelse.

Är privatlån och blancolån samma sak?

Ett mycket vanligt missförstånd är att blancolån och privatlån skulle innebära två helt olika saker, men detta stämmer alltså inte. I grund och botten är det precis samma typ av lån som man talar om och blancolån är en benämning som var vanligare förr. Idag använder man sig istället av ordet privatlån, av den enkla anledning att lånet kan gå till privat finansiering och att det används av privatpersoner. Det är således ingen skillnad på låneformerna.

Hur fungerar privatlån utan säkerhet?

Privatlån är ett större lån från banker och nischbanker där du inte behöver någon säkerhet. Idag kan du ansöka om privatlån på nätet utan en förklaring till vad du behöver pengarna till. Vanligaste anledningarna till att privatpersoner tar lånet är för att köpa bil, en båt, resa, bröllop eller en kontantinsats till hus eller lägenhet. Även renoveringar eller uppstart av företag kan vara förklaringar till att man tar ett lån. Den här typen av blancolån har blivit populära eftersom många saknar tillgångar att pantsätta, genom att betalningsförmågan är i fokus så kan fler få låna pengar.

Privatlån för att resa

När du ansöker om ett lån så får du välja ett belopp mellan 10.000 och 600.000 kronor (beloppen kan variera) och bestämma din återbetalningstid. Då brukar bankernas kalkylatorer visa på hur mycket lånet kommer att kosta dig i avgifter och effektiv ränta. Godkänner du villkoren och kostnaderna så kan du genom att fylla i dina personuppgifter och skicka in ansökan. Normalt tar det ca 1-5 dagar innan du har dina pengar på ditt transaktionskonto. Privatlån är större till lånevolym och tar därför längre tid att betala ut än mikrolån, som endast tar ca 1 dag. Lånet kan återbetalas på 1-15 år och du kan när som helst göra extra inbetalningar eller betala av hela skulden med en enda betalning.

Vem får låna pengar?

Marknaden för olika lån/krediter är idag väldigt stor och det finns många olika långivare att välja mellan. Det betyder att kraven för att få ansöka också kommer att skilja sig väldigt mycket åt. I de allra flesta fall väljer dock långivare och banker att ha liknande villkor för låneformen, vilket brukar vara följande:

  • Minst 20 år gammal
  • Vara folkbokförd i Sverige
  • Ha en taxerad inkomst med ett minimibelopp
  • Vara fri från skuld hos Kronofogden

Vissa, men inte alla, erbjuder även lån trots betalningsanmärkningar sedan tidigare. Det har gjort det möjligt för allt fler personer att ansöka och få det beviljat. Precis som namnet beskriver så riktar sig privatlånet till privatpersoner som vill finansiera något för privat bruk.

Ränta och villkor

När du ansöker om privatlån så tittar banker och kreditbolag på din inkomst, ålder och om du har tidigare betalningsanmärkningar. Det är sedvanligt att bankrådgivaren gör en kreditupplysning genom UC eller annat företag för att kontrollera din historik, deklaration av lön och anmärkningar. Om långivaren tycker att du har en god kreditvärdighet så godkänns låneansökan.

Räntan på privatlån är högre än t.ex. bolåneräntan och bestäms bland annat av löptiden. Du bör därför välja en kort återbetalningstid och den lägsta effektiva räntan får att hålla kostnaderna nere. Håll gärna koll på Riksbanken räntebana inför framtiden också, om de höjer räntan så kan lån bli dyrare och tvärt om billigare om de sänker styrräntan. I listan ovan på den här sidan kan du jämföra privatlån och läsa villkoren från varje låneaktör. Fördelen med lån i Sverige är att räntan är avdragsgill mot din skatt på inkomster, du kan dra av hela 30% av kostnaden för ränta.

Om du sedan tidigare har en sparbuffert så bör du använda den istället för att ta ett privatlån. Räntan på privatlånet kommer sannolikt vara högre än den avkastning du kan få på fonder eller aktier. Även om du investerar i de bästa fonderna och får en avkastning på 10% per år så kommer troligen den effektiva räntan på privatlån blir högre. Därför lönar det sig att ta av sina sparpengar innan du lånar pengar.

Billiga lån med låg ränta

Det finns många anledningar till varför denna låneform har blivit så populär, men en av de främsta orsaker är den låga ränta och de överlag billiga avgifterna. Om du har en bra kreditvärdighet och en balanserad ekonomi kan du i många fall få mycket bra och bekväma villkor, med en löptid som är anpassad efter just dina önskemål och behov. Det är dock mycket svårt att säga vilken typ av ränta som man har att vänta sig, eftersom det finns flera faktorer som har betydelse. Räntan sätts individuellt och är baserad på den kreditupplysning som banken eller långivare kommer att ta på låntagaren vid ansökan. Jämför man med snabblån eller sms-lån är privatlånets ränta dock att föredra i alla lägen.

Finns det lån med låg ränta utan säkerhet?

När du ansöker om ett billån eller ett bolån behöver du lämna en säkerhet för dina pengar. Säkerheten i dessa fall brukar vara den bostad eller det fordon som man köper och fungerar som så att banken har rätt att omhänderta din egendom om du inte har möjlighet att betala tillbaka pengarna. Med ett privatlån behöver du inte oroa dig för att lämna ut någon säkerhet, eftersom låneformen inte kräver detta överhuvudtaget. I många fall kan det dock gynna dig som låntagare, eftersom en säkerhet kan se till så att du får mycket bättre villkor. Det är däremot inget krav och det är fortfarande fullt möjligt att hitta ett låneerbjudande med en låg ränta, även om du inte väljer att ”panta” din bil, ditt hus eller något annat som är av värde. En annan låneform som heller inte behöver någon säkerhet är kreditkort.

Bästa privatlånet 2021

Att hitta det bästa konsumtionslånet för 2021 kan låta som en enkel uppgift, men sanningen är att det stora utbudet av långivare faktiskt gör processen lite knepigare. Det finns många saker som du ska ha i åtanke när du ska hitta ett riktigt bra lånelöfte och att jämföra banker mot varandra kommer att hjälpa dig att ta ett bra beslut. Här kommer vi inte att lista den bank som vi anser har det bästa privatlånet, men vi kommer däremot att lista de saker som du bör titta efter för att säkerställa att du får det bästa lånet för ditt ändamål.

  • Välj en bank som kan erbjuda dig så låg ränta som möjligt
  • Har du många kreditupplysningar hos UC bör du välja en bank som använder en annan kredittjänst
  • Titta på den månatliga räntan, men också den effektiva räntan
  • Hur ser betalningsvillkoren ut och hur lång löptid får du?
  • Banken ska kunna erbjuda dig möjlighet att lösa lånet i förtid
  • Finns betalningsfria månader att nyttja?

Kan man låna pengar utan fast inkomst?

Under många år var det näst intill omöjligt att få till ett bra låneerbjudande om du inte hade en fast inkomst. Det räckte således inte med att du kunde visa upp att du hade en bra och hög inkomst varje månad, utan här gällde det att du var tillsvidareanställd. Det satte naturligtvis käppar i hjulen för många människor som ville ansöka, men som inte hade den anställningsformen som efterfrågades.

I takt med att arbetsmarknaden förändrades behövde dock banker och långivare förändra sina villkor. Idag är det allt annat än ovanligt att man arbetar som timanställd, uppdragstagare, frilansare eller vikarie och naturligtvis ska även dessa personer kunna ansöka och få ansökan beviljad. Med det sagt är det alltså fullt möjligt att kunna låna pengar utan att du har en fast inkomst. Det du däremot kommer behöva göra är att visa upp att du har en ekonomi som är balanserad och som håller för de avgifter som lånet kommer med.

Låna 100 000

Hur mycket pengar som du kommer att få låna beror på vilken bank du använder dig av och hur din kreditvärdighet ser ut. Många banker som erbjuder privatlån gör det möjligt för privatpersoner att ansöka om allt från 5000 kronor och upp till 600 000 kronor. Det betyder att låneformen ändå erbjuder mycket höga belopp, till skillnad från t.ex. SMS-lånet. Vill du ansöka om 100 000 kronor är det således fullt möjligt. Det är dock betydligt svårare att säga om du kommer att få det beviljat eller inte, eftersom detta är upp till banken att ta ställning till. Även för de högre beloppen behöver man inte lämna någon säkerhet för att kunna låna.