Jämför mikrolån

Här kan du jämföra och ansöka om mikrolån via internet. Listan nedan uppdateras dagligen.


Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.


Hur fungerar ett mikrolån?

Ett mikrolån är ett mindre lån på 500 till 15.000 kr som vanligen används till konsumtion eller för att finansiera en oförutsedd kostnad. Man kan säga att lånet endast används för nödsituationer eftersom räntan är hög. Fördelen är att pengarna du ansöker om betalas ut efter kort handläggning, vanligen inom samma dag eller efterföljande dygn. Många kreditbolag erbjuder räntefria mikrolån för nya kunder. Löptiden för den här typen av lån är kort på omkring 30 till 90 dagar och det är ganska lätt att få låna trots betalningsanmärkning eller bristande inkomst. Om du inte har koll på din privatekonomi så bör du avstå mikrolån eftersom kostnaden annars kan bli stor om du glömmer bort räkningen. Du måste ha fyllt 18 år och vara svensk medborgare för att bli godkänd i kreditprövningar.

Sms-lån via mobil

Därför vill konsumenter ha mikrolån

Mikrolån har blivit populärt eftersom konsumenterna efterfrågar en likvid finansieringslösning när lönen inte räcker till. Ibland har man helt enkelt inte kassaflöde för hantera en oförutsedd utgift när kylskåpet går sönder, fläktremmen går av på bilen eller du glömt att betala semesterresan. Det är just enkelheten som gör att mikrolånen har tagit fart i Sverige. Eftersom lånet ofta är på mindre belopp 1000 till 5000 kr så är det hanterbart och kan återbetalas vid nästa löneutbetalning. Fördelar med mikrolån:

  • Enkelt att ansöka via nätet eller mobilen
  • Smidig handläggning och utbetalning till ditt bankkonto
  • en räddare i nöden, löser kortsiktiga likviditetsproblem i tillfälliga situationer

Nackdelar med mikrolån

Eftersom pengarna betalas ut inom ett par dagar och ingen kreditprövning görs och pant inte är nödvändigt så är också räntan hög på mikrolån. För den som inte är van med att hushålla med sin privatekonomi kan mikrolån bli en skuldfälla. Försök därför lägga upp en plan på hur du ska återbetala lånet inom 30 dagar och ta reda på totalkostnaden för lånet. När du jämför mikrolån så ska du titta på den effektiva räntan för att få en korrekt uppgift om kostnaden. Om du inte har någon inkomst i närtid så ska du inte låna pengar, då är det bättre att spara ihop pengarna först.

Håll koll på effektiv ränta

Den effektiva räntan visar hur stor den totala kostnaden blir för ett mikrolån, inklusive avgifter som till exempel uppläggnings- och aviseringsavgift. Sedan Konsumentverket krävde att alla kreditbolag skulle börja använda effektiv ränta har det blivit lättare att jämföra priser på konsumtionslån.

Avgifter och andra kostnader

Vissa kreditbolag kan lägga på uppläggningsavgift för lånet, medan andra kan ta avi-avgifter för de fakturor som skickas ut. Jämför därför villkor och kostnader mellan långivarna. Om du missar att betala en faktura så tillkommer en påminnelseavgift och efter det en förseningsavgift. Dröjer din betalning ytterligare så tillkommer en inkassoavgift. Slutligen om du inte har betalat efter påminnelser från inkasso så går ärendet vidare till Kronofogden där du kan få en betalningsanmärkning.

Undvik mikrolån om du har problem med skulder

Om du redan idag har skuldproblem så är lösningen inte att ta mikrolån, då blir det bara värre. Det ligger i regeringens intresse att hålla hushållens skuldsättning på en bra nivå. Därför har regeringen infört skärpta regler som Konsumentverket (KO) kan agera på för att förhindra oseriösa kreditbolag.

Använd din sparbuffert först

Om du har varit framsynt tidigare och lagt undan pengar till en buffert så är det bra att använda dessa pengar först. Den effektiva räntan på mikrolån är högre än den ränta du kan få på att investera i fonder eller i ett sparkonto. Därför tjänar du pengar på att ta av din buffert istället för att ansöka om mikrolån.