Låna pengar

Låna pengar

Här kan du jämföra och ansöka om att låna pengar på nätet. Hitta de bästa lånen från svenska banker och kreditbolag nedan. Räntan och villkoren uppdateras dagligen. Läs mer om olika typer av lån: Kreditkort, MikrolånPrivatlånBolånFöretagslånFastighetslån


Privatlån, även kallat blancolån, är en högkostnadskredit vid en effektiv ränta över 30%. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


Jämför lån, räntor och långivare online

PlaceraPengar.nu hjälper dig som vill jämföra lån och hitta de bästa räntorna. Det är helt gratis att jämföra lån hos oss. Du kan däremot inte låna pengar direkt av oss utan du ansöker om lån hos det kreditmarknadsbolag du klickar dig vidare till. Målet med den här sidan är att du ska få en överblick vilka långivare det finns och deras erbjudanden.

Låna pengar kan du göra för korta eller längre perioder, det finns idag många olika lånalternativ. Hela samhället bygger på in- och utlåning, utan lån så skulle inte ekonomin gå runt. Det viktigaste du som låntagare måste känna till är skillnaden mellan bra och dåliga lån och hur du lånar pengar ansvarsfullt. Här kommer låneguiden 2021 för dig som gillar att läsa på innan du ansöker om ett lån och belånar dig.

Svar på vanliga frågor:

Låna pengar med kreditkort

Kreditkort är ett vanlig lån idag som ger en smidig buffert för räkningar och inköp. Vanligen är det ett VISA eller Mastercard från en långivare som du kan använda hur du vill. Krediten behöver heller ingen säkerhet. Det som har gjort kreditkort så populärt är att du får bonus när du handlar. Bonusen kan skilja sig åt från olika aktörer, så kolla vilka rabatter eller förmåner du får innan du ansöker om ett kort. Många gillar att använda kreditkortet istället för att betala kontant, dels för återbäringen (cashback) men också för att alla inköp samlas under en månadsfaktura. Det är däremot viktigt att du inte handlar för mer än vad du har i inkomst och att du ser till att betala av lånet innan nästa månad för bästa effekt. Ansök och jämför bästa kreditkortet.

Mikrolån – små lån

Mikrolån för konsumtion: Om du inte har en sparbuffert och direkt behöver betala en oförutsedd utgift, fortkörningsböter eller spontan semesterresa så kan jag till viss del förstå att man väljer låna pengar via mikrolån. Det är smidigheten som gör att mikrolån har blivit så populärt.

Fördelen blir att du sprider ut kostnaden över en längre tid så att du får råd med inköpet. Nackdelen blir att det i slutändan blir dyrare eftersom du tidigarelägger din konsumtion av varan eller tjänsten.

Mikrolån är lån utan säkerhet (dvs du får låna utan inkomst eller tillgångar) vilket innebär att din lånehandläggning inte är lika omfattande som vid bolån. Du behöver heller inte ange någon förklaring till varför du behöver låna pengar. Ofta handlar det om att låna 1000-10 000 kronor under någon månad eller mer. Kom ihåg att den effektiva räntan ofta blir mycket hög, så mikrolån ska du betala av så fort som möjligt. Slutsats: Ibland behöver människor pengar till oförutsedda kostnader och har råd att betala, då kan mikrolån vara ett bra alternativ. Läs mer om mikrolån. Om du inte har råd så är det bättre att vänta tills du har sparat ihop pengarna.

Privatlån – 100 000 till 600 000 kronor

Privatlån eller Blancolån har blivit ett allt vanligare lån eftersom du som låntagare inte behöver någon säkerhet samt att man inte behöver redogöra för hur pengarna ska användas. Det har att göra med att storbankerna har blivit mer reservativa när det kommer till utlåning av bolån, men också för att vi har många förstagångsköpare av bostad på marknaden som saknar tillgångar att pantsätta. Med ett privatlån är det istället din egen betalningsförmåga som står för säkerheten. Privatlån har en större lånevolym än mikrolån och börjar där dessa lån slutar, så normalt kan du långa pengar för mellan 10 000-300 000 kronor. Användningsområdet för privatlån är ofta kontantinstats till bolån, renovering av hus/lägenhet eller köp av bil. Jämför privatlån här. Populära aktörer inom privatlåni Sverige är:

 • Lendo – Låna från: 5.000 – 400.000 kr. Ränta från 3,79%. Låneperiod: 1 – 15 år.

Födelarna med ett privatlån är flexibiliteten och du kan få lån utan inkomst. Nackdelen är att låneräntan är högre än om du skulle låna upp på bostaden.

Bolån har lägst ränta

Låna pengar till hus: Bolån är bland de vanligaste lånen och de flesta svenskar har lån på sitt hus eller lägenhet. Banken använder en kalkyl som tar hänsyn till inkomst, tillgångar och skulder. Utifrån denna kalkyl får du sedan ett lånebesked, anses du ha hög kreditvärdighet så beviljas du ett lånelöfte som du kan använda vid budgivningar. Många har sedan 90-talet blivit mångmiljonärer på att det egna kapitalet i bostaden har ökat med de stigande fastighetspriserna. Värdeökningen ger utrymmen för att låna mer pengar från banken. Storbankerna gillar att låna ut pengar till bostäder eftersom vi bor där permanent och kan betala bostadsräntorna med våra löner. Dessutom ger svenska staten ett ränteavdrag på 30% som anställda kan dra av mot skatten. Läs mer om bolån.

Fördelen med bolån är att det historiskt har varit en god affär att äga sitt boende i Sverige. Nackdelen är att det blir allt svårare att få bolån.

Företagslån

Låna pengar till företag: Med hjälp av företagslån kan företag i Sverige finansiera tillväxt genom att investera i egna verksamheten och förvärva andra bolag.Det är högst vanligt att företagens balansräkningar innehåller skulder till banker. Företagslån finns i två varianter, blancolån och löpande kredit. Vid företagslån kan långivaren ta ut säkerhet i form av en företagsinteckning och oftast i kombination med borgen. Aktiebolag har även andra finansieringsalternativ som att ta in pengar från aktieägare, ge ut obligationer/preferensaktier eller upprätta skuldebrev. Nya typer av företagslån som inte kräver någon säkerhet är peer-to-peer lån och crowdfunding. Vid dessa lån finns ingen bank utan endast andra personer eller företag som vill investera i lån eller onoterade bolag.

Fördelen med företagslån är att du kan spara tid om din affärsidé håller. Nackdelen är att företaget blir mer sårbart med höga lån.

Fastighetslån

Låna pengar till hyresfastigher: Att investera i fastigheter innebär oftast att du behöver en stor mängd kapital. Det vanliga är att du använder en bank som medlåntagare till ditt fastighetsköp. Banken vill ofta ha en högre andel eget kapital samt att ditt företag behöver ha en stark resultat- och balansräkning. Banken tittar även på om du har ett positivt driftsnetto och stabila hyreskontrakt för din fastighet.  Välj gärna en bank som har erfarenhet och kunskap vad gäller kommersiella fastigheter och bostäder. Finansieringslösningarna brukar bestå av vanliga hypotekslån och mer avancerade kombinationer av lån och räntederivat.

Fördelen med fastighetslån till hyresfastigheter är att det är bland de bästa lånen du kan ta. Nackdelen är att du behöver mycket eget kapital innan du får chansen att få lån.

Värdepapperslån

Att låna pengar på värdepapper innebär högre risk än att låna upp pengar på bostaden eller att ta privatlån. Det beror på att värdepappers som aktier eller fonder prissätts dagligen. Risken finns att du kan bli överbelånad och då har banken rätt att tvångssälja dina aktier för att täcka förlusterna. Fördelarna med värdepapperslån är att räntan ofta är lägre än bostadsräntan och att du kan få en högre avkastning över tid. Läs mer om hur aktielån fungerar här.

Kan man låna med betalningsanmärkning?

Med en betalningsanmärkning kan det bli svårare att få låna pengar. Ibland kan man däremot ha fått betalningsanmärkningar på grund av slarv med betalningar. En anmärkning ligger kvar i 3 år hos kreditupplysningsföretagen, under tiden kan mycket förändras med den egna ekonomin. Om du vid låneansökan har en bra privatekonomi så kan kreditbolagen godkänna lån trots betalningsanmärkningar. Det är främst inom sms lån och privatlån som du fortfarande kan få lån med anmärkning. Jag avråder personer som har betalningsanmärkningar och stora skulder från att ta fler lån. Då är det bättre att spara pengar först och amortera befintliga skulder, räntan är nämligen mycket hög på korta lån. Läs mer om att låna pengar med betalningsanmärkning.

Låna pengar utan UC

När man säger att man ska låna pengar utan UC så menas att man försöker låna pengar utan en kreditupplysning. ”UC” är en förkortning för Upplysningscentralen, vilket är kreditupplysningsföretag precis som Soliditet, Creditsafe, Sergel kredittjänster, Intrum Justitia och Lindorff. Lagen i Sverige säger att alla banker och kreditbolag måste ta regelrätta kreditupplysningar på varje låneansökan som kommer in. Finansinspektionen ska övervaka så att det inte är möjligt att låna pengar utan en kreditprövning. Kom ihåg att flera upplysningar kan försämra din kreditvärdighet, det ser inte så ordnat ut om flera kreditupplysningar har gjorts precis innan du ska långa pengar. Jämför lån utan UC hos Lånjakt.se.

Skillnaden mellan dåliga och bra lån

Privatlån och snabblån information

Min åsikt är att inget lån är farligt eller dåligt om du är införstådd med varför du behöver låna pengar och hur du ska återbetala lånet. Risken att låna pengar blir hög när du inte har tagit reda på ränta, villkor och återbetalningsplan.

Bra lån är de skulder som gör att du går plus på affären (du blir rikare) och har en låg ränta. Om du lånar pengar till en segelbåt och använder den på din semester men sen också hyr ut båten under de månader då du inte använder den så kommer du få en positiv avkastning efter lånekostnader. En bil, båt eller hus kan vara en bra investering om den genrerar mer än vad den kostar.

Dåliga lån är de skulder som gör att du hela tiden får ökade kostnader (du blir fattigare). Lånar du till en bil som du inte har någon större nytta av (kan inte användas i tjänst eller företag) så blir bilen endast en skuld som tar pengar av dig varje månad. Dels för du en värdeminskning i bilen, dels får du utgifter i form av slitage, låneränta och försäkringspremie. Om du däremot behöver bilen för att kunna ta dig till ditt jobb så kan bilen faktiskt få ett positivt värde för dig – utan bilen så hade du ju inte kunnat tjäna några pengar.

Om du inte kan skilja på bra och dåliga lån så är det alltid bäst att sträva mot att bli skuldfri. Vill du bli rik som entreprenörer och fastighetsinvesterare så kommer lån och skulder vara nyckeln till din framgång.

Samla dina lån

Om du har lån lite överallt så kan det vara bättre att samla dina lån för att minska din månadskostnad och få en bättre överblick på dina utgifter. Om du istället har ett enda större lån så brukar du få en lägre ränta av banken. Har du många mindre lån så är låneräntan högre och du har också utgifter som aviavgifter och uppläggningsavgifter. Avgifterna må vara små, men de blir snabbt stora om du lägger samman alla utgifterna.

Vilket lån passar mig bäst?

När du ska låna pengar så finns det olika sorters lån som är avsedda för olika saker. Om du väljer att låna till en bostad så är låneutrymmet högt och du får en bra ränta eftersom du sätter bostaden i säkerhet hos banken. Normalt är din kontantinsats 15-25%, det beror lite på hur din ekonomiska situation ser ut och hur banken värderar risken.

Lån utan säkerhet brukar kallas privatlån eller blancolån och används vanligtvis till konsumtion, investeringar och resor. Privatlån har en högre ränta än bolån men återbetalningstiden är ändå bra. Fördelen med privatlån är att du inte behöver redogöra för vad du ska använda pengarna till. Vilket kan vara skönt när du behöver låna pengar för att köpa in dig i ett aktiebolag för att bli delägare eller liknande.

