Nordnet Robosave – Recension och vårt omdöme

Nordnet Robosave

Nordnet Robosave är en så kallad robotrådgivning som Nordnet lanserade hösten 2017. Tjänsten gör det möjligt för sparare att få vägledning och hjälp att placera sina pengar i finansiella instrument som passar det egna intresset.

  • Fondrobot som gör ditt sparande automatiskt
  • Passar dig som är nybörjare och inte vill lägga tid på att leta fonder
  • Fixar riskspridning och anpassar risken till din nivå

Vad är Nordnet Robosave?

Enkelt förklarat kan man säga att Nordnet Robosave är en automatisk tjänst som du kan använda dig av för att placera ditt kapital bättre. Tjänsten är utformad för att kunna ge dig tips och rådgivning, men Nordnet Robosave hjälper dig även att köpa och sälja åt dig, helt på egen hand. Man skulle kunna kalla tjänsten för en personlig investeringsrobot där målet är att du ska kunna spara och investera, men inte behöva lägga ner allt för mycket tid på arbetet. Roboten kan bland annat, med hjälp av en datorstyrd algoritm, säkerställa att din portfölj alltid har en jämn riskspridning.

Även om hemsidan i sig är snygg och användarvänlig så är tjänsterna onödigt dyra, speciellt för den som har kunskap om fonder och aktier. För nybörjare kan Nordnet Robosave dock vara ett bra sätt att komma igång.

Så fungerar Robosave

Nordnets automatiska sparande gör det möjligt för privatpersoner att göra bra investeringar, utan att ha någon direkt förkunskap inom området. Du behöver bara fundera på ditt sparande vid ett enda tillfälle, och därefter är det Nordnet Robosave som tar över. Processen börjar med att du får besvara några enkla frågor och utifrån dina svar sätter fondroboten sedan ihop en portfölj som lämpar sig för din personliga ekonomi och dina mål. Svårare än så är det inte.

Så öppnar du ett konto

Att komma igång med Nordnets fondrobot är mycket enkelt och processen tar inte många minuter. Här börjar du med att öppna ett konto hos Nordnet och gör en överföring på minst 5000 kronor. För att du ska kunna använda dig av tjänsten behöver du månadsspara ett lägsta belopp på 500 kronor i månaden därefter. Efter att ett konto har skapats kommer du att få besvara några frågor om dina sparmål och din ekonomi. Här får du även frågor om avkastning och risk, samt information om de fonder som roboten vill använda sig av. När frågorna är besvarade får du en överblick över din portfölj och ett ISK konto skapas.

Vilka avgifter förekommer?

Till skillnad från många andra fondrobotar är Nordnet Robosave relativt dyr när det kommer till avgifter. Till att börja med kommer du att betala en årlig avgift på 0,50 % och därefter behöver du betala för alla de fonder som du väljer att investera i. Den sistnämnda avgiften kommer att ligga någonstans mellan 0,15-0,23 % per fond. Fördelen med att göra på det sätt som Nordnet har valt är att du inte behöver oroa dig för eventuella intressekonflikter. Företaget bakom roboten kommer inte att tjäna något på om du väljer de billigaste eller de lite dyrare alternativen. Dock måste vi medge att en avgift på 0,70 % är ganska kraftig.

Fördelar och nackdelar

Precis som med allt annat här i världen så kommer denna automatiska sparrobot med för- och nackdelar. Att använda sig av Nordnets tjänst för att komma igång med sparandet kan helt klart vara ett bra alternativ, men i det långa loppet kommer du att behöva betala höga avgifter för att kunna använda dig av tjänsten. Här nedan listar vi vilka fördelar och nackdelar som finns med just denna robot.

Fördelar

  • Snygg och modern hemsida
  • Mycket enkelt att skapa ett konto
  • Roboten sprider dina risker åt dig
  • Transparent

Nackdelar

  • Onödiga och dyra avgifter
  • Passar inte för den som vill investera i aktier

Nordnet Robosave Vs Avanza Auto

Det finns flera saker som skiljer Nordnets och Avanzas sparrobotar åt, men de som kanske utmärker den största skillnaden är avgifterna. Tittar man på den totala avgift som Avanza har ligger denna på cirka 0,50 %, medan Nordnets är betydligt högre än så. En annan skillnad är att Avanza Auto även gör det möjligt för kunderna att investera i småbolag och att de erbjuder svenska företagsobligationer. Nordnet, å andra sidan, har globala stats- och företagsobligationer. Idag är det många som även vill investera sina pengar i råvaror som skog, guld och olja. Nordnet erbjuder i i dagsläget inga råvaror i sina fonder, medan Avanza har ett brett utbud av detta. Du kan läsa mer om Avanza Auto på Avanza.se här.

Recension och vårt omdöme

Omdöme: Vi ska inte sticka under stol med att säga att sparroboten hos Nordnet inte är bra, för det är den verkligen och den gör det som utlovats. Tjänsten är enkel att använda sig av och det krävs inte många frågor innan man kan komma igång. Om det är det absolut bästa sättet att investera är dock en helt annan fråga och den främsta orsaken till detta är återigen Nordnets höga avgifter. Tittar man på andra robotar som finns på marknaden så är skillnaden stor och avgifterna har en markant betydelse. Du använder trots allt roboten för att spara och inte för att lägga pengarna på onödigheter. Vill och orkar du sätta dig in i fonder på egen hand så är fondrobotar som Nordnet One alltid det bästa (och billigaste) alternativet.

Sammanfattning

Med Nordnets robot för sparande behöver du själv inte fundera på hur dina pengar ska placeras. Det är en enkel och smidig funktion som passar nybörjare som vill komma igång med sparandet, utan att först behöva lära sig hur marknaden och börsen fungerar. Du får tillgång till roboten via hemsidan och den nedladdningsbara applikationen, vilket gör att du kan följa upp- och nedgångar vart du än befinner dig. Observera att en robot inte kan garantera dig en bra avkastning eller att du alltid kommer att gå i vinst. Roboten kan förvisso balansera portföljen bra och sprida riskerna, men en risk att förlora kapitalet finns ändå.

De höga avgifterna gör att sparroboten är långt ifrån den billigaste som finns att använda sig av. Vill du testa på den rekommenderar vi att du har som mål att ändå lära dig marknaden i framtiden. Det kan annars komma att bli en ganska så dyr historia i slutändan, speciellt om du vill använda dig av den för ett långsiktigt sparande.