Låna pengar med betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning så kan du fortfarande få låna pengar om din privatekonomi är ordnad i övrigt. Men utbudet på långivare är mindre eftersom du har en anmärkning. Vad är det som avgör om du får lån trots betalningsanmärkningar?

  • Om du har skött dina tidigare skulder och betalat tillbaka dem
  • Att du har en stabil inkomst eller fast anställning
  • Du har inte fått några betalningsanmärkningar senaste året
  • Dina skulder har inte hamnat hos Kronofogden

Det finns två låneformer där du kan få låna pengar med betalningsamärkning:

  • Snabblån
  • Privatlån

Alla kreditgivare ska göra en fullständig kreditprövning, så dina chanser att få lån kan vara begränsade i storlek och summa. Mindre lån har blivit populärt främst genom snabblån och smslån, även om P2P (peer-to-peer lending) har växt fram på senaste tiden. Vid större lån brukar man tala om privatlån, och då handlar det om allt från 10 000 till 500 000 kronor.

Svårt att låna mycket pengar med betalningsanmärkningar

Man kan summera det hela med att det är svårare att låna mycket pengar med betalningsanmärkning. I slutändan är det du själv som måste ta ställning till om du kan återbetala lånet. Har du stora problem med din betalningsförmåga och skulder i övrigt så borde du inte ta fler lån. Försök istället att amortera av befintliga lån för att få en bättre soliditet. Risken är annars att en hög skuldsättningsgrad kommer bara göra dig stressad i privatlivet och vardagen.
lån med betalningsanmärkning
Om du har en betalningsanmärkning så bör du vara försiktig med att låna pengar. Om du inte betalar tillbaka dina lånade pengar till kreditbolagen så får man en mycket hög straffränta och påminnelseavgifter (dröjsmålsräntan kan variera). I slutändan hamnar ditt ärende hos ett inkassobolag vars uppgift är att driva in din skuld. De brukar också debitera inkassoavgifter. Lyckas du inte betala skulderna till inkasso så är nästa instans Kronofogden som tar beslut om skuldsanering och utmätning av dina tillgångar och lön. Även Kronofogden tar ut avgifter för sin handläggning. Dina tillgångar i form av prylar, bilar och eventuellt bostad säljs sedan på Kronofogdens auktion till andra medborgare för att kunna betala tillbaka dina lån. Har du ett jobb så brukar fogden dra av större delen av din lön och använda pengarna till återbetalning av krediter. Under tiden så får du leva på existensminimum.

Konsumentkreditlagen reglerar om du får lån

Om du har ett skuldkonto hos Kronofogden så är det mycket svårt att låna pengar med betalningsanmärkning. Konsumentkreditlagen kräver att kreditbolagen ska göra en kreditprövning och om konsumentens ekonomiska förhållande är så pass dåligt att han eller hon inte kan betala tillbaka skulden så ska kreditbolagen neka utlåning. Kronofogden har tillsammans med företagen i kreditbranschen skapat en branschorganisation som ska arbeta för tydligare marknadsföring, bättre processer, mer kunskap och tillsyn i branschen. 2010 stärktes konsumentkreditlagen då snabblåneföretag blev skyldiga att redovisa sina räntor tydligare. Idag beskriver man snabblånets totala kostnad med begreppet ”effektiv ränta”. Konsumentverket och Finansinspektionen har tillsyn över konsumentkreditlagen.

Med en skuld hos Kronofogden så är det bäst att betala av den först innan du ansöker om lån igen. Försök sedan bygga upp din privatekonomi under 2-3 år för att få en bra kreditvärdighet igen. Du kan ta hjälp av en skuldrådgivare eller sparekonom för att få sunda vanor och ett system i din privatekonomi.