Det dyraste lånet är små mikrolån där räntan kan bli riktigt hög. Här rekommenderas att alltid betala tillbaka ditt mikrolån så fort som möjligt och bara ta denna typ av lån när det är kris. Ett exempel på en kris är om en oförutsedd kostnad kommer som att bilen brakar ihop och att du måste ha den till ditt jobb. Då kan det vara en lösning att ta ett mikrolån för att betala bilverkstaden. När lönen sedan kommer den 25:e så kan man betala tillbaka lånet. Skulle du fastna i en ond spiral med mikrolån så måste du söka hjälp hos din kommuns skuldrådgivning. Du hittar mer information om hur du ska gå tillväga på Konsumentverket.

Belåning av tillgångar 2021

Belåning av fastigheter eller aktier kan vara en bra idé om man har kontroll på risken och har ett bra kassaflöde att betala räntor med. Det viktigaste är att den ränta du betalar för att låna pengar är lägre än den avkastning du får av till exempel aktier. Om räntan är 3% på ditt lån och direktavkastningen är 5% på dina Intrum Justitia aktier så gör du 2% i vinst på din affär. Men kom ihåg att du har ökat den finansiella risken för att uppnå nettovinsten. Under finanskrisen 2008 var det många som belånade sina fastigheter för att sedan använda pengarna till att köpa aktier på börsen. Eftersom fastigheter inte värderas varje dag av marknaden såsom aktier så var det ett smart drag. Effekten som dessa spekulanter ville åt var en hävstång så att deras kapital kunde växa snabbare. Problemet med hävstång är att den verkar åt andra hållet också, så om det underliggande instrumentet går ner i värde så minskar också ditt eget kapital. Om du vill belåna dig för att frigöra kapital så har du dessa alternativ:

 • Belåna din bostad – du lånar på bostaden med bolån och får loss pengar.
 • Privatlån – blancolån behöver ingen säkerhet. Förhandla till en lägre ränta om du har en god ekonomi.
 • Belåna aktieportföljen –  du använder dina aktier som säkerhet och lånar på dem.
 • Köpa hävstångsprodukter – med Bull & Bear-certifikat, Mini futures kan du få 10-15 ggr hävstång.

Ska man använda belåning för att köpa tillgångar så är det viktigt att inte ha för hög belåningsandel, ditt egna kapital får inte vara för litet. Det är av stor betydelse att man inte betalar ett för högt pris för underliggande tillgång, så du måste vara duktig på att värdera aktier, fastigheter eller det underliggande instrumentet som du har belånat.

Kreditprövning

När du ansöker om ett lån så gör alltid långivaren en kreditprövning för att se om du kan betala räntor och amorteringar på lånet. Långivaren hämtar då in information om din inkomst, tillgångar, utgifter, skulder och om du har några andra lån eller borgensåtaganden. Vidare kontrolleras om du har några betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Har du en sambo så kan även en kontroll göras på han eller henne.

Varför görs en kreditkontroll? Det handlar om att långivaren inte skall göra kreditförluster och att du som låntagare inte ska överbelåna dig och hamna i en skuldfälla.

Om du har betalningsanmärkningar så kan det bli svårt att få lån. En betalningsanmärkning ska dock tas bort tre år efter den registrerades. Även antal kreditupplysningar på dig kan vara negativt, det kan långivaren tolka som hög kreditrisk.

Ränta och avgifter på lån

När du ska ta ett lån ska det framgå ränta och effektiv ränta på ditt låneavtal. Den effektiva räntan anger hur stor den totala kostnaden för lånet blir inklusive avgifter som uppläggning och avisering.

Den nominella räntan är den ränta som din långivare tar ut för lånet. Den ränta du ska jämföra är däremot effektiv årsränta, den gör att det blir lättare att se vilket lån som är bäst.

Hur hög ränta du får på ditt lån beror på vilken risk du utgör för långivaren. Risken är alltså din återbetalningsförmåga och vad du kan ställa ut som säkerhet för lånet. Räntan betalar du vanligtvis månadsvis, även om det kan förekomma kvartalsvis också. Låneränta är alltid avdragsgill i deklarationen.

Tänk på det här innan du tar lån

 • Innan du bestämmer dig för att låna pengar så bör du fundera på vilken månadskostnad din ekonomi klarar av. Gör en kalkyl så att du vet att du klarar av räntan.
 • Se till att använda din sparbuffert först innan du tar privatlån eller mikrolån. Du tjänar pengar på att använda bufferten då inte ens de bästa fonderna har bättre avkastning än den effektiva räntan på lånen.
 • Kontrollera alltid villkoren på kreditgivarens hemsida innan du tar ett mikrolån eller privatlån.
 • Läs på om kreditgivarnas indrivningspraxis, vissa aktörer är snabbare att anlita inkasso än andra.
 • Ta inga nya lån som du inte kommer att kunna betala tillbaka. Se till att kunna återbetala beloppet i tid.
 • Har du skulder sen innan så kan din finansiella situation förvärras av fler lån. Kom ihåg att du själv är ansvarig för vilka lån du tagit och att kunna betala tillbaka.
 • Gör det inte till en vana att leva på kredit då låneformen inte är ett ”bra lån”. Goda lån är de som ger en positiv avkastning (pengar i fickan) efter att låneräntan är betald.
 • Om du misslyckas med att betala tillbaka ett lån så kan det påverka din kreditvärdighet och du kan hamna i en skuldfälla.
 • Det är inte vanligt att låna pengar utomlands då du även tar en valutarisk. Räntan kan bli betydligt högre.

Vanliga frågor om att låna pengar

Det kan uppstå många frågor i samband med lån. Här kommer vanliga frågor.

Hur ansöker man om ett lån?

När du jämfört långivare och bestämt dig så klickar du dig vidare till långivarens hemsida. Där fyller du i hur mycket pengar du önskar att låna och hur länge. I samband med ansökan fyller du också i personuppgifter och signerar med BankID.

Måste man förklara vad man ska låna till?

Om du ansöker om lån utan säkerhet så behöver du inte förklara vad du ska använda pengarna till.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket du får låna beror på värdet av bostaden du vill köpa, på hur mycket du kan betala i kontantinsats, på din inkomst, på din kreditvärdighet och om du har medsökande.

Banken brukar titta på din anställningsform, inkomst, andra lån som CSN-lån och konsumtionslån och hur många ni kommer att vara i hushållet. Idag brukar bankerna ha en kalkylränta på 7-8% som du förväntas klara av att betala. Många banker vill heller inte låna ut mer än 4-5 gånger din årsinkomst.

Du får vidare maximalt låna 85% av det du betalar för bostaden. Du måste alltså minst ha 15% kontantinsats, det vill säga pengar som du själv ska lägga in.

När får jag pengarna?

Hur lång tid det tar att få pengarna beror på vilken typ av lån det är och vilken långivare som ger ut det. Man får räkna med ett par dagars handläggning.

Finns det en åldergräns för att låna?

Ja det gör det. Du måste vara minst 18 år för att få låna pengar. En del långivare har en ännu högre ålder.

Kan jag återbetala hela lånet i förtid?

Du som konsument ska alltid kunna återbetala ditt lån i förtid. Men det kan finnas speciella villkor i låneavtalet. I vissa fall får du då betala ränteskillnadsersättning till långivaren. Kontrollera alltid innan hur det ser ut med villkoren för full återbetalning.

Friskrivning: PlaceraPengar.nu ger inte ut några mikrolån eller privatlån. På den här sidan ges information om olika lånetyper och kreditgivare men PlaceraPengar.nu är inte involverade i låneföretagens egna verksamhet. Du som besökare av den här sidan ansvarar själv för att kontrollera att villkor och information överensstämmer med de villkor som kreditgivaren anger på sin egen hemsida innan du ansöker om ett sms lån, privatlån, bolån eller företagslån.