BankID

Bank ID är en e-legitimation som gör det möjligt för dig som privatperson att identifiera dig och ingå avtal med företag, banker, organisationer och myndigheter över internet. Jag anser att BankID är som vilken ID-handling som helst och är jämförbar med körkort eller pass.

Under 2016 gjordes 2 miljarder transaktioner med BankID i Sverige.

Vem ger ut Bank-ID?

Banker som Swedbank, Handelsbanken, Nordea, SEB, Danske Bank, ICA Banken, Ikano Bank, Länsförsäkringar Bank, Skandiabanken, Sparbanken Syd och Ålandsbankenger ut BankID via sin internetbank. Du kan enkelt ansöka om BankID via fil eller mobil och bestämma ditt lösenord direkt.

Alla privatpersoner som har svenskt personnummer kan skaffa BankID e-legitimation genom sin bank. Normalt utfärdas BankID till personer från 13 eller 18 års ålder.

Så fungerar BankID

Efter att du skaffat BankID via din bank och vill genomföra köp eller annan tjänst så legitimerar du genom att skriva in ditt lösenord/säkerhetskod. Därefter sker en kontroll om ditt Bank ID är giltigt eller inte. Det fungerar likadant när du skriver under avtal eller andra dokument. Till exempel: Här på PlaceraPengar.nu så listar vi sparkonton som du kan öppna över internet om du har Bank-ID.

En underskrift med BankID är samma sak som en fysisk underskrift med penna. Dina avtal håller juridiskt lika bra som i verkligheten. Det finns fortfarande dokument där Bank-ID inte gäller för signatur, tex lagfart eller testamente.

Olika typer av ID

Mobilt BankID

Mobilt BankID betyder att du har din e-legitimation i mobilen eller på surfplattan. För att du ska kunna använda din legitimation behöver du installer ”Bank-ID Appen” som är gratis att ladda ner. BankID säkerhetsapp hittar du i App Store, Google Play-butiken eller Microsoft Store beroende på vilken mobiltelefon du har. Du kan använda Mobilt BankID i 5 år innan du måste uppdatera ditt lösenord. BankID på mobilen är kostnadsfritt.

BankID på fil

BankID på fil betyder att du installerar ett litet program på din dator så att du kan använda din ID från din egen dator. Du kan använda BankID på fil upp till 2 år, sen måste du ansöka om nytt Bank-ID. BankID över fil är kostnadsfritt, liksom säkerhetsprogrammet du laddar hem.

BankID på kort

BankID på kort är lite mer avancerat än de två tidigare, och jag har aldrig använt det här alternativet. Du behöver BankID säkerhetsprogram, kortläsare och drivrutiner för kortläsaren. Jag tycker de andra två alternativen är bättre och smidigare. BankID på kort brukar kosta pengar, hör med din bank om vilket pris som är aktuellt.

Frågor och svar

Hur kan jag spärra mitt BankID? Svar: Logga in på din internetbank och välj tillval för ditt Bank-ID och sedan ”Spärra BankID”. Sedan är det fritt fram att beställa ett nytt BankID som helt skiljer sig från det gamla.

Jag har glömt bort mitt lösenord. Vad gör jag nu? Svar: Du gör samma sak som i frågan ovan. Det vill säga spärra ditt nuvarande BankID och skaffa ett nytt.

Måste man installera Bank-ID säkerhetsprogram/säkerhetsapp? Svar: Ja du måste installera någon av varianterna för att kunna använda din e-legitimation.