Ränta på ränta

Vad är ränta på ränta? Albert Einstein sägs ha sagt att ränta på ränta effekten är världens åttonde underverk.

Det han menar är att du:
1. Sparar ihop ett kapital som du sedan placerar till en hög sparränta.
2. Får sparränta på det investerade kapitalet.
3. Återinvesterar räntan på det initiala kapitalet. Med andra ord får du även ränta på de pengar du tjänar.

Ju högre sparränta desto snabbare kan dina pengar växa, kolla därför in bästa sparräntan just nu. Även små belopp kan bli stora över tid med hjälp av ränta på ränta-effekten.

Ränta på ränta är en exponentiell effekt snarare än en linjär effekt. Pengar är inte det enda som har en ränta på ränta effekt; idéer, kunskap, vanor och relationer påverkas också av effekten.

Ränta på ränta effekten

Ränta på ränta effekten eller “sammansatt ränta” gäller för alla tillgångar som genererar ett kassaflöde av pengar. Till exempel sparkonton, aktier, fonder och företag. Men den gäller också också för skulder och ränta på lån. Man skulle kunna säga att ränta på ränta även fungerar på kunskap. Läser du en bok i månaden under tio år så kommer du att bli en mästare i ditt ämne.

  • Boktips: The Compound Effect – En bok som handlar om hur du kan applicera ränta på ränta effekten på andra områden i livet som vanor, relationer och såklart pengar.
Ränta på ränta effekten

“Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk. Den som förstår, tjänar på den och den som inte förstår betalar för den.” – Albert Einstein (1879–1955)

Snöbollseffekten gör att pengarna växer

En vanlig metafor som man använder för ränta på ränta begreppet är “Snöbollseffekten”. Det grundar sig i att du sätter en snöboll i rullning nedför en riktigt lång backe. För varje varv snöbollen rullar kommer hastigheten att öka samtidigt som diametern växer. Tillslut kommer du ha ett enormt snöklot. Med andra ord: Dina pengar kommer att växa snabbare och bli större för varje år som går. Allt som krävs är tålamod, disciplin och sunt förnuft.

Ränta på ränta vid lån och inflation

Kom ihåg: Beroende på om du är placerare (långivare) eller om du är låntagare så kan ränta-på-ränta-effekten fungera för eller emot dig. Därför är det viktigt att du har så låg boränta, förvaltningsavgift eller skatt som möjligt.

Kom också ihåg att ta hänsyn till inflation, som är statens sätt att taxera dig som medborgare över tiden. Inflation minskar effekten på ditt sparande. Inflationsmålet är 2% och brukar normalt ligga där omkring. En inflation på 2% betyder att din köpkraft minskar varje år med samma belopp. Därför måste man dra ifrån inflationen på din sparränta för att få fram en realavkastning. Fem procent sparränta är efter inflation på två procent lika med tre procent i realavkastning. Har du ett sparkonto med noll procent ränta så går du 2% back varje år.

Styrkan i att spara med ränta på ränta

På engelska brukar man prata om “compounding” när det gäller ränta på ränta. Om du till exempel ska köpa aktier så finns det två typer av compounding att tänka på. Först måste du välja ett företag som har en hög avkastning på eget kapital (Return of Equity), nyckeltalet beskriver vinsten mot aktieägarnas eget kapital i bolaget. En avkastning på eget kapital i närheten av 20% är utmärkt, speciellt om bolaget och ledningen kan lyckas hålla en compounding-rate på 20% varje år när företaget växer. Måttet beskriver alltså hur snabbt dina pengar i bolaget växer om företaget återinvesterar 100% av sin vinst.

Sedan måste du också själv ha ett avkastningskrav vid själva köpet av aktien. Köper du aktier i ett bolag som har 20% ROE när priset är dyrt så får du en låg Return on Investment (ROI). Du bör försöka få en så hög avkastning som möjligt vid ditt köp. Kan du få 7-10% i avkastning på din investering så är det bra. Om ett bolag till exempel har en utdelning på 5% och återköper aktier för 2% samt växer sin vinst 2% per år så är du hemma. Ett annat sätt är att räkna baklänges på det kända P/E-talet (E/P). Du kan också beräkna fria kassaflödet (FCF) justerat för förvärv för att få fram vilka ägarvinster du får varje år.

Återinvestera utdelningar

Bästa sättet att utnyttja ränta-på-ränta-effekten är att återinvestera utdelningarna du får på aktier varje år. Över tid kommer du att bli chockad över hur mycket mer pengar du tjänar på att återinvestera det du får in. Effekten brukar bli att du får dubbelt så mycket pengar över. Ränta på ränta fungerar även när du köper fler andelar i fonder. Det spelar heller ingen roll att du sparar i en ISK eller KF även om schablonskatten tar någon procent varje år från din ränta på ränta effekten.

Så se till att starta din pengamaskin redan idag, ju tidigare du börjar desto bättre. Det är rent ut sagt synd att barn i skolan inte få lära sig och ränta på ränta effekten och alternativa kostnader.

Ränta på ränta formel

Om du vill räkna ränta på ränta så kan du använda dig av en formel och manuellt räkna ut vad din slutsumma blir. Men ännu enklare är det att använda en ränta på ränta kalkylator. Till exempel har Avanza en bra som tar hänsyn till månadssparande.

Skynda på ränta på ränta effekten

Den som är en duktig stockpicker kan snabba på ränta på ränta effekten. Det finns två sätt att dra nytta av ränta på ränta effekten som en investerare:

1.) Köpa aktier i bolag med hög direktavkastning och sedan återinvestera utdelningarna varje år. Nästa år kommer utdelningen bli lite större eftersom kapitalunderlaget som utdelningen baseras på har blivit lite större.

2.) Köpa aktier i undervärderade bolag eller tillväxtbolag och sälja aktierna när de har uppnåt ditt motiverade rimliga pris (intrinsic value). Och sedan allokera om aktievinsten till nya idéer där uppsidan är större. Istället för att återinvestera en utdelning på 5% så återinvesterar du en aktievinst på 20-50%. Kan du göra det flera gånger under ett år så blir din totalavkastning väldig hög på grund av ränta på ränta effekten. Det återinvesterade kapitalet blir större och större i en snabbare takt än om du hade behövt vänta på utdelningen varje år. Att upprepade gånger lyckas med den här typen av affärer kräver kunskap, rimligtvis 7-10 år av erfarenhet. Det gäller att marknaden också erbjuder möjligheter under året samtidigt som du måste vara påläst på många bolag.

Ränta på ränta är hemligheten till rikedom

Många underskattar ränta på ränta effekten. Men faktum är att kunskapen om ränta på ränta effekten eller “compounding” som det heter på engelska är värt en förmögenhet. Alla som blivit rika på aktier som Warren Buffett och svenskar som Fredrik Lundberg och Melker Schörling har använt sig av denna effekt. Det går att applicera på företagande, börsaktier, relationer och böcker.

Under de första åren blir inte effekten så stor. Men för varje år som går så blir ränta på ränta effekten kraftfullare. Dina pengar växer exponentiellt istället för linjärt som man ofta tänker sig. Om du dessutom månadssparar och håller dina kostnader nere så ökar farten i ränta på ränta effekten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